MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Γιατί οι αγκαλιές μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα;

Υπάρχουν στιγμές που νιώθετε ψυχολογικά πεσμένοι και υπερβολικά αγχωμένοι; Υπάρχει λύση. Αγκαλιαστείτε!

Monopoli Team

Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης δείχνουν ότι η επικοινωνία και ακόμα περισσότερο η επαφή με κάποιον, μπορεί να μειώσει τα άσχημα συναισθήματα που συνδέονται με τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα, που μπορεί να προκαλούν οι καθημερινές μας κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. 

Η μελέτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο PLOS ONE, εξέτασε τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις περισσότερων από 400 άτομα, σε διάστημα δύο εβδομάδων. Μια πιο συγκεκριμένη μελέτη των καθημερινών δραστηριοτήτων, των διαθέσεών τους και των φυσικών αλληλεπιδράσεών τους αποκάλυψε μια αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των συναισθηματικών καταστάσεων και των συγκρούσεων με τον αριθμό των αγκαλιών που έδωσε ή έλαβε ένα άτομο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το αγκάλιασμα βοήθησε τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο άσχημα μετά από κάποιο είδος σύγκρουσης ή αρνητικού γεγονότος κατά τη διάρκεια της ημέρας τους. Αυτό το αποτέλεσμα παρατηρήθηκε σε όλα τα φύλα και ηλικίες της μελέτης, αν και οι γυναίκες ανέφεραν περισσότερες αγκαλιές από τους άνδρες. 

«Τα αποτελέσματά μας συμφωνούν με το συμπέρασμα ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να ωφεληθούν εξίσου από το να αγκαλιάζονται τις ημέρες που συμβαίνουν οι συγκρούσεις», αναφέρει η μελέτη.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι δεν έχει σημασία αν οι αγκαλιές δίνονται στο πλαίσιο μιας ερωτικής σχέσης. Τα οφέλη της αγκαλιάς στη διάθεση προκύπτουν σε κάθε περίπτωση και σε κάθε είδος σχέσης!

Hugs

Ωστόσο, η μελέτη που συντάχθηκε από τον Michael Murphy, ερευνητικό συνεργάτη στο Τμήμα Ψυχολογίας του Carnegie Mellon, αναφέρει ότι η έρευνα θα μπορούσε να βελτιωθεί με τον εντοπισμό ακριβώς του είδους των κοινωνικών σχέσεων ανάμεσα στα άτομα που αγκαλιάζονται. Διαφορετικά είναι με έναν ξένο ή κάποιον με τον οποίο διαφωνείτε για παράδειγμα και διαφορετικά με έναν εραστή ή μια θεραπευτική αγκαλιά από τη μαμά!

«Το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένα από ποιούς έλαβαν τα άτομα αγκαλιές περιορίζει επίσης την ικανότητά μας να προσδιορίσουμε εάν οι αγκαλιές από συγκεκριμένους τύπους κοινωνικών εταίρων είναι πιο αποτελεσματικές από αυτές άλλων», γράφει ο Murphy.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, όμως, εσείς αγκαλιαστείτε! Σίγουρα δε βλάπει παρά μόνο ωφελεί!

Περισσότερα από Υγεία - Ομορφιά
VIMA_WEB3b