MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
VALENTINE'S DAY

Το soundtrack των love stories μας: 5 ραδιοφωνικοί παραγωγοί επιλέγουν το αγαπημένο τους ερωτικό τραγούδι

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου και μία ανάσα πριν από την ημέρα των ερωτευμένων, ζητήσαμε από τους αγαπημένους μας ραδιοφωνικούς παραγωγούς να επιλέξουν το αγαπημένο τους ερωτικό τραγούδι -και να μας μιλήσουν γι’ αυτό.

Γιόκο Όνο-Τζον Λένον, ένας από τους μεγαλύτερους έρωτες στη μουσική
Γιόκο Όνο-Τζον Λένον, ένας από τους μεγαλύτερους έρωτες στη μουσική
author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Όταν οι λέξεις αποτυγχάνουν, μιλάει η μουσική είχε πει κάποτε ο μεγάλος παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν -και μάλλον όποιος έχει ερωτευτεί έστω και μία φορά στη ζωή του, θα συμφωνήσει.

Όσο έντονος και να είναι ένας έρωτας, καμιά φορά απλά δεν μπορείς να βρεις τα σωστά λόγια, για να εκφράσεις τα όσα νιώθεις. Γι’ αυτό υπάρχει όμως η μουσική. Σίγουρα υπάρχει ένα τραγούδι εκεί έξω, που νιώθεις ότι γράφτηκε για εσένα, ότι σε καταλαβαίνει απόλυτα και παράλληλα ότι εκφράζει τέλεια τα όσα θα ήθελες να πεις στον/ην αγαπημένο/η σου.

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου, λοιπόν, και μία ανάσα πριν από την ημέρα των ερωτευμένων, είπαμε να συνδυάσουμε τις δύο μεγάλες μας αγάπες. Έτσι, ζητήσαμε από τους αγαπημένους μας ραδιοφωνικούς παραγωγούς να επιλέξουν το αγαπημένο τους ερωτικό τραγούδι -και να μας μιλήσουν γι’ αυτό.

Μαρία Μαρκουλή (Kosmos 93.6, www.itsmyblender.com)

Ανεξάρτητα πώς θέλεις να χαρακτηρίσεις το God Only Knows των The Beach Boys – ερωτική μπαλάντα, εμπνευσμένο ποπ τραγούδι, αγαπημένο, ρομαντικό….πολύ απλά και πρώτα από όλα είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ.

Έχει την υπογραφή του Brian Wilson και την ευφυία του σε κάθε γωνιά των τριών περίπου λεπτών που διαρκεί. Brian Wilson και Tony Asher έγραψαν μαζί το τραγούδι για το αξεπέραστο και θρυλικό άλμπουμ των Beach Boys, Pet Sounds. Ένα από τα καλύτερα τραγούδια, σε ένα από τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών.

Κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1966 και διαχρονικά ‘ανήκει’ σε κάθε εποχή. Ο Paul McCartney – η άλλη μεγάλη μουσική ιδιοφυία της μουσικής και ‘αντίπαλο δέος’ του Wilson -έχει δηλώσει ότι το God Only Knows είναι το αγαπημένο του τραγούδι. Μεγάλοι καλλιτέχνες έχουν υποκλιθεί στην ‘τελειότητά΄ του. John Lennon, Bono, Pete Townsend, ανάμεσά τους. To έχουν διασκευάσει πάρα πολλοί και υπάρχουν σπουδαίες εκτελέσεις εκεί έξω. Του David Bowie είναι από αυτές που ξεχωρίζουν.

Αναλύσεις και μελέτες για την σύνθεση, τα στοιχεία, τον τρόπο που γράφτηκε, μπορεί να βρει κανείς μέσα στα χρόνια πολλές. Ο τρόπος ωστόσο που ‘μιλάει’ στο συναίσθημα και σε γοητεύει με την αφοπλιστική απλότητά και την αλήθεια του αποκαλύπτει την μαγική τέχνη των δημιουργών του σε μια στιγμή όπου όλα λειτούργησαν τέλεια. Ευκαιρία ψάχνω να το ακούω. Και χαίρομαι που μου την δώσατε.
Ακούστε τη Μαρία Μαρκουλή κάθε Σάββατο & Κυριακή 20.00 – 22.00, στο Kosmos 93,6

Θεοδόσης Μίχος (Best 92.6)

Όλα επιτρέπονται όχι στον έρωτα -μην ακούτε που λένε δηλαδή- αλλά στα βιβλία, τις ταινίες και -στο θέμα μας- τα τραγούδια που τον πραγματεύονται. Ο καθένας δηλαδή μπορεί να γράψει το μακρύ του και το κοντό του επί του θέματος. Κατά τη γνώμη μου όμως ένα ερωτικό τραγούδι είναι καλό όταν δεν αφήνει την παραμικρή πιθανότητα παρερμηνείας από τον ακροατή ότι μπορεί και να έχει να κάνει με κάτι άλλο, όταν κάθε του στίχος νοηματοδοτείται κραυγαλέα από το μεγάλο διακύβευμα χωρίς λυγμόλαλες ασάφειες και -το κυριότερο- χωρίς έντεχνες παραβολές της πλάκας.

Ένα τραγούδι μπορεί να συνοψίσει μια ζωή, έγραψε κάποτε ο Χρήστος Βακαλόπουλος. Το πιστεύω, έτσι είναι. Όπως πιστεύω και ότι ένα καλό ερωτικό τραγούδι μπορεί να συνοψίσει μια ζωή που μπορείς αλλά δεν θέλεις να ζήσεις χωρίς τον έρωτα της ζωής σου.

