MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Βόλτα στα θερινά θέατρα της πόλης

Αυλές, ταράτσες και πρώην βιομηχανικοί χώροι φτιάχνουν ένα μικρό χάρτη έξι θεατρικών προορισμών στην Αθήνα.

author-image Στέλλα Χαραμή

Άλσος – Ένα στολίδι στο Πεδίον Άρεως

Η είδηση της επαναλειτουργίας του καλοκαιρινού «Άλσους» την περασμένη σεζόν τροφοδότησε αναμνήσεις από τον άξονα της Αλεξάνδρας όταν ήταν ακόμα ένα ζωντανό κύτταρο της θεατρικής θερινής Αθήνας. Και μπορεί η καλοκαιρινή σκηνή του «Άλσους» όπως εγκαινιάστηκε πέρυσι (κάτω από την επιχειρηματική πρωτοβουλία του Ηλία Μαροσούλη) με το μιούζικαλ των Ρέππα – Παπαθανασίου να μην αναβίωσε εποχές παλαιών επιθεωρήσεων αλλά εξασφάλισε την πιο μεγάλη καλοκαιρινή σκηνή της πόλης, στην καρδιά του Πεδίον Άρεως.

Προφανώς και φέτος δεν φιλοδοξεί να φιλοξενήσει 2.000 ανθρώπους – όπως είναι η κύρια χωρητικότητα του – ωστόσο κρατάει τα πρωτεία του μεγαλύτερου θεάτρου του κέντρου. Η ιστορία συνεχίζει να γράφεται και φέτος με τον άνθρωπο-ορχήστρα Τάκη Ζαχαράτο και με το ανανεωμένο one man σατιρικό variette του με τίτλο «Έλα μια βόλτα». Από τις 23 Ιουλίου στο χώρο θα συνδράμει και ο Φοίβος Δεληβοριάς με την covid edition παράσταση της θρυλικής «Ταράτσας» του που τώρα προσγειώνεται δίπλα σε αστικό πράσινο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΘεατρικές περιοδείες: Ποιες παραστάσεις βγαίνουν στο δρόμο12.09.2018

Η ταράτσα του Θεάτρου Λαμπέτη – Στα ψηλά της Αλεξάνδρας

Στα μέσα της δεκαετίας του ’85 ο θρυλικός επιχειρηματίας Γιώργος Λεμπέσης θ’ αναλάμβανε τη σκηνή του «Λαμπέτη» στην λεωφόρο Αλεξάνδρας και μαζί την θεατρική ταράτσα του που έμελλε να γίνει ένας ακόμα πόλος επιτυχίας. Και μπορεί η παράσταση ντεμπούτο του θεάτρου να μην στεφόταν με επιτυχία, όμως ο Λεμπέσης αισθανόταν μεγάλη περηφάνια, επιβεβαιώνει η σύζυγος του Νινέττα Λεμπέση. Το προηγούμενο καλοκαίρι είχε ανακαλύψει «Τα παιδιά του Εθνικού» απόφοιτους της τότε φουρνιάς της δραματικής και τους είχε παρουσιάσει στην ταράτσα ως μια νέα εκδοχή «Ελεύθερης Σκηνής» με την επιθεώρηση «Έλα, Βουλή, στον τόπο σου». Ανάμεσα τους ήταν ο Δημήτρης Τάρλοου, ο Μιχάλη Ρέππας, η Τζόυς Ευείδη.

Ωστόσο, την επόμενη χρονιά, ο Σταμάτης Φασουλής θα σκηνοθετούσε τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τη Βέρα Κρούσκα και τη Μάρθα Βούρτση στην κωμωδία «Όποιος γελάσει τελευταίος» του Νόελ Κάουαρντ, βάζοντας το θερινό Λαμπέτη στο χάρτη με μεγάλη επιτυχία. Βέβαια, η λειτουργία της ταράτσας είχε διακυμάνσεις, δεν υπήρξε αδιάλειπτη κι έκλεισε πριν το 2008 οπότε και ο Γιώργος Λεμπέσης αποχώρησε από εκεί.

Στη συνέχεια, η ταράτσα πέρασε στα «Αθηναϊκά θέατρα» (με κάποιες one off μισθώσεις από καλλιτέχνες, όπως ο Τάσος Ιορδανίδης) και άνοιξε ξανά πέρυσι με τις παραγωγές της εταιρίας «’Ιασμος – Θεατρικά δρώμενα» για λογαριασμό της οποίας ο Γιάννης Κακλέας επανήλθε σε μια μεγάλη επιτυχία του χειμερινού «Λαμπέτη», τη «Μικρή μας πόλη». Φέτος, ανεβαίνει ο μονόλογος «Πάρκινγκ» από τον Ορέστη Τζιόβα, θ’ ακολουθήσει το έργο του Σπύρου Μιχαλόπουλου «Σεξ – λεξικόν» ενώ το ρεπερτόριο της αναμένεται να συμπληρωθεί με μια νέα σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν πάνω σε έργο του Κάρλο Γκολντόνι. Λόγω των μέτρων, η χωρητικότητα των θεατών έχει περιοριστεί στα 140 άτομα.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b