MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Status Update: Μελίνα Παξινού, σαξοφωνίστρια και συνθέτρια

Η Μελίνα Παξινού γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αμβούργο – εκεί ήταν που η jazz και το σαξόφωνο μπήκαν στη ζωή της. Πλέον, ζει ανάμεσα στο Βερολίνο, το Αμβούργο και την Αθήνα. Σε λίγες ημέρες θα ανέβει στη σκηνή του Half Note με το Melina Paxinos Quartet.

KEIMENO: Τατιάνα Γεωργακοπούλου | 06.02.2023 Φωτογραφίες: Ria Carajiaba

Γεννήθηκα, μεγάλωσα στο Αμβούργο, στη Γερμανία.

Σπούδασα στο Βερολίνο μουσική παραγωγή, σύνθεση και ενορχήστρωση στο πανεπιστήμιο “SRH Hochschule der populären Künste”. Μία έντονη ανάμνηση από τα παιδικά μου χρόνια είναι οι μουσικές βραδιές των γονιών μου με πολύ κόσμο στο σπίτι και οι τρομερές μυρωδιές από τα φαγητά που μαγείρευε ο πατέρας μου.

Τα πρώτα μου ακούσματα βασιζόντουσαν στην μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και στα ρεμπέτικα.

Στις μουσικές βραδιές των γονιών μου, η μαμά μου τραγουδούσε και ο πατέρας μου έπαιζε μπουζούκι και πιάνο. Η μουσική με συνοδεύει από πολύ μικρή ηλικία.

Η αγάπη για τη Jazz ξεκίνησε όταν πήγα στο μουσικό σχολείο.

Πήγαινα και ουμανιστικό σχολείο «Wilhelm-Gymnasium» του Αμβούργου, οπού έπρεπε να μάθω ακόμα ένα όργανο εκτός πιάνου, για να μπορέσω να συμμετάσχω στην Jazz Big Band του σχολείου. Βλέποντας και ακούγοντας ένα κοντσέρτο της Big Band εκείνη την ημέρα, στο οποίο έπαιζε μια κοπέλα σαξόφωνο, αποφάσισα πως το σαξόφωνο και η Jazz θα μπουν στη ζωή μου. Την πρώτη φορά που έπιασα σαξόφωνο στα χέρια μου, θυμάμαι το πόσο δύσκολο ήταν να βγάλω έστω μία νότα. Θα έλεγα ότι δεν ήταν έρωτας με την «πρώτη ματιά», αλλά με την πρώτη νότα.

Όταν ήμουν περίπου εφτά χρονών

η μαμά μου άρχισε να μου δείχνει ένα μέρος από το «Für Elise» του Γερμανού συνθέτη και πιανίστα Ludwig van Beethoven στο πιάνο. Το υπόλοιπο μέρος μου το έμαθε ο πατέρας μου και από τότε αρχίσαμε να παίζουμε μαζί στο πιάνο, εκείνος έπαιζε τις αρμονίες και εγώ τις μελωδίες. Κάπου εκεί κατάλαβα ότι με ενδιαφέρει πολύ η μουσική και ότι ήθελα να συνεχίσω, οπότε οι γονείς μου με έγραψαν στο ωδείο.

Θα έλεγα ότι το σαξόφωνο δεν ήταν έρωτας με την «πρώτη ματιά», αλλά με την πρώτη νότα.

Την πρώτη φορά που έπαιξα επί σκηνής

θυμάμαι το πόσο χαρά, αγωνία και άγχος είχα. Μπορώ να πω όμως, ότι ακόμα το ίδιο αισθάνομαι πριν ανέβω στην σκηνή. Μετά από τα πρώτα 2 κομμάτια ευτυχώς αποχωρεί η αγωνία και το άγχος και παραμένει η χαρά.

Στις 9 Φεβρουαρίου θα ανέβω στη σκηνή του Half Note Jazz Club.

Μαζί μου στο “Melina Paxinos Quartet” θα βρίσκονται εξαιρετικοί μουσικοί της εγχώριας τζαζ σκηνής όπως ο Γιάννης Παπαδόπουλος στο πιάνο, ο Γρηγόρης Θεοδωρίδης στο κοντραμπάσο και ο Δημήτρης Κλωνής στα ντραμς. Θα ακούσουμε κομμάτια από τους 3 δίσκους μου Circle of Oddness (2018), Athens (feat. Ross Daly) (2019), Time (feat. Andreas Polyzogopoulos) (2022) και κάποιες διασκευές από ρεμπέτικα κομμάτια σε μια μοντέρνα Greek Jazz εκδοχή. Οι συνθέσεις των δίσκων αποτελούν έναν συνδυασμό από μοντέρνο Jazz με ελληνικά μουσικά στοιχειά. Odd meters – μελωδίες & groove.

