MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Θεατρική σεζόν 2018-2019: Οι αναμενόμενες πρεμιέρες

Από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι το Μάιο του 2019, ξεχωρίζουμε τις νέες εκείνες παραγωγές που θα βρεθούν στην κορυφή της θεατρικής μας ατζέντας.

author-image Στέλλα Χαραμή

Μολιέρος, Σαίξπηρ και Πιραντέλο. Νεοελληνική δραματουργία και εμβληματικά ελληνικά μυθιστορήματα. Κινηματογραφικές μεταφορές στο σανίδι. Κλασικό vs σύγχρονο. Φόρμα vs νατουραλισμός. Κωμωδία vs δράμα. Ολοταχώς προς το θεατρικό χειμώνα και οι θεατρόφιλοι κάθονται πρόθυμοι στον “πάγκο τους”. Εδώ κάνουμε μια πρώτη διαλογή του χειμερινού ρεπερτορίου με την εκτίμηση ότι πολλές από τις παρακάτω θα αναδειχθούν σε παραστάσεις της χρονιάς.

Το σώσε
Οσοι είχαν δει το «Room Service», το χειμώνα του 2013 επίσης στη Στέγη, θα πρέπει να περιμένουν με ανυπομονησία τη νέα σκηνοθεσία του Εκτορα Λυγίζου στη φάρσα – ύμνο για τον παρασκηνιακό χώρο του θεάτρου. Η εμμονή του στη λεπτομέρεια και στη χρονικότητα αναμένεται να παίξει κι εδώ σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του υλικού που δεν είναι παρά ένα απελπισμένα κωμικό sequence από γκάφες. Κι επιπλέον ένας θίασος προσδοκιών από τους Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Μιχάλη Κίμωνα, Γιάννη Κλίνη, Σοφία Κόκκαλη, Έμιλυ Κολιανδρή, Έκτορα Λυγίζο, Άννα Μάσχα, Άρη Μπαλή και Αρετή Σεϊνταρίδου.
Πρεμιέρα 10 Οκτωβρίου
Που Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Αν δεν υπάρχει, δεν το έχω βρει ακόμα
Εχοντας την εμπειρία του Νικ Πέιν από τους «Αστερισμούς», ο Μάκης Παπαδημητρίου εμπιστεύεται ένα ακόμα έργο του. Τα πάθη μιας σύγχρονης οικογένειας, στο κάδρο του σύγχρονου, βασανισμένου κόσμου μας παραδίνουν ένα τρυφερό, συγκινητικό και γεμάτο κωμικές αιχμές κείμενο που βάζει τον άνθρωπο τόσο στο μικρό, προσωπικό του κάδρο όσο και στο μεγάλο του σύμπαντος. Ο Παπαδημητρίου σκηνοθετεί και παίζει μαζί με τους Μαρία Λεκάκη, Δημήτρη Πασσά και Αγγελική Γρηγοροπούλου.
Πρεμιέρα 11 Οκτωβρίου
Που Θέατρο Βρετάνια

Anamenomenes2018 Sose
«Το σώσε» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Οι δούλες
Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις επιστρέφει μετά από καιρό στο κλασικό ρεπερτόριο και στην πρώτη του συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου καταπιάνεται με το αριστούργημα του Ζαν Ζενέ. Η “κουνημένη” σκηνοθεσία του έγκειται στην ανάθεση των τριών ρόλων – δύο υπηρέτριες σε κατάσταση μίσους και εξάρτησης από την Κυρία τους – σε άνδρες ηθοποιούς. Ο Αργύρης Ξάφης, ο Δημήτρης Ημελλος και ο Κώστας Μπερικόπουλος θα ενσαρκώσουν το τρίπτυχο του θανάσιμου παιχνιδιού εξουσίας, ακολουθώντας την αρχική οδηγία του συγγραφέα για έναν ανδρικό θίασο.
Πρεμιέρα 11 Οκτωβρίου
Που Θέατρο του Νέου Κόσμου

Οι μάγισσες της Σμύρνης
Μπεστ σέλερ μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τη Σμύρνη του 19ου αιώνα, τηλεοπτικό σίριαλ που το διέδωσε ευρέως, θίασος δημοφιλών ηθοποιών – Σμαράγδα Καρύδη, Μαρία Καβογιάννη, Μίρκα Παπακωνσταντίνου – και σκηνοθέτης ο ασκημένος στις υπερπαραγωγές Σταμάτης Φασουλής. Απαραίτητα συστατικά για μιας, μεγάλης κλίμακας, εμπορική επιτυχία.
Πρεμιέρα 11 Οκτωβρίου
Που Παλλάς

Anamenomenes2018 Doules 
«Οι δούλες» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Βυσσινόκηπος
Για πρώτη φορά – μετά τον «Κύκλο με την κιμωλία» του Μπρεχτ – ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης δοκιμάζεται στα μεγάλα κείμενα και δη στο μέγα ανατόμο της ανθρώπινης ύπαρξης και του κόσμου που την περιβάλλει, τον Τσέχωφ. Ανάμεσα στην πικρή κωμωδία και το ποιητικό δράμα, ένας κόσμος διαλύεται κι ένας νέος γεννιέται στη θέση του. Παρατηρητές αυτού του χρονικού μετάβασης ένας ζηλευτός θίασος – Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Λιγνάδης, Κόρα Καρβούνη, Αθηνά Μαξίμου, Γιάννης Κότσιφας, Σίσσυ Τουμάση, Γιώργος Μπινιάρης, Γιάννης Στόλας, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννης Γιαννούλης, Τάσος Δημητρόπουλος, Γεωργιάννα Νταλάρας.
Πρεμιέρα 15 Οκτωβρίου
Που Θέατρο Χορν

Περιμένοντας τον Γκοντό
Ενα μεγάλο στοίχημα θέτει η Ελενα Μαυρίδου καθώς αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει, να διασκευάσει και να σκηνογραφήσει το αριστούργημα του Σάμιουελ Μπέκετ. Σύμμαχοι της σε αυτή την προσπάθεια ένας νεανικός θίασος – Νατάσα Εξηνταβελώνη, Ανδρέας Κανελλόπουλος, Γιάννης Καράμπαμπας, Γιώργος Κατσής, