MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα γεννιέται η Amy Winehouse: Όσα δεν ξέρατε για την ζωή της

Σαν σήμερα, πριν από 40 χρόνια, ήρθε στη ζωή η Amy Winehouse, μία από τις πιο υπέροχες, χαρακτηριστικές φωνές στην ιστορία.

Έιμι Γουάινχαουζ
Έιμι Γουάινχαουζ
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Σήμερα η Amy Winehouse κατά πάσα πιθανότητα θα γιόρταζε τα 40ά της γενέθλια, αν δεν είχε φύγει από τη ζωή το 2011. Ήταν μόλις 27 ετών όταν έσβησε το αστέρι της, είχε όμως ήδη προλάβει να αφήσει το στίγμα της στον κόσμο της μουσικής και σε χιλιάδες ανθρώπους που θαύμαζαν τη ξεχωριστή χροιά αλλά και τον χαρακτήρα της.

Από μικρή, αγαπούσε τη μουσική, παρόλο που δεν ήθελε να γίνει τραγουδίστρια. Το τεράστιο ταλέντο και η μοναδική χροιά της όμως δεν γινόταν να μείνουν στο σκοτάδι, στα τοπικά μπαρ στα οποία τραγουδούσε. Έτσι, το 2002 ο τότε σύντροφός της, Τάιλερ Τζέιμς έστειλε ένα δείγμα της δουλειάς της στη δισκογραφική εταιρεία του Σάιμον Φούλερ και ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε το άλμπουμ-ντεμπούτο της, «Frank», τα τραγούδια του οποίου έγιναν αμέσως επιτυχίες. Τρία χρόνια αργότερα, και μόλις στα 22 της χρόνια, η Έιμι θα έβλεπε και τον δεύτερο δίσκο της, «Back in Black», να σκαρφαλώνει στο «πάνθεο» της μουσικής βιομηχανίας και το κοινό να αγκαλιάζει την ίδια με αγάπη και θαυμασμό.

Δυστυχώς, η αγάπη της για τη μουσική και η στήριξη του κόσμου δεν κατάφεραν να την σώσουν από το σκοτάδι που όλο και πιο γρήγορα εξαπλωνόταν μέσα της. Το 2007, παντρεύτηκε τον έρωτα της ζωής της, Μπλέικ Φίλντερ. Ενώ ένιωθε απόλυτη ευτυχία δίπλα του, το άστρο της έσβηνε κάθε μέρα και περισσότερο, καθώς το ζευγάρι διατηρούσε μία εξαιρετικά τοξική σχέση, γεμάτη καταχρήσεις και βία.

Ο γάμος τους διήρκησε μόλις 2 χρόνια, με την τραγουδίστρια να εισάγεται σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης το 2009. Τα επόμενα δύο χρόνια, η Έιμι Γουάινχαουζ εμφανιζόταν στη σκηνή των συναυλιών της φανερά ταλαιπωρημένη και χαμένη στις εξαρτήσεις της. Όταν τον Ιούνιο του 2011 οι συναυλίες της ματαιώθηκαν, η θλίψη της άρχισε να γιγαντώνεται και η ίδια να βυθίζεται πιο έντονα στις καταχρήσεις. Ήταν Σάββατο 23 Ιουλίου του 2011, όταν η Έιμι βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Λονδίνο.

Με αφορμή λοιπόν τα 40 χρόνια από τη γέννηση της Amy Winehouse, συγκεντρώνουμε 15 λεπτομέρειες της ζωής της, που ίσως να μην ξέρατε μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο spin-off του Daryl Dixon είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στο The Walking Dead εδώ και καιρό12.09.2018

15 facts για τη ζωή και την καριέρα της Amy Winehouse
Η τραγουδίστρια έκανε το χαρακτηριστικό τατουάζ το 2006, μετά τον θάνατο της γιαγιάς της.

Η τραγουδίστρια έκανε το χαρακτηριστικό τατουάζ το 2006, μετά τον θάνατο της γιαγιάς της.

1. Το χαρακτηριστικό τατουάζ της όμορφης pin-up κοπέλας που έχει στο δεξί της χέρι, ήταν αφιερωμένο στην γιαγιά της Σύνθια, η οποία ήταν κάποτε τραγουδίστρια σε καμπαρέ, αλλά και ο λόγος που η Έιμι αγαπούσε τη τζαζ μουσική. Η γιαγιά της ήταν αυτή που την παρότρυνε να φοιτήσει στη θεατρική σχολή Έρνσο και να ασχοληθεί με τη μουσική, ενώ ήταν το μεγαλύτερο στήριγμά της Έιμι, μετά τον χωρισμό των γονιών της στην τρυφερή ηλικία των 9 ετών.

2. Η Έιμι Γουάινχαουζ λάτρευε ήδη από το σχολείο τα συγκροτήματα και την μουσική. Έτσι, σε ηλικία 10 ετών δημιούργησε με την κολλητή της το ραπ συγκρότημα Sweet ‘n Sour, το οποίο όμως δεν κράτησε πολύ.

3. Όταν ήταν 12 ετών, η Έιμι κέρδισε μια υποτροφία για τη Θεατρική Σχολή Νέων της Σύλβια στο Λονδίνο, όμως δεν αποφοίτησε ποτέ. Μετά από 2 χρόνια αποβλήθηκε, επειδή «δεν εγγράφηκε εγκαίρως στο εξάμηνο», όμως ο πραγματικός λόγος της αποβολής της ήταν το σκουλαρίκι που είχε στη μύτη της, το οποίο δεν ταίριαζε με το ύφος του σχολείου.

