MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Δύο στοχαστικές γλυπτικές εγκαταστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής

Οι εκθέσεις «Η αυλή των ηρώων» του Κώστα Ρουσσάκη και «212 Μήδεια (Aφηγήσεις από ένα χώρο μετέωρο)» της Στεφανίας Στρούζα παρουσιάζονται στον εναλλακτικό εκθεσιακό χώρο του annexM, υπό τη διεύθυνση της Άννας Καφέτση.

212 Mήδεια (Αφηγήσεις από ένα χώρο μετέωρο) 2021. Άποψη εγκατάστασης
author-image Σπύρος Κακουριώτης

Μέχρι τις 23 Ιανουαρίου συνεχίζεται η παρουσίαση των δύο νέων παραγωγών του annexM, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Άννας Καφέτση, των εκθέσεων «Η αυλή των ηρώων» του Κώστα Ρουσσάκη και «212 Μήδεια (Aφηγήσεις από ένα χώρο μετέωρο)» της Στεφανίας Στρούζα, σε επιμέλεια αντίστοιχα του Χρήστου Χρυσόπουλου και της Δάφνης Δραγώνα, αντίστοιχα.

Οι δύο ατομικές εκθέσεις φιλοξενούνται στον εναλλακτικό εκθεσιακό χώρο του annexM, την Υπηρεσιακή Αυλή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και το Project Space, που λειτουργεί πλέον ως διακριτή αίθουσα στο εσωτερικό της. Με την ευκαιρία των δύο αυτών εκθέσεων, το κοινό θα έχει για πρώτη φορά απευθείας πρόσβαση από την οδό Κόκκαλη (είσοδος πάρκινγκ) στην Υπηρεσιακή Αυλή και στο Project Room.

H αυλή των ηρώων 2021, Photo credits: akriviadis.gr

«Η αυλή των ηρώων»

Τρεις συμπαγείς γλυπτικές διατάξεις, που εμπεριέχουν μια ιδιάζουσα στερεοσκοπική θέαση του δημοσίου χώρου του Πεδίου του Άρεως, προσβάσιμη ατομικά από το βλέμμα του κάθε θεατή συγκροτούν την «Αυλή των ηρώων», την εγκατάσταση του Κώστα Ρουσσάκη στον χώρο της Υπηρεσιακής Αυλής του Μεγάρου.

Αντλώντας έμπνευση, αλλά και πρώτη ύλη, από το Πεδίο του Άρεως, με τα γλυπτά, τους ανδριάντες, τα μνημεία που κοσμούν τη Λεωφόρο Ηρώων, αλλά και από τις τρέχουσες συνδηλώσεις και τη σημειολογία του πάρκου (ιστορικές, καλλιτεχνικές, πολιτικές, αστικού βίου), ο Ρουσσάκης εγκιβωτίζει στην Υπηρεσιακή Αυλή ένα  εικαστικό περιβάλλον που μεταβολίζει τον οικείο χώρο του Πεδίου του Άρεως δημιουργώντας ένα εφήμερο, βιομηχανικής αισθητικής, υποκειμενικό τοπόσημο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ αυλή των ηρώων: Ατομική έκθεση του Κώστα Ρουσσάκη στο Μέγαρο Μουσικής12.09.2018

Δημιουργείται έτσι ένα παλίμψηστο, όπου συνυπάρχουν και συμπλέκονται πρόσωπα, όπως οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, οι καλλιτέχνες, οι πολιτικοί, χρήστες και ένοικοι του άλσους, οι χρονικές συγκυρίες, τα ορόσημα, η επίσημη και ανεπίσημη αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική παρουσία.

«Η καλλιτεχνική πρακτική του Κώστα Ρουσσάκη δημιουργεί έναν ενδιάμεσο, αινιγματικό χώρο στο κέντρο της οικείας αντίληψής μας για το πώς και πού ζούμε. Με αυτόν τον τρόπο προσεγγίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνεια τον ανερμήνευτο, αντιφατικά εσωτερικό τρόπο με τον οποίο συγκροτούμε τη συλλογική και την ατομική μας συνείδηση», σημειώνει ο επιμελητής Χρήστος Χρυσόπουλος για τη δουλειά του καλλιτέχνη.