Αγαπώ πολύ την μελωδία και το μινόρε.

Και θεωρώ πως η ελληνική μουσική περιέχει αυτά τα δυο στοιχεία σε αφθονία. Η Jazz είναι πολύ ευγενική και δεκτική σε νέους συνδυασμούς.

Όταν γράφω μουσική, με εμπνέει η ησυχία γύρω μου,

το πως αισθάνομαι, η πρόσφατη εμπειρία είτε κάποιας ταινίας, κοντσέρτου, έκθεσης ή μια ωραία μουσική που ακούω στον καθημερινό μου περίπατο.

Στην Jazz αγαπάω το αίσθημα ελευθερίας στον αυτοσχεδιασμό,

την αλληλεπίδραση με τους μουσικούς και το πόσο χώρο δίνει σε αλλά είδη μουσικής, για να συνδυαστεί.

Το 2021 είχα την ευκαιρία να γράψω την μουσική για το δίγλωσσο, παιδικό μυθιστόρημα.

Το “Τα 8 ψαράκια και η χρονομηχανή” της Στέλλας Τσιάνιου και του Δημήτρη Αθανασίου, στο οποίο οι εκφωνητές είναι ο Ιλάν, Μανθός Γιουρτζόγλου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Κλωνής, Λευτέρης Λαζάρου, Χριστόφορος Πέσκιας, Αμαλία Βίνος, Βεατρίκη Βίνος, Σπύρος Λευκοφρύδης, Στέφανος Διβάνης, Νικος Τράντος, Βάσω Χριστοδούλου και Ria Carajiaba. Το παραμύθι δέχτηκε την σφραγίδα της UNESCO στην ελληνική γλώσσα από την κυρία Γεωργία Παράσχου και τον κύριο Ιωάννη Μαρωνίτη. Η σύνθεση της μουσικής ήταν μια πολύ γλυκιά εμπειρία, διότι ήταν σαν να μεταφέρομαι από τα 29 στα 9 μου χρόνια.

Στην Jazz αγαπάω το αίσθημα ελευθερίας στον αυτοσχεδιασμό.

Μακροπρόθεσμος στόχος μου είναι η μουσική για ταινίες.

Στην περίοδο της πανδημίας εμβάθυνα την σύνθεση κινηματογραφικής μουσικής, με τον συνθέτη Βασίλη Μήλεση και ιδρυτή της Screen Composer Academy, στην Αθήνα. Αυτό το διάστημα είναι ανοιχτές κάποιες συνεργασίες και προτάσεις σχετικά με αυτό.

Όταν βρίσκω λίγο χρόνο για τον εαυτό μου,

με ευχαριστεί πολύ να κάνω βόλτες στο Κουκάκι και να θαυμάζω την Ακρόπολη. Μου αρέσει να επισκέπτομαι μονή μου κάποια μουσεία, διότι με ξεκουράζει σε μεγάλο βαθμό και να πάω για καφέ, ποτό, φαγητό ή σε κάποιο κοντσέρτο με τους φίλους μου.

Οι φίλοι μου λένε «κλασική Μελίνα»

όταν με περιτριγυρίζουν μύγες, κουνούπια ή σφήκες και κάνω κάτι περίεργες κινήσεις με τα χέρια για να τις αποφύγω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑMelina Paxinos Quartet στο Half Note Jazz Club12.09.2018

Αυτό το διάστημα γραφώ κομμάτια για μουσικές βιβλιοθήκες,

για την χρήση σε διαφημίσεις και τηλεόραση για την εταιρία „Twisted Jukebox“ του Λονδίνου. Ο επόμενος δίσκος μου βρίσκετε ήδη σαν ιδέα στο μυαλό μου και παίρνει σιγά σιγά μορφή.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

H Μελίνα Παξινού θα παίξει με την μπάντα της “Melina Paxinos Quartet“ την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στο Half Note Jazz Club.

Τιμή εισιτηρίου: 15€ (θέση σε τραπέζι), 10€ Bar Όρθιων
Προπώληση: viva.gr, halfnote.gr
Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Μετς | 210 9213310

 

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b