MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Status Update: Δημήτρης Τσίκλης, ηθοποιός

Μεγάλωσε στην Αθήνα. Αγαπάει να χάνεται στην πόλη παρέα με ένα βιβλίο, αλλά και τα πάρτυ όπου μπορεί να χορεύει ως το πρωί. Δεν του αρέσουν οι παρανοήσεις γύρω από τον ρόλο που υποδύεται στις «Άγριες Μέλισσες».

Φωτογραφία: Panos Astor Koffas
author-image Ευδοκία Βαζούκη

Κατάγομαι από την Κεφαλονιά και από τα Χανιά της Κρήτης.

Μεγάλωσα όμως στην Αθήνα. Σε ένα όμορφο σπίτι στην Αγία Παρασκευή, που πάντοτε αποτελεί το καταφύγιο μου, κάτι σαν αγκαλιά.

Η πιο έντονη ανάμνηση που έχω από τα παιδικά μου χρόνια

είναι ένα δεντρόσπιτο ψηλό. Το έφτιαξε ο παππούς με τον πατέρα μου ένα καλοκαίρι λίγο μετά το 2000. Κάθε μεσημέρι, μετά την θάλασσα και μετά το φαγητό, πηγαίναμε εκεί με τον πατέρα μου και τον αδερφό μου για να κοιμηθούμε. Παίρναμε τα μαξιλάρια μας και ανεβαίναμε σιγά σιγά την σκάλα. Ξαπλώναμε με τους τζίτζικες για συντροφιά. Όμως ο φόβος μήπως κάποιο φίδι έρθει και σκαρφαλώσει τον κορμό του πεύκου, καθιστούσε αδύνατον να κοιμηθώ. Έπρεπε να είμαι σε εγρήγορση. Να δράσω. Να προστατεύσω την οικογένεια μου. Οι σκιές των φύλλων κάλυπταν τα θερινά μεσημέρια των παιδικών μου χρόνων και σχημάτισαν την στάση μου για την οικογένεια και την ζωή. Μπορεί να μεγάλωσα, η μυρωδιά όμως του πεύκου με συντροφεύει ακόμα και μου θυμίζει, που και που, πως είμαι ακόμα παιδί.

Το «μικρόβιο» της υποκριτικής μπήκε μέσα μου στην παιδική μου ηλικία.

Δεμένος με την ζώνη, στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του πατέρα μου. Πάντοτε κοιτούσα έξω. Ποτέ μέσα. Ήταν για μένα πόλος έλξης. Με τραβούσε με μια απίστευτη δύναμη. Παρατηρούσα εν κινήσει τα σπίτια που έφευγαν γρήγορα το ένα μετά το άλλο. Φανταζόμουν τις ζωές όλων εκείνων των αγνώστων, που μέσα μου τους ήξερα. Μεταμορφωνόμουν σε ολόκληρη οικογένεια. Ήμουν ο πατέρας, η μητέρα, ο γιος αλλά κι η κόρη. Ήθελα να ζήσω τα πάντα. Τις ζωές όλων. Κάθε διαφορετική υπάρχουσα συνθήκη. Ανακάλυψα πως ήμουν και ο θύτης και το θύμα. Μοιχαλίδα, αλλά και Αγία.

Φωτογραφία: Panos Astor Koffas

Οι γονείς μου, όπως και κάθε γονιός, ταράχθηκαν στο άκουσμα της είδησης

ότι το παιδί τους θέλει να τα αφήσει όλα και να ακολουθήσει έναν δρόμο άγνωστο προς εκείνους. Έγινε με μια απίστευτη ορμή από μεριάς μου. Σε ένα απόγευμα ανακοίνωσα πως σταματάω τα φροντιστήρια και δεν θα συμμετέχω στις πανελλαδικές εξετάσεις. Όπως χαρακτηριστικά τους είπα εκείνο το απόγευμα «είναι κρίμα να χάνω τον χρόνο μου κι εσείς τα χρήματα σας». Ήξερα πολύ καλά προς τα πού θέλω να βαδίσω. Το άκουσα και βρήκα το θάρρος να το διεκδικήσω. Οι γονείς μου λοιπόν με πολύ προσοχή και φροντίδα προσπάθησαν να καταλάβουν την ανάγκη μου και κυρίως με ψυχραιμία, να με υποστηρίξουν. Άλλωστε πάντοτε έλεγαν να κάνω στην ζωή αυτό που αγαπάω.

