MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Μέριλιν Μονρόε και Άρθουρ Μίλερ: Ένας θυελλώδης έρωτας που έμεινε στην ιστορία

Σαν σήμερα, 66 χρόνια πριν, παντρεύτηκαν σε μία κρυφή τελετή οι Μέριλιν Μονρόε και Άρθρουρ Μίλερ, το πιο «αταίριαστο» ζευγάρι του Χόλυγουντ, το οποίο έζησε έναν θυελλώδη έρωτα γεμάτο ζήλια, πίεση και εντάσεις.

Μέριλιν Μονρόε και Άρθουρ Μίλερ
Μέριλιν Μονρόε και Άρθουρ Μίλερ
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις 29 Ιουνίου του 1956, ένας γάμος είχε κάνει όλα τα πρωτοσέλιδα να παραληρούν -όταν έγινε γνωστό ότι ένα από τα πιο αταίριαστα ζευγάρια του Χόλυγουντ παντρεύτηκε κρυφά. Η Μέριλιν Μονρόε ανέβαινε για τρίτη και τελευταία φορά τα σκαλιά του… δικηγορικού γραφείου, έχοντας στο πλάι της τον θεατρικό συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ.

Η περίεργη για πολλούς σχέση, είχε ξεκινήσει το 1951, όταν ο Μίλερ βρέθηκε στα γυρίσματα μίας ταινίας με πρωταγωνίστρια την Μονρόε και ο έρωτας τους χαρακτηρίστηκε κεραυνοβόλος. Ο θεατρικός συγγραφέας, μόλις αντίκρισε την ηθοποιό της είπε πως ήταν το πιο λυπημένο κορίτσι που είχε δει ποτέ και η Μέριλιν το εξέλαβε σαν κομπλιμέντο, καθώς ο άνθρωπος που στεκόταν μπροστά της είχε καταφέρει να προσπεράσει την ομορφιά της και να δει τη ψυχή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΆρθουρ Μίλερ: Ο δραματουργός που ήθελε να αλλάξει τον κόσμο12.09.2018

Ο κρυφός γάμος Μέριλιν Μονρόε-Άρθουρ Μίλερ

Μετά από την πρώτη αυτή επεισοδιακή συνάντηση, και οι δύο είχαν νιώσει την μεταξύ τους ένταση, όμως ήταν παντρεμένοι εκείνη την περίοδο και άφησαν τα συναισθήματα τους κρυφά. Μόλις 5 χρόνια όμως άντεξαν να τα κρύβουν. Ο Μίλερ χώρισε τον Μάιο του 1956 την τότε σύζυγό του, Μαίρη Σλάτερι, και ένα μόλις μήνα μετά παντρεύτηκε στα κρυφά τη Μονρόε. Η ίδια, χωρισμένη εδώ και ένα χρόνο από τον δεύτερο σύζυγό της, Τζο NτιΜάτζιο, περίμενε με ανυπομονησία το διαζύγιο του αγαπημένου της, για να επισημοποιήσουν την ήδη υπάρχουσα σχέση τους.

Στις 29 Ιουνίου, το ζευγάρι επισημοποίησε τελικά τη σχέση του και ανακοίνωσε μπροστά σε 400 δημοσιογράφους τον γάμο του, ο οποίος θα γινόταν σε λίγες μέρες. Όταν όλοι έφυγαν, η Μέριλιν και ο Άρθουρ ετοιμάστηκαν και πήγαν στο Δικαστήριο της Κομητείας Γουέστσεστερ στη νέα Υόρκη. Εκεί, ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου σε μία κρυφή και λιτή τελετή, διάρκειας μόλις 4 λεπτών! Μαζί τους δεν ήταν κανένας άλλος, πέρα από τους δύο μάρτυρές τους.

Πέρα από τον πολιτικό τους γάμο όμως, την 1η Ιουλίου του ίδιου έτους, οι Μέριλιν Μονρόε και Άρθουρ Μίλερ ενώθηκαν και με τα δεσμά του θρησκευτικού γάμου, σε μία εξίσου λιτή εβραϊκή τελετή. Παρόλο που η Μέριλιν είχε αρκετούς ενδοιασμούς για αυτή την τελετή, το ζευγάρι παντρεύτηκε ξανά, με τις βέρες τους να γράφουν «το τώρα είναι για πάντα» και μάρτυρες της ένωσης του να είναι μόλις 25 άτομα.

Όσο περίεργη και αν φαινόταν στον κόσμο αυτή η σχέση, η Μέριλιν Μονρόε και ο Άρθρουρ Μίλερ είχαν ερωτευτεί έντονα και ο γάμος τους δεν φαινόταν να κρύβει σκοπιμότητες. Ο θεατρικός συγγραφέας δεν είδε ποτέ τη Μέριλιν ως ένα απλό σύμβολο του σεξ. Την γνώρισε κάνοντας στην άκρη την εικόνα που είχε ο κόσμος για αυτή και είδε την πραγματική Μέριλιν, μία έξυπνη και ενδιαφέρουσα ώριμη γυναίκα.

