MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ

Οι Φωτογραφικές Συναντήσεις επιστρέφουν στα Χανιά

Έπειτα από δύο χρόνια περιορισμένης παρουσίας, ο ετήσιος θεσμός διαλόγου ανάμεσα σε καλλιτέχνες φωτογράφους και θεωρητικούς της φωτογραφίας, επιστρέφει στη νέα του έδρα, με πλήρες εκθεσιακό και συνεδριακό πρόγραμμα.

Σπύρος Κακουριώτης | 29.03.2022

Συγκεκριμένα, οι Φωτογραφικές Συναντήσεις 2022 θα διεξαχθούν στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους της πόλης των Χανίων, από την Πέμπτη 31 Μαρτίου έως την Κυριακή 3 Απριλίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης, με την υποστήριξη του Goethe-Zentrum Chania σε  συνεργασία με το Goethe-Institut Athen.

Πέτρος Κοκκόλης

Συνέδριο για την ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας

Στο πλαίσιο των Φωτογραφικών Συναντήσεων, θα εγκαινιαστούν τέσσερις νέες εκθέσεις φωτογραφίας, ενώ κεντρικός άξονας των εκδηλώσεων θα είναι όπως πάντα το διήμερο Συνέδριο για την Ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας, που θα διεξαχθεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

Στο φετινό 17ο συνέδριο προσκεκλημένοι ομιλητές θα είναι ο  Αντώνης Λιάκος, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διακεκριμένος ιστορικός, ο Ιάσονας Χανδρινός, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Regensbruck και μεταδιδακτορικός υπότροφος του γερμανικού κράτους και ο Ian Jeffrey, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και εμβληματική μορφή της ιστορίας της φωτογραφίας,  που θα παρουσιάσει την  πρόσφατη έκδοσή του «All at War: Photography by German soldiers 1939-45».

Παναγιώτης Λάμπρου

Τέσσερις εκθέσεις μέσα στην πόλη των Χανίων

Πέτρος Κοκκόλης – Παναγιώτης Λάμπρου – Ορέστης Σεφέρογλου: Τοπο-ανθρωπολογίες

Οι φωτογραφικές σειρές των τριών φωτογράφων που παρουσιάζονται στην έκθεση αποτελούν τμήμα της μεγαλύτερης έκθεσης που παρουσιάστηκε στα τέλη του 2021 στο ΜΙΕΤ της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Photobiennale. Η έκθεση αποσκοπούσε στο να δώσει μια όσο γίνεται πιο αντιπροσωπευτική εικόνα των μέχρι τότε αποτελεσμάτων του εγχειρήματος της πλατφόρμας Τhe Provinces. Η πλατφόρμα, που ιδρύθηκε το 2018, εστιάζει στον διαρκή αναπροσδιορισμό του όρου «επαρχία», παρέχοντας τις βάσεις για έναν διάλογο ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια απαλλαγμένο από στερεοτυπικές προκαταλήψεις.
Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, 31.3-8.4.2022

Μανώλης Φατσέας

Μανώλης Φατσέας: Πόλεμος και Κατοχή στα Κύθηρα

Σπάνια φωτογραφική μαρτυρία του πολέμου και της κατοχής στα Κύθηρα, μέσα από το αρχείο του κυθήριου φωτογράφου Μανώλη Φατσέα (1923-2015). Το αρχείο του συμπεριλαμβάνει τριάντα περίπου «επίσημα» πορτρέτα Γερμανών και Ιταλών οπλιτών και υπαξιωματικών, ποζαρισμένων και τραβηγμένων στο φωτογραφείο. Ένας μικρός αριθμός λήψεων απαθανατίζει τους άνδρες των δυνάμεων κατοχής σε στιγμής ανάπαυλας, όπως χριστουγεννιάτικο γεύμα ή ερασιτεχνική θεατρική παράσταση. Η έκθεση θα συνοδεύεται από σχετική διάλεξη στο φετινό συνέδριο.
Χαμάμ οδού Κατρέ, 1-8.4.2022

