MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΟΥΑΓΙΕ

7 + 1 ερωτήσεις στον Κωνσταντίνο Δέδε, για τις «Περιπέτειες μιας λογίας ρέγγας»

Με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 16 Ιανουαρίου

Monopoli Team

Οι «Περιπέτειες μιας λογίας ρέγγας» είναι ένα έργο σε δική σας σύλληψη και σκηνοθεσία. Πώς προέκυψε αυτό το έργο;
Το έργο προέκυψε από ένα άρθρο του 1890 που ανακάλυψα πριν από χρόνια. Όταν το διάβασα τότε απλά χαμογέλασα. Όταν όμως το ξανάπιασα στα χέρια μου το 2015 το σοκ ήταν μεγάλο. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η  Ελλάδα της εποχής του  «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν», είχε τόσες ομοιότητες με την δική μας Ελλάδα. Το  άρθρο το ανακάλυψα στην εφημερίδα «Ο Ντιστεγκέ»  και με αρκετή δουλειά, απέκτησε  τη σημερινή του μορφή. Ήταν ένα κείμενο καθαρά πολιτικού χαρακτήρα, που εν έτει 1890 – διόλου τυχαία – ήταν ανυπόγραφο.

Περιγράψτε μας συνοπτικά την ηρωίδα του έργου.
Μια λόγια ρέγγα την εποχή της Μπελ Επόκ, την εποχή του «Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν» του Χαρίλαου Τρικούπη, φτάνει στο λιμάνι του Πειραιά με σκοπό να «καταναλωθεί, η δόλια». Πιστεύει ότι στην ένδοξο αυτή χώρα θα ζήσει τουλάχιστον καλύτερα, απ’ ότι αν έμενε –όπως κάποιες άλλες- στον ενδιάμεσο σταθμό που ήταν η Αγγλία. Κι εκεί ξεκινούν τα βάσανα της. Ζει την απόρριψη ως διαφορετικό ον, παρατηρεί τις αλλαγές στο «μέσα» των ανθρώπων σε περίοδο κρίσης, γνωρίζει τον έρωτα, αν και σ’αυτό είναι άτυχη. Τα χρόνια περνούν κι εκείνη ως ψαροκόκαλο πια, πεταμένη εκεί «εις τον οχετόν του πεζοδρομίου» ζει όλα τα γεγονότα της Νεότερης Ελλάδας. Πριν μας αφήσει για πάντα, όμως, έχει κάτι τελευταίο να μας πει…

Γιατί επιλέξατε την Ρέγγα ως κεντρικό χαρακτήρα; Έχει κάποιο συμβολισμό αυτή η επιλογή;
Η Ρέγγα προϋπήρχε ως βασικό πρόσωπο στο άρθρο που προαναφέραμε. Την κράτησα όμως ως κεντρικό πρόσωπο γιατί αποτελεί ένα προϊόν κατανάλωσης για τον άνθρωπο και δυστυχώς -ακόμα εν’ έτει 2019- την διαφορετικότητα την καταναλώνουμε . Δεν μπορούμε να την καταλάβουμε και γι’ αυτό και την κατασπαράζουμε.

Γιατί να έρθουμε στην παράσταση;
Για να οσμηστείτε το άρωμα μιας άλλης εποχής, που μπορεί να μην έχει πολλές διαφορές από την δική μας, αλλά τουλάχιστον μυρίζει και ακούγεται –λόγω της καθαρεύουσας- πιο όμορφα.

Μεταφέρετέ μας κάτι που ανακαλύψατε σε σχέση με το έργο ή με τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της παράστασης.
Αυτό που ήξερα είναι ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Αυτό που συνειδητοποίησα είναι ότι και οι άνθρωποι επαναλαμβάνονται. Κυρίως επαναλαμβάνουν τα λάθη τους!

Πώς θα περιγράφατε με 3 λέξεις το έργο;
Διαφορετικότητα 
που οδηγεί στην  Περιπέτεια. Όλα όμως μπορούν να πάνε καλά, όταν υπάρχει Πίστη για ζωή.

Επιλέξτε ένα αγαπημένο σας απόσπασμα από το κείμενο.
Μια φράση μόνο: «Δεν είμαι άνθρωπος… Είμαι ψάρι…»

Στείλτε μας μια φωτογραφία από το κείμενο της παράστασης, με τις σημειώσεις σας.

Ποιος είναι ο Kωνσταντίνος Δέδες

Γεννήθηκε στη Δράμα το 1976 και αποφοίτησε από την Σχολή Καλών Τεχνών. Εργάστηκε στον οργανισμό «Θεσσαλονίκη – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997» και την επόμενη τριετία εργάστηκε ως επιμελητής καλλιτεχνικών εκθέσεων.

Μετά την αποφοίτησή του από τη Δραματική Σχολή «Μαίρης Βογιατζή- Τράγκα» το 2001, συνεργάστηκε ως ηθοποιός με το Εθνικό Θέατρο και με άλλους θιάσους. Παράλληλα, το ενδιαφέρον του για τη μόδα τον οδήγησε στην δημιουργία ενός ατελιέ στο κέντρο της Αθήνας. Εδώ και χρόνια έχει δημιουργήσει το brand name «KOnDe», σχεδιάζοντας casual γυναικεία και ανδρικά ρούχα.

Τα τελευταία χρόνια είναι φοιτητής θεατρολογίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. «Οι περιπέτειες μιας λογίας ρέγγας» είναι η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα. Πρωτοανέβασε την συγκεκριμένη παράσταση το 2015 με τον Λεωνίδα Καλφαγιάννη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στο ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης”  |  Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας)

Από 17/01/2019 έως 09/02/2019
Πέμπτη/Παρασκευή/Σάββατο: 21:30
Τιμές Εισιτηρίων:Γενική είσοδος: 15€, Μειωμένη τιμή: 12€
Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b