MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
10
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Καρλ Λάγκερφελντ: Ο εκκεντρικός σχεδιαστής μέσα από τα λόγια του

Σαν σήμερα, πριν από 89 χρόνια, γεννήθηκε ο Καρλ Λάγκερφελντ, ένας από τους πιο γνωστούς και επιδραστικούς σχεδιαστές του 21ου αιώνα, που έγραψε ιστορία στον χώρο της μόδας με το έργο, αλλά και… τις απόψεις του.

Καρλ Λάγκερφελντ
Καρλ Λάγκερφελντ
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1933, στο Αμβούργο της Γερμανίας γεννήθηκε ο Καρλ Λάγκερφελντ, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα θα άφηνε το δικό του στίγμα στην ιστορία της μόδας. Μεγαλώνοντας σε μία αρκετά εύπορη οικογένεια, ο Καρλ Λάγκερφελντ ήρθε σε επαφή με τη μόδα από πολύ νωρίς και ήδη από την ηλικία των 6 ονειρευόταν να φύγει από τη Γερμανία και να ταξιδέψει σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες της μόδας, σχεδιάζοντας για μεγάλους οίκους μόδας.

Αυτό το όνειρο άρχισε να γίνεται πραγματικότητα όταν το 1952, ο Καρλ Λάγκερφελντ μετακομίζει στο Παρίσι και εργάζεται ως προσωπικός βοηθός του μεγάλου σχεδιαστή Πιέρ Μπαλμέν. Ήδη από τότε, ξεκινά να διαγράφεται η μεγάλη σταδιοδρομία του στον κόσμο της μόδας.

Το 1964, ο σχεδιαστής περνάει στον γαλλικό οίκο μόδας Chloé και ξεκινά να βρίσκει το χαρακτηριστικό του στυλ. Μέχρι το 1983, ο Καρλ Λάγκερφελντ δημιουργεί εκεί κομψά, άνετα, ρομαντικά αλλά ταυτόχρονα και ριζοσπαστικά ρούχα.

Ταυτόχρονα, από το 1967, ο σχεδιαστής ξεκινά να εργάζεται και στον ιταλικό οίκο μόδας Fendi, όπου θα παραμείνει μέχρι τον θάνατό του. Εκεί, βάζει πλώρη για ένα ταξίδι που φάνταζε ακατόρθωτο τότε. Στόχος του είναι να καθιερώσει τη γούνα ως ένα από τα πιο σημαντικά «συστατικά» κάθε ντουλάπας. Αυτό τελικά το καταφέρνει και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90 η γούνα είναι ένα από τα must κομμάτια κάθε γκαρνταρόμπας, ενώ ο οίκος Fendi αρχίζει να κυριαρχεί στον χώρο της μόδας μετά το «μαγικό άγγιγμα» του Καρλ Λάγκερφελντ.

Από την παρακμή, ο σχεδιαστής ήρθε να σώσει και τον οίκο Chanel, μία δεκαετία μετά τον θάνατο της θρυλικής ιδρύτριάς του, Κοκό Σανέλ. Από το 1983, ο Λάγκρφελντ εντάσσεται στο δυναμικό του οίκου, στον οποίο έδωσε μία φρέσκια πνοή, ιδανική για την ανανέωση που χρειαζόταν. Σχεδίασε το εμβληματικό λογότυπο του οίκου, ανανέωσε τις κολεξιόν του δίνοντας στην κλασική φόρμα της Κοκό τη δική του πινελιά και τελικά έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου μέχρι τον θάνατό του.

Ο Καρλ Λάγκερφελντ με τη Σουπέτ, την πολυαγαπημένη γάτα και κληρονόμο του.

Ο Καρλ Λάγκερφελντ με τη Σουπέτ, την πολυαγαπημένη γάτα και κληρονόμο του.

