MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στην παλλόμενη συνέλευση του ΣΕΗ

Παρακολουθήσαμε την τελευταία συνέλευση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών με τεράστια συμμετοχή και έχουμε ανταπόκριση.

KEIMENO: Στέλλα Χαραμή | 14.02.2023 Φωτογραφίες: Μάριος Λώλος

Δεν είναι όλοι εκεί· άλλοι παίζουν σε παραστάσεις, άλλοι έχουν γυρίσματα τηλεοπτικά, αλλά η συνέλευση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών που διοργανώθηκε χθες το βράδυ στο κατάμεστο θέατρο Βεάκη (κατάμεστο και στον εξώστη) είναι ίσως η μαζικότερη που έχει γίνει για δεκαετίες. Η συνθήκη το επιβάλλει. Μια πανκαλλιτεχνική εξέγερση κυοφορείται (εκτός από τους ηθοποιούς, σε απεργιακό αναβρασμό είναι και οι αρχαιολόγοι για τα ελληνικά μουσεία), η λίστα των καταλήψεων κρατικών καλλιτεχνικών – εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν έχει τέλος (μόνο χθες προστέθηκαν, για λόγους συμπαράστασης, η Ανωτέρα Σχολή Καλών Τεχνών και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΑΠΘ) ενώ από μικροφώνου της συνέλευσης η ηθοποιός Παρθενόπη Μπουζούρη ανακοίνωνε την καθολική παραίτηση των καθηγητών της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Κρίσιμη συνάντηση

Εν όψει της συνάντησης καλλιτεχνικής αντιπροσωπείας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου αύριο το πρωί, η συνέλευση έχει αποκτήσει έναν πιο επιτακτικό τόνο, τον οποίο (σε πρώτη φάση) δίνουν οι σπουδαστές των δραματικών σχολών και μέλη του Συντονιστικού των Καταλήψεων Τσίλερ και Rex. Οι χαιρετισμοί τους είναι έμπλεοι από επαναστατικό παλμό, καλώντας ξεκάθαρα τη συνέλευση να προχωρήσει σε απόφαση για απεργία διαρκείας. «Δεν είναι εύκολη επιλογή αλλά αν την οργανώσουμε σωστά θα νικήσουμε. Στο χέρι μας είναι αν θα γράψουμε ιστορία ή αν θ’ αφήσουμε τη ζωή να μας προσπεράσει. Εύχομαι να επιλέξουμε το πρώτο», λέει πρώτη η Αλεξάνδρα, μέλος του Συντονιστικού.

Μήνυμα του Θόδωρου Τερζόπουλου στους φοιτητές της κατάληψης

Το μικρόφωνο περνάει από χέρι σε χέρι, όπου οι σπουδαστές ξεκαθαρίζουν την παντελή απουσία κομματικού προσήμου στις ενέργειες τους, ενώ δεν διστάζουν να κατηγορήσουν τους παρόντες των μεγαλύτερων γενεών «για τις άθλιες συνθήκες κατάρτισης κι εκπαίδευσης που μας έχετε παραδώσει». Το σπαρακτικό ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ προς τις νέες γενιές (γραμμένο τις τελευταίες ημέρες της ζωής του) διαβάζεται ολόκληρο από έναν άλλο φοιτητή «Έτσι κ’ εγώ, δε βάδισα με την εποχή μου, ξόδεψα τις μέρες μου/ Και τώρα πρέπει να σας παρακαλέσω να πείτε εσείς αυτά πού δεν ειπώθηκαν/ Να κάνετε αυτά πού δεν έγιναν, και μένα γρήγορα να με ξεχάσετε, σας παρακαλώ/Για να μην παρασύρει και σας το δικό μου κακό παράδειγμα». Όταν γίνεται γνωστό πως το μήνυμα έχει στείλει στο Συντονιστικό της Κατάληψης, ο Θόδωρος Τερζόπουλος – ο, μεταξύ πολλών άλλων, πρωτεργάτης της προσπάθειας για την ίδρυση Ακαδημίας Τεχνών στην Ελλάδα – η συνέλευση ξεσπάει σε χειροκροτήματα και ιαχές επιδοκιμασίας. Η συνέλευση αποκτά υψηλότερο ηθικό.

Από την συναυλία του Σαββάτου, έξω από την κατάληψη του Rex με τη Μάρθα Φριντζήλα στο πάλκο. @Μάριος Λώλος

Σχέδιο δράσης για τις επόμενες ημέρες

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΗ – εκπροσωπούμενο από τον πρόεδρο Σπύρο Μπιμπίλα και τον Γενικό Γραμματέα Άρη Λάσκο – προτείνει να συνεχιστεί στον ίδιο τόνο «η πολιτιστική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας». Η πρόταση που τελικώς υιοθετείται από την απαρτία – ύστερα από ψηφοφορία που έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης – περιλαμβάνει καταρχάς, την ίδια ώρα της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη γενικό κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από το Ωδείο Αθηνών με ταυτόχρονη στάση στάση εργασίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, το ΣΕΗ, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, καλεί σε διαμαρτυρία έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου και θα γίνεται η επίσημη παρουσίαση της αστικής ανάπλασης. Για την Πέμπτη 16/2 προγραμματίζονται μουσικές εκδηλώσεις έξω από το Rex ενώ για την Παρασκευή 17/2 – και σε περίπτωση που η συνάντηση με τον πρωθυπουργό έχει οδηγήσει σε ναυάγιο – υλοποίηση νέας 24ωρης απεργίας και πορείας από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έχει κατατεθεί η προσφυγή για την ακύρωση του ΠΔ 85. Εξίσου πυκνό σε δράσεις προβλέπεται και το Σαββατοκύριακο, όπου προγραμματίζεται νέα γενική συνέλευση, συναυλία στο Σύνταγμα, καθώς η πρώτη επίσημη συνάντηση με τους την ΕΝΘΕΠΑ, δηλαδή τους παραγωγούς του ελεύθερου θεάτρου για την διαπραγμάτευση της Συλλογικής Σύμβασης.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα εξαρτηθούν από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. @Μάριος Λώλος.

Τι γίνεται με την απεργία διαρκείας

Οι αλλεπάλληλες αυτές ενέργειες που υιοθετούνται από το ΣΕΗ – και πάντα με το βλέμμα στην αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη – μοιάζουν να αναχαιτίζουν προς ώρας το ενδεχόμενο μιας απεργίας διαρκείας· παρότι τίθεται επιτακτικά από διάφορους εκπροσώπους παρατάξεων. Την ίδια ώρα, όμως θίγονται και ζητήματα που ενδέχεται να καταστήσουν αναποτελεσματική μια τέτοια πρωτοβουλία.

Κοντεύει μεσάνυχτα, οι τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και στην αίθουσα ακούγεται το κλάμα ενός μωρού. Μια νεαρή μητέρα κουβαλάει την, μερικών μηνών, κορούλα της στην αγκαλιά της. Θυμίζοντας το κάλεσμα του Μπρεχτ για τους «νέους ανθρώπους των εποχών που έρχονται και της καινούργιας χαραυγής πάνω στις Πολιτείες», με το οποίο ο Θόδωρος Τερζόπουλος φιλοδώρησε τη συνέλευση. Μια σύναξη που δεν ήταν παρά μια ακόμα υπόμνηση του φλεγόμενου καλλιτεχνικού κινήματος, αποφασισμένου να διεκδικήσει τα δικαιώματα του. Κάποιοι είπαν πως «τώρα έχουν αρχίσει να μας φοβούνται».

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b