MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΊΕΣ

Ρόαλντ Νταλ: Ο αντισημιτισμός του διάσημου συγγραφέα και η “συγγνώμη” της οικογένειάς του

Ο συγγραφέας που έγινε διάσημος με τις ιστορίες, “Ματίλντα” και “Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας”, είχε εκφράσει πολλές φορές τον αντισημιτισμό του και η οικογένεια του απολογείται 30 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Ο διάσημος συγγραφέας Ρόαλντ Νταλ
Ο διάσημος συγγραφέας Ρόαλντ Νταλ
Monopoli Team

Ο Ρόαλντ Νταλ, που έφυγε από τη ζωή πριν από 30 χρόνια, θεωρείται ίσως ο κορυφαίος “παραμυθάς”, με τα βιβλία του –  η “Ματίλντα”, ο “Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας”, ο “Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας” και άλλα – να έχουν “μεγαλώσει” γενιές και γενιές παιδιών από την δεκαετία του ’60 και μετά.

Ο Νταλ γεννήθηκε το 1916 στην Ουαλία από Νορβηγούς γονείς. Το πρώτο του βιβλίο για παιδιά, “Τα Γκρέμλινς”, δημοσιεύτηκε το 1943, ενώ ακολούθησαν “Ο Τζίμης και το γιγαντοροδάκινο” το 1961, “Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας” το 1964 και “Ο Απίθανος Κύριος Φοξ” το 1970. Παράλληλα, συμμετείχε στη συγγραφή του σεναρίου της ταινίας Τζέιμς Μποντ “Ζεις Μονάχα Δύο Φορές”.

Η Ματίλντα, ο Απίθανος Κύριος Φοξ, Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας και ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας είναι μερικές μόνο από τις δημιουργίες του Ρόαλντ Νταλ που έγιναν ταινίες

Η Ματίλντα, ο Απίθανος Κύριος Φοξ, Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας και ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας είναι μερικές μόνο από τις δημιουργίες του Ρόαλντ Νταλ που έγιναν ταινίες

Παράλληλα, τα βιβλία του έγιναν διάσημες ταινίες με το “Εργοστάσιο Σοκολάτας” να έχει μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη δύο φορές με μεγάλη επιτυχία, τη “Ματίλντα” να γίνεται ταινία το 1996, ενώ τα “Γκρέμλιν” και “Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας” έγιναν ταινίες κινουμένων σχεδίων.

Παράλληλα, το Netflix φέτος ανακοίνωσε ότι ο οσκαρικός σκηνοθέτης Τάικα Γουαιτίτι θα δημιουργήσει μια σειρά animation για τον “Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας”, αλλά και μία δεύτερη ταινία για τους Ούμπα-Λούμπας. Τον Οκτώβριο η Warner Bros κυκλοφόρησε τις “Μάγισσες”, μία ταινία βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Νταλ, με πρωταγωνίστρια την Αν Χάθαγουεϊ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Οι Μάγισσες»: Η ταινία προσβάλλει τα άτομα με αναπηρία; – Τι λέει η Warner Bros.12.09.2018

Τα αντισημιτικά σχόλια

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η κληρονομιά του μεγάλου παραμυθά ζει ακόμα και σήμερα, τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό του. Δυστυχώς, όμως, ο Ρόαλντ Νταλ δεν ήταν απλά ένας σημαντικός συγγραφέας, αφού σύμφωνα με συνεντεύξεις του ήταν και αντισημίτης.

Σε μία συνέντευξη με την εφημερίδα New Statesman το 1983 είχε πει: “Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό στον χαρακτήρα των Εβραίων που προκαλεί εχθρότητα, ίσως είναι η έλλειψη γενναιοδωρίας στους μη-Εβραίους. Εννοώ ότι υπάρχει πάντα λόγος που κάτι αντι-οτιδήποτε αναδύεται”. Και πρόσθεσε: “Ακόμα και ένας βρωμιάρης όπως ήταν ο Χίτλερ, δεν τους επέλεξε χωρίς λόγο”.

