MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΔΑΜΕ

CΩntact: Εντυπώσεις από τη διαδραστική παράσταση δρόμου στο Πεδίον του Άρεως

Με τα δεδομένα να αλλάζουν συνεχώς, λόγω της πανδημίας που έχει αναστατώσει τις ζωές μας τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια, το cΩntact έρχεται να δώσει την λύση για μία ασφαλέστερη αλλά εξίσου διασκεδαστική εμπειρία θεάτρου.

Ειρήνη Μωραϊτη | 22.09.2021

Μία μέρα, όπως όλες τις άλλες, κάνουμε τη βόλτα μας στο Πεδίον του Άρεως, φορώντας φυσικά την μάσκα μας και τα ακουστικά μας. Βλέπουμε μία κοπέλα να κάθεται μόνη της σε ένα παγκάκι αλλά δεν δίνουμε σημασία, γιατί άλλωστε να δίναμε. Ξαφνικά, από εκεί που ακούγαμε το αγαπημένο μας τραγούδι, ακούμε ένα μουρμουρητό και μία “προσπάθεια” κάποιας κοπέλας να τραγουδήσει. Η προσπάθεια αυτή μετατρέπεται σε αγανάκτηση καθώς δεν θυμάται σωστά τους στίχους και παλεύει να τους βρει.

Δεν γίνεται, σκεφτόμαστε, μάλλον χάλασαν τα ακουστικά και η κοπέλα σκέφτεται δυνατά, για αυτό την ακούμε. Και όμως, η κοπέλα που πριν είδαμε στο παγκάκι, ούτε που ανοίγει το στόμα της μα εμείς συνεχίζουμε να την ακούμε. Και θα την ακούμε για τα επόμενα 45 λεπτά, κάνοντας μία από τις πιο διαφορετικές και διαδραστικές βόλτες που έχουμε κάνει στο Πεδίον του Άρεως.

Η Ελίνα Γιαννάκου στον ρόλο της Σάρα. Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Η Ελίνα Γιαννάκου στον ρόλο της Σάρα. Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Μία ξεχωριστή και covid safe παράσταση δρόμου

Αυτή είναι η αίσθηση που έχεις τα πρώτα λεπτά της διαδραστικής και άκρως ξεχωριστής παράστασης δρόμου cΩntact. Ακούς κάτι, βλέπεις κάτι άλλο και κάνεις βόλτα στον όμορφο χώρο του Πεδίου του Άρεως. Σύγχυση ευτυχώς δεν υπάρχει καμία, καθώς η Ελίνα Γιαννάκη και ο Δημήτρης Μαζιώτης έχουν κάνει όσες πρόβες χρειάζεται ώστε να πείσουν το κοινό πως οι φωνές που ακούει από τα ακουστικά του, της Μαίρης Συνατσάκη και του Θοδωρή Αθερίδη, ανήκουν στους ίδιους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυν & Πλην: «Φοίνισσες» του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου12.09.2018

Η Ελίνα και ο Δημήτρης, ή μάλλον η Σάρα και ο άγνωστος, και κάπως περίεργος στην αρχή άνδρας, μας πάνε μία αρκετά μεγάλη βόλτα, στο τέλος της οποίας δε θα λυτρωθούν μόνο οι ίδιοι αλλά και εμείς. Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε και ένα ταξίδι μέσα στην αυτογνωσία και στο πόσο σημαντικό είναι να αφήνουμε το παρελθόν στο παρελθόν και να φροντίζουμε για το παρόν και το μέλλον, που στέκουν πλέον μπροστά μας.

Ο Δημήτρης Μαζιώτης, στον ρόλο του περίεργου άνδρα. Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Ο Δημήτρης Μαζιώτης, στον ρόλο του περίεργου άνδρα. Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Η πλοκή

Η Σάρα, πληγωμένη από μία μεγάλη απώλεια, ψάχνει παντού απομεινάρια της παλιάς της ζωής και συγκεκριμένα έχει κάνει σκοπό της ζωής της να βρει μία μηχανή. Μία μηχανή που σημαίνει πολλά για αυτή, όμως τελικά μόνο βάρος στο στήθος της, προκαλεί το “κυνήγι” της.

