MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ - ΜΟΥΣΙΚΗ

Women in Jazz: Τρεις γυναίκες δίνουν νέα “πνοή” στην ελληνική jazz σκηνή

Η πρώτη ημέρα του 21ου Athens Jazz θα είναι αφιερωμένη στην ελληνική jazz και συγκεκριμένα σε τρεις γυναίκες που δίνουν το προσωπικό τους στίγμα στην εγχώρια jazz σκηνή. Ας μιλήσουμε για την Τάνια Γιαννούλη, τη Χριστίνα Ψύχα και τη Lia Hide.

author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Εδώ δύο δεκαετίες, οι τελευταίες ημέρες του Μαΐου είναι πλέον “παραδοσιακά” αφιερωμένες στο Athens Jazz Festival -και για τους λάτρεις του είδους (από τους “φανατικούς” μέχρι και τους νέους ακροατές) όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Τεχνόπολη για να υποδεχτούμε το καλοκαίρι στο αγαπημένο μας μουσικό φεστιβάλ.

Φέτος, με πολλές παράλληλες δράσεις σε κάθε άκρη της Αθήνας, το 21ο Athens Jazz επιστρέφει πιο ανανεωμένο από ποτέ, με θέμα του τις “Γυναίκες στην Jazz” -ένα θέμα που μας εξέπληξε ευχάριστα και πολύ θα θέλαμε να εμπνεύσει κι άλλα ελληνικά φεστιβάλ να ρίξουν φως στην πολύ σημαντική συμβολή των γυναικών σε κάθε είδος μουσικής.

Women in Jazz, λοιπόν, το φετινό θέμα του Athens Jazz, που με 21 γυναίκες μουσικούς στο line-up αποδεικνύει πως η jazz μπορεί τελικά να είναι και γυναικεία υπόθεση!

Από τις 23 έως τις 29 Μαΐου θ’ απολαύσουμε καλλιτέχνιδες, γυναικεία συγκροτήματα και σχήματα με γυναίκες frontwomen από όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα θα “τρέξουν” DJ sets και live shows στο Gazarte, εκθέσεις για τις μεγάλες κυρίες της τζαζ -και όχι μόνο- στην Τεχνόπολη και πολλά άλλα.

Έναρξη με αφιέρωμα στην ελληνική jazz

Όπως κάθε χρόνο, η πρώτη ημέρα (Δευτέρα 23 Μαΐου) του Athens Jazz θα είναι αφιερωμένη στην ελληνική jazz και συγκεκριμένα στις γυναίκες εκπροσώπους του είδους, που δίνουν το δικό τους, προσωπικό στίγμα και συμβάλλουν στην συνεχή εξέλιξη της εγχώριας jazz σκηνής.

Οι γυναίκες αυτές είναι οι νικήτριες του φετινού Open Call του φεστιβάλ: η ανερχόμενη Χριστίνα Ψύχα, η ανατρεπτική Lia Hide και η headliner της βραδιάς Τάνια Γιαννούλη με το Tania Giannouli Trio. Λίγες ημέρες πριν τις απολαύσουμε στη σκηνή της Τεχνόπολης, ας γνωρίσουμε τις τρεις αυτές γυναίκες που δίνουν νέα πνοή στην ελληνική jazz.

Χριστίνα Ψύχα
Christina Psycha (GR – νέα μουσική πρόταση) Athens Jazz

Christina Psycha (GR – νέα μουσική πρόταση) Athens Jazz

Την έναρξη του Athens Jazz και της πρώτης ημέρας, αφιερωμένης στις Ελληνίδες jazz μουσικούς, θα κηρύξει η Χριστίνα Ψύχα, που αποτελεί και την νέα πρόταση του φεστιβάλ.

Οι περισσότεροι ακούσαμε για πρώτη φορά την Χριστίνα Ψύχα μόλις πέρσι, χάρη στο φοβερά μελωδικό -και τόσο εθιστικό για εμάς τους αισιόδοξους- τραγούδι, με τίτλο “Είναι κοντά”, σε δική της μουσική και στίχους. Σειρά είχε ο πρώτος δίσκος της, με τον ιδιαίτερο τίτλο “Βιολετέρα”, που σημαίνει “κοπέλα που μοιράζει βιολέτες” στα ισπανικά και φυσικά προδίδει την τάση της να συνδυάζει την jazz με latin στοιχεία.

Ένας δίσκος – ωδή στον ρομαντισμό (τον “πιο επαναστατικό ρομαντισμό” όπως έχει σημειώσει η ίδια), η “Βιολετέρα” έφερε την άνοιξη και η Χριστίνα Ψύχα με έναν μόλις δίσκο στο ενεργητικό της κατάφερε να προτείνει έναν εντελώς ξεχωριστό, ολοδικό της ήχο. Απόδειξη είναι και μία διασκευή που ανέβασε πριν από μερικούς μήνες στο YouTube: Μία εντελώς φρέσκια, άκρως νοσταλγική, με jazz νότες διασκευή του γνωστού ρεμπέτικου τραγουδιού του Μανώλη Χιώτη, “Πασατέμπος”.
Σε έναν απαιτητικό χώρο, η Χριστίνα Ψύχα έχει δώσει το δικό της στίγμα κι εμείς ανυπομονούμε να ακούσουμε live την τόσο μελωδική φωνή της και να χορέψουμε με τα τραγούδια της.
*Δευτέρα 23/05, 21:00 στην Τεχνόπολη

Lia Hide

Lia Hide (GR – Jazz+) στο 21ο Athens Jazz

Η κατηγορία Jazz+ αποδείχτηκε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις του φεστιβάλ, αφού μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε καλλιτέχνες που συνδυάζουν με πρωτοποριακό πάντα τρόπο την jazz με μουσικά είδη, που ίσως δεν περιμέναμε να ακούσουμε. Μία από αυτούς τους καλλιτέχνες είναι φυσικά η Lia Hide και δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ιδανικότερη καλλιτέχνη για αυτή την κατηγορία.

