MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

15 τηλεοπτικά soundtracks που άφησαν εποχή

Πολλές είναι οι ελληνικές σειρές που χάρισαν στο ευρύ κοινό εμβληματικά soundtracks που κατάφεραν να παραμείνουν διαχρονικά και τα θυμόμαστε μέχρι και σήμερα.

Ευδοκία Βαζούκη | 27.01.2021

Πολλές φορές, αγαπημένες και επιτυχημένες σειρές, που παρακολουθήσαμε τις «χρυσές» δεκαετίες των 90s και 00s στην ελληνική τηλεόραση, είναι συνυφασμένες με τα τραγούδια που τις «έντυναν», τα οποία αγαπήθηκαν εξίσου και τα θυμόμαστε μέχρι και σήμερα. Υπέροχα κομμάτια, συγκινητικά, δυνατά, ερμηνευμένα από τους πιο σπουδαίους ερμηνευτές της εγχώριας μουσικής σκηνής, «ξυπνούν» μνήμες μίας ολόκληρης εποχής.

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε και μία νέα σειρά, που απολαμβάνουμε σήμερα στην τηλεόραση και αυτή δεν είναι άλλη από τις «Άγριες Μέλισσες», που εκτός από την χαρακτηριστική φωνή της Φωτεινής Βελεσιώτου στους τίτλους αρχής, έχει χαρίσει πολλά ακόμα ωραία και πρωτότυπα κομμάτια και μουσικές στις πιο δυνατές από τις σκηνές του.

«Μεθυσμένη Πολιτεία» – Μεθυσμένη Πολιτεία (ΕΡΤ)

Το μυθιστόρημα του Σωτήρη Πατατζή μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη και συγκεκριμένα στην ΕΡΤ το 1980, σε σκηνοθεσία Άρη Λυχναρά, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία.

Η ιστορία διαδραματίζεται στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά, όταν ένας θίασος περιπλανώμενων και αποτυχημένων ηθοποιών, καταφθάνει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Πελοποννήσου για να παίξει Άμλετ. Η Οφήλια της παράστασης μια νέα και προκλητικά όμορφη ηθοποιός, η Ρένα, αναστατώνει με τη παρουσία της, τους κατοίκους. Κάποιοι θέλουν να την κατακτήσουν ερωτικά, κάποιοι άλλοι ονειρεύονται να την παντρευτούν, σε κάποιους άλλους θυμίζει τα φαντάσματα της νιότης τους, ενώ όλες οι γυναίκες της μικρής πόλης την αντιμετωπίζουν σαν ανεπιθύμητη και τη μισούν…

* Την υπέροχη μπαλάντα των τίτλων αρχής, σε μουσική του Μιχάλη Μικελή και στίχους του Δημήτρη Ιατρόπουλου, ερμήνευσε η Άννα Βίσση.

«Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά» – Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά (ΑΝΤ1)

Η σειρά, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Κώστα Μουρσελά προβλήθηκε το 1992 στον ANT1. Το κόστος για την πραγματοποίηση της σειράς, που άγγιξε, για πρώτη φορά, απαγορευμένα ποσά για την ιδιωτική τηλεόραση, ακολουθεί τη ζωή δύο φίλων, ξεκινώντας από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.  Την ίδια στιγμή μία γυναίκα αποφασιστική και ριψοκίνδυνη, τα παρατάει όλα και περπατάει στα μονοπάτια που επιθυμεί…

* Το ομώνυμο κομμάτι που «έντυσε» τη σειρά και το οποίο ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και χαρακτηριστικά soundtracks της δεκαετίας του ’90.

Αγάπη (Πόσο πολύ σ’ αγάπησα) – Ο Μεγάλος Θυμός (Mega)

Η σειρά «Ο μεγάλος Θυμός» κυκλοφόρησε το 1998, σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομήτη και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο Mega εκείνη την εποχή.
Η υπόθεση έχει να κάνει με μία παράλληλη ιστορία δυο οικογενειών που ζουν αρμονικά στην Αθήνα. Όλα αρχίζουν με το γάμο της κόρης και του γιου, όπου εκεί η μητέρα της νύφης (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη) γνωρίζει τον ετεροθαλή αδερφό (Γρηγόρης Βαλτινός) του γαμπρού. Από την πρώτη κιόλας ματιά γεννιέται μεταξύ τους ένα μεγάλο ερωτικό πάθος…

* Το τραγούδι, σε μουσική του Βασίλη Δημητρίου και στίχους της Κατίνας Παΐζη, ερμήνευσε ο Χρήστος Θηβαίος και ακούγεται μέχρι και σήμερα.

«Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα» – Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα (Alpha)

Το best seller ομότιτλο βιβλίο της Μάιρας Παπαθανασοπούλου, μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη το 1999 και προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό του Alpha.

Η συγκινητική ιστορία της σειράς ακολουθεί τη ζωή της Ελένης που έμεινε έγκυος και παντρεύτηκε σε ηλικία 18 ετών, όταν κάποια στιγμή φτάνει στο σημείο να βλέπει τη ζωή της να φτάνει σε αδιέξοδο και ο γάμος της να μη τη γεμίζει πια…

* Το τραγούδι που μιλά για την προδοσία και «έντυσε» όμορφα τους τίτλους αρχής της σειράς, ερμήνευσε η Γλυκερία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΘεόδωρος Αγγελόπουλος: Ένας Έλληνας δημιουργός στην πρώτη γραμμή του ευρωπαϊκού μοντερνισμού12.09.2018

«Τρίτο στεφάνι» – Το Τρίτο Στεφάνι (ANT1)

Μία τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του Κώστα Ταχτσή, δια χειρός του Γιάννη Δαλιανίδη, που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το τηλεοπτικό κοινό και κατάφερε να αφήσει εποχή όταν προβλήθηκε το 1995 από τον τηλεοπτικό σταθμό του ANT1.

Μέσα από μόλις 16 υπέροχα επεισόδια και με τις Λήδα Πρωτοψάλτη και Νένα Μεντή στους εμβληματικούς ρόλους της Εκάβης και της Νίνας αντίστοιχα, ο τηλεθεατής γνώρισε, μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων, ολόκληρη την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

* Το αγαπημένο τραγούδι των τίτλων αρχής του Σταμάτη Κραουνάκη, ερμηνεύει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

«Αναστασία» – Αναστασία (Mega)

Η σειρά που θεωρήθηκε πρωτοποριακή για την εποχή της, εξαιτίας των ιδιαίτερα τολμηρών ερωτικών σκηνών της πρωταγωνίστριας Αναστασίας (Μυρτώ Αλικάκη), προβλήθηκε τη σεζόν 1993-1994 στο Mega, σημειώνοντας ρεκόρ στα νούμερα τηλεθέασης.

Η σειρά είχε ως θέμα τις παράλληλες σχέσεις που διατηρούσε μία νεαρή κοπέλα με δυο άντρες, πατέρα και γιο, τους οποίους υποδύθηκαν οι Μηνάς Χατζησάββας και Άλκης Κούρκουλος αντίστοιχα.

* Το ομώνυμο τραγούδι των τίτλων αρχής, το οποίο ερμήνευσε η Ελευθερία Αρβανιτάκη (σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου), αποτέλεσε το πρώτο ελληνικό τηλεοπτικό soundtrack που έγινε πλατινένιο!

«Ψίθυροι καρδιάς» – Ψίθυροι Καρδιάς (Mega)

Η δραματική σειρά του Μανούσου Μανουσάκη, που προβλήθηκε από το Mega τη σεζόν 1997-1998, αποτελεί τη δημοφιλέστερη σειρά της δεκαετίας του ’90 και με τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα στην ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης, με τα μηχανάκια της AGB να ξεπερνούν πολλές φορές το 70%!

Η ιστορία του φλογερού και απαγορευμένου έρωτα της όμορφης τσιγγάνας Ερατούς (Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους) με τον μπαλαμό Αντώνη (Απόστολος Γκλέτσος), καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό.

* Το ομώνυμο τραγούδι των τίτλων αρχής, που ερμηνεύει ο Δημήτρης Μπάσης, γνώρισε πολύ γρήγορα επιτυχία, ενώ το CD έγινε «χρυσό» μέσα σε λίγες εβδομάδες κυκλοφορίας!