Δεν έχω βρει μέχρι σήμερα κανένα ερωτικό τραγούδι που να το πετυχαίνει αυτό για τη δική μου ζωή με τη γυναίκα της ζωής μου με μεγαλύτερη ακρίβεια από το “The Ship Song” του Nick Cave.
Ακούστε τον Θεοδόση Μίχο κάθε Δευτέρα με Παρασκευή, 8:00-10:00, στον Best 92.6

Βαρβάρα Σαββίδη (Pepper 96,6)


«I absolutely love you
But we’re absolute beginners
With eyes completely open
But nervous all the same»

Νουάρ ρομαντισμός, 80’s ήχος κι ένα κομμάτι που υμνεί τους έρωτες που βρίσκονται στα σπάργανά τους. Τα πρώτα σκιρτήματα, το άγχος γι’ αυτό που ξεκινά, τις δηλώσεις απόλυτης αγάπης.

Το Absolute beginners, που ηχογραφήθηκε το 1985 για τις ανάγκες του soundtrack της ομότιτλης ταινίας στην οποία έπαιζε ο David Bowie, εκφράζει τις αγωνίες ενός απογυμνωμένου μπροστά στο ερωτικό συναίσθημα ανθρώπου ο οποίος, σχεδόν ανήμπορος απέναντι σε αυτό που του συμβαίνει, το καλωσορίζει, δηλώνοντας την πλήρη ευαλωτότητά του.

Ανεξαρτήτως ηλικίας και εμπειριών, ποιος δεν νιώθει «απολύτως αρχάριος» όταν έρχεται αντιμέτωπος με τη σφοδρότητα ενός νέου έρωτα. Και πόσο εύστοχα αποτυπώνει ο Bowie τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα αυτής της κατάστασης. Από το φόβο και την αμφισβήτηση «I’ve nothing much to offer / There’s nothing much to take», στην απόλυτη αισιοδοξία «As long as you’re still smiling / There’s nothing more I need / I absolutely love you» και στην ελπίδα ότι το συναίσθημα αυτό βρίσκει ανταπόκριση και πως όλα θα πάνε καλά «But if my love is your love / We’re certain to succeed».

Να σημειώσω εδώ ότι αγαπάμε αυτό το κομμάτι και για το σόλο του Don Weller στο σαξόφωνο – ένα από τα πιο αγαπημένα μουσικά όργανα του Bowie που έπαιζε κι ο ίδιος από μικρός. Ένα σόλο το οποίο με το που το ακούς, θες να σηκωθείς και να το χορέψεις. Μόνος/η ή με παρτενέρ. Δεν έχει απολύτως καμία σημασία.
Ακούστε την Βαρβάρα Σαββίδη, Δευτέρα με Παρασκευή 07:00-10:00 στον Pepper 96,6

Πέτρος Κουμπλής (Red 96.3, Welove2travel.gr)

“You Do Something To Me” του Paul Weller. Το ερωτεύτηκα απ’ την πρώτη φορά που το άκουσα. Το έβαλα να το αναφέρει ο (ερωτευμένος) πρωταγωνιστής του πρώτου μου βιβλίου. Το αφιερώνω πάντοτε στον έρωτα της ζωής μου, στη Σοφία.
Ακούστε τον Πέτρο Κουμπλή, κάθε Δευτέρα με Παρασκευή, 12:00-15:00, στον Red 96.3

Μικαέλα Θεοφίλου (Mousikos 98,6)

Αγαπημένο ερωτικό τραγούδι είναι η «Αγάπη» ή όπως το ξέρουμε από το ρεφρέν του «Πόσο πολύ σ’ αγάπησα, ποτέ δε θα το μάθεις» σε μουσική του Βασίλη Δημητρίου και ποίηση της Κατίνας Παϊζη με την τόσο ευαίσθητη φωνή του Χρήστου Θηβαίου. Εμείς το ακούσαμε στην εξαιρετική σειρά της πρώτης εποχής του Mega Channel, «Μεγάλος Θυμός», σε σκηνοθεσία του Κώστα Κουτσομύτη. Όμως οι στίχοι κρύβουν και μια πραγματική ιστορία έρωτα με τη πρώτη ματιά. Γύρω στο 1920 στην Αλεξάνδρεια, η δημιουργός των στίχων, η μικρή Κατίνα Παϊζη, αδελφή της ηθοποιού Αλέκας Παϊζη είχε πάει σε ένα σουαρέ σε φιλικό οικογενειακό σπίτι για να ακούσει ένα κονσέρτο, όπως συνηθίζονταν, ν’ ακούσουν μουσική δωματίου. Εκεί ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα τον νεαρό τσελίστα της ορχήστρας. Δε μίλησε σε κανέναν για το φλογερό της αίσθημα, εκτός από την αδελφή της στην οποία έδειξε το εκπληκτικό ποίημα που έγραψε με έμπνευση τον έρωτά της. Το πιο ρομαντικό όμως είναι ότι μετά από χρόνια ο άντρας που ερωτεύτηκε και την ενέπνευσε γι’ αυτό το τραγούδι, έγινε και ο σύζυγός της, ο άντρας της ζωής της.
Ακούστε την Μικαέλα Θεοφίλου, Δευτέρα με Σάββατο, 10.00- 13.00, στον Mousikos 98,6

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Έρωτας στην τέχνη: 10 διάσημα έργα τέχνης που εξυμνούν την αληθινή αγάπη12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b