MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΕΧΝΗ

Art Athina 2022: Μεγαλύτερη και καλύτερη

Με πλούσιο πρόγραμμα και τη φυσική παρουσία 80 αιθουσών τέχνης, η ετήσια φουάρ πραγματοποιείται από την Παρασκευή 16 έως και τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022 στο Ζάππειο Μέγαρο.

| Φωτογραφίες: Στέφανος Σάμιος
author-image Σπύρος Κακουριώτης

Στο χώρο που για τους περισσότερους θεωρείται «σπίτι της», στο Ζάππειο Μέγαρο, επιστρέφει δυναμικά η Art Athina, η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα, που φέτος σβήνει 25 κεράκια.

Με συμμετοχές που φτάνουν σε αριθμό ρεκόρ, πλούσιο πρόγραμμα και τη φυσική παρουσία 80 αιθουσών τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η ετήσια φουάρ πραγματοποιείται από την Παρασκευή 16 έως και τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Άποψη από το στήσιμο της έκθεσης.

«Επιστροφή στην κανονικότητα»

«Η φετινή διοργάνωση σηματοδοτεί την επιστροφή της Art Athina στην κανονικότητα μετά την πανδημία και μαζί ένα ανανεωμένο ξεκίνημα για τον θεσμό, ο οποίος έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του φιλότεχνου κοινού, καθώς έχει καταφέρει να μετασχηματίζεται, να προσαρμόζεται στις αλλαγές και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών, αναπτύσσοντας ολοένα και περισσότερες συνέργειες με θεσμούς και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό», τόνισε, μεταξύ άλλων, η Γιάννα Γραμματοπούλου, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, που διοργανώνει την Art Athina, κατά την παρουσίαση της έκθεσης.

Άποψη από το στήσιμο της έκθεσης.

Η πρόεδρος του ΠΣΑΤ ανακοίνωσε επίσης ότι τον Νοέμβριο η Art Athina θα επιστρέψει, με την έκδοση ενός επετειακού λευκώματος για τα 30 χρόνια ύπαρξης του θεσμού, καθώς και τη διοργάνωση έκθεσης αρχειακού υλικού από τις 25 διοργανώσεις της Art Athina, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου. Στο πάνελ από αριστερά η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, Γιάννα Γραμματοπούλου, η καλλιτεχνική διευθύντρια Σταματία Δημητρακοπούλου και ο γενικός διευθυντής της εταιρείας παραγωγής Be Best, Ευάγγελος Χαραλάμπους.

«Ο πήχης έχει ανέβει ψηλά»

Στη φετινή έκθεση στο Ζάππειο Μέγαρο το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, του οποίου τη διεύθυνση έχει η Σταματία Δημητρακοπούλου, περιλαμβάνει 15 ενότητες, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα τομέων και ενδιαφερόντων της σύγχρονης εικαστικής σκηνής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣταματία Δημητρακοπούλου: Βάση για το μέλλον οι συμμετοχές-ρεκόρ στην Art Athina 202212.09.2018

Μιλώντας για τις νέες πρωτοβουλίες που υιοθετεί η φετινή Art Athina, η καλλιτεχνική διευθύντρια της φουάρ τόνισε: «Ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά, κάτι που φαίνεται από τον αριθμό συμμετοχών και την πολλαπλότητα κατηγοριών στο παράλληλο πρόγραμμα. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Art Athina φέτος είναι να ανταποκριθεί στις πολύ υψηλές απαιτήσεις των αιθουσών τέχνης και του κοινού, ύστερα από τη διετή φυσική της απουσία», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις συνέργειες και στο άνοιγμα της φουάρ στον χώρο της αρχιτεκτονικής με τη δημιουργία των Art Athina Pavilions στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου.

Τέλος, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας παραγωγής Be Best, Ευάγγελος Χαραλάμπους σημείωσε ότι «γεγονότα όπως η Art Athina συμβάλλουν ώστε η χώρα μας να προσφέρει στους πολίτες και τους επισκέπτες της και μια σύγχρονη διάσταση στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού».

Άποψη από το στήσιμο της έκθεσης.

Το πρόγραμμα με μια ματιά

Το πρόγραμμα και της φετινής Αrt Athina συνθέτουν οι ενότητες: Main, που αποτελεί και το βασικό εκθεσιακό πρόγραμμα. Highlights, με νέες γκαλερί από το εξωτερικό, ύστερα από πρόσκληση της καλλιτεχνικής διευθύντριας της φουάρ. Feature, με γκαλερί από το εξωτερικό, που επιλέγει η προσκεκλημένη ανεξάρτητη επιμελήτρια Kate Carusο. Projects, με ανεξάρτητους χώρους τέχνης. Design, με ελληνικές και διεθνείς συμμετοχές. Talks, συζητήσεις με προσκεκλημένους καλλιτέχνες, διευθυντές μουσείων και καταξιωμένους επιμελητές. Film & New Media Space, με αφιέρωμα στους πρωτοπόρους της ελληνικής video art από τις δεκαετίες του ’80 και ’90. Art Athina X Daata, όπου σε συνεργασία με την βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Daata διοργανώνεται ένα πρόγραμμα προβολών ανοιχτό στο κοινό. Kids’ Educational Program, σχεδιασμένο  από τον μη κερδοσκοπικό διεθνή κοινωνικό φορέα Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού ΚROMA, για παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών, εφήβους και τους συνοδούς τους.

Στην ενότητα Art Athina All Year Round, που αφορά δράσεις και συνεργασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εντάσσονται: Το Art Athina Artist Residency Program στο πλαίσιο του οποίου διεθνείς καλλιτέχνες, που εκπροσωπούνται από γκαλερί που εκθέτουν στις ενότητες Feature και Highlights  της Art Athina, μένουν στην Αθήνα για 30 ημέρες και δημιουργούν έργα που θα εκτεθούν στο Ζάππειο. Το  Art Athina Educational Program που πραγματοποιήθηκε για πέμπτη χρονιά  με τη συμμετοχή φοιτητών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.  Tα Αrt Athina Podcasts διαθέσιμα στο Spotify.

Άποψη από το στήσιμο της έκθεσης.

Νέες κατηγορίες

Η Art Athina ως θεσμός που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τομέα των εικαστικών εκτός από τις σταθερές θεματικές που συνθέτουν το πρόγραμμα της, φέτος εντάσσει και νέες κατηγορίες που διευρύνουν το πεδίο των ενδιαφερόντων της, αλλά και αφουγκράζονται τις αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογία στον χώρο των εικαστικών.

Για πρώτη φορά, στο πλαίσιο αυτό,  η Art Athina φιλοξενεί μια έκθεση με έργα που είναι αποκλειστικά NFT και τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλη διοργάνωση, ενώ μέσα από την κατηγορία Art Athina Pavilions συνδέει τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης με εκείνον της αρχιτεκτονικής. Επιπλέον καθιερώνεται από φέτος το βραβείο της Art Athina για νέο καλλιτέχνη σε συνεργασία με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Art Athina 2022
Ζάππειον Μέγαρο
Διάρκεια: 16-19 Σεπτεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: 16.9: μόνο με προσκλήσεις, 17-19.9: 12.00-21.00
Είσοδος: 10 €, μειωμένο 7 €

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b