MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Οντρέ Τοτού: Η απόλυτη πρέσβειρα της γαλλικής κομψότητας μέσα από τρεις ταινίες που καθόρισαν την καριέρα της

Με αφορμή τα γενέθλια της ηθοποιού Οντρέ Τοτού, θυμόμαστε μερικές από τις εμβληματικές ταινίες που έχει πρωταγωνιστήσει.

Audrey Tautou-Official Facebook page/@Audrey Tautou
author-image Ναταλία Βουρλιωτάκη

Σαν σήμερα, 45 χρόνια πριν, γεννήθηκε μία από τις πιο ταλαντούχες και «φινετσάτες» ηθοποιούς, η Audrey Justine Tautou. Η πρέσβειρα της γαλλικής κομψότητας, Οντρέ Τοτού – το όνομα της οποίας είναι εμπνευσμένο από την Όντρεϊ Χέπμπορν – έδειξε ενδιαφέρον για την υποκριτική τέχνη από μικρή ηλικία κάνοντας το κινηματογραφικό της ντεμπούτο ως ηθοποιός στην ηλικία των 18, με τη συμμετοχή της στην ταινία μεγάλου μήκους «Ινστιτούτο Ομορφιάς Venus». Η επερχόμενη αναγνώριση των κριτικών και η απονομή του βραβείου Σεζάρ για την πιο υποσχόμενη ηθοποιό έδωσαν στην Audrey το «διαβατήριο» για μία λαμπρή διεθνή καριέρα.

Το κινηματογραφικό ξεκίνημα της Οντρέ Τοτού τράβηξε την προσοχή του σκηνοθέτη και παραγωγού Ζαν-Πιερ Ζενέ, που αναζητούσε ηθοποιό για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας του «Αμελί». Το 2001  η νεαρή ηθοποιός κερδίζει τον ρόλο και πρωταγωνιστεί σε μία από τις κορυφαίες και αναπάντεχες κινηματογραφικές επιτυχίες. Η ειδυλλιακή ατμόσφαιρά του Παρισιού -στη γοητευτικότερη ίσως κινηματογραφική εκδοχή του- αποτυπώνεται μέσα από την ιδιαίτερη ματιά της Οντρέ, η οποία μετουσιώθηκε σε ένα μοναδικό σύμβολο ρομαντισμού και ελπίδας που σημάδεψε την μακροχρόνια καριέρα της. Η τεράστια επιτυχία της ταινίας, η καθολική αγάπη του κοινού και τα 174 εκατομμύρια εισπράξεων, έδωσαν την ευκαιρία στην Οντρέ Τοτού να επιδείξει περισσότερα στοιχεία της προσωπικότητας και του υποκριτικού της ταλέντου μέσα από τη συμμετοχή της σε πολλές ακόμη αναγνωρισμένες διεθνώς ταινίες και την ενσάρκωση διαφορετικών ρόλων.

Audrey Tautou/Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain

Το 2006, πρωταγωνιστεί με τον Τομ Χανκς στο θρίλερ μυστηρίου -αμερικανικής παραγωγής- «Κώδικας Ντα Βίντσι» του Ρον Χάουαρντ, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν, που επικεντρώνεται στη δολοφονία του επιμελητή του Λούβρου -Ζακ Σονιέρ- με κύριο ύποπτο τον καθηγητή θρησκευτικής συμβολογίας, Ρόμπερτ Λάνγκτον. Τρία χρόνια αργότερα, ως πρέσβειρα της εταιρίας Chanel, ενσωματώνει στο βιογραφικό της την βιογραφική δραματική ταινία «Coco before Chanel», σε σκηνοθεσία και σενάριο της Ανν Φονταίν, η οποία βασίζεται στην πρώιμη ζωή της Γαλλίδας σχεδιάστριας μόδας Coco Chanel.

Η Οντρέ Τοτού απασχολεί το τελευταίο διάστημα τους θαυμαστές της με το πρωταγωνιστικό ρόλο της στην ταινία «Το κρυφό πάθος της Τερέζ Ντ», η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 22 Αυγούστου. Πρόκειται για την τελευταία ταινία του σκηνοθέτη Κλόντ Μίλλερ -βασισμένη στο μυθιστόρημα του Φρανσουά Μοριάκ– οι πρώτες κριτικές της οποίας επαινούν την εξαιρετική ερμηνεία της ηθοποιού.

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τρεις από τις πιο αγαπημένες και «must-see» ταινίες, με πρωταγωνίστρια την Οντρέ Τοτού, που θα ενθουσιάσουν σίγουρα τους λάτρεις του ρομαντικού αλλά και horror κινηματογράφου.

