MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Θεατρικές περιοδείες: Ποιες παραστάσεις βγαίνουν στο δρόμο

Ένας πλήρης οδηγός των περιοδειών που ξεκινούν το ταξίδι τους αυτές τις μέρες ανά την Ελλάδα. Και οι τάσεις που καταγράφονται και δίνουν τον τόνο για το θεατρικό φθινόπωρο που έρχεται.

Στέλλα Χαραμή | 07.07.2020 Φωτογραφία εξωφύλλου: Γκελυ Καλαμπάκα

Πριν από λίγους μήνες κανείς δεν θα περίμενε πως το πανδημικό καλοκαίρι του 2020 θα έβρισκε 15 περιοδείες στους ελληνικούς δρόμους. Ωστόσο, η αποσπασματική παρουσία του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, δημιουργεί ένα σοβαρό κενό θεατρικών προτάσεων το οποίο και σπεύδει να καλύψει η ιδιωτική πρωτοβουλία. Βεβαίως, δεν θα πρέπει να κανείς να περιμένει θαύματα. Οι περισσότερες παραγωγές αφορούν σε αυτούσιες χειμερινές επαναλήψεις ή ένα retouch σε παλαιότερες σκηνοθεσίες.

Επιπλέον, η πλειονότητα των παραγωγών που περιοδεύουν φέρνουν επί σκηνής πρωταγωνιστικά δίδυμα, δηλαδή πολύ ευέλικτα (και μη κοστοβόρα) σχήματα εν μέσω ενός εξαιρετικά αβέβαιου καλοκαιριού.

Μετρημένες στα δάχτυλα είναι, λοιπόν, οι παραστάσεις που στήνονται από την αρχή, που παίρνουν το ρίσκο να παρουσιάσουν ένα ολότελα καινούργιο προϊόν και ως τέτοιο να το θέσουν στην κρίση του κοινού. Ένας προγραμματισμός που δίνει τον τόνο και για το πολύ δύσκολο θεατρικό φθινόπωρο που αναμένεται ν’ ακολουθήσει: Μικρό ρίσκο και διακριτικές επαναλήψεις περσινών επιτυχιών. Για την ώρα, κάποιες από τις καλοκαιρινές παραστάσεις βρίσκονται ήδη εν κινήσει αν και το επίσημο εναρκτήριο λάκτισμα των ζωντανών θεαμάτων δίνεται στις 15 Ιουλίου.

«Το παγκάκι» του Αλεξάντερ Γκέλμαν

Ο Γιώργος Κιμούλης (σε ρόλο πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη) ξανασυναντά την Φωτεινή Μπαξεβάνη με αφορμή το γλυκόπικρο έργο του Ρώσου Αλεξάντερ Γκέλμαν. Δύο άγνωστοι συναντιούνται σε ένα πάρκο και μοιράζονται το ίδιο παγκάκι. Είναι όμως πραγματικά άγνωστοι; Μια κωμικοτραγική ιστορία δύο μοναχικών και απελπισμένων ανθρώπων. Μεταφράζει ο Νικόλας Καμτσής.
Επόμενοι σταθμοί: 6/7 Πολύγυρος, 7/7 Πτολεμαίδα, 8/7 Καστοριά, 9/7 Γρεβενά, 10/7 Καλαμάτα, 11/7 Αίγιο, 12/7 Πρέβεζα, 13 /7 Μεσολόγγι, 19/7 Αύλειος χώρος Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, 21/7 Ανδραβίδα Κυλλήνης, 24/7 Ληξούρι Κεφαλλονιάς, 25- 26/7 Ιθάκη

«Ο Τζόνι πήρε το όπλο του» του Ντάλτον Τράμπο

Ο Τάσος Ιορδανίδης επιστρέφει στον μονόλογο του Ντάλτον Τράμπο που παρουσίασε με επιτυχία για δύο χειμερινές σεζόν. Ένα σκληρό αντιπολεμικό βιβλίο που γράφτηκε στα χρόνια του Μεσοπολέμου με ήρωα έναν ανάπηρο στρατιώτη σε σώμα και ψυχή. Τη θεατρική διασκευή υπογράφει η Σοφία Αδαμίδου ενώ σκηνοθετεί η Θάλεια Ματίκα.
Επόμενοι σταθμοί: 22/7 Θέατρο Κολωνού

«Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαϊδη

Η αγέραστη νεοελληνική σάτιρα του Δημήτρη Κεχαϊδη φέρνει επί σκηνής τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη και τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση για να σατιρίσουν την αιώνια ντόπια αγωνία του «πώς θα πιάσω την καλή». Ο Φώντας και ο Κόλιας, δυο φίλοι και κουνιάδοι, κάθονται ένα ζεστό αυγουστιάτικο απόγευμα στη βεράντα τους και αναζητούν τρόπους για να διαφύγουν από τη φτώχεια τους. Μια κομπίνα βρίσκεται πάντα πίσω από τη νοοτροπία του Νεοέλληνα αναδεικνύοντας ανάφλυφα δύο τυπικούς χαρακτήρες της ελληνικής κοινωνίας. Σκηνοθετεί ο Λευτέρης Γιοβαννίδης.
Πρεμιέρα Τρίτη 7 Ιουλίου Ευριπίδειο Σαλαμίνας
Επόμενοι σταθμοί: 8/7 Δημοτικό θέατρο Άλσους Ηλιούπολης, 19/7 Θέατρο Κούμαρου Τήνου, 21/7 Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου, 25/7 Θέατρο Μηλιάς Μάνης, 29/7 Αυλή 2ου Δημοτικού σχολείου Αίγινας, 30/7 Cinemax Σαρωνίδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΞεκινά η προπώληση για τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου12.09.2018

«Ο κήπος» του Μπρους Κοχ 

Το έργο που ένωσε ξανά σκηνικά τον Στέλιο Μάινα και την Κάτια Σπερελάκη, η συγκινητική ιστορία του Καναδού Μπρους Κοχ συνεχίζει την πορεία της και το καλοκαίρι. Ενας άξεστος Βετεράνος του Βιετνάμ δέχεται τις φροντίδες μιας ευαίσθητης και καλλιεργημένη νοσοκόμας. Δυο κόσμοι ξένοι μα το ίδιο μοναχικοί, θα επιχειρήσουν να βρουν ο ένας στον άλλο την σωτηρία. Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μυλωνάς.
Πρεμιέρα:  7 Ιουλίου Κινηματοθέατρο Βόλου
Επόμενοι σταθμοί: 8 /7 Τόπος Τεχνών Λαμίας, 9/7 Θέατρο Ορέστης Μακρής Χαλκίδας, 13/7 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας, 14/7 Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης Ηρακλείου, 15 /7 Ανατολική Τάφρος Χανίων, 16/7 Ερωφύλλη Ρεθύμνου, 21/7 Αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου Σάμου, 22/7 Καρλόβασι Αύλειος χώρος Γυμνασίου Καρλοβασίου Σάμου, 23/7 Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης Χίου

«Σκηνές από ένα γάμο»του ‘Ινγκμαρ Μπέργκμαν

Η ματιά του Αντώνη Λουδάρου στο αριστούργημα του ‘Ινγκμαρ Μπέργκμαν δοκιμάζεται και στη συνθήκη της καλοκαιρινής περιοδείας. Το φιλμ – σταθμός στην ιστορία του ευρωπαϊκού σινεμά παρακολουθεί την σχέση ενός παντρεμένου ζευγαριού μέσα σε μια 20ετία κοινού βίου. Στη σκηνή μαζί με τον Αντώνη Λουδάρο, η Παυλίνα Χαρέλα.
Πρεμιέρα: 13 Ιουλίου Ανοιχτό θέατρο Γιαννιτσών
Επόμενοι σταθμοί: 15/7 Αύλειος χώρος Γυμνασίου Καρλοβασίου Σάμου, 16/7 Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης Χίου, 18/7 Κάστρο Μυτιλήνης, 20/7 Ανοιχτό θέατρο Μίκης Θεοδωράκης Περάματος, 21/7 Θέατρο Βασίλης Γεωργιάδης Ξυλοκάστρου, 23/7 Ανοιχτό θέατρο Καλύμνου, 24/7 Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου Ρόδου