4. Παρόλο που αγαπούσε τη μουσική και το τραγούδι, θα προτιμούσε να έχει ακολουθήσει μία διαφορετική καριέρα. Το μεγαλύτερο της όνειρο ήταν να κάνει οικογένεια και να ανοίξει ένα ωδείο.

5. Σύμφωνα με τον μουσικό και φίλο της, Μαρκ Ρόνσον, η Έιμι έγραψε την μεγαλύτερη της επιτυχία, το «Back to Black» σε μόλις 1 ώρα, ενώ είχε μόνο ακούσει τις πρώτες νότες του κομματιού.

6. Η Έιμι ήταν μεγάλη θαυμάστρια του Φρανκ Σινάτρα, τραγούδια του οποίου άκουγε από μικρή, καθώς ήταν ο αγαπημένος τραγουδιστής του πατέρα της. Μάλιστα, από αυτόν εμπνεύστηκε το όνομα του πρώτου της άλμπουμ, «Frank».

7. Παρόλο που είχε στο ενεργητικό της μόλις 2 άλμπουμ, το ταλέντο και η μοναδική της φωνή της χάρισαν 7 υποψηφιότητες για Grammy, από τις οποίες κέρδισε τις 5.

8. Τα πρώτα χρόνια της καριέρας της, κάθε φορά που έπρεπε να ανέβει στη σκηνή, ήταν εξαιρετικά αγχωμένη και όπως είχε δηλώσει ένιωθε πως δεν είχε γεννηθεί ερμηνεύτρια και δεν ήταν καλή σε αυτό. Όταν όμως η μουσική ξεκινούσε, τα ξεχνούσε όλα και έδινε τον καλύτερο της εαυτό.

9. Το αγαπημένο της ποτό ονομαζόταν Rickstasy και ήταν μία δυνατή και ιδιαίτερη μίξη από τρία μέρη βότκα, ένα μέρος Southern Comfort, ένα μέρος λικέρ μπανάνας και ένα μέρος Bailey’s.

10. Ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα της τραγούδια, το «Rehab» ξεκίνησε ως πλάκα μεταξύ της τραγουδίστριας και του Μαρκ Ρόνσον, μία μέρα που έκαναν βόλτα στο Λονδίνο. Η Έιμι ξεκίνησε να αυτοσχεδιάζει τους στίχους και ο Ρόνσον ενθουσιασμένος την ρώτησε ποιο τραγούδι ήταν αυτό. Όταν έμαθε πως μόλις το είχε «σκαρώσει», πήγαν μαζί στο στούντιο και σε μόλις 6 ώρες το τραγούδι ήταν έτοιμο.

11. Το 2008, η παραγωγός Μπάρμπαρα Μπρόκολι αλλά και ο τραγουδιστής Τζακ Γουάιτ, είχαν προτείνει την Έιμι ως το δεύτερο πρόσωπο του ντουέτου για το τραγούδι τίτλων της 22ης ταινίας της σειράς Τζέιμς Μποντ, «Quantum of Solace». Τελικά, οι υπεύθυνοι επέλεξαν την Αλίσια Κις, με το αποτέλεσμα να μην τους δικαιώνει καθόλου και το τραγούδι «Another Way to Die» να θεωρείται μέχρι και σήμερα ένα από τα χειρότερα της σειράς Τζέιμς Μποντ.

12. Το 2007, η Έιμι Γουάινχαουζ νοσηλεύτηκε μετά από υπερβολική χρήση ηρωίνης, έκστασης, κοκαΐνης, κεταμίνης και αλκοόλ και από τότε ξεκίνησε το δύσκολο ταξίδι της με τις καταχρήσεις, οι οποίες τελικά την νίκησαν, καθώς το ιατροδικαστικό πόρισμα κατέδειξε ως αιτίες του θανάτου της την υπερβολική κατανάλωση ηρωίνης και αλκοόλ-στον οργανισμός της βρέθηκαν 416 mg αλκοόλ ανά 100 ml αίματος, ποσότητα 5 φορές πάνω από το νόμιμο όριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο spin-off του Daryl Dixon είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στο The Walking Dead εδώ και καιρό12.09.2018

13. Η Έιμι Γουάινχαουζ επρόκειτο να δώσει την πρώτη της συναυλία στην Ελλάδα στις 22 Ιουνίου του 2011, στα πλαίσια του Ejekt Festival . Όμως, μετά την καταστροφική εμφάνισή της στο Βελιγράδι λίγες μέρες πριν, όπου εμφανίστηκε εντελώς μεθυσμένη και ανήμπορη να ολοκληρώσει έστω και ένα τραγούδι, όλες οι εμφανίσεις της ακυρώθηκαν.

14. Το αγαπημένο της τραγούδι ήταν το «So Far Away» της Κάρολ Κινγκ. Το κομμάτι αυτό την συνόδεψε και στην τελευταία της κατοικία, με τους φίλους και τους συγγενείς της να το τραγουδούν στην κηδεία της.

15. Γενικότερα, στην Έιμι δεν άρεσε καθόλου να συνεργάζεται με άλλους τραγουδιστές, για αυτό και στην καριέρα της έκανε ελάχιστα ντουέτα, με πιο γνωστό αυτό με τον στενό της φίλο Μαρκ Ρόνσον στο τραγούδι «Valerie». Όπως είχε δηλώσει, ο λόγος πίσω από αυτή της την απόφαση ήταν το γεγονός ότι ήξερε πως ακριβώς ήθελε να είναι τα τραγούδια της και δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με τις επεμβάσεις τρίτων ανθρώπων.

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b