Η πρώτη μου δουλειά ως ηθοποιός ήταν στα «Κλεμμένα Όνειρα» στο MEGA.

Με βρήκαν στην πιο μεταβατική φάση της ζωής μου. Εκείνη που τελείωνα το λύκειο. Μου πρότεινε λοιπόν, η αγαπημένη Ρέινα Εσκενάζυ τον ρόλο του Τόμυ. Ένας ρόλος μικρός, που με βοήθησε όμως πολύ. Μπήκα στα βαθιά κατευθείαν και αυτό συντέλεσε στο να αντιληφθώ, έστω και λίγο, πως γίνονται τα πράγματα.

Η ασφάλεια είναι η λέξη που χαρακτηρίζει με ακρίβεια τα συναισθήματα μου

για αυτήν τη νέα συνεργασία στις «Άγριες Μέλισσες». Από την πρώτη μέρα με υποδέχθηκαν με ζεστασιά και φροντίδα. Είναι μια ομάδα που έχει δέσει δυο χρόνια τώρα, προσέχοντας και προστατεύοντας το υλικό της. Νιώθω χαρά για την συνάντηση αυτή και προσπαθώ να βάλω το προσωπικό μου στίγμα ώστε να γίνει ακόμα καλύτερη. Για τους άλλους και κυρίως για τον θεατή.

Φωτογραφία: Panos Astor Koffas

Ο Λευτέρης – ο γιος του Ακύλα στη σειρά – δεν είναι ομοφυλόφιλος.

Δεν έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο. Ούτε προκύπτει άμεσα από την μέχρι στιγμής δραματουργία της ιστορίας. Αυτό είναι μια φήμη που διέδωσαν μερικοί που αγαπούν το κιτρινισμό, που τον αγαπάμε πολύ και ως χώρα, και επένδυσαν ώστε να αποκτήσουν περισσότερη τηλεθέαση ή επισκεψιμότητα. Παρόλα αυτά, ομοφυλόφιλος ή όχι, η σεξουαλική προτίμηση κάποιου δεν αποτελεί λεζάντα ως προς την περιγραφή της προσωπικότητας του. Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε. Βάζοντας το λοιπόν σαν τίτλο με συντροφιά τα αποσιωπητικά, χρωματίζεις αρνητικά κάτι που δεν θα έπρεπε να σχολιάζουμε καν. Είναι προσβλητικό. Για τον Λευτέρη και για κάθε Λευτέρη εκεί έξω.

Θα χαρακτήριζα τον Λευτέρη όπως και το όνομα του: Ελεύθερο.

Είναι ένα πλάσμα με βαθιές ανησυχίες και όνειρα, που πιστεύει στην δύναμη της τέχνης ως προς την μεταβολή της κοινωνίας και του ανθρώπου. Μάχεται λυσσαλέα για τις ιδέες του και για να κάνει τον κόσμο καλύτερο.

Σίγουρα έχουμε αρκετές διαφορές με τον Λευτέρη.

Η επιλογή του καστ όμως ήταν πολύ εύστοχη. Υπάρχουν σημεία που συγκλίνουμε: Η ευγένεια και η καθαρότητα, σε συνάρτηση με την αίσθηση δικαίου που με χαρακτηρίζει, με ενώνουν βαθιά με τον Λευτέρη.

Απολαμβάνω τη διαδικασία στην τηλεόραση.

Την έρευνα. Την συνύπαρξη με τόσο αξιόλογους συνεργάτες.

Φωτογραφία: Σπύρος Περδίου

Αυτό που με τρομάζει στην τηλεόραση είναι η επιπόλαιοτητα και το θράσος

ορισμένων ως προς στην τοποθέτηση και τον σχολιασμό. Κυρίως όταν έχουν δημόσιο λόγο. Η αναγνωρισιμότητα όχι. Δεν της δίνω βάση όμως. Δεν υπήρξε ποτέ για μένα αυτοσκοπός. Προσπαθώ να εστιάζω στην δουλειά μου και σε αυτό που καλούμε να κάνω. Είναι αρκετά απαιτητικό.

Χαίρομαι πολύ όταν μιλάω με ανθρώπους και γνωριζόμαστε μέσω της δουλειάς μου.