«Προσοχή, ο φίλος δαγκώνει» της Κάρολ Κριπ

Βασισμένος στο έργο «Μου αρέσει πραγματικά τι κάνεις»της Κάρολ Κριπ, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης παρουσιάζει μια κωμωδία που επενδύει σημαντικά στον αυτοσχεδιασμό.Το έργο που έκανε πρεμιέρα τον χειμώνα στο θέατρο «Ζίνα» σατιρίζει την τοξική φιλία, την  υποκρισία και την προδοσία. Μαζί με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη  επί σκηνής οι Ναταλία Δραγούμη, Ευαγγελία Μουμούρη, Μέμος Μπεγνής.

Πρεμιέρα 13 Ιουλίου, Θέατρο Πέτρας Πετρούπολης
Επόμενοι σταθμοί  16-17/7 Royal theater Πάτρας, 18/7 Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας, 19/7 Δημοτικό Θέατρο Κιντής Ηλιούπολης, 20/7 Κηποθέατρο Παπάγου, 21/7 Θέατρο Δελφών Φρύνιχος, 22/7 Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων, 23/7 Ανοιχτό Θέατρο Πολύγυρου, 24/7 Αμφιθέατρο Σίβηρης Κασσάνδρας, 25/7 Ανοιχτό Θέατρο Μουδανιών

«Η σπείρα του έρωτα»

Μια μελοποιημένη συρραφή θεατρικών κειμένων μεγάλων συγγραφέων, που μιλούν για τον έρωτα στήνει η ηθοποιός Ανδρομάχη Δαυλού και ο πιανίστας και μουσικός Άρης Γραικούσης. Η παράσταση είναι ένας περίπατος στο χρόνο και την εργογραφία από το Βυζάντιο, το Μεσαίωνα, την Αναγέννηση μέχρι και τον 21ο αιώνα μέσα από τη μουσική, την ποίηση και τη δραματουργία. Από την Σαπφώ και τον Κορνάρο μέχρι το Μολιέρο και τον Ιονέσκο.
Πρεμιέρα: 14 Ιουλίου, Δημοτικό Θέατρο Κιντής Ηλιούπολης
Επόμενοι σταθμοί: 16/7 Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας, 17/7 Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, 22/7
Αρχαιολογικός Χώρος Μονής Δαφνίου, 29/7 Δημοτικό Θέατρο Κολωνού

«Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ

Ισως το πιο τολμηρό δραματουργικά ανέβασμα του καλοκαιριού, έρχεται από τον Γιάννη Κακλέα. ‘Εμπειρος στον Μπέκετ επιλέγει την τραγική κωμωδία του και συσπειρώνει τρεις γενιές σημαντικών ερμηνευτών – Σπύρος Παπαδόπουλος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αρης Σερβετάλης και Ορφέας Αυγουστίδης – που προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις στο αίνιγμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο Βλαδίμηρος και ο Εστραγκόν, δύο μοναχικοί φίλοι, αναμένουν καθημερινά στο ίδιο έρημο τοπίο περιμένοντας την πλήρωση μιας άφιξης: Του Γκοντό. Κι αν δεν έρθει;
Πρεμιέρα 15-17 Ιουλίου, Θέατρο Βράχων Βύρωνα
Επόμενοι σταθμοί 22/7 Θέατρο Πέτρας Πετρούπολης, 23-24/7 Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, 28-30/7 Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου

«Art» της Γιασμίνα Ρεζά

Ο Σταμάτης Φασουλής, ο άνθρωπος που πρωτοσύστησε την κωμωδία σχέσεων της Γιασμίνα Ρεζά στο ελληνικό κοινό, το επαναπροσεγγίζει σε νέο ανέβασμα. Μετά από δύο συνεχόμενες σεζόν στο «Μικρό Παλλάς» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη, χαράσσει την καλοκαιρινή διαδρομή της. Τρεις στενοί φίλοι βλέπουν την φιλία τους να κλονίζεται όταν στη ζωή τους μπαίνει ένας… ζωγραφικός πίνακας. Τους υποδύονται οι Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Θανάσης Κουρλαμπάς.
Πρεμιέρα 15 Ιουλίου, Θέατρο Πέτρας Πετρούπολης
Επόμενοι σταθμοί 17/7 Δημοτικό Θέατρο Κιντής Ηλιούπολης

