MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
14
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Ενημέρωση

Εμβόλιο στα παιδιά σας, κάνατε – ξέρετε ότι πρέπει επίσης να προστατεύεστε;

Εκτός από το εμβόλιο της γρίπης και κατά της Covid-19, η σύσταση για εμβόλια σε ενήλικες περιλαμβάνει προστασία από τον ιό RSV, ένα «ύπουλο» ιό που αρχικά μοιάζει με ίωση αλλά μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπλοκές.

εμβολιασμός ενηλίκων
author-image Ελένη Δασκαλάκη

Το βιβλιάριο Υγείας των παιδιών μας περιέχει όλα τα απαραίτητα και σημαντικά εμβόλια που πρέπει να γίνουν για την προστασία της υγείας του. Και οι Έλληνες γονείς είμαστε ανάμεσα στους πιο «τυπικούς» σε αυτούς τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη, αναγνωρίζοντας την αξία των εμβολίων στην πρόληψη. Τι γίνεται όμως με εμάς τους ίδιους; Πόσο ενημερωμένοι είμαστε για τα απαραίτητα εμβόλια στην ενήλικη ζωή μας, ποια είναι αυτά, σε ποιες ηλικίες συστήνονται και από τι μας προστατεύουν. Μία συζήτηση με τον γιατρό μας μπορεί να απαντήσει αυτές τις σημαντικές ερωτήσεις, ενώ η ευρύτερη ενημέρωση του κοινού είναι εξίσου σημαντική.

Εμβόλια για ενήλικες σε έναν πληθυσμό που μεγαλώνει

Σε δημοσιογραφική εκδήλωση που πραγματοποίηση εταιρεία GSK Ελλάδος, οι παραβρισκόμενοι εστίασαν στην αξία του εμβολιασμού ενηλίκων, καθώς και στην περίπτωση του Αναπνευστικού Συγκυτιακού Ιού, ευρέως διαδεδομένου ως RSV. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Antonino Biroccio, Πρόεδρος & Γενικός Διευθυντής της GSK Ελλάδος, η κα Βασίλεια Παπαγιαννοπούλου, Government Affairs & Market Access Director της GSK Ελλάδος, ο κ. Ηλίας Λένας, Εμπορικός Διευθυντής Εμβολίων Ενηλίκων της GSK Ελλάδος, η κα Ειρήνη Μιτσίκη, Vaccines Medical Lead της GSK Ελλάδος και ο Καθηγητής κ. Νικόλαος Τζανάκης, Καθ. Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης.

Το πάνελ των ειδικών στη δημοσιογραφική εκδήλωση

Το πάνελ των ειδικών στη δημοσιογραφική εκδήλωση

Στα βασικά σημεία που αναδείχθηκαν πρωταγωνιστεί η αξία του δια βίου εμβολιασμού, με έμφαση στον εμβολιασμό ενηλίκων, ως το πιο αποδοτικό μέτρο πρόληψης για την αποφυγή εξάπλωσης επώδυνων, αλλά και κοστοβόρων για τα δημόσια συστήματα υγείας, ασθενειών. Λαμβάνοντας υπόψη πως το 2025 πάνω από το 50% του πληθυσμού στην Ευρώπη θα είναι άνω των 50 ετών, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αναμένεται να δεχθούν σημαντική πίεση, και υπό το πρίσμα αυτό, οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι δόκιμο να εργαστούν προληπτικά προς την ανάπτυξη ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τον εμβολιασμό ενηλίκων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη πρόσβαση του εν λόγω πληθυσμού στα εμβόλια. Επιπλέον, στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναδείχθηκε η αναγκαιότητα της σωστής και έγκυρης ενημέρωσης του ενηλίκου πληθυσμού για τις νόσους που περιλαμβάνονται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Διαβάστε επίσης: Μετά τη μαστεκτομή: Η γυναίκα μέσα από τα μάτια του άντρα

Πρόληψη μέσω του εμβολιασμού

Ο κ. Antonino Biroccio αναφέρθηκε στη αξία της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην εξάλειψη πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου και της αντιμετώπισης της Covid-19, ενώ εστίασε στους λόγους για τους οποίους ο εμβολιασμός ενηλίκων διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο για την επίτευξη ενός βιώσιμου και ανθεκτικού εθνικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, με αφορμή το πρόσφατο παράδειγμα της Ισπανίας και την εστίαση στην πρόληψη με όχημα τον εμβολιασμό, σημείωσε πως η θέσπιση ενός εθνικού σχεδίου εμβολιασμού ενηλίκων θα πρέπει να καταστεί προτεραιότητα για τα όλα τα συστήματα της Ε.Ε. Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε ότι ζούμε σε κοινωνίες οπού οι πληθυσμοί γηράσκουν, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ. αυτή τη στιγμή οι ενήλικες άνω των 60 ετών ξεπερνούν πλέον τα παιδιά κάτω των 5 ετών, ενώ παγκοσμίως το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 60 ετών σχεδόν θα διπλασιαστεί (από 12% σε 22%), φτάνοντας τα 2,1 δισεκατομμύρια έως το 2050.

Απαραίτητη η προστασία από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην περίπτωση του Αναπνευστικού Συγκυτιακού Ιού (RSV), ενός κοινού χειμερινού ιού που τυπικά έχει συμπτώματα που αρχικά μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για τους ενήλικες και ιδίως για τους ηλικιωμένους. Ο RSV αποτελεί πρόκληση για τα εθνικά συστήματα υγείας σε πολλές χώρες του κόσμου, καθώς η εκδήλωση του είναι συνήθως ραγδαία, ενώ η έκβαση της νόσησης μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Στον ιό αυτό εστίασε ο καθηγητής Νικόλαος Τζανάκης και μεταξύ άλλων στοιχείων παρουσίασε τους παράγοντες κινδύνου του RSV για όλες τις ηλικίες, με έμφαση στους ηλικιωμένους ενήλικες, για τους οποίους τα ποσοστά θνητότητας είναι ιδιαίτερα αυξημένα προσεγγίζοντας το 10%. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο ιό, ο οποίος οδηγεί σε αυξημένο αριθμό νοσηλειών και απαιτεί ιδιαίτερα υψηλή υγειονομική δαπάνη, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, πολύ σημαντικές επιπλοκές όπως καρδιαγγειακές επιπλοκές, όξυνση των υφιστάμενων συννοσηροτήτων και λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στην σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, τα συμπτώματα, τη διαχείριση αλλά και τη μεγάλη επιβάρυνση που έχει η λοίμωξη από RSV παγκοσμίως, στα εθνικά συστήματα υγείας, ιδίως για ασθενείς άνω των 60 ετών, ασθενείς με συννοσηρότητες, αλλά και τους ανοσοκατεσταλμένους, υπογραμμίζοντας τέλος την σημασία της πρόληψης της νόσου μέσω του εμβολιασμού.

Περισσότερα από The Art of Life