212 Mήδεια (Αφηγήσεις από ένα χώρο μετέωρο) 2021. Άποψη εγκατάστασης. Photo credits: akriviadis.gr

«212 Μήδεια»

Ένα σύγχρονο εικαστικό αφήγημα που φωτίζει τις συνδηλώσεις του μύθου της Μήδειας με το φυσικό περιβάλλον, όπως αντιπροσωπεύεται από ένα μακρινό ουράνιο σώμα, έναν αστεροειδή με το όνομα «212 Μήδεια», προτείνει η εικαστική καλλιτέχνις Στεφανία Στρούζα, μέσα από τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «212 Μήδεια (Αφηγήσεις από ένα χώρο μετέωρο)».

Στην έκθεση παρουσιάζονται τρία έργα γλυπτικής και ένα βίντεο. Τα γλυπτά υποδηλώνουν σώματα γεωλογικά και συμπαντικά, ανθρώπινα και μη ανθρώπινα, σώματα που φέρουν ίχνη σύγκρουσης, αλλά που ταυτόχρονα μπορούν να επιφέρουν αλλαγές. Κεντρική θέση κατέχει το γλυπτό «212 Medea (Perpetual Silence Prevails in the Empty Space of Capital)», που μοιάζει τόσο με αστεροειδή σε τροχιά πρόσκρουσης όσο και με θηλυκό σώμα και αναφέρεται στη σχέση έμφυλης ταυτότητας και κλιματικής κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ212 Μήδεια: Ατομική έκθεση της Στεφανίας Στρούζα στο Μέγαρο Μουσικής12.09.2018

Το γλυπτό «212 Medea (If only I had stayed the animal I was)» παραπέμπει στην αναγνώριση άλλων έμβιων κόσμων πέρα από τον άνθρωπο, ενώ τα μικρότερα γλυπτά «SPK-ID 2000212 (Α880 CA)» με τη μορφή θραυσμάτων αναφέρονται στις ροές της ύλης, σε στιγμές έκρηξης και συνεχούς μεταμόρφωσης. Τέλος, το βίντεο «Monologue (Medean Remix)» βασίζεται σε αποσπάσματα από τα έργα του Ευριπίδη, του Πιερ Πάολο Παζολίνι και του Χάινερ Μύλλερ. Σε αυτό, η Μήδεια θυμίζει τις θεμελιώδεις σχέσεις περιβάλλοντος και πολιτισμού, ανθρώπου και άλλων έμβιων όντων, ενσαρκώνοντάς τις.

Ξενάγηση με ελεύθερη είσοδο

Οι δύο καλλιτέχνες, η Στεφανία Στρούζα και ο Κώστας Ρουσσάκης, θα ξεναγήσουν τους επισκέπτες στα έργα και των εκθέσεων «212 Μήδεια» και «Η αυλή των ηρώων», αντίστοιχα, την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου στις 17.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Οι καλλιτέχνες

Ο Κώστας Ρουσσάκης γεννήθηκε στο Μοσχάτο το 1971. Σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο του Γιώργου Λάππα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Η Στεφανία Στρούζα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Δημιουργεί γλυπτικά έργα και εγκαταστάσεις που συνδέουν τον συμβολικό κόσμο των αντικειμένων με τις έννοιες της χρονικότητας, του σώματος και της γεωγραφίας. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε ατομικές εκθέσεις στην a.antonopoulou.art, στο Wiener Art Foundation, στη Neue Galerie Innsbruck, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2014 κ.ά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κώστας Ρουσσάκης, «Η αυλή των ηρώων» (Υπηρεσιακή αυλή)
Στεφανία Στρούζα, «212 Mήδεια (Αφηγήσεις από ένα χώρο μετέωρο)» (Project Space)

annexM, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διάρκεια: Έως 23 Ιανουαρίου
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Τετάρτη, Παρασκευή – Κυριακή: 12.00-20.00, Πέμπτη: 12.00-22.00
Είσοδος: 5 €, μειωμένο 3 €, κάθε Πέμπτη είσοδος ελεύθερη

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b