MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Δήμητρα Παπουρτζή

Πάκο Γιούνκε, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Παπακώστα στο Θέατρο 104

Η νουβέλα του πρωτοπόρου ποιητή Σέσαρ Βαγιέχο, «Πάκο Γιούνκε», έρχεται, στο Θέατρο 104, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Παπακώστα.

Monopoli Team

Τι συμβαίνει στην ψυχή μας όταν δεχόμαστε συνέχεια κακοποιητικές συμπεριφορές; Με τι αναμετράται ο καθένας από εμάς για να μπορέσει να μιλήσει γι’ αυτές και τελικά να τις πολεμήσει;  Αυτός είναι ο θεματικός πυρήνας της νουβέλας «Πάκο Γιούνκε» του πρωτοπόρου ποιητή Σέσαρ Βαγιέχο, που παρουσιάζεται, από τις 15 Φεβρουαρίου 2023, στο Θέατρο 104, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Παπακώστα.

Στην τωρινή καθημερινότητα ο εκφοβισμός είναι τρόπος «έκφρασης» και τελικά τρόπος «επικοινωνίας» , είναι μια μορφή βίας που έχει εισχωρήσει βαθιά στην ζωή μας.

Πάκο Γιούνκε, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Παπακώστα στο Θέατρο 104

«Πάκο Γιούνκε»: Λίγα λόγια για το έργο

Πρόκειται για ένα υπαρξιακό ψυχογράφημα εναντίον του εκφοβισμού όπου οι πρωταγωνιστές, έφηβοι και καθηγητές, ζουν σε μια μονίμως ποτισμένη ψυχολογική και σωματική βία. Η βία ως στερεοτυπική κατάσταση εμφανίζεται σε όλες τις μορφές της· μία κοινωνία που γεννάει και εκτρέφει βίαιες συμπεριφορές όπου η έμφυλη βία, η κοινωνική βία, η ταξική βία, η θεσμική βία, η ρατσιστική βία, η βία εν γένει  είναι η «κανονικότητα» μας. Η κοινωνία είναι καταδικασμένη στην ατέρμονη βία, ανήμπορη να ξεφύγει από τη διαρκή πτώση. Η αντίσταση σε αυτή τη βύθιση είναι υποχρέωση όλων.

Το νεαρό παιδί Πάκο Γιούνκε βιώνει από την αρχή της ζωής του μια μόνιμη και εξελικτική βία σε όλα τα επίπεδα, είτε λόγω της έμφυλης αναζήτησης του, είτε λόγω της ταξικής του θέσης, είτε επειδή η βία έχει γίνει μια «κανονικότητα». Ο Πάκο Γιούνκε πηγαίνει την πρώτη μέρα στο καινούργιο σχολείο, με το πρόσχημα να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον, αλλά στην πραγματικότητα είναι εξαναγκασμένος να υπηρετεί ένα συμμαθητή ανώτερης κοινωνικής τάξης. Το σχολείο μεταβάλλεται σε τόπο καταπίεσης και εκφοβισμού, ένα βίαιο περιβάλλον που επιβιώνει ο πιο ισχυρός. Θα μπορέσει να σπάσει τις κακοποιητικές αυτές συμπεριφορές και να βρει μια αχτίδα ελπίδας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕναλλακτικοί Τρόποι Αξιοποίησης του Χώρου Σας, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κατσιμίρη στο Επί Κολωνώ12.09.2018

Σημείωμα του σκηνοθέτη Λευτέρη Παπακώστα

« Η οργή που τον άνθρωπο κομμάτια τον κάνει , παιδιά…»
Σέσαρ Βαγιέχο

«Πάκο Γιούνκε» ένα έργο σκληρό , ένα έργο για τη βία, ένα έργο για τον σχολικό εκφοβισμό που εντέλει φτάνει μέχρι την ενήλικη ζωή, μα πάνω από όλα ένα έργο που θέτει κρίσιμα ερωτήματα για την προσωπική εξέγερση των καταπιεσμένων. Ένα έργο ρεαλιστικό που δυστυχώς θυμίζει στην πραγματικότητα του σήμερα και του αύριο. Προσπαθώντας να αναζητήσουμε την συνδετική τομή ρεαλισμού, σουρεαλισμού και δανειζόμενοι στοιχεία από την performance δημιουργούμε ένα πεδίο έρευνας και προβληματισμού. Η χρήση των νέων τεχνολογιών ως βασικό σκηνογραφικό στοιχείο σε συνδυασμό με την χρήση ζωντανής μουσικής, δημιουργούν ενα δυστοπικό περιβάλλον που ανταποκρίνεται στην σημερινή πραγματικότητα. Το θέατρο οφείλει να ενοχλεί, να τροποποιεί και να αλλάζει τον κόσμο· ως εκφραστές αυτής της σκέψης… εμπρός για την εξέλιξη μας». 

*Στο θέατρο 104 προστίθενται, λόγω επιτυχίας και μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού, 2 επιπλέον παραστάσεις του έργου «Πάκο Γιούνκε», τη Μ. Δευτέρα 10 και Μ. Τρίτη 11 Απρίλιου στις 19:00.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Σέσαρ Βαγιέχο
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Παπακώστας

Σκηνικά: Σπύρος Γκέκας
Κοστούμια: Σπύρος Γκέκας
Μουσική: Ανθή Γουρουντή
Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου
Χορογραφία: Επιμέλεια κίνησης /χορογραφίες : Φιλιππία Κοντογιαννακοπούλου

Παίζουν: Μικαέλα Δανά, Φιλιππία Κοντογιαννακοπούλου , Δήμητρα Παπουρτζή, Κατερίνα Παρισσινού

Διάρκεια: 70 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος 13 ευρώ. Early bird 10 ευρώ. Ομαδικά/Φοιτητικά/Εκπαιδευτικών 8 ευρώ. ΑΜΕΑ/Ανέργων/Ατέλειες κλπ 5 ευρώ
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 15 Φεβρουαρίου 2023 έως 11 Απριλίου 2023
Πληροφορίες: Προπώληση: viva.gr
Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 21:15 | Έξτρα παραστάσεις: Μεγάλη Δευτέρα 10/4 και Μεγάλη Τρίτη 11/4 στις 19:00
Διασκευή: Λευτέρης Παπακώστας –Κατερίνα Παρισσινού
Link Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/lgbtqi/pako-giounke/
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι (σταθμός Μετρό: Κεραμεικός), Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3455020 | https://www.104.gr/
Φωτογραφίες: Παύλος Μαυρίδης
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b