Audrey Tautou/Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain

Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain – Amelie, 2001

Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain, 2001

Η κλασσική πλέον ταινία του Ζαν-Πιερ Ζενέ με τίτλο «Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain» ή αλλίως «Amelie» με τη χαρακτηριστική ερμηνεία της Γαλλίδας ηθοποιού Οντρέ Τοτού, κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2001. Πρόκειται για ένα ρομαντικό, ευαίσθητο φιλμ με την κορυφαία μουσική επένδυση του Γιαν Τίρσεν και συμπρωταγωνιστές της Τοτού, τους Ματιέ Κάσοβιτς, Ζακς Ναρσί, Ζαμέλ Ντεμπουζέ, Ισαμπέλ Ναντί και Ντομινίκ Πινό, που σημάδεψε για πάντα την ιστορία του νεότερου γαλλικού κινηματογράφου. Η ταινία δέχτηκε την πλήρη αποδοχή τόσο του κοινού όσο και των κριτικών και είχε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ!

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την Αμελί, ένα μοναχικό κορίτσι που από μικρή ηλικία μεγαλώνει απομονωμένη από τον κοινωνικό περίγυρο, εξαιτίας της πεποίθησης των γονιών της ότι πάσχει από μία σπάνια αρρώστια. Μία εικονική, ονειρική πραγματικότητα που πλάθει με τη φαντασία της είναι η μοναδική διαφυγή της. Ο τραγικός θάνατος της μητέρας της λίγα χρόνια αργότερα και η βαθιά κατάθλιψη του πατέρα της που επακολουθεί, στέκονται αφορμή για να «ξυπνήσει» από τον φανταστικό κόσμο της και να αντιμετωπίσει την ωμή πραγματικότητα. Με μοναδικό όπλο την δύναμη της φαντασίας της, παλεύει να βρει τη  θέση της ανάμεσα σε μία απρόσωπη κοινωνία, περικυκλωμένη από την καθημερινότητα. Το 1997, μία συγκλονιστική είδηση θα ταρακουνήσει την πρωταγωνίστρια, και θα ενεργοποιήσει μία σειρά απρόβλεπτων γεγονότων, που θα ωθήσουν την Αμελί να συνειδητοποιήσει πως έχει τη δύναμη να βελτιώσει τόσο τη δική της ζωή όσο και των συνανθρώπων της μέσα από μικρές καταλυτικές πράξεις. Βυθισμένη στον στόχο της να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους, η Αμελί παραμελεί τον εαυτό της, μέχρι που βρίσκεται στο δρόμο της ο Νίνο, ένας νέος άντρας που κι εκείνος δείχνει να ζει στον δικό του κόσμο. Κάπως έτσι, θα ξεκινήσει ένα ρομαντικό ταξίδι ανάμεσα τους, οι οποίοι σταδιακά έρχονται πιο κοντά, μέχρι που πλάθουν τον δικό τους, ιδιαίτερο φανταστικό κόσμο.

Ο Κώδικας Ντα Βίντσι, 2006

Ο Κώδικας Ντα Βίντσι, 2006

Λίγα χρόνια αργότερα, η Οντρέ Τοτού δοκιμάζεται σε έναν εκ διαμέτρου αντίθετο ρόλο από εκείνον της ρομαντικής Αμελί -με τον οποίο τη γνωρίσαμε- ενσαρκώνοντας μία αστυνομική κρυπτολόγο στην αμερικάνικη ταινία μυστηρίου του Ρον Χάουαρντ, με τίτλο «Ο Κώδικας Ντα Βίντσι». Πρόκειται για ένα αστυνομικό θρίλερ θρησκευτικού περιεχομένου που κυκλοφόρησε το 2006, σε σενάριο του Ακίβα Γκόλντσμαν, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν. Αποτελεί το πρώτο μέρος της σειράς ταινιών με τον φανταστικό χαρακτήρα Ρόμπερτ Λάνγκτον, με πρωταγωνιστές τους Τομ Χανκς, Οντρέ Τοτού, Σερ Ίαν ΜακΚέλεν, Άλφρεντ Μολίνα, Γιούργκεν Πρόχνοβ, Ζαν Ρενό και Πολ Μπετάνυ. Η ταινία θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη -παρά τις εκατομμύρια εισπράξεις της- και δέχτηκε σκληρή κριτική τόσο από την Καθολική Εκκλησία όσο και από τους κριτικούς.