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή

Πέντε χρόνια μετά την πρώτη του απόπειρα στην τραγωδία του Σοφοκλή, ο Θέμης Μουμουλίδης επιστρέφει σε νέα επεξεργασία του κειμένου αλλά πάντα με την Ιωάννα Παππά στον επώνυμο ρόλο. Η κόρη του Οιδίποδα που υψώνει την φωνή της ενάντια στην εξουσία του Κρέοντα για ν’ αποδώσει ταφικές τιμές στους νεκρούς αδελφούς της είναι ένας ύμνος στην επανάσταση του ενός, στην σύγκρουση μεταξύ του ηθικού χρέους και της υπακοής στο νόμο. Συμπρωταγωνιστούν οι Γιώργος Χρυσοστόμου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Δημήτρης Σαμόλης, Χριστίνα Χειλά Φάμελη.
Πρεμιέρα: Τετάρτη 15 Ιουλίου, Βεάκειο Θέατρο Πειραιά
Επόμενοι σταθμοί: 19/7 Κηποθέατρο Παπάγου

«Δάφνες και πικροδάφνες» των Δημήτρη Κεχαϊδη – Έλενας Χαβιαρά

Ο Πέτρος Φιλιππίδης, επαναπροσεγγίζει την αξεπέραστη πολιτική σάτιρα των Κεχαϊδη – Χαβιαρά. Πέντε χρόνια μετά την σκηνοθεσία του για την χειμερινή σκηνή του «Μουσούρη» καλεί κοντά του τους Τάσο Χαλκιά, Κωνσταντίνο Ασπιώτη και Θανάση Πατριαρχέα για να καυτηριάσουν το σύμπαν των μικροπολιτικών συμφερόντων που έχει καθορίσει την ελληνική κοινωνική ζωή τον 20ο αιώνα.
Πρεμιέρα: Τετάρτη 15 Ιουλίου Κατράκειο Νίκαιας
Επόμενοι σταθμοί: Θα ανακοινωθούν άμεσα

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή

Μετά το πολύμηνο εργαστήρι του πάνω στην αρχαία τραγωδία και τους τρεις κύκλους παρουσίασης της, ο Σάββας Στρούμπος και η ομάδα του «Σημείο μηδέν» επιστρέφει στο αριστούργημα του Σοφοκλή – εδώ μέσα από τη νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη. Με τις ποιότητες μιας ορμητικής, τελετουργικής σωματικότητας ο Στρούμπος βυθίζεται στην τραγωδία του εξεγερμένου ανθρώπου. Στον επώνυμο ρόλο θα δούμε την Έβελυν Ασουάντ, Κρέοντας ο Κωνσταντίνος Γώγουλος και μαζί τους οι Έλλη Ιγγλίζ, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ρόζυ Μονάκη,Στέλιος Θεοδώρου – Γκλίναβος, Άννα Μαρκά – Μπονισέλ.
Πρεμιέρα 17 Ιουλίου, Θέατρο Φρύνιχος Δελφών
Επόμενοι σταθμοί 9/8 Αρχαίο Θέατρο Δίου Κατερίνης, 13/8 Θέατρο Οδυσσέας Ελύτης ‘Ιου, 24/8 Θέατρο Πέτρας Πετρούπολης, 30/8 Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

«Η πόρνη από πάνω» του Αντώνη Τσιπιανίτη

Η Κατερίνα Διδασκάλου επιστρέφει για πολλοστή φορά στον προσωπικό της θρίαμβο, το μονόλογο του Αντώνη Τσιπιανίτη. Η αφήγηση της ως τυπικής Ελληνίδας νοικοκυράς που μιλάει για τον έρωτα, την προδοσία, τη βία ανατρέπεται όταν στο διαμέρισμα του πάνω ορόφου μετακομίζει μια πόρνη. Σκηνοθετεί ο Σταμάτης Πατρώνης.

