MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
κωμικός μονόλογος

Οι περιπέτειες μιας λογίας ρέγγας του Κωνσταντίνου Δέδε, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ένας κωμικός μονόλογος του Κωνσταντίνου Δέδε, βασισμένος σε ένα χιουμοριστικό άρθρο του 1890

Monopoli Team

Ο σουρεαλιστικός μονόλογος του Κωνσταντίνου Δέδε «Οι περιπέτειες μιας λογίας ρέγγας» πραγματεύεται το πολύπλοκο πρόβλημα της προσφυγιάς, του ξεριζωμού, της διαφορετικότητας. Μιλά για τις αλλαγές των ανθρώπων στο «μέσα» και το «έξω»  τους σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Ένα παραμύθι, που βασίζεται σε ένα χιουμοριστικό άρθρο του 1890 στην καθαρεύουσα – μια πλούσια γλώσσα που όλο και φθίνει και συνδέεται άμεσα με την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας. Ο κωμικός μονόλογος πρωτοπαρουσιάστηκε στα πλαίσια του φεστιβάλ ΑΤΛΑΣ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος.


Αντί σκηνοθετικού σημειώματος

Η ρέγγα είναι ένα λιπαρό ψάρι του γένους Clupea το οποίο βρίσκεται στα ρηχά και ζεστά νερά του βόρειου Ειρηνικού και του βόρειου Ατλαντικού ωκεανού και της Βαλτικής. Ζει κοπαδιαστά σε ψυχρά νερά με μέτριο βαθμό αλμυρότητας. Στους εχθρούς της ρέγγας περιλαμβάνονται τα θαλασσοπούλια, τα δελφίνια, οι θαλάσσιες χελώνες, οι φώκιες, οι φάλαινες και κυρίως ο άνθρωπος.

Οι ρέγγες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλα λιπαρά Ω-3 και είναι επίσης πηγές βιταμίνης D. Φέρουν όμως και διοξίνες, αν και πηγές θεωρούν ότι στατιστικά τα πλεονεκτήματα από τα Ω-3 είναι ισχυρότερα από τους ενδεχόμενους κινδύνους λόγων διοξινών.

Ας αναλογιστούμε λοιπόν έπειτα απ΄όλα αυτά, μια ρέγγα να φτάνει στην Ελλάδα της Μπέλ Επόκ, του «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Χαρίλαου Τρικούπη μόνη, σε μια αλμυρή κοινωνία, αντιμετωπίζοντας καθημερινά μια τοξική στάση – ίδιον της κρίσης- από τους ανθρώπους.

Ένα τόσο δα ψάρι, πολύ μικρό, χωρίς καμιά δύναμη και κυρίως χωρίς να είναι τουριστικός προορισμός του η Ελλάδα, στο έλεος της εποχής που προαναφέραμε, να αναφωνεί στο φινάλε του μονολόγου «Δεν είμαι άνθρωπος, είμαι ψάρι», υπογραμμίζοντας την έννοια της διαφορετικότητας. Μιας έννοιας που μόνο αν μπορέσουμε να δούμε κατάματα και  να αποδεχθούμε, θα μπορούσαμε ίσως και να πάμε παραπέρα.

 Μια ρέγγα…που πρόκειται να καπνιστεί !

η αιχμαλωσία της «Ως τυφλαίεπέσαμεν εις τα δίκτυα των Νορβηγών αλιέων, τρισχίλιαι εν όλωρέγγαι, πλέουσαι την Βαλτικήν κατά πολυαρίθμουςαγέλας και συνελήφθημεν αι μωραί…»

το ταξίδι και οι φίλες «Άλλοτε ποτέ μια νεαρά ρέγγα, φίλη μου στενή, συλληφθήσα και αυτή, αλλά δραπετεύσασα κατόπιν, μοιδιηγήθη ό, τι φρικώδη ήκουσε πράγματα από του στόματος των απηνών διωκτών μας».

η άφιξή της στο λιμάνι του Πειραιά, η Τρούμπα και οι γύρω συνοικίες «Από της ριπαράς οδού, εφ’ ης κατεκείμην, σφοδρός άνεμος με παρέσυρεν εις μίαν άλλην συνοικίαν με το όνομα Τρούμπα. Τι είδαν οι οφθαλμοί μου, αλλά κυρίως τι ήκουσαν τα ώτα μου, δύσκολον να το περιγράψω… »

Η αγάπη και το τέλος …

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Δέδες
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Δέδες

Σκηνικά: Ελένη Δεληγιάννη, SET FREDDY
Κοστούμια: Κωνσταντίνος Δέδες, Γεωργία Ταφλαμπά
Μουσική: Κωνσταντίνος Δέδες
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Χορογραφία: Αναστασία Γεωργαλά

Παίζουν: Στο ρόλο της ρέγγας: η Βίβιαν Κοντομάρη, Μουσική ερμηνεία: Μελίνα Ντελίκου

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 15€, Μειωμένη τιμή: 12€
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 17 Ιανουαρίου έως 9 Φεβρουαρίου 2019
Πληροφορίες: Προπώληση εισιτηρίων: 1. Στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 11:00 - 14:00, καθώς και μία ώρα πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης της κάθε παράστασης, 2. Στο εκδοτήριο εισιτηρίων της Ticketservices, στην οδό Πανεπιστημίου 39, Αθήνα, (Δευτέρα & Παρασκευή 09:00 – 20:00, Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη 09:00 – 21:00, Σάββατο 09:00 – 15:00), 3. Στα καταστήματα PUBLIC σε όλη την Ελλάδα (ώρες καταστημάτων), 4. Μέσω τηλεφώνου με χρέωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας: στο τηλεφωνικό κέντρο του Ιδρύματος 2103418579 (Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 11.00-14.00), στο τηλεφωνικό κέντρο της Ticketservices 210 7234567 (Δευτέρα & Παρασκευή 09:00 – 20:00, Τρίτη, Τετάρτη &Πέμπτη 09:00 – 21:00, Σάββατο 09:00 – 15:00, 5. Μέσω διαδικτύου με χρέωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας στις διευθύνσεις: www.mcf.gr, www.ticketservices.gr, tickets.public.gr
Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21.30 στον Κινηματογράφο του ΙΜΚ
Βοηθός Σκηνοθετη: Σεβασμία Κοντοσάκου
Φωτογραφίες: Γεωργία Θεοδώρου
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b