Ορέστης Σεφέρογλου

Λεωνίδας Κουργιαντάκης: Συρτάρι ΧΧΙΙ, Φωτογραφίες σε αποσύνθεση

Το έναυσμα για την πραγμάτωση της εργασίας αυτής έδωσε το περιεχόμενο του συρταριού με αριθμό ΧΧΙΙ, τμήμα μιας μεταλλικής συρταροθήκης που βρίσκεται στον χώρο όπου φυλάσσεται το πρωτότυπο υλικό των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη. Είναι το σημείο συγκέντρωσης των αρνητικών με μεγάλη έως και ολική καταστροφή της υπόστασής τους και κατ’ επέκταση του ειδώλου τους. Οι φθορές που παρουσιάζουν δεν είναι αναστρέψιμες και οφείλονται κυρίως στην αναπόφευκτη χημική αλλοίωση του υποστρώματός τους, η οποία ενισχύεται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες είχαν βρεθεί πριν από την ένταξή τους στο αρχείο. Καθώς το υλικό αυτό έχει χάσει το αφηγηματικό του περιεχόμενο, υπό κανονικές συνθήκες δεν θα εκτίθονταν ποτέ. Ωστόσο, ο φωτογράφος Λεωνίδας Κουργιαντάκης είδε πέρα από τη φθορά, προχώρησε σε μια προσωπική ανάγνωση και έδωσε τη δική του ερμηνεία, δημιουργώντας φωτογραφίες με έντονο εικαστικό ενδιαφέρον.
Άγιος Ρόκκος, 1-8.4.2022

Λεωνίδας Κουργιαντάκης

Γεωργία Ματσαμάκη: New Food – Intrasomniac Index

Η ιδέα πίσω από τη φωτογραφική σειρά «Νέο φαγητό» επικεντρώνεται γύρω από τα μεταλλαγμένα και τυποποιημένα τρόφιμα. Πειραματικά υβρίδια, κάποια μοιάζουν σαν να έχουν πέσει από το διάστημα, κάποια δανείζονται την αισθητική του junk food και των σούπερ μάρκετ. Στο όνομα του καταναλωτισμού και της απληστίας των πωλήσεων, ολοένα και πιο περίεργοι συνδυασμοί γεύσεων (που παρουσιάζονται ως πρωτότυποι και μοναδικοί) μπαίνουν στα ράφια της αγοράς. Το «Intrasomniac Index» είναι συλλογή φωτογραφιών που διατρέχει το σύνολο του έργου της Ματσαμάκη, απομονώνοντας χαρακτηριστικά δείγματα από το αρχείο της τοπιογραφίας και των ειδών που απαντώνται στο φαντασιακό σύμπαν που εκείνη οικοδομεί κατά καιρούς.
SOUTH, Space for Photography, Στρατηγού Τζανακάκη 17, 2-23.4.2022

Γεωργία Ματσαμάκη

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Το 17ο Συνέδριο για την Ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας θα ξεκινήσει τις εργασίες του την Παρασκευή 1η Απριλίου, στις 10.30. Στις συνεδρίες της πρώτης ημέρας θα μιλήσουν οι: Νικολέττα Λιακοσταύρου – Δημήτρης Μουζακίτης, «Το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ», Νίκος Λουράντος, «Μια φωτογράφος στα Κύθηρα του 1907: Αρετή Κατσούλη», Μαριάννα Καράλη, «Σταχυολογώντας το φευγαλέο: Η φωτογραφία στην υπηρεσία ενός ιμπρεσιονιστή ζωγράφου στην Ελλάδα του 1900», Κωστής Αντωνιάδης, «Ο βιζουαλισμός στην ελληνική φωτογραφία, 1970-2000».

Στη δεύτερη συνεδρία, στις 16.00, μιλούν οι: Μανόλης Αρκολάκης, «Λαϊκές εξεγέρσεις κατά τον Μεσοπόλεμο και το φωτογραφικό ρεπορτάζ», Γιάννης Σταθάτος, «Πόλεμος και Κατοχή στα Κύθηρα: Φωτογραφική μαρτυρία», Αντώνης Λιάκος, «Φωτογραφία και συλλογικές ταυτότητες», καθώς και ο Ιάσονας Χανδρινός, «Το χαμένο πορτρέτο. Φωτογραφία και Έλληνες Εβραίοι αντάρτες».

Το Σάββατο 2 Απριλίου, στις 16.00, μιλούν οι: Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη, «Αυτοεθνογραφία και φωτογραφία: Προς μια εθνογραφική ποιητική της φωτογραφικής εικόνας», Μάξιμος Θεοδωρόπουλος, «Magick Obscura: Πρακτικές και αισθητικές τάσεις της φωτογραφίας στα ψηφιακά παιχνίδια», Αριστούλα Μπέτη, «Καδράροντας με το σώμα».

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται στις 18.00, με την ομιλία του Ian Jeffrey, «All at War: Photography by German soldiers 1939-1945».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑWorld Press Photo 2022: Νικητής Ευρώπης ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης με τη φωτογραφία από τις φωτιές στην Εύβοια12.09.2018

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b