MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
17
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
Alexis Gritchenko: Η «Ελληνική Περιπέτεια» του Ουκρανού πρωτοπόρου στο MOMus
Από 22/11/2025 έως 30/04/2026
Deux pièces: Έκθεση του Περικλή Πραβήτα στην αίθουσα τέχνης έκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου
Από 12/03/2026 έως 04/04/2026
Seascapes, Still Lifes, and Nudes: Αναδρομική έκθεση του Tom Wesselmann στη γκαλερί Gagosian
Από 17/03/2026 έως 30/05/2026
Untitled (Pride and Contempt): Η πρώτη ατομική έκθεση της Barbara Kruger στο ΚΠΙΣΝ
Από 28/04/2026 έως 01/11/2026
«Από τον Μονέ στον Γουόρχολ»: Μια μοναδική έκθεση στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Από 06/12/2025 έως 11/04/2026
«Παραδείσια τέρατα» από 12 εικαστικούς στον Λόφο
Από 05/03/2026 έως 05/04/2026
Έργα από τη Συλλογή Τέχνης της Eurobank στο Μουσείο Μπενάκη
Από 14/01/2026 έως 27/04/2026
Έργα τέχνης από τη Συλλογή του ΜΙΕΤ στο Μουσείο Μπενάκη
Από 26/02/2026 έως 26/04/2026
Ήχος από Φως, Χαρτί και Αιθέρα: Οι απαρχές της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής στο MOMus
Από 20/12/2025 έως 30/04/2026
Αγγέλων Βήμα: Έκθεση του David W. Kaneen στο πλαίσιο του αφιερώματος για την Αυστραλία
Από 01/04/2026 έως 05/05/2026
Αναπλάθοντας την παράδοση: O Πάνος Βαλσαμάκης και η γέννηση της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής
Από 04/06/2026 έως 31/01/2027
Αντώνης Καστρινάκης: Αναδρομική έκθεση που μυρίζει... θάλασσα στο Μουσείο Μπενάκη
Από 12/03/2026 έως 24/05/2026
Γιάννης Χρήστου – Εναντιοδρομία: Το «άγνωστο» αρχείο μιας μουσικής ιδιοφυΐας σε μια έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/02/2026 έως 20/09/2026
Δήμητρα Παπαδημητροπούλου: Γλυπτά από χαρτί και φως
Από 20/03/2026 έως 28/03/2026
Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
Εθνική Πινακοθήκη: Δύο αιώνες ζωγραφικής στα Επτάνησα
Από 21/12/2025 έως 22/03/2026
Ελληνικός μήνας στο Λονδίνο - 50 χρόνια μετά: Έκθεση στο ΕΜΣΤ για την καλλιτεχνική πρωτοπορία εκτός συνόρων
Από 08/11/2025 έως 03/05/2026
Η Van Gogh: The Immersive Experience έρχεται στην Ελλάδα
Από 22/10/2025 έως 17/05/2026
Η μεγαλύτερη έκθεση φωτογραφιών του Γιώργου Λάνθιμου κάνει πρεμιέρα στη Στέγη
Από 07/03/2026 έως 17/05/2026
Ιστορίες από χνούδι: Έκθεση υφαντικής της Ιωάννας Τερλίδου στο Μουσείο «Αγγελική Χατζημιχάλη»
Από 07/03/2026 έως 03/05/2026
Λυδία Δαμπασίνα: Με μια «Κόκκινη γραμμή» στα Χανιά
Από 13/12/2025 έως 19/04/2026
Μία μεγάλη, immersive έκθεση για τη Frida Kahlo έρχεται στον «Ελληνικό Κόσμο»
Από 06/02/2026 έως 31/05/2026
Μουσείο «Αγγελική Χατζημιχάλη»: Εγκαίνια νέου χώρου με έκθεση αφιερωμένη στους Έρση-Αλεξία Χατζημιχάλη και Γιώργο Σαββάκη
Από 01/02/2026 έως 19/04/2026
Μουσείο Μπενάκη: 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου
Από 18/02/2026 έως 03/05/2026
Ρευστά Όρια: Έξι γκαλερί των Εξαρχείων ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια νέα σπονδυλωτή έκθεση
Από 05/03/2026 έως 28/03/2026
Στάθης Λογοθέτης - Στη Γη: Μεγάλη αναδρομική έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/04/2026 έως 20/09/2026
Χώρα της Αμφιλογίας: Η πρώτη ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Σακελλαρίου στην Kourd Gallery
Από 10/02/2026 έως 04/04/2026
Ωδή στα πράγματα: Το ΕΜΣΤ επανασυστήνει τη Νίκη Καναγκίνη με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση
Από 02/04/2026 έως 20/09/2026
εικαστικά

