MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Emma Shapplin: Κάποιοι με αποκαλούν άτυπη σοπράνο. Εγώ με θεωρώ μία πολύπλευρη καλλιτέχνιδα

Η Γαλλίδα ντίβα της ποπ όπερας επιστρέφει στη χώρα μας για δύο μοναδικές συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κι εμείς μιλήσαμε μαζί της για την 25ετή πλέον καριέρα της, τη σχέση της με το ελληνικό κοινό, αλλά και την νέα δισκογραφική δουλειά της.

KEIMENO: Τατιάνα Γεωργακοπούλου | 23.08.2022

Πριν από 25 χρόνια, η Emma Shapplin κυκλοφόρησε το εμβληματικό “Spente le stelle”, ένα τραγούδι που θα άλλαζε για πάντα την καριέρα της, αλλά και την πορεία της ποπ όπερας, όπως την ξέρουμε σήμερα.

Δύο χρόνια μετά την τεράστια επιτυχία του ντεμπούτου της «Carmine Meo», βρέθηκε στην Ελλάδα για την πρώτη της συναυλία στη χώρα μας. Από τότε, φροντίζει να μας επισκέπτεται όσο πιο συχνά γίνεται. Όπως λέει και η ίδια, πάντα θυμάται την “ζεστασιά” του ελληνικού κοινού. Αλλά και οι Έλληνες θαυμαστές της δεν την ξεχνούν ποτέ.

Φέτος επιστρέφει ξανά -μετά από τα δύο συνεχόμενα sold out του 2019 και 2021- αυτή τη φορά για δύο συναυλίες, στο City Garden Theater by Christmas Theater στην Αθήνα, και στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη, έχοντας έναν ολοκαίνουριο lounge δίσκο στις αποσκευές της.

Με αφορμή την επιστροφή της στη χώρα μας, εμείς μιλήσαμε μαζί της για την 25ετή πλέον καριέρα της, τη σχέση της με το ελληνικό κοινό, αλλά και την νέα δισκογραφική δουλειά της.

Καλλιτέχνις, σοπράνο, συγγραφέας, συνθέτρια, παραγωγός, φωτογράφος. Αν και οι περισσότεροι σας γνωρίζουμε ως σοπράνο είστε σίγουρα πολυπράγμων. Πώς θα περιγράφατε τη σχέση σας με την τέχνη;

Απαραίτητη, έντονη, στοχαστική, συναισθηματική και πολλαπλή.

Όταν κάνατε τα πρώτα σας βήματα στη μουσική βιομηχανία, φανταζόσασταν ποτέ που θα είχατε φτάσει σήμερα;

Νομίζω πως όχι. Τότε δεν σκεφτόμουν τόσο τις περισσότερες φορές. Ήμουν εντελώς απορροφημένη ή μάλλον βυθισμένη σε αυτό. Το έκανα όμως με τον τρόπο μου, και μόνο…

Έχουν περάσει ακριβώς 25 χρόνια από το ντεμπούτο σας, Carmine Meo. Τι θυμάστε από εκείνες τις πρώτες μέρες τις καριέρας σας; Φανταζόσασταν ότι θα σημείωνε τόσο μεγάλη επιτυχία το “Spente le stelle”;

Και πάλι, δεν σκεφτόμουν τι θα συμβεί. Ζούσα απλά και ολοκληρωτικά αυτό που έκανα, με όλη την καρδιά και τις δυνατότητές μου. Και δεν άλλαξα. Κρατώ με λατρεία τα όνειρα μου, κρατώ σιωπηλά τα ιδανικά μου και ό,τι είναι να έρθει ας έρθει. Τελικά δεν κατέληξαν τόσο άσχημα τα πράγματα. Είμαι ευτυχισμένη!

Έχουν περάσει επίσης 23 χρόνια από την πρώτη σας συναυλία στην Ελλάδα. Έχετε κάποια ιδιαίτερη ανάμνηση από όλες τις προηγούμενες συναυλίες σας στη χώρα;

Μόνο ζωντανά συναισθήματα… Και την ζεστασιά του κοινού!

Μοιράζεστε μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με το ελληνικό κοινό. Μετά από τόσες συναυλίες, έχετε ανακαλύψει τι είναι αυτό που σας συνδέει με τους Έλληνες;

Νομίζω ο τρόπος ζωής. Αλλά και το καλωσόρισμα, η στήριξη και η αφοσίωση των θαυμαστών μου… ίσως να υπάρχει κάτι στον αέρα, η ομορφιά που έχω δει σε τόσα μέρη της Ελλάδας…

Μετά από τις επιτυχημένες συναυλίες σας στην Ελλάδα το 2019 και το 2020, επιστρέφετε για ακόμη μια φορά. Πώς νιώθετε;

Απλά ανυπομονώ, δεν μπορώ να περιμένω.

