MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Σταματία Δημητρακοπούλου: Βάση για το μέλλον οι συμμετοχές-ρεκόρ στην Art Athina 2022

Η καλλιτεχνική διευθύντρια της ετήσιας φουάρ που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης μιλά για την υποδοχή της «επιστροφής» της Art Athina στο Ζάππειο και αναλύει τις καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης.

KEIMENO: Σπύρος Κακουριώτης | 12.09.2022 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κωνσταντινός Καραβατέλλης

Η Art Athina επιστρέφει! Έπειτα από δύο χρόνια διαδικτυακής, κατά βάση, παρουσίας, εγκαθίσταται και πάλι για ένα τετραήμερο, από την Παρασκευή 16 έως και τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο. Η ετήσια φουάρ, που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια παρουσίας στα εικαστικά δρώμενα της χώρας, υπόσχεται μια δυναμική παρουσία, κάτι το οποίο εγγυάται το ρεκόρ συμμετοχών, το εμπλουτισμένο πρόγραμμα και η φυσική παρουσία αιθουσών τέχνης και καλλιτεχνών.

Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν 80 χώροι τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο επιμελείται η Σταματία Δημητρακοπούλου, περιλαμβάνει 15 ενότητες, που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα τομέων και ενδιαφερόντων της σύγχρονης εικαστικής σκηνής, παρουσιάζοντας ενδιαφέρουσες καινοτομίες, όπως είναι οι αρχιτεκτονικές κατασκευές ή τα ψηφιακά NFTs.

Φωτογραφία: Κωνσταντινός Καραβατέλλης

Καινοτομίες και προσδοκίες

Για όλες αυτές τις καινοτομίες, αλλά και τις προσδοκίες της για την φετινή Art Athina, μιλήσαμε με την Σταματία Δημητρακοπούλου, η οποία αποφεύγει να βάλει προσωπικά στοιχήματα σχετικά με τη διοργάνωση, αφού, όπως μας δίδαξε η μετά-covid εποχή, «τα στοιχήματα δεν αποδίδουν»…

“Παρακολουθώ με ενδιαφέρον το πώς η εμπλοκή και συλλογή των NFTs δημιουργεί κλειστά κοινωνικά κυκλώματα με συγκεκριμένα προνόμια που έχουν αντίκρισμα στον φυσικό χώρο”, αναφέρει η Σταματία Δημητρακοπούλου. Φωτογραφία: Κωνσταντινός Καραβατέλλης

Φέτος η Art Athina διοργανώνεται, για πρώτη μετά την πανδημία, «δια ζώσης». Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε;

Δυο διαδικτυακές διοργανώσεις και μια ομαδική έκθεση Art Athina Pop Up αργότερα, η Art Athina επιστρέφει με μια ολοκληρωμένη διοργάνωση στον φυσικό χώρο, στο Ζάππειο Μέγαρο. Ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά, κάτι που φαίνεται από τον αριθμό συμμετοχών και την πολλαπλότητα κατηγοριών στο παράλληλο πρόγραμμα της φουάρ. Θεωρώ πως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Art Athina, φέτος, είναι να ανταποκριθεί στις πολύ υψηλές απαιτήσεις των αιθουσών τέχνης και του κοινού, ύστερα από τη διετή φυσική της απουσία.

Στη φετινή διοργάνωση σημειώνεται ρεκόρ συμμετοχών. Πού αποδίδετε το γεγονός;

Θεωρώ πως το ρεκόρ συμμετοχών στη φετινή διοργάνωση οφείλεται στον συνδυασμό του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει γύρω από την Αθήνα σαν «δημοφιλή προορισμό» και στη δουλειά που γίνεται εδώ και χρόνια στην Αrt Athina και, πλέον, με την επιστροφή της στον φυσικό χώρο, γίνεται αισθητή και ποσοτικά. Οι αιτήσεις που λάβαμε ξεπέρασαν κατά πολύ τον διαθέσιμο χώρο στο Ζάππειο. Η Art Athina παρέχει μια εμπειρία «ανθρώπινης κλίμακας» και δίνει τον χώρο και τον χρόνο στις αίθουσες τέχνης που συμμετέχουν να γνωρίσουν καλύτερα το κοινό της Αθήνας, τους επαγγελματίεςκαι την εξαιρετικά σημαντική σκηνή των ελλήνων και διεθνών συλλεκτών που τις υποστηρίζει.

H μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η φετινή Art Athina, είναι να ανταποκριθεί στις πολύ υψηλές απαιτήσεις των αιθουσών τέχνης και του κοινού, ύστερα από τη διετή φυσική της απουσία.

Φωτογραφία: Κωνσταντινός Καραβατέλλης

Αρχιτεκτονική και ψηφιακά NFTs

Για πρώτη φορά η Art Athina κάνει άνοιγμα στον χώρο της αρχιτεκτονικής. Τι περιμένετε από αυτό το πείραμα;

Το Art Athina Pavilions είναι μια νέα ενότητα στην Art Athina, που σκεφτόμασταν για το 2020 και βγήκε αμέσως από το συρτάρι όταν ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε ξανά τη φουάρ μετά την πανδημία. Ιστορικά, τα pavilions, δηλαδή οι εφήμερες αρχιτεκτονικές κατασκευές, βρίσκονται στο μεταίχμιο της αρχιτεκτονικής και της σύγχρονης τέχνης. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι εκεί που συναντιέται η αρχιτεκτονική με τη γλυπτική εγκατάσταση. Υπάρχουν πολύ σημαντικά ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία με διεθνή προβολή και είμαι πολύ χαρούμενη που οι Lot Office for Architecture και οι Point Supreme δέχτηκαν να εγκαινιάσουν μια τέτοια πρωτοβουλία. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα και ελπίζω να θεσπιστεί και να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της έκθεσης από εδώ και στο εξής.

Επίσης, για πρώτη φορά παρουσιάζετε NFTs. Ποιο ρόλο πιστεύετε ότι πρόκειται να διαδραματίσουν στο μέλλον; Απειλούν τις παραδοσιακές μορφές τέχνης ή μπορούν να συνυπάρξουν;

Η τέχνη με την «παραδοσιακή» της μορφή υπάρχει από τη στιγμή που γνωρίζουμε για την ύπαρξη ανθρώπινου πολιτισμού στον πλανήτη, οπότε δεν θεωρώ πως απειλείται από τα NFTs. Σαν επιμελήτρια, η έννοια της σχεσιακής αισθητικής, οι συνδεσμολογίες που δημιουργούνται δηλαδή γύρω ή με πυρήνα το έργο τέχνης, είναι κάτι που με έχει απασχολήσει πολύ και σε αυτό το κομμάτι στέκομαι περισσότερο όσον αφορά τα NFTs. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον το πώς η εμπλοκή και συλλογή τους δημιουργεί κλειστά κοινωνικά κυκλώματα με συγκεκριμένα προνόμια που έχουν αντίκρισμα στον φυσικό χώρο. Καθότι δεν είναι κάτι που με ενδιαφέρει ως προς την οικονομική του διάσταση, στέκομαι περισσότερο στις ανθρωπολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα για τη φετινή Art Athina;

Σε τέτοιες διοργανώσεις τα στοιχήματα δεν αποδίδουν, ειδικά στη μετά-covid εποχή, που μας δίδαξε ακριβώς αυτό. Οπότε δεν έχω κανένα στοίχημα για τη φετινή Art Athina, αλλά θα μπορούσα να μοιραστώ μια ευχή, που είναι τα φετινά «ρεκόρ» να είναι μόνο η βάση για το μέλλον της φουάρ από εδώ και στο εξής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑrt Athina: Με ρεκόρ συμμετοχών η αθηναϊκη φουάρ στο Ζάππειο12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Art Athina 2022

Ζάππειον Μέγαρο
Διάρκεια: 16-19 Σεπτεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: 16.9: μόνο με προσκλήσεις, 17-19.9: 12.00-21.00
Είσοδος: 10€, μειωμένο 7€

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b