Η φρικτή δολοφονία του επιμελητή του Λούβρου, Ζακ Σονιέρ, και τα κρυπτογραφημένα μηνύματα -γραμμένα με το αίμα του- πάνω στο δολοφονημένο σώμα του αποτελούν τα σημεία αναφοράς της ταινίας και την αφορμή για τον καθηγητή θρησκευτικής συμβολογίας, Ρόμπερτ Λάνγκτον και την αποκρυπτογράφο Σοφί Νεβέ για την εξιχνίαση της υπόθεσης. Με τη βοήθεια της αστυνομίας του Παρισιού, οι δύο επιστήμονες προσπαθούν να διαλευκάνουν το μυστήριο της δολοφονίας και να αποκαλύψουν ανατρεπτικά στοιχεία για τον Χριστιανισμό. Μια σημείωση δίπλα από το πτώμα που κατηγορεί τον Λάνγκτον, βάζει στον στόχαστρο τον καθηγητή, ο οποίος θεωρείται κύριος ύποπτος από την αστυνομία, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένα ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του. Ο Λάγκτον καταφέρνει να ξεφύγει και προσπαθεί να βρει τη λύση στο αίνιγμα τόσο της δολοφονίας του διευθυντή όσο και στο μυστήριο των θρησκευτικών ζητημάτων, απαλλάσσοντας τον εαυτό του από τις άδικες κατηγορίες. Ο αναμνήσεις και οι πληροφορίες της Νεβώ τους οδηγούν στην ανακάλυψη της συνωμοτικής ομάδας «Κοινού της Σιών» -στην οποία συμμετείχε το θύμα- και των κρυμμένων εγγράφων που έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή του. Μετά τα συνεχή εμπόδια και τους γρίφους που εμφανίζονται στο δρόμο τους, οι δύο πρωταγωνιστές οδηγούνται τελικά στην ανακάλυψη του δολοφόνου και στην αιτία της δολοφονίας του επιμελητή.

Coco Before Chanel, 2009

Coco Before Chanel, 2009

Το 2009, η Οντρέ Τοτού υποδύεται έναν εξίσου διαφορετικό ρόλο από αυτούς που την έχουμε συνηθίσει, ενσαρκώνοντας την γνωστή ως Coco στην ταινία «Coco Before Chanel», σε σκηνοθεσία και σενάριο της Ανν Φονταίν, με τους Αλεσάντρο Νίβολα και Μπενουά Πελβό. Πρόκειται για μία βιογραφική δραματική ταινία που κυκλοφόρησε το 2009, η οποία βασίζεται στην πρώιμη ζωή της Γαλλίδας σχεδιάστριας μόδας Coco Chanel. Η ταινία απέσπασε εκατομμύρια δολάρια και ήταν υποψήφια για  τέσσερα Βραβεία BAFTA , τρία Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, έξι Βραβεία Σεζάρ όπως και για το Όσκαρ Καλύτερου Κοστουμιού.

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η 18χρονη Γκαμπριέλ εγκαταλείπει με την αδελφή της το ορφανοτροφείο, όπου μεγαλώνουν στο κέντρο της Γαλλίας, για να αναζητήσουν την τύχη τους σε ένα λαϊκό κέντρο -καμπαρέ- ως τραγουδίστριες. Γνωστή πια ως Coco, έρχεται αντιμέτωπη με ένα κοινό μεθυσμένων αντρών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκει καταφύγιο στον Ετιέν Μπλαζάν, έναν πλούσιο αργόσχολο αριστοκράτη. Η Οντρέ υποδύεται μια γυναίκα ατίθαση, μοντέρνα για την εποχή της, που γνωρίζει πως δεν πρόκειται να γίνει η γυναίκα κανενός, ακόμα και του Μπόι Κάπελ, ενός άντρα που την αγάπησε αληθινά. Πηγαίνοντας κόντρα στις συμβάσεις της εποχής της, που δεν την αφήνουν να ντυθεί και να μιλήσει όπως θέλει, αρχίζει να παίρνει τη ζωή στα χέρια της και να σχεδιάζει τα πρώτα της καπέλα και ρούχα. To διαχρονικό σύμβολο επιτυχίας, ελευθερίας και στυλ, η επαναστάτρια Κοκό Σανέλ, καταφέρνει να γίνει μία θρυλική σχεδιάστρια μόδας παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συνάντησε στη ζωή της.

Το σύμβολο της γαλλικής κομψότητας και αισθητικής, Οντρέ Τοτού, αποδεικνύει διαρκώς μέσω της διεθνούς μακροχρόνιας καριέρας της και των διαφορετικών κάθε φορά ρόλων που ενσαρκώνει με επιτυχία, το άπλετο φυσικό υποκριτικό ταλέντο και τα ιδιαίτερα στοιχεία της γήινης προσωπικότητας της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΆρι Άστερ: Μια «βαθύτερη» ματιά στα καθηλωτικά θρίλερ ενός πολλά υποσχόμενου νέου σκηνοθέτη12.09.2018

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b