Love me Tender: Το εμβληματικό τραγούδι του Elvis Presley εμπνέει ομαδική έκθεση στην Γκαλερί Άλμα

Η Γκαλερί Άλμα παρουσιάζει την ομαδική έκθεση «Love me Tender», μια σειρά έργων για την επιθυμία, την ταυτότητα και την αποδοχή, βασισμένη πάνω σε ένα μεγαλειώδες τραγούδι για τον έρωτα και την τρυφερότητα.

Από αριστερά: Stamatis Theoharis, Athens 2022,''Heart and soul'', acrylic on canvas, 80 x 60 cm | Marina Krontira Athens 2022 The King  oil on canvas  60 x55 cm
Από αριστερά: Stamatis Theoharis, Athens 2022,''Heart and soul'', acrylic on canvas, 80 x 60 cm | Marina Krontira Athens 2022 The King oil on canvas 60 x55 cm
Monopoli Team

Η γκαλερί Άλμα παρουσιάζει την πολυαναμενόμενη έκθεση «Love me Tender», με τους 26 καλλιτέχνες σε συνεργασία με την Λόλα Νικολάου Γκάλερι Θεσσαλονίκης και τον Στέφανο Τσιτσόπουλο.

Συμμετέχουν:

Διαμαντής Αϊδίνης, Ανδρέας Βούσουρας, Μελίνα Γεωργούδα, Θάλεια Γκατζούλη, Κωστής Δαμουλάκης, Θανάσης Δάπης, Σταμάτης Θεοχάρης, Γιάννης Καλύβης, Χρήστος Κάλφας, Capten, Νίκος Κασκούρας, Μιχάλης Κιούσης, Πέγκυ Κλιάφα, Δημήτρης Κόκορης, Μαρίνα Κροντηρά, Νίκος Κρυωνίδης, Δήμητρα Λαζαρίδου, Σταμάτης Λάσκος, Κυριακή Μαυρογιώργη, Κατερίνα Μερτζάνη, Φώτιος Μπάλας, Μανώλης Μπιτσάκης, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Ράνια Ράγκου, Νίκος Σταματιάδης, Βάνα Φερτάκη.

*Η έκθεση αποτελεί μια  ομαδική παρουσίαση με θέμα το τραγούδι, «Love me Tender», εμπνευσμένο από τον μουσικοσυνθέτη Elvis Presley.

Μια ομαδική έκθεση για την επιθυμία, την ταυτότητα και την αποδοχή, βασισμένη πάνω σε ένα μεγαλειώδες τραγούδι για τον έρωτα και την τρυφερότητα.

Christos Kalfas, « LOVE ME» 2022. Gouache and collage on paper. 57 X 76 cm

1977, σαράντα πέντε καλοκαίρια πριν:

Elvis has left the building, παγκόσμιος θρήνος, ο βασιλιάς του ροκενρόλ είναι νεκρός. Η είδηση, αστραπιαία, κάνει τον γύρο ενός κόσμου χωρίς ίντερνετ, ενός κόσμου που επικοινωνούσε μόνο με τα ραδιόφωνα, που για μέρες έπαιζαν τη μουσική του, τις τηλεοράσεις, που μετέδιδαν αποσπάσματα από τις ταινίες του, και τις εφημερίδες που αποτιμούσαν την απώλειά του. Κατά γενική παραδοχή κριτικών και ακροατών, η μουσική που έπαιξε ο Πρίσλεϊ, ένα αγροτόπαιδο που από το Μέμφις κατάκτησε όλη τη γη, ένωσε από την αρχή, σαν γέφυρα, τα μαύρα γκόσπελ και τα μπλουζ με τη λευκή κάντρι.

