MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΣΩΠΑ

Alkyone: Η μουσική έκπληξη της χρονιάς έρχεται από την Έδεσσα

Η νεαρή τραγουδοποιός Alkyone συνδυάζει τους indie και folk ήχους στο ντεμπούτο δίσκο της “Exit Sign”, που πρέπει να ακούσεις και δίνει ένα live στο ΚΠΙΣΝ.

© Alexia Tyriakidou
author-image Βαρβάρα Σαββίδη

Μέσα στο πλήθος των παραστάσεων, των νέων δίσκων και δημιουργιών, είναι πολύ λίγες οι φορές που αισθάνεσαι πως κάτι σε συντάραξε με τρόπο τέτοιο, που να το κουβαλάς μαζί σου για καιρό. Το τελευταίο διάστημα είχα δυο τέτοιες εμπειρίες. Η πρώτη είχε να κάνει με την performance “Goodbye, Lindita” του εικοσάχρονου Μάριο Μπανούσι, ενώ η δεύτερη με τις ονειρικές μουσικές της – επίσης εικοσάχρονης – ερμηνεύτριας, τραγουδοποιού και μουσικού, με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Alkyone.

Η Alkyone είναι ένα κορίτσι που ζει και εργάζεται ως δασκάλα ειδικής αγωγής στην Έδεσσα, με αιθέρια φωνή, μυσταγωγική αισθητική και κλασικές σπουδές στο πιάνο. Μεγάλωσε μέσα στη μουσική, αφού ο πατέρας της είναι ερασιτέχνης μουσικός κι η ίδια συμμετείχε κατά διαστήματα στην μπάντα του.

Την πρώτη φορά που ακούσαμε κάτι δικό της, ήταν όταν το φθινόπωρο του 2022 ανέβασε στο YouTube κανάλι της την απόκοσμη διασκευή της στο ηπειρώτικο παραδοσιακό «Ξενιτεμένα μου πουλιά», ενώ λίγο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2023, ακολούθησε μια ακόμη υπέροχη διασκευή στο «Αερικό» του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ο τελευταίος μάλιστα, αγάπησε τόσο την εκδοχή της Alkyone, που την κάλεσε να συμμετάσχει φέτος μαζί του στις καλοκαιρινές περιοδείες του.

«Το “Αερικό” του Θανάση Παπακωνσταντίνου ήταν πάντα από εκείνα τα τραγούδια που τραγουδούσαμε γύρω από το πιάνο με φίλους κάθε που βρισκόμασταν όλοι μαζί. Είναι εκείνο το τραγούδι που αγαπάει πολύ μια φιγούρα των παιδικών μου χρόνων, καθώς έλεγε πως μοιάζει με κάποια ελεγεία. Είναι το τραγούδι που τραγουδάς με ανθρώπους τριγύρω κι αισθάνεσαι ότι δεν είσαι πια μονάδα. Είναι και θα είναι πάντα τραγούδι αγαπημένο. Όσες φορές και να τραγουδηθεί, όσος καιρός και να περάσει. Γιατί είμαστε όντως όλοι αερικά κι ο νους μας πλασμένος για να δραπετεύει», λέει η ίδια.

Ο πρώτος δίσκος: “Exit Sign”

Έχοντας ήδη την εμπειρία συναυλιών με τη Μαρία Φαραντούρη στη Γερμανία, όπου ερμήνευσε έργα του Μίκη Θεοδωράκη και λίγο πριν ξεκινήσει τις συναυλίες με τον Θανάση, η Alkyone κυκλοφόρησε στα τέλη Μαΐου τον πρώτο της δίσκο, με αγγλόφωνο στίχο και τίτλο “Exit Sign” σε στίχους – μουσική – ερμηνεία δικά της.

«Τι κι αν μια είσοδος ξεκινάει με μια έξοδο; Το “Exit Sign” είναι ένα μουσικό άλμπουμ κεντημένο με εικόνες. Εικόνες από βουνά, φτερουγίσματα, κορμούς, ποτάμια που γίνονται ένα και καταλήγουν σε χείμαρρο, σκέψεις που κατοικούν μέσα μας και κήπους που ανθίζουν μονάχα όταν συναντιόμαστε. Είναι ένα άλμπουμ φτιαγμένο με αγάπη πολλή και σμιλευμένο με τη δουλειά τριών ολόκληρων χειμώνων. Είναι η πρώτη λέξη ενός μουσικού “παιδιού” που βγαίνει στον κόσμο. Που βγαίνει στον κόσμο με όλα τα όνειρα, το θάρρος και το θράσος που αυτά μπορεί να κουβαλάνε». Έτσι περιγράφει η Alkyone την πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά της.

Μια δουλειά η οποία χαρακτηρίζεται από ξεκάθαρη μουσική και αισθητική ταυτότητα, ωραίες ενορχηστρώσεις και την εξαίσια φωνή της Alkyone. Aπό το εναρκτήριο “Oh, Mother” και το ρυθμικό “Genesis” που έχουν αγαπηθεί από τα ραδιόφωνα, όλος ο δίσκος ξεδιπλώνει το συνθετικό, στιχουργικό και ερμηνευτικό ταλέντο μιας πολύ νέας δημιουργού, που με την πρώτη της δουλειά μας χάρισε ένα σύμπαν γεμάτο ποτάμια και ωκεανούς, indie και folk ήχους, κήπους και σκοτάδια, φτερά που ανοίγουν σε ανοιχτούς ουρανούς, μάτια που κοιτάζονται για πρώτη φορά με ειλικρίνεια, αναζητώντας την αγάπη.

Ένα σύμπαν μαγικό, που πρέπει να ανακαλύψεις.

Αυτή την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023, η Alkyone θα παρουσιάσει τη δουλειά της με ελεύθερη είσοδο στα Πανοραμικά Σκαλιά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της ενότητας συναυλιών Music Escapades, σε μια βραδιά όπου τα παραδοσιακά ακούσματα συναντούν τον σύγχρονο ήχο. Την ίδια βραδιά θα εμφανιστούν και οι Kadinelia, το world acoustic ντουέτο του Θανάση Ζήκα (κιθάρα, τσαμπούνα, φωνή) και της Εύης Σεϊτανίδου (κιθάρα, τουμπάκι, φωνή).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παρασκευή 02/06 | 21.00
ΚΠΙΣΝ, Πανοραμικά Σκαλιά
Είσοδος ελεύθερη

Μουσικοί:
Σάκης Αζάς | Κιθάρα
Στέφανος Σεκέρογλου | Βιολί
Τόλης Δεληγιάννης | Μπάσο
Πρόδρομος Μυστακίδης | Ντραμς και κρουστά
Κωνσταντίνος Λάζος | Γκάιντα

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b