Η κοινωνικοποίηση και η επικοινωνία είναι από τα βασικά στοιχεία που αγαπώ και τα απολαμβάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦαίδρα, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη σε θέατρα της Αττικής12.09.2018

Αυτήν την περίοδο νιώθω πολύ τυχερός, καθώς βρίσκομαι μεταξύ δύο θεατρικών στιγμών.

Και οι δύο σε σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη. Η πρώτη είναι η συνέχεια της «Φαίδρας» μας, που μετά τις παραστάσεις της στην Ελλάδα κατά την θερινή περίοδο, ταξιδεύει στο Εθνικό Περιφερειακό Θέατρο Östgötateatern, στη Σουηδία. Σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη και με μια υπέροχη ομάδα συντελεστών, θα μεταφέρουμε τον λόγο των Ευριπίδη, Σενέκα και Ρακίνα στην όμορφη αυτή σκανδιναβική χώρα. Στις 15 και 16 Οκτωβρίου. Παράλληλα, ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για το «Λευκό Δωμάτιο». Το νέο έργο του Αλέξη Σταμάτη, που διαδραματίζεται στο πιο ιδιαίτερο κατάλυμα. Σε μια πανσιόν στο άχρονο, μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, οι θεατρικοί ήρωες διαμένουν και αλληλεπιδρούν έχοντας όλοι κοινή πλεύση προς την ελευθερία. Εκεί, ανάμεσα στην Έντα Γκάμπλερ και την Μπλανς Ντι Μπουα, βρίσκομαι εγώ. Κάτι σαν αφηγητής με μικρόφωνο, που κινείται ελεύθερα στην σκηνή και τραγουδάει. Ένα είδος κομπέρ. Ή αφηγητή. Ή ένοικου. Ή φίλου. Ή ενός άγγελου εξ ουρανού που στάλθηκε με ένα και μόνο στόχο: Να πάει την ιστορία παρακάτω. Τα υπόλοιπα από 28 Οκτωβρίου στο θέατρο Σταθμός.

Υπάρχουν πολλοί ρόλοι που θα ήθελα να ερμηνεύσω κάποια στιγμή στο μέλλον.

Πολλοί. Παρά πολλοί.

Στιγμιότυπο από την παράσταση «Λευκό Δωμάτιο», του Αλέξη Σταμάτη. Φωτογραφία: Σπύρος Περδίου

Όταν βρίσκω λίγο χρόνο για τον εαυτό μου απολαμβάνω

τα ταξίδια. Βόλτες με φίλους. Βόλτες μόνος. Να περιπλανιεμαι στην πόλη με ένα βιβλίο αγκαλιά. Να γνωρίζω νέα μέρη. Να πηγαίνω σινεμά. Να μαγειρεύω. Να ζωγραφίζω. Να χάνομαι μέσα στα πάρτυ, χορεύοντας ως το πρωί.

Μου αρέσει πολύ να ακούω μουσική!

Το παράξενο δεν είναι αυτό. Παθιάζομαι ακόμα και όταν ακούω μουσική. Μπορώ να βάλω ένα κομμάτι και να το ακούω σε επανάληψη για ώρες, σαν ένα μοτίβο. Αγαπώ την επαναληπτικότητα. Αγαπώ την καταβύθιση στην σκέψη και το έργο ενός καλλιτέχνη. Είναι ένας είδος τελετουργίας. Φορά με φoρά ανακαλύπτω νέες φράσεις, φωτίζονται νέες μουσικές ενότητες.

Το χαρακτηριστικό μου εκείνο για το οποίο οι φίλοι μου λένε «κλασικός Δημήτρης»

δεν μπορώ να το αποκαλύψω. Ελπίζω ούτε κι εκείνοι. Έτσι παιδιά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΛευκό δωμάτιο, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη στο Θέατρο Σταθμός12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Δημήτρης Τσίκλης πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Λευκό Δωμάτιο», το νέο έργο του Αλέξη Σταμάτη, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, που ανεβάινει στις 29 Οκτωβρίου στο Θέατρο Σταθμός.

Επιπλέον, πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Φαίδρα», ξανά σε σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη, η οποία θα παρουσιαστεί στο Εθνικό Περιφερειακό Θέατρο Östgötateatern, στη Σουηδία.

Τέλος, συμμετέχει στον Γ΄κύκλο της σειράς του ANT1, «Άγριες Μέλισσες», που προβάλλεται Δευτέρα έως Πέμπτη στις 22:00.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b