MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ

Ένα εικαστικό «πάρτυ» στο Χαλάνδρι

Μια τριήμερη συνάντηση καλλιτεχνών και θεωρητικών, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς, θέτει ερωτήματα για την κοινωνικότητα και τον δημόσιο χώρο μετά την πανδημία.

Παναγιώτης Δαραμάρας, Διονύσης Ματαράγκας, Φοίβος Σοφικίτης, «Δωμάτιο». Εγκατάσταση.
author-image Σπύρος Κακουριώτης

Μια «πρόσκληση σε πάρτυ» με τη μορφή δελτίου τύπου έφτασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομικό μου κιβώτιο, που εδώ και ενάμιση χρόνο έχει ξεχειλώσει από τις ψηφιακές παρουσιάσεις, συνευρέσεις, συζητήσεις…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤέχνη στα νησιά: Ένας εικαστικός περίπλους12.09.2018

«Πάρτυ όπως παλιά», διευκρινίζουν οι καλλιτέχνες που είχαν την πρωτοβουλία για την εικαστική συνάντηση με τίτλο «Party project», που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 2 Ιουλίου και για ένα τριήμερο στην περιοχή του Συνοικισμού Χαλανδρίου.

Όπως τονίζουν, μέσα στις συνθήκες του εγκλεισμού και της κοινωνικής αποξένωσης, οι 16 εικαστικοί και θεωρητικοί ήρθαν σε επαφή ψηφιακά, συζητώντας για τη νέα «κανονικότητα» της πανδημίας και τα συναισθήματα ή τις πεποιθήσεις που τους δημιουργούσε. «Και κάπου εκεί, στο κέντρο της ψηφιακής συζήτησης ερχόταν πάντα η ανάγκη φυσικής συνάντησης, η προσδοκία επαφής, εκτόνωσης και χαράς: το πάρτυ», σημειώνει η Ήρα Παπαδοπούλου, μία από τις συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες.

Sinodi Papu, «Walking in exaggerated manners around the Parthenon floor plan». Περφόρμανς.

«Επιστροφή στο κοινωνείν»

Μέσα από τις συζητήσεις αυτές και τις ανταλλαγές προτάσεων, κατέληξαν στο σχεδιασμό ενός καλλιτεχνικού γεγονότος, μιας καλλιτεχνικής συμμετοχικής διαδικασίας που αναζητά την αμφίβολη, αλλά τόσο προσδοκώμενη, επιστροφή στο κοινωνείν. Άλλωστε, όπως τονίζει ο γλύπτης Κώστας Ντάφλος, «οι εικαστικές πρακτικές στη συγκυρία της περιόδου της πανδημίας εκφράζουν στον τρόπο του πάρτυ την αναγκαιότητα οριακής συνάντησης τακτικών τέχνης στην καθημερινή ζωή και συνεύρεσης με τακτικές σε εξέλιξη, πέρα από την επιθυμία της γιορτής που σε κάθε περίπτωση είναι έμφυτη».

Μιλώντας για τον συμμετοχικό χαρακτήρα του εγχειρήματος, η Ήρα Παπαδοπούλου διευκρινίζει: «Στις συναντήσεις της ομάδας ακολουθήθηκε η ίδια πορεία οργάνωσης ενός παρεΐστικου πάρτυ. Ο καθένας δηλαδή από τους συμμετέχοντες συνέβαλε με ό,τι είχε να προσφέρει: εικόνες, ιδέες, μνήμες, βιβλία αναφοράς, μουσικές, στίχους, ταινίες, όλα μπήκαν στο κοινό “τραπέζι” των συναντήσεών μας», για να καταλήξει: «Ατομικά βιώματα, αναμνήσεις και αντιλήψεις, μετατρέπουν την έννοια του πάρτυ σε πολύ προσωπική υπόθεση, αλλά ταυτόχρονα και σε μια μοναδικά συλλογική παρόρμηση».

Μάντυ Αλμπάνη, «Ασθενής Γιορτή»

Ποιο «πάρτυ» μετά την πανδημία;

Υπάρχει όμως «πάρτυ» μετά την πανδημία; Και πώς θα είναι, όταν η παρόρμησή χαλιναγωγείται, η μουσική κλείνει, τα σώματα πρέπει να τηρούν αποστάσεις; Σε αυτή τη συνθήκη, ποια οργάνωση του δημόσιου χώρου αντιστοιχεί; Αυτά τα ερωτήματα φιλοδοξεί να επεξεργαστεί, μέσα από τη συμμετοχική διαδικασία με τους επισκέπτες, το «Party project», που δίνει ραντεβού με τους καλεσμένους του στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης 10, στο Χαλάνδρι, την Παρασκευή 2 Ιουλίου, από τις 19.00 έως τις 23.30.

Το «Party project» επιμελούνται και οργανώνουν οι καλλιτέχνες Παναγιώτης Δαραμάρας, Διονύσης Ματαράγκας και Φοίβος Σοφικίτης, ενώ η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του δήμου Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς.

Κώστας Ντάφλος, «Αλληγορική πράξη δωροδοσίας ταχυδρομικής τέχνης».

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Στο εγχείρημα του «Party project» συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες: Σπύρος Αγγελόπουλος, Έλενα Ακύλα, Μάντυ Αλμπάνη, Παναγιώτης Δαραμάρας, Γιώργος Θεοδώρου, Ευθαλία Θλιβερού, Κωστούλα Μάκη, Διονύσης Ματαράγκας, Κώστας Ντάφλος, Ήρα Παπαδοπούλου, Λία Πέτρου, Νίκος Ποδιάς,  Εύη Ρουμάνη, Φοίβος Σοφικίτης, Άννα Τσουλούφη-Λάγου, Sinodi Papu.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Έκθεση «Party project»
Χρυσοστόμου Σμύρνης 10, Χαλάνδρι
Διάρκεια: Παρασκευή 2, Σάββατο 3, Κυριακή 4 Ιουλίου 2021
Ώρες λειτουργίας: 19.00-21:30

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b