Όταν αποφασίζει να κάνει μία βόλτα στο πάρκο, θα αλλάξει η ζωή της ριζικά, και κάπως θα αλλάξει και η δική μας. Εκεί θα συναντήσει έναν μυστηριώδη άνδρα, ο οποίος, σαν από μηχανής ήρωας θα προσπαθήσει να την βοηθήσει να αφήσει πίσω της όσα την βαραίνουν. Τι την βαραίνει πραγματικά; Ένα μικροσκοπικό κλειδί μηχανής.

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Κάτι τόσο μικρό, μα στην πραγματικότητα τόσο βαρύ, καθώς αντιπροσωπεύει την παλιά της ζωή, παλιές αναμνήσεις που θα ήθελε να είναι ακόμα ζωντανές, όσο ζωντανός θα ήθελε να είναι και ο άνθρωπος, του οποίου ο χαμός την στοιχειώνει ακόμα. Για όσα δεν πρόλαβε, ή δεν μπόρεσε να του πει. Για την αγκαλιά που τόσο πολύ θα ήθελε να έχει, αλλά δεν μπορεί.

Ο περίεργος αυτός άνδρας, εκτός από το παράξενο από μόνο του γεγονός πως της μιλάει με τις σκέψεις του, ξέρει και τα πάντα για την ζωή της. Μετά από το πρώτο σοκ, η Σάρα θα τον αφήσει να την ταξιδέψει στον κόσμο της προσωπικής ευτυχίας και της αποκόλλησης από το παρελθόν. Έχει εξάλλου και τίποτα καλύτερο να κάνει;

Το τέλος αυτής της βόλτας θα την βρει λυτρωμένη, ανάλαφρη και… πεινασμένη. Για αυτό και θα σπεύσει να φύγει από το πάρκο για να φάει μία κρέπα, αφήνοντας, κυριολεκτικά, πίσω ότι πραγματικά την στοίχειωνε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυν & Πλην: «Ορέστης» του Ευριπίδη σε καλοκαιρινή περιοδεία12.09.2018

Μια διαφορετική παραστασιακή εμπειρία
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Μετά από sold-out παραστάσεις σε Λονδίνο, Παρίσι, Τορόντο και άλλες μεγάλες πόλεις, η πρωτοποριακή παράσταση δρόμου cΩntact, έρχεται και στην Ελλάδα, για να συστηθεί στο Αθηναϊκό κοινό, που καιρό τώρα παλεύει με τις απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας.

Καμία απαγόρευση δεν ισχύει για αυτή την παράσταση, καθώς είναι σε εξωτερικό χώρο, οι ηθοποιοί είναι μόλις δύο άτομα και μάλιστα, δεν μιλάνε κιόλας! Βέβαια, δεν ξεχνάμε την μάσκα μας, αφού και πάλι θα είμαστε δίπλα με άλλους θεατές, που θα κάνουν μαζί μας αυτή τη βόλτα συναισθημάτων.

Η παράσταση ξεκίνησε στο εξωτερικό με τη σκηνοθεσία του Samuel Sené και την πρωτότυπη ιδέα του Gabrielle Jourdain, και ο δικός μας Δημήτρης Μαλισσόβας μετέφρασε και σκηνοθέτησε το διαφορετικό αυτό θέατρο δρόμου, μεταφέροντας το για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα.

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή.

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή.

Η Ελίνα Γιαννάκη και ο Δημήτρης Μαζιώτης έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά σε ένα άκρως δύσκολο εγχείρημα, καθώς δεν χρειάζεται να είναι κανείς ηθοποιός για να καταλάβει πόσο δύσκολο είναι να μεταφέρεις τόσα διαφορετικά συναισθήματα, μόνο με τις κινήσεις και τις εκφράσεις σου, ενώ μιλάει κάποιος άλλος για σένα.

Το ίδιο εξαιρετική είναι και η δουλειά της Μαίρης Συνατσάκη και του Θοδωρή Αθερίδη, οι οποίοι με τις φωνές τους επένδυσαν την ξεχωριστή αυτή παράσταση. Η εκφραστικότητά τους χαρίζει στους διαλόγους μία ξεχωριστή νότα και τους κάνει τόσο ρεαλιστικούς, σχεδόν σαν να απευθύνονται σε μας.

Η διαχείριση του χώρου
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή.

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή.