Οι εξίσου μαύρες στην καταγωγή μουσικές τζαζ και σουίνγκ συγκεράστηκαν με το κάτασπρο ροκαμπίλι, τα αναλόγια συζεύχθηκαν σε έναν ήχο διαφυλετικό, ενωτικό, ουμανιστικό και ανήσυχο. Ο ήχος και η περσόνα του Έλβις ξέφυγαν από τις παγίδες των ταυτοτήτων και η φωνή του έγινε διαφυλετικό, διαθρησκευτικό και ερωτικά οικουμενικό σύμβολο.

Πέρα από τη νεανική επανάσταση στα ήθη, την απελευθέρωση της σεξουαλικότητας και μια ρεμπέλιον συμπεριφορά, που κωδικοποιημένη σε αυθάδη γλώσσα, εξαντρίκ ντύσιμο, κούρεμα και συνολική εμφάνιση προκάλεσαν σεισμό, η μουσική του Έλβις κατά κάποιο τρόπο ένωσε τη διχασμένη Αμερική, λειτουργώντας και ως προάγγελος των αγώνων για τα πολιτικά δικαιώματα και τον φεμινισμό, την πάλη και τις ριζοσπαστικές διεκδικήσεις, που χρόνια αργότερα, τη δεκαετία του ’60, άλλαξαν το βαθιά συντηρητικό και σκοτεινό πρόσωπο της χώρας και του κόσμου.

Emmanouil Bitsakis, 2022, Santa Teresa d’ Avila, acrylics on canvas, 18X24 cm,

Love me tender:

Σαράντα πέντε καλοκαίρια μετά από εκείνο το καλοκαίρι του 1977, ο Έλβις επιστρέφει. Φυσικά και όχι σαν ένα συνωμοσιολογικό σενάριο από τα πολλά που τον θέλουν να μην πέθανε και να ζει κάπου στον Σείριο ή τη Χαβάη, αλλά μέσω μιας έκθεσης φόρο τιμής στην ιδέα και τον ριζοσπαστισμό του: Love me tender/ Love me gender: Η γκαλερί Alma, σε συνεργασία με τη θεσσαλονικιώτικη Lola Nikolaou Art Gallery, κάλεσε 26 καλλιτέχνες να στοχαστούν και να πράξουν πάνω στη ριζοσπαστική περσόνα του Έλβις και ειδικά πάνω στο μήνυμα του Love me Tender, τραγουδιού που αξίζει να μάθετε την ιστορία του.

Το Love me Tender γράφτηκε το 1861, καταμεσής του διχαστικού αμερικανικού εμφυλίου. Όμως, τραγουδιόταν και από τα δύο σκληρά αντιμαχόμενα στρατόπεδα, και των Βορείων και των Νοτίων. Η αυθεντική σύνθεση λεγόταν Aura Lea και η μελωδία της κατάφερε να υπερβεί το χάσμα ανάμεσα στους οπαδούς της δουλείας και τους πολέμιούς της, να τραγουδιέται γύρω από τις φωτιές που άναβαν οι ένθεν κακείθεν εμπόλεμες ταυτότητες, Βορείων και Νοτίων.

Ο Έλβις, το 1956, όταν διασκεύασε το Aura Lea, το έκανε για άλλη μια φορά εντελώς συνειδητά και εσκεμμένα: γράφοντας νέους στίχους, ολόδικούς του, επιθυμούσε για άλλη μια φορά στην καριέρα του να καταργήσει τα σύνορα. Η τρυφεράδα είναι το μήνυμα και η αγάπη είναι και το σημαίνον και το σημαινόμενο. Ειδικά εδώ, στο Love me Tender, η οικειοποίηση που κάνει ο Έλβις επανεκτελώντας το Aura Lea, η γλυκύτητα της ερμηνείας και οι νέοι στίχοι μετατρέπουν ένα πρώην εμφυλιοπολεμικό θέμα σε ένα τραγούδι που μιλά για την επιθυμία της αγάπης και της τρυφεράδας.

