MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Σαν σήμερα πεθαίνει η βασίλισσα Ελισάβετ: H μακροβιότερη μονάρχης μέσα από διάσημα έργα τέχνης

Η εικόνα της μακροβιότερης μονάρχη – η οποία έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή – έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες όλα αυτά τα χρόνια.

Monopoli Team | 08.09.2023

Σαν σήμερα, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών, ενώ βρισκόταν στο κάστρο Μπαλμόραλ, το καταφύγιο της βασιλικής οικογένειας στη Σκωτία.

Από τη στιγμή της ανακοίνωσης και μετά, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, τραγουδώντας το «God Save the Queen» για την αγαπημένη του βασίλισσα, η οποία την ίδια χρονιά είχε συμπληρώσει 70 χρόνια στον θρόνο, γιορτάζοντας και το Πλατινένιο Ιωβηλαίο.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ υπήρξε ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους εν ζωή ανθρώπους στον πλανήτη, αλλά και της ιστορίας γενικότερα και έγινε αντικείμενο της ποπ κουλτούρας: Πρωταγωνίστησε στα πορτραίτα του Andy Warhol, η ζωή της ίδιας και της οικογένειάς της μεταφέρθηκε ουκ ολίγες φορές στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, το πρόσωπό της ήταν συνυφασμένο με το God Save the Queen των Sex Pistols, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1977 και επανακυκλοφόρησε φέτος με αφορμή το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, αλλά και με το The Queen Is Dead των Smiths και πολλά άλλα ακόμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑThe Crown: Ένας “βασιλικός γάμος” – και ό,τι άλλο γνωρίζουμε για την πολυαναμενόμενη 6η σεζόν12.09.2018

Εμείς όμως εδώ θα σταθούμε σε μερικά από τα πιο συγκλονιστικά πορτρέτα που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια, εμπνευσμένα από την ίδια.

Yousuf Karsh, Queen Elizabeth (1951). © Estate of Yousuf Karsh. Courtesy of the Art Institute of Chicago.

Annie Leibovitz, Queen Elizabeth II, The White Drawing Room, Buckingham Palace, London (2007). Courtesy of Christie’s Images, Ltd.

Elizabeth Peyton, Queen Elizabeth Aged 16 (after Benton) (1996). Courtesy of Christie’s Images, Ltd.

Peter Blake, Portrait of Queen Elizabeth II (Radio Times Diamond Jubilee Royal Souvenir Cover) (2012). Courtesy of Waddington Custot.

Oluwole Omofemi, The Queen, (2022). Courtesy Sotheby’s.

Richard Stone, Her Majesty Queen Elizabeth II. Courtesy of Sotheby’s.

Pietro Annigoni, Queen Elizabeth II (1969). Courtesy of the National Portrait Gallery.

Thomas Struth, Queen Elizabeth II & The Duke of Edinburgh Windsor Castle, (2011) © Private Collection. Courtesy Sotheby’s.

Thomas Struth, Queen Elizabeth II & The Duke of Edinburgh Windsor Castle, (2011) © Private Collection. Courtesy Sotheby’s.

Cecil Beaton Queen Elizabeth II, Coronation Day (1953). Courtesy of the V&A.

Chinwe Chukwuogo-Roy, HM Queen Elizabeth II (2002).

Andy Warhol, Queen Elizabeth (unique) (1985). Courtesy of Adamar Fine Arts.

Dorothy Wilding, Queen Elizabeth II, hand-colored by Beatrice Johnson, (1952).Photo: © William Hustler and Georgina Hustler, courtesy the National Portrait Gallery, London.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b