MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθει ένα παιδί όταν του φωνάζουμε;

Όσοι υπομονετικοί και γεμάτοι κατανόηση γονείς κι αν είμαστε, το πιο πιθανό είναι ότι κάποια στιγμή δεν έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε τον εαυτό μας κι έχουμε βάλει τις φωνές στο παιδί μας.

Monopoli Team

Φυσικά, δεν βάζουμε τις φωνές σε ένα παιδί για να το στενοχωρήσουμε –προσπαθούμε απλώς να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι αυτό που του ζητάμε. Γι’ αυτό και είναι χρήσιμο να ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας το εξής: όταν εμείς φωνάζουμε τις περισσότερες φορές το παιδί  δεν μπορεί καν να καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα!

Το μόνο που ξέρει εκείνη τη στιγμή είναι πως νιώθει άσχημα, χωρίς όμως να μπορεί πάντα να κατανοήσει τι είναι αυτό που έχει κάνει λάθος και γιατί ο γονιός του είναι τόσο αναστατωμένος. Επιπλέον, η συμπεριφορά αυτή επηρεάζει το πώς νιώθει για τον εαυτό του.

Να τι αισθάνεται ένα παιδί όταν του φωνάζουμε:

Αισθάνεται μπερδεμένο

Ένα παιδί νηπιακής ηλικίας έχει μόλις αρχίσει να αντιλαμβάνεται την έννοια του «σωστού» και του «λάθους». Έτσι, ενώ εσείς μπορεί να θεωρείτε ότι εσκεμμένα παραβίασε κάποιο κανόνα που είχατε ορίσει, εκείνο ίσως δεν έχει καταλάβει ότι έκανε κάτι απαγορευμένο. Κι επειδή ακούει τον τόνο της φωνής σας να υψώνεται, νιώθει στρες, το οποίο του κάνει ακόμα πιο δύσκολο να καταλάβει τι έχει συμβεί και τι προσπαθείτε να του πείτε. Έτσι, ακόμα κι αν σπεύσει να κάνει αυτό που ζητάτε μην είστε σίγουροι ότι το κάνει επειδή αντιλήφθηκε ποιο είναι το σωστό… Απλά θέλει να σταματήσετε να φωνάζετε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b