Η Μέριλιν από την πλευρά της, πάντα αγαπούσε το διάβασμα και εκτιμούσε την παρέα σοφότερων ανθρώπων, που είχαν να της προσφέρουν νέες γνώσεις. Όμως πάνω από όλα εκτιμούσε αυτούς που δεν την έβλεπαν απλά σαν μία όμορφη γυναίκα.

Η ζωή μετά τον γάμο
Οι Μέριλιν Μονρόε και Άρθουρ Μίλερ το 1956. Photo Credits: Samuel Goldstein

Οι Μέριλιν Μονρόε και Άρθουρ Μίλερ το 1956. Photo Credits: Samuel Goldstein

Δυστυχώς, ο κεραυνοβόλος αυτός έρωτας και η ικανότητα του Μίλερ να βλέπει μόνο τα θετικά δεν κράτησαν για πολύ. Ο θεατρικός συγγραφέας, λίγους μήνες μετά τον γάμο τους, είχε αρχίσει να γίνεται πολύ κτητικός και πιεστικός. Ανάγκαζε την Μέριλιν να δέχεται ελάχιστους ρόλους και στο ενδιάμεσο των γυρισμάτων την είχε αρκετά περιορισμένη. Ο Μίλερ φαίνεται πως είχε δηλώσει στον μάνατζερ της Μονρόε πως θα της επέτρεπε να συμμετέχει σε μία ταινία ανά 18 μήνες, τα γυρίσματα της οποίας δε θα έπρεπε να ξεπερνούν τους 2 μήνες. Το υπόλοιπο διάστημα, η Μέριλιν ήταν υποχρεωμένη να ασκεί τα συζυγικά της καθήκοντα, συνοδεύοντας τον Μίλερ και μένοντας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η κτητική και παράλογη αυτή συμπεριφορά όμως, δεν άρεσε καθόλου στη σταρ, η οποία και δεν υπάκουσε τελικά ποτέ στις υποδείξεις του Μίλερ. Η έντονη κοινωνική ζωή της Μονρόε, σε αντίθεση με την εσωστρεφή και «καθώς πρέπει» ζωή του Μίλερ, ήταν ο λόγος των καθημερινών καυγάδων του ζευγαριού.

Ταυτόχρονα, ο Άρθουρ Μίλερ παραπονιόταν για την κριτική που δεχόταν από τους κύκλους του για τον τόσο «αταίριαστο» γάμο του. Ο «ντροπιασμένος» για την καριέρα της γυναίκας του Μίλερ, έγραφε πολύ συχνά στο ημερολόγιό του πως είναι απογοητευμένος από την Μέριλιν και πως ντρέπεται για αυτήν. Η Μέριλιν τα γνώριζε όλα αυτά, καθώς μία μέρα είχε τύχει να βρει ανοιχτό το ημερολόγιο του Μίλερ. Απογοητευμένη από τη στάση του συζύγου της, δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει αυτήν την ταπείνωση που είχε νιώσει.

Το τέλος ενός τοξικού γάμου

Η ολοκληρωτική αποξένωση του ζευγαριού δεν άργησε να έρθει και το 1960, το τέλος της σχέσης τους ήταν πλέον ολοφάνερο. Εκείνη την περίοδο, η ηθοποιός είχε ξεκινήσει γυρίσματα για την ταινία του Τζον Χιούστον, «Οι αταίριαστοι», το σενάριο της οποίας ήταν ένα δώρο γενεθλίων του Μίλερ προς την σταρ. Το δώρο του δεν κατάφερε να “γλυκάνει” την μεταξύ τους σχέση και ο ίδιος άρχισε να διατηρεί παράλληλη σχέση με την φωτογράφο και επόμενη σύζυγό του, Ίνγκε Μόρατ, ενώ η Μονρόε είχε αρχίσει να χάνεται στα δίχτυα του αλκοολισμού.

Στον γάμο αυτόν που ράγισε σχεδόν από τον πρώτο χρόνο, το ζευγάρι έμεινε για 5 χρόνια, περιμένοντας μία αναζωπύρωση των συναισθημάτων τους, η οποία δεν ήρθε ποτέ. Έζησαν μαζί έναν θυελλώδη γάμο γεμάτο εντάσεις, ζήλειες, περιορισμό και τελικά ένα διαζύγιο το 1961, δυσβάσταχτο για την Μέριλιν Μονρόε, η οποία 1 χρόνο αργότερα βρέθηκε νεκρή από υπερβολική δόση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜέριλιν Μονρόε: Το μυστήριο γύρω από τον θάνατο της θρυλικής σταρ12.09.2018

Ο Άρθουρ Μίλερ, αφήνοντας τον κόσμο άφωνο και απογοητευμένο, δεν είπε ποτέ το τελευταίο αντίο στην επί 5 χρόνια σύζυγό του. Αρνήθηκε να παρευρεθεί στην κηδεία της Μέριλιν Μονρόε και να μιλήσει για αυτό, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει τη ζωή της και τον γάμο τους θεατρικό έργο, ξεσηκώνοντας κύμα αρνητικών αντιδράσεων για την πράξη του αυτή, παρόλο που δεν παραδέχτηκε ποτέ πως το «Μετά την Πτώση» βασιζόταν στη θρυλική σταρ.

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b