Ο Ρόαλντ Νταλ

Ο Ρόαλντ Νταλ

Βέβαια αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που εξέφρασε τέτοιες απόψεις, αφού ο συγγραφέας παραδέχτηκε τον αντισημιτισμό του σε άρθρο του στην εφημερίδα The Independent το 1990, λίγους μήνες πριν τον θάνατό του. Εκεί είπε: “Είμαι σίγουρα κατά των Ισραηλινών, και έχω γίνει αντισημίτης όσο υπάρχουν Εβραίοι σε άλλη χώρα, όπως είναι η Αγγλία, που υποστηρίζουν τον Σιωνισμό. Νομίζω θα έπρεπε να δουν και τις δυο πλευρές”.

“Είναι το ίδιο πράγμα: Όλοι ξέρουμε για τους Εβραίους και τα λοιπά. Δεν υπάρχουν μη-Εβραίοι εκδότες πουθενά, ελέγχουν τα ΜΜΕ -πανέξυπνο πράγμα- γι’ αυτό και ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγκάζεται να πουλήσει όλα αυτά στο Ισραήλ” έγραφε.

Λίγο πριν τον θάνατό του, μάλιστα, ο Ρόαλντ Νταλ έλαβε ένα γράμμα από δύο παιδιά που του έγραφαν: “Αγαπητέ κύριε Νταλ, αγαπάμε πολύ τα βιβλία σας, αλλά έχουμε ένα πρόβλημα… είμαστε Εβραίοι! Αγαπάμε τα βιβλία σας, αλλά εσείς δεν μας συμπαθείτε επειδή είμαστε Εβραίοι. Αυτό μας προσβάλει! Μπορείτε παρακαλούμε να αλλάξετε άποψη για αυτά που είπατε για τους Εβραίους; Με αγάπη, Αλίζα και Ταμάρ”.

Η “συγγνώμη” της οικογένειάς του

Στις 6 Δεκεμβρίου, λοιπόν, η οικογένειά του δημοσίευσε σιωπηλά μία απολογία για τα σχόλια του. Η ανακοίνωση τους έγραφε: “Η οικογένεια Νταλ και η Εταιρία Ιστοριών του Ρόαλντ Νταλ απολογείται βαθιά για τον πόνο που προκάλεσαν τόσα χρόνια κάποιες από τις δηλώσεις του Ρόαλντ Νταλ. Αυτά τα προκατειλημμένα σχόλια είναι ακατανόητα για εμάς και δεν θυμίζουν τον άντρα που γνωρίζαμε και τις αξίες στην καρδιά των ιστοριών του, που έχουν επηρεάσει θετικά νέους ανθρώπους για γενιές και γενιές” υποστήριξε η οικογένειά του.

“Ελπίζουμε ότι, όπως έκανε στα καλύτερά του, έτσι και στα χειρότερά του, ο Ρόαλντ Νταλ μπορεί να μας βοηθήσει να θυμόμαστε τον αντίκτυπο των λέξεων” κατέληξε η ανακοίνωση.

Βέβαια στην επίσημη βιογραφία του συγγραφέα στην ιστοσελίδα του, δεν γίνεται καμιά αναφορά στις αντισημιτικές του απόψεις, ενώ η απολογία της οικογένειάς του δεν στάλθηκε σε εβραϊκές οργανώσεις. Παρ’ όλ’ αυτά, ήδη κάποιες οργανώσεις της Βρετανίας έχουν αποδεχτεί τη “συγγνώμη” της οικογένειας Νταλ για τα προσβλητικά σχόλια του συγγραφέα, που ενίσχυσαν τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα εναντίον τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧ. Φ. Λάβκραφτ: Στο μυαλό μίας προβληματικής ιδιοφυΐας12.09.2018

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν δύο χρόνια η κρατική εταιρία νομισμάτων της Βρετανίας, “Royal Mint”, ακύρωσε τα σχέδιά της να γιορτάσει τη ζωή του Ρόαλντ Νταλ με ένα επετειακό νόμισμα, λόγω των αντισημιτικών απόψεών του. Σε επίσημα έγγραφα που αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα The Guardian, αποκαλύφθηκε ότι η “Royal Mint” κατέληξε πως ο Νταλ “δεν θεωρείται ένας συγγραφέας με την καλύτερη φήμη”.

Πηγή: The Guardian

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b