9. «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια» – Λόγω Τιμής (Mega)

Η ιστορία των επτά αγαπημένων συμμαθητών και φίλων από την Πάτρα που βρέθηκαν στην Αθήνα για σπουδές και δουλειά, αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές της Μιρέλλας Παπαοικονόμου και από τις πιο επιδραστικές της ιδιωτικής τηλεόρασης τη χρονιά του 1996 που προβλήθηκε στο Mega. Η σειρά αγαπήθηκε πολύ γι΄αυτό και είδαμε την επιστροφή της είκοσι χρόνια μετά, το 2019, με νέα επεισόδια και την παρέα της Πάτρας να συστήνεται ξανά στο κοινό στην ενήλικη, πλέον, ζωή των ηρώων.

* Το αγαπημένο και διαχρονικό τραγούδι των τίτλων ερμήνευσε ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, σε στίχους Μιχάλη Γκανά και μουσική του Δημήτρη Παπαδόπουλου.

«Κεραυνός και αστραπή» – Έτσι ξαφνικά (Mega)

Μία ακόμη επιτυχημένη σειρά του 2004, σε σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου και σκηνοθεσία του Γιώργου Σιούγα, που πλέον θεωρείται κλασική.

Η σειρά μας ταξίδεψε στα πανέμορφα Κύθηρα και αφηγείται την ιστορία ενός νέου ζευγαριού, της Άννας και του Αντρέα, που είναι ερωτευμένοι και περιμένουν το πρώτο τους παιδί. Κι ενώ τίποτα δε φαίνεται ικανό να σταθεί εμπόδιο στην ευτυχία τους, όλα αλλάζουν σε μία στιγμή και η κοινή τους ζωή γίνεται θρύψαλα…έτσι ξαφνικά.

* Το τραγούδι των τίτλων αρχής «Κεραυνός και αστραπή», σε μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου και στίχους του Δημήτρη Φασουλά ερμηνεύεται από τον Παντελή Θαλασσινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧριστόφορος Παπακαλιάτης: Επιστρέφει στην τηλεόραση με νέα σειρά12.09.2018

«Τράβα σκανδάλη» – Κλείσε τα μάτια (Mega)

Από τις πιο επιτυχημένες σειρές του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, το «Κλείσε τα μάτια» προβλήθηκε στο Mega τη σεζόν 2003-2004.

Η σειρά αφηγείται το ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα στο νεαρό Φίλιππο, τον οποίο υποδύεται ο ίδιος, τη μητέρα και την κόρη, τους ρόλους των οποίων ερμηνεύουν η Πέμη Ζούνη και η Ιωάννα Παππά αντίστοιχα.

* Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ερμηνεύει το υπέροχο κομμάτι των τίτλων αρχής, σε μουσική της Δήμητρας Γαλάνη και στίχους της Μυρτούς Κοντοβά.

13. «Να Με Προσέχεις» – Να με προσέχεις (Mega)

Σε σενάριο του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, προβλήθηκε το 2000 στο Mega. Νέοι πρωταγωνιστές, δραματικές εντάσεις, φιλία, έρωτας, συγκρούσεις…Δύο αδέλφια που μεγάλωσαν χωριστά με διαφορετικές οικογένειες, σε διαφορετικές χώρες, έρχεται η ώρα να ζήσουν μαζί, χωρίς τους γονείς τους και να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Μαθαίνουν τη ζωή από τη δύσκολη πλευρά της βρίσκοντας στήριγμα ο ένας στον άλλον. Ωστόσο η εύθραυστη οικογενειακή ισορροπία θα ανατραπεί, όταν ερωτεύονται την ίδια γυναίκα…

* Το τραγούδι των τίτλων «Να Με Προσέχεις», σε μουσική και στίχους του Νίκου Πορτοκάλογλου, ερμηνεύει ο ίδιος μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου.

«Δυο Μέρες Μόνο» – Δυο Μέρες Μόνο (Mega)

Μία ακόμη σειρά δια χειρός του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, η οποία προβλήθηκε το πρώτο μισό της σεζόν 2005 – 2006 και το πρώτο μισό της σεζόν 2006 – 2007, στο Mega. Μάλιστα, ένα ενδιαφέρον fact για τη σειρά είναι ότι ο ίδιος ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης έχτισε όλη την ιστορία της σειράς ακούγοντας το αγαπημένο τραγούδι με τη ζεστή φωνή της Δήμητρας Γαλάνη.