Το Πεδίον του Άρεως, εκτός από ένας όμορφος χώρος για βόλτα και ίσως περισυλλογή, αποδείχτηκε και ένα μεγάλο και ικανοποιητικό “θέατρο“, ιδανικό για την στέγαση αυτής της παράστασης δρόμου. Πράσινο τοπίο, βολικά παγκάκια και όμορφα σημεία. Όλα αυτά συνθέτουν τα σκηνικά της παράστασης και μας καλούν να εξερευνήσουμε και εμείς το Πεδίον, με μία διαφορετική ματιά.

Ο κεντρικός άξονας της παράστασης είναι η βόλτα μαζί με τους πρωταγωνιστές. Τους πλησιάζουμε, καθόμαστε δίπλα τους, στεκόμαστε στο σημείο που ήταν πριν και οι ίδιοι, ταξιδεύουμε μαζί τους. Δεν καθόμαστε σε μία θεατρική θέση, που τόσο πολύ μας έχει λείψει και αυτή, αλλά κάνουμε μία από τις πιο ουσιαστικές και διαδραστικές βόλτες που έχουμε κάνει.

Συνολικά, μία διαφορετική παράσταση που αξίζει
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή.

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή.

Είναι covid safe, είναι διαδραστική, “στεγάζεται” στον όμορφο χώρο του Πεδίου του Άρεως, κάνουμε μία όμορφη βόλτα και γινόμαστε μέρος μίας ξεχωριστής και πρωτοποριακής εμπειρίας. Ακούμε την Μαίρη και τον Θοδωρή, αλλά βλέπουμε την Ελίνα και τον Δημήτρη.

Κάνουμε μία απλή βόλτα στο πάρκο, αλλά ταυτόχρονα μας υπενθυμίζουν το πόσο σημαντικό είναι να αφήνουμε πίσω όσα μας βαραίνουν. Να προχωράμε μπροστά, χωρίς δεύτερες σκέψεις για το παρελθόν, τα φαντάσματα του οποίου μπορεί να μας στοιχειώνουν. Εμείς όμως, είμαστε πιο δυνατοί και τα νικάμε. Και μετά πάμε για κρέπα, όπως και η πρωταγωνίστρια!

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή.

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα θέατρα, αυτό το χειμώνα, θα είναι covid free12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πληροφορίες Παράστασης

Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαλισσόβα
Με τις φωνές των: Θοδωρή Αθερίδη και Μαίρης Συνατσάκη
Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Μαζιώτης, Ελίνα Γιαννάκη

Πεδίον του Άρεως

Παρασκευή 24, Σάββατο 25, Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου

Παρασκευή 1, Σάββατο 2, Κυριακή 3, και Παρασκευή 8, Σάββατο 9, Κυριακή 10 Οκτωβρίου.

Ώρες έναρξης: 17.15, 18.20, 19.30.

Εισιτήριο: 12 ευρώ

Πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε την παράσταση;

  1. Διαλέγετε την ημερομηνία, την τοποθεσία και την ώρα και αγοράζετε ηλεκτρονικό εισιτήριο on line μέσω viva.gr.
  2. Εικοσιτέσσερις ώρες πριν από την παράσταση που διαλέξατε, λαμβάνετε email με λινκ για την εφαρμογή, την οποία θα κατεβάσετε και θα εγκαταστήσετε στο κινητό σας καθώς και με το ακριβές σημείο συνάντησης για την έναρξη της θεατρικής σας εμπειρίας.
  3. Η εφαρμογή CONTACT είναι δωρεάν, κατεβαίνει αμέσως, την εγκαθιστάτε εύκολα και σας δίνει πρόσβαση όχι μόνο στις ερμηνείες των ηθοποιών, αλλά, συγχρόνως, και στο soundrack  της παράστασης.
  4. Θυμηθείτε να έχετε μαζί σας φορτισμένα κινητά και τα ακουστικά σας! Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά τα προσωπικά σας τηλέφωνα και ακουστικά σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής για τη δημόσια υγεία.
  5. Πρέπει να φοράτε συνέχεια τη μάσκα σας. Η παράσταση διαδραματίζεται σε εξωτερικό χώρο αλλά οι κανόνες ασφαλείας ενάντια στην πανδημία πρέπει να τηρηθούν αυστηρά. Παρακαλείσθε να κρατάτε τις αποστάσεις μεταξύ σας.
  6. Την ημέρα της παράστασης, συναντήστε εγκαίρως τον οικοδεσπότη σας.

 

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
VIMA_WEB3b