Πρεμιέρα 17 Ιουλίου, Θέατρο Πέτρας Πετρούπολης
Επόμενοι σταθμοί 19/7 Κινηματοθέατρο Λαυρίου, 20/7 Δημοτικό θέατρο του Άλσους Ηλιούπολης, 23/7 Cine Γαλάτσι, 29/7 Σινέ Ελληνίς

«Oιδίπους» του Σοφοκλή

Μετά το ντεμπούτο του στην αρχαία τραγωδία με τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, ο Δημήτρης Καραντζάς επανέρχεται στη μελέτη του τραγικού λόγου και των τραγικών ηρώων με ένα ακόμα κείμενο – σταθμό για την αρχαία ελληνική γραμματεία. Ο «Οιδίπους» – βασισμένος στην τραγωδία του Σοφοκλή αλλά και στην κινηματογραφική μεταφορά του από τον στοχαστή Πιερ Πάολο Παζολίνι – γίνεται υλικό για τρεις ερμηνευτές που καταδύονται σε μια εσωτερική διαδρομή αυτογνωσίας και γνώσης. Το τρίπτυχο των υποκριτών συνθέτουν η Μαρία Κεχαγιόγλου, ο Μιχάλης Σαράντης και ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, σταθεροί συνεργάτες του σκηνοθέτη.
Πρεμιέρα: 21 Ιουλίου, Βεάκειο Πειραιά
Επόμενοι σταθμοί: 22/7 Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας, 23/7 Θέατρο Πέτρας Πετρούπολης, 25-26/7 Κηποθέατρο Παπάγου, 27/7 Δημοτικό θέατρο του Άλσους Ηλιούπολης, 28/7 Αρχαίο θέατρο Οινιαδών Μεσολογγίου, 29/7 Υπαίθριο θέατρο ΕΗΜ Γιάννενα, 30/7 Royal Theater Πάτρας, 31/7 Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη Βύρωνα

«Βάκχες» του Ευριπίδη

Ο δυναμικός πρωταγωνιστής των περσινών «Ικέτιδων» (σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού) Χρήστος Σουγάρης αναλαμβάνει θέση σκηνοθέτη στο μεγαλειώδες έργο του Ευριπίδη. Μ’ έναν πολλά υποσχόμενο θίασο – Ρούλα Πατεράκη, Δημήτρης ‘Ημελλος, Μανώλης Μαυροματάκης, Μυρτώ Αλικάκη, Νίκος Καρδώνης, Νίκη Σερέτη – την ρηξιγενή σχέση του παλιού και του νέου σ’ ένα ποπ σκηνογραφικό τοπίο παιδικής χαράς.
Πρεμιέρα – Επόμενοι σταθμοί Θα ανακοινωθούν άμεσα

«΄Ενα μωρό για τρεις» της Κολίν Σερό

Η γνωστή γαλλική οικογενειακή κωμωδία που γνώρισε μεγάλη επιτυχία κατά το αμερικανικό ριμέικ της το 1987, παίρνει θεατρική μορφή από την… ειδική στο μιούζικαλ, Θέμιδα Μαρσέλου. Τρεις αμετανόητοι εργένηδες και στενοί φίλοι είναι οι πιθανοί πατέρες μιας μπέμπας, την ανατροφή της οποίας αναλαμβάνουν εντελώς αναπάντεχα. Στους βασικούς ρόλους θα δούμε τους Παύλο Χαϊκάλη, Κώστα Αποστολάκη και Γιάννη Δρακόπουλο.
Πρεμιέρα – Επόμενοι σταθμοί: 24/7 Κατράκειο, 25/7 Πόρτο Ράφτη – Αlex Cinema, 26/7 Βεάκειο, 27/7 Πετρούπολη, 28/7 Ηλιούπολη, 8/8 Σαλαμίνα

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b