Ως ένας ευαίσθητος και στοχαστικός άνθρωπος, το συναίσθημα είναι τα πάντα για εμένα

Τι να περιμένουν οι Έλληνες θαυμαστές σας από την συναυλία σας;

Θα ερμηνεύσω νέα τραγούδια από το τελευταίο άλμπουμ μου και φυσικά τραγούδια από τους προηγούμενους δίσκους μου. Θέλω αυτή η συναυλία να είναι ιδιαίτερη, προσωπική, και να είμαι όσο πιο κοντά γίνεται στους θαυμαστές μου και το κοινό. Γενικά θέλω να είναι μία πολύτιμη και μυσταγωγική βραδιά.

Οι συναυλίες σας είναι γνωστές ως μία συναισθηματική εμπειρία για το κοινό. Ποια η σημασία του συναισθήματος στην τέχνη σας;

Το συναίσθημα είναι τα πάντα για εμένα, ως ένας ευαίσθητος και στοχαστικός άνθρωπος. Στη ζωή μου τα πάντα έχουν να κάνουν με την ποιότητα των στιγμών, του στιγμιαίου…

Τι σας εμπνέει;

Η έμπνευση μπορεί να έρθει από παντού και από τα πάντα. Ένα βιβλίο, μία ταινία, η συμπεριφορά κάποιου που γνώρισα, αλλά γενικά είναι μία αντίδραση σε κάποιο συναίσθημα που ένιωσα για κάποιον που ήξερα, κάτι που διάβασα ή ακόμα και από τη δική μου εμπειρία.

Ως καλλιτέχνης δεν φοβάστε να πειραματίζεστε με τον ήχο σας. Μέχρι σήμερα, το trance remix του “Spente la Stelle” ακούγεται πολύ φρέσκο. Πώς προέκυψε αυτό;

Ήταν μεγάλη έκπληξη για εμένα. Δεν γνώριζα για αυτό το trance “Yolanda remix” για εβδομάδες. Πριν από πολλά χρόνια, ένα απόγευμα, περπατούσα στην παραλία Venice στο Λος Άντζελες και ξαφνικά άκουσα αυτό τον ρυθμό. Η φωνή με “χτύπησε” σαν κεραυνός και σκέφτηκα “αυτή είμαι εγώ, αυτή η φωνή είναι η δική μου!”. Αυτό το remix ήταν νούμερο 1 για εβδομάδες τότε. Μετά από μερικούς μήνες, μέσα σε αυτό το “τρελό” κλίμα, με προσκάλεσαν -με πήραν με μία τεράστια λευκή λιμουζίνα- στο Winter Festival του Μαϊάμι, για να το ερμηνεύσω live. Ήταν κάτι ξέφρενο και πολύ ευχάριστο.

Τι σας κάνει να θέλετε να πειραματίζεστε και να πιέζετε τα όρια της μουσικής;

Έτσι είμαι, υποθέτω. Δεν μπορώ να το σταματήσω. Νέοι ήχοι, νέες φωνητικές τεχνικές, νέες προκλήσεις… Όλα υπηρετούν τους νέους χαρακτήρες που δημιουργώ. Παράλληλα θέλω να αισθάνομαι και να βιώνω νέα συναισθήματα στη σκηνή.

Το νέο άλμπουμ σας, με τίτλο “Emma Shapplin the best of Lounge Vol. 1” είναι επίσης αρκετά πρωτοποριακό. Τι σας έκανε να θέλετε να πειραματιστείτε με την lounge μουσική;