Η ιστορία της σειράς ακολουθεί τη ζωή του Άρης και της Σοφίας, οι οποίοι ήταν κάποτε ζευγάρι. Συναντιούνται ξανά ένα βράδυ τυχαία, δυο μέρες προτού ο Άρης πάει στο στρατό και η Σοφία παντρευτεί. Ο έρωτάς τους φουντώνει ξανά, παρόλο που ο Άρης συζεί με την Έρση και η Σοφία δηλώνει ερωτευμένη με τον μέλλοντα σύζυγό της Χρήστο…

* Το ομώνυμο, αγαπημένο τραγούδι των τίτλων αρχής της σειράς είχε κυκλοφορήσει πρώτη φορά το 1991 στον δίσκο της συνεργασίας της Δήμητρας Γαλάνη με τον Παρασκευά Καρασούλο, με τίτλο «Φως». Τη μουσική έχει υπογράψει η Δήμητρα Γαλάνη και τους στίχους ο Παρασκευάς Καρασούλος.

«Είσαι το ταίρι μου» – Είσαι το ταίρι μου (Mega)

Μία από τις πιο αγαπημένες κωμικές σειρές του Mega, που έχουμε δει εκατοντάδες φόρες σε επαναλήψεις από το 2001, που προβλήθηκε για πρώτη φορά.

Η ιστορία της σειράς ξεκινά στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Εκεί, η Στέλλα, μια κοντούλα και γεματούλα μοντελίστ, ερωτεύεται τον Νίκο, ψηλό και ωραίο Έλληνα που βρίσκεται στην Αυστραλία για δουλειές. Ανάμεσα στις πελάτισσες της Στέλλας είναι και η Βίκυ, μανεκέν από την Ελλάδα, που προσπαθεί να κάνει διεθνή καριέρα. Η Στέλλα δεν συμπαθεί τη Βίκυ επειδή έχει όλα όσα της λείπουν. Καθώς όμως περνά ο καιρός και η Στέλλα ζει με την φαντασίωση πώς μια μέρα ο Νίκος θα γίνει δικός της, η ζωή τα φέρνει κάπως αλλιώς και τα πράγματα περιπλέκονται…

* Το τραγούδι των τίτλων αρχής, σε μουσική του Στέφανου Κορκολή, ερμηνεύει ο Πασχάλης Αρβανιτίδης, ο οποίος έγραψε και τους στίχους.

«Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου» – Το Νησί (Mega)

Μία από τις καλύτερες και ακριβότερες τηλεοπτικές παραγωγές όλων των εποχών, η οποία προβλήθηκε στο Mega τη σεζόν 2010-2011. Τη διασκευή του σεναρίου από το ομώνυμο βιβλίο της συγγραφέως Βικτόρια Χίσλοπ για τη μεταφορά στην τηλεόραση, ανέλαβε η Μιρέλλα Παπαοικονόμου.
Η ιστορία αφηγείται τη ζωή των λεπρών κατοίκων του ελληνικού νησιού Σπιναλόγκα, που βρίσκεται απέναντι από την Κρήτη, περίπου μισό αιώνα πριν.

* Τη μουσική του συγκινητικά υπέροχου τραγουδιού των τίτλων αρχής, έγραψε ο Μίνως Μάτσας, τους στίχους ο Σπύρος Περιστέρης, ενώ το ερμηνεύει τρυφερά η Ανδριάνα Μπάμπαλη.

«Μέλισσες» – Άγριες Μέλισσες (ANT1)

Η σειρά – υπερπαραγωγή, που ήρθε για να καθηλώσει ξανά τους τηλεθεατές στην μικρή οθόνη από την οποία απουσίαζε μία καλή σειρά μυθοπλασίας τα τελευταία χρόνια, προβάλλεται τώρα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον ANT1, κάνοντας εντυπωσιακά νούμερα τηλεθέασης και έχοντας αποκτήσει πλέον έναν σταθερό, φανατικό κοινό.

Η σειρά ακολουθεί την ιστορία τριών αδερφών στην Ελλάδα, που από το ‘50 και όταν έμειναν ορφανές, φτάνουμε στο σήμερα που πολλά πράγματα πλέον έχουν αλλάξει στις ζωές τους…

* Στο τραγούδι των τίτλων αρχής, με τίτλο «Μέλισσες», ακούμε τη φωνή της Φωτεινής Βελεσιώτου, σε μουσική Γιώργου Καζαντζή και στίχους της Ελένης Φωτάκη. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως πολλές σκηνές της σειράς εποχής «ντύνει» μουσικά ο Alex Sid με πρωτότυπα μουσικά θέματα και τραγούδια.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b