Σχεδιαστής στον οίκο Fendi, καλλιτεχνικός διευθυντής στον οίκο Chanel και ιδιοκτήτης του δικού του οίκου μόδας. Μέσα σε όλα αυτά ισορροπούσε ο εκκεντρικός σχεδιαστής με την χαρακτηριστική εμφάνιση, ο οποίος ουκ ολίγες φορές επικρίθηκε για τις αμφιλεγόμενες απόψεις του και για την αγάπη του στις αληθινές γούνες.

Στις 19 Φεβρουαρίου του 2019, ο Καρλ Λάγκερφελντ φεύγει από τη ζωή, νικημένος από καρκίνο στο πάγκρεας. Η παρακαταθήκη του στη μόδα ήταν μεγάλη -και η περιουσία του ακόμα μεγαλύτερη. Η πρώτη έμεινε στην ιστορία για όλους, ενώ η δεύτερη μοιράστηκε ανάμεσα στην Σουπέτ, την πολυαγαπημένη γάτα του σχεδιαστή και στον τότε 11χρονο βαφτιστήρα του, κάνοντας τον κόσμο να μιλά για τον εκκεντρικό Καρλ Λάγκερφελντ για ακόμα μία φορά, ακόμα και μετά θάνατον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚοκό Σανέλ: Όσα μάς έμαθε η γυναίκα που έφερε την επανάσταση στον χώρο της μόδας12.09.2018

Ο Καρλ Λάγκερφελντ μέσα από τα λόγια του

Εκτός από την καλλιτεχνική ευρηματικότητα και το μοναδικό του στυλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ ήταν γνωστός και για την καυστική του «γλώσσα». Η Αντέλ, η Μισέλ Ομπάμα και η Μέριλ Στρίπ ήταν κάποιες από τις προσωπικότητες που είχαν δεχτεί τα σκληρά λόγια του «Κάιζερ της Μόδας», ο οποίος ήθελε να εκφράζεται ελεύθερα τόσο στη μόδα όσο και στη ζωή του.

Από αυτή την ελευθερία λόγου του, η οποία βέβαια συχνά άγγιζε και ξεπερνούσε τα όρια της προσβολής, προέκυψαν και 10 γεμάτες ενδιαφέρον φράσεις του Καρλ Λάγκερφελντ, οι οποίες αφορούν την επιτυχία και φυσικά τη μεγάλη του αγάπη, τη μόδα.

«Η νεότητα έχει να κάνει με το πώς ζεις, όχι με το πότε γεννήθηκες»

«Δεν είμαι ποτέ ευχαριστημένος με αυτό που κάνω. Είμαι διαρκώς ανικανοποίητος. Νομίζω πως αυτό είναι το μυστικό για να κάνεις καλά αυτό που κάνεις»

«Αυτοσχεδίασε. Γίνε δημιουργικός. Όχι όμως επειδή πρέπει, αλλά επειδή το θες. Η προσωπική εξέλιξη είναι το μυστικό»

«Δεν μ’ αρέσει η καθιερωμένη ομορφιά. Δεν υπάρχει ομορφιά χωρίς κάτι παράξενο»

Η μόδα είναι εφήμερη, επικίνδυνη και άδικη

«Είναι υπερβολικά εύκολο να συγχωρείς. Μπορώ να ξεχάσω από αδιαφορία, αλλά όχι να συγχωρέσω. Προτιμώ την εκδίκηση»

«Πολυτέλεια είναι όταν βρίσκεις την άνεση μίας απλής μπλούζας σε ένα πολύ ακριβό φόρεμα»

«Για κάθε βιβλίο που αγοράζεις πρέπει να αγοράζεις και τον χρόνο για να το διαβάσεις»

«Η μόδα έχει να κάνει με δύο πράγματα. Την εξέλιξη και το αντίθετό της»

 «Εκείνοι που λένε πως το χθες ήταν καλύτερο από το σήμερα, σε τελευταία ανάλυση απαξιώνουν την ίδια τους την ύπαρξη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟντρέ Τοτού: Η απόλυτη πρέσβειρα της γαλλικής κομψότητας μέσα από τρεις ταινίες που καθόρισαν την καριέρα της12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b