Ο βασικός λόγος που ήθελα τόσο πολύ να δημιουργήσω αυτό το διπλό άλμπουμ “Emma Shapplin the best of Lounge Vol. 1 and Vol. 2” ήταν για να μοιραστώ με τον κόσμο της μουσικής μία ολοκληρωμένη οπτική του περισσότερου έργου μου, αναθεωρημένου σε ένα lounge στυλ και όλο μέσα σε ένα διπλό άλμπουμ. Είναι ενδιαφέρον να δεις και να ακούσεις συγκεκριμένα ότι κάθε τραγούδι που έχω ποτέ γράψει και συνθέσει, ενσαρκώνει έναν διαφορετικό χαρακτήρα ή μία διαφορετική περσόνα με τη δική του φωνή, τη δική του γλώσσα, τη δική του προσωπικότητα και ένταση, που αφηγείται μία συγκεκριμένη στιγμή της ζωής του. Εκτός από αυτό είχα την ευκαιρία να δουλέψω με μερικούς από τους πιο διάσημους αστέρες στον τομέα των ρεμίξ, όπως οι Soulshaker, Scott Stoddart, RSP remix, Ben Cartwright, Ferrko, Dave Doyle, Rox remix. Το “Emma Shapplin the best of Lounge” είναι ένα εξαιρετικό ταξίδι μέσα στο πολύπλευρο καλλιτεχνικό μου έργο. Αν και είμαι πολύ περήφανη για τις πρωτότυπες εκδοχές, αυτές οι lounge εκδοχές δίνουν ένα γοητευτικό και φρέσκο στίγμα στο έργο μου -καθώς και μία διεθνή οπτική.

Θέλω η συναυλία στη Θεσσαλονίκη να είναι ιδιαίτερη, προσωπική -και να είμαι όσο πιο κοντά στους θαυμαστές μου γίνεται

Πόσο δύσκολο ήταν να επιλέξετε μόνο 20 τραγούδια από τη δισκογραφία σας; Πώς ήταν η διαδικασία;

Ενστικτωδώς τα επέλεξα… Εξάλλου, κάθε remixer που δούλεψε σε αυτό το πρότζεκτ επέλεξε το τραγούδι που προτιμούσε… Για εμένα ήταν πολύ σημαντικό, καθώς πιστεύω ότι απολαμβάνεις περισσότερο τη διαδικασία του να δουλεύεις πάνω σε κάτι που έχεις επιλέξει. Στο τέλος, όλα έχουν να κάνουν με τη σύνδεση, τα συναισθήματα και την αγάπη.

Ένα από τα highlights του άλμπουμ είναι σίγουρα το remix του “Casta Diva”. Τι σας έκανε να πειραματιστείτε με αυτή τη σπουδαία άρια;

Αυτή είναι μία από τις αγαπημένες μου άριες του Μπελίνι και όσο βελτιωνόμουν κάνοντας εξάσκηση, ήθελα να μοιραστώ τη χαρά μου, να το μοιραστώ με τον κόσμο. Επίσης ήθελα να μοιραστώ τη φωνητική εμπειρία μου όσον αφορά την εξάσκηση πάνω σε αυτή την άρια, πριν ηχογραφηθεί η αυθεντική εκδοχή της.

Μπορείτε μήπως να μας δώσετε μία γεύση από τα τραγούδια που θα ακούσουμε στον δεύτερο τόμο του άλμπουμ;

Αληθινά διαμάντια του lounge και μόνο… Από το The Lovers, το Pie Jesu, το Maddy’s in Pain μέχρι το Leonora και πολλά ακόμα.

Ξέρουμε ότι δεν σας αρέσει να βάζετε ετικέτες στη μουσική σας, αλλά πώς θα σας περιγράφατε, μετά από τόσα χρόνια;

Κάποιοι με αποκαλούν άτυπη σοπράνο, εγώ με θεωρώ μία πολύπλευρη καλλιτέχνιδα.

Νιώθετε ολοκληρωμένη με όσα έχετε καταφέρει στην καριέρα σας;

Φυσικά και θα μπορούσα να έχω καταφέρει περισσότερα και ακόμα έχω πολλά να βιώσω, με πολλά να πειραματιστώ. Το πιο σημαντικό για εμένα ήταν να μπορώ να καταφέρω μόνο όσα ήθελα, χωρίς να πληγώνω ούτε τα ιδανικά μου, ούτε κάποιο πολύτιμο κομμάτι από την αθωότητα και τη μαγεία.

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιο από τα επόμενα πρότζεκτ σας;

Έχω πολλά πρότζεκτ δρομολογημένα, για τα οποία δεν μπορώ να πω ούτε λέξη προς το παρόν. Αλλά σίγουρα θέλω να ηχογραφήσω τουλάχιστον άλλο ένα οπερατικό άλμπουμ, που θα περιλαμβάνει μερικές επιλεγμένες άριες από ντίβες της όπερας. Αυτή πρέπει να είναι μία από τις επόμενες προτεραιότητές μου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

H Emma Shapplin εμφανίζεται στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου στο City Garden Theater by Christmas Theater.
Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/music/emma-shapplin/

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b