Dimitra Lazaridou, Athens 2016, Perceptual Fallacy, print on paper, 53,8 x 68,5 cm

Ο επιμελητής της έκθεσης, Στέφανος Τσιτσόπουλος, γράφει στον κατάλογο της έκθεσης:

«Αρκεί να αντικαταστήσεις το t με το g, και το Love me tender γίνεται Love me gender. Μισό αιώνα μετά την αρχική εκτέλεσή του, το τραγούδι επικαιροποιείται. Love me Tender: επιθυμία, τρυφερότητα, αποδοχή, σεβασμός και ίσα δικαιώματα. Ο αγώνας όλων των φύλων, γκέι, λεσβίες, μπαϊσέξουαλ, τρανς, νον μπάιναρι, κουίρ, πανσέξουαλ, ασέξουαλ, ίντερσεξ και σις τζέντερ, απαιτεί και διεκδικεί να σπάσουν τα ταμπού που επέβαλε κυριαρχικά αιώνες ένα διεστραμμένα βάρβαρο ετεροκανονικό κατεστημένο. Αυτή είναι η ιδέα της έκθεσης Love me Tender: ορατότητα, σεβασμός, αγάπη και δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού χωρίς χλεύη ή εξαναγκασμό της επιθυμίας να πορεύεται σε σκοτεινές, υπόγειες και καταπιεσμένες διαδρομές. Αυτή την ιδέα, με πυξίδα το συγκεκριμένο τραγούδι, κλήθηκαν να ερμηνεύσουν και να δημιουργήσουν οι καλλιτέχνες». Περισσότερες εικόνες, περισσότερη αγάπη, περισσότερη τρυφεράδα και περισσότερη ελευθερία στην γκαλερί Alma, που στην τελευταία της έκθεση για την εικαστική σεζόν παρουσιάζει ένα μοναδικό τραγούδι σε υπέροχες αποτυπώσεις, μεταφράσεις και «διασκευές».

[relart 1]

Kείμενο: Στέφανος Τσιτσόπουλος | Δημοσιογράφος | Συγγραφέας | Ραδιοφωνικός παραγωγός.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Καλλιτέχνης: Διάφοροι
Χώρος: Γκαλερί Άλμα, Υψηλάντου 24, Κολωνάκι.
Διάρκεια Έκθεσης: Από 23 Ιουνίου έως 23 Ιουλίου 2022
Πληροφορίες Χώρου: Γκαλερί Άλμα, Υψηλάντου 24, Κολωνάκι. Τηλ: +30 211 400 3160. E: [email protected] https://www.galleryalma.com/ | Εγκαίνια: Πέμπτη 23 Ιουνίου, 19:00 – 22:00
Περισσότερα από ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Σχετικά Θέματα
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
When I see the moon, it makes me weep: Έκθεση της Belle Santos στο Ammophila Space
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Ο Κήπος του Επίκουρου: H νέα έκθεση ζωγραφικής της Εριέττας Βορδώνη στο Μέγαρο
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Seascapes, Still Lifes, and Nudes: Αναδρομική έκθεση του Tom Wesselmann στη γκαλερί Gagosian
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Δήμητρα Παπαδημητροπούλου: Γλυπτά από χαρτί και φως
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Αντώνης Καστρινάκης: Αναδρομική έκθεση που μυρίζει… θάλασσα στο Μουσείο Μπενάκη
Εικαστικά
Πίσω από τη βιτρίνα: Γυναίκες της δουλειάς και της ζωής -Έκθεση στο Καπνεργοστάσιο
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Ιστορίες από χνούδι: Έκθεση υφαντικής της Ιωάννας Τερλίδου στο Μουσείο «Αγγελική Χατζημιχάλη»
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
«Παραδείσια τέρατα» από 12 εικαστικούς στον Λόφο
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
«Η κουλτούρα της πτώσης»: Βία και κατανάλωση στα γλυπτά του Παναγιώτη Λαμπρινίδη
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Deux pièces: Έκθεση του Περικλή Πραβήτα στην αίθουσα τέχνης έκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου
Art & Culture
Έργα τέχνης από τη Συλλογή του ΜΙΕΤ στο Μουσείο Μπενάκη
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Ρευστά Όρια: Έξι γκαλερί των Εξαρχείων ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια νέα σπονδυλωτή έκθεση