Η Lia Hide είναι μία από τις πιο ξεχωριστές και ανατρεπτικές “φωνές” στη χώρα μας, που καταφέρνει να δίνει μία πρωτοποριακή δόση σε ό,τι κι αν επιχειρεί. Μετρώντας σχεδόν 10 χρόνια στη δισκογραφία, έχει συνεργαστεί με ονόματα όπως o Tricky, o Joseph van Wissem, η Molly Nilsson, οι Kovacs, οι Kadebostany και πολλοί άλλοι, ενώ έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και σε ΗΠΑ και Καναδά (εξάλλου ο ήχος της μόνο “international” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί). Ναι, είναι από αυτούς τους καλλιτέχνες που δύσκολα θα καταλάβαινες ότι είναι Έλληνες, όχι μόνο λόγω των αγγλικών στίχων, αλλά και για την ευκολία με την οποία πειραματίζεται με τον ήχο της.

Πριν δύο μήνες περίπου κυκλοφόρησε το τέταρτο άλμπουμ της “The Missing Fourth Guest”, από το οποίο έχουμε ήδη αγαπήσει το ανατρεπτικό “Row Row Row” και φυσικά το “Uterus Will”. Συνδυάζοντας την progressive dark pop με την jazz, η Lia Hide ξεχωρίζει κι εμείς ανυπομονούμε να την ακούσουμε!
*Δευτέρα 23/05, 22:00 στην Τεχνόπολη

Tania Giannouli Trio
Tania Giannouli Trio (GR – επίσημη συμμετοχή του 21ου Athens Jazz)

Tania Giannouli Trio (GR – επίσημη συμμετοχή του 21ου Athens Jazz)

Από ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στις γυναίκες της jazz δεν θα μπορούσε να λείπει η Τάνια Γιαννούλη, μία μουσικός που έχει αναδείξει την ελληνική jazz σε διεθνές επίπεδο, έχοντας αναγνωριστεί ως μία από τις πλέον σημαντικές παρουσίες της ευρωπαϊκής jazz σκηνής. Μάλιστα, το 2021 ήταν υποψήφια για το μεγάλο κρατικό Γερμανικό τζαζ βραβείο (Deutscher Jazzpreis) στην κατηγορία Piano/Keyboards International, μαζί με τον Tigran Hamasyan και τον Shai Maestro.

Πιανίστα, συνθέτης και δεινή αυτοσχεδιάστρια, η Τάνια Γιαννούλη συνδυάζει τη σύγχρονη τζαζ με τη μουσική δωματίου, την world music και φυσικά τον αυτοσχεδιασμό, που ενσωματώνει συχνά στις συνθέσεις της, πάντα με άρτιο αποτέλεσμα.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που θα είναι η headliner της βραδιάς και μαζί με το Tania Giannouli Trio (συνοδευόμενη από τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο στην τρομπέτα και τον Κυριάκο Ταπάκη στο ούτι) η επίσημη ελληνική συμμετοχή του φεστιβάλ. Η Τάνια Γιαννούλη έχει κυκλοφορήσει 3 δίσκους, μεταξύ των οποίων το καταπληκτικό “Transcendence” -ίσως από τους καλύτερους ελληνικούς jazz δίσκους της δεκαετίας. Το ντεμπούτο του Tannia Giannouli Trio έγινε το 2020 με το “In Fading Light”, που έλαβε διθυραμβικές κριτικές διεθνώς και βρέθηκε στις λίστες με τις σημαντικότερες jazz κυκλοφορίες παγκοσμίως.

Τα τελευταία χρόνια, το Tannia Gianouli Trio έχει βρεθεί στις σκηνές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών φεστιβάλ (από το γερμανικό Enjoy Jazz festival μέχρι το Flagey Jazz Festival στις Βρυξέλλες). Ανυπομονούμε λοιπόν να τους ακούσουμε και στην Αθήνα, στην κεντρική σκηνή της Τεχνόπολης!
*Δευτέρα 23/05, 23:00 στην Τεχνόπολη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ21st Athens Jazz: 21 καλλιτέχνιδες, all-female bands και σχήματα με front women από όλο τον κόσμο – Το αναλυτικό πρόγραμμα12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η είσοδος στο 21ο Athens Jazz είναι ελεύθερη.

Δευτέρα 23.05

21.00 | Christina Psycha (GR – νέα μουσική πρόταση)
22.00 | Lia Hide (GR – Jazz+)
23.00 | Tania Giannouli Trio (GR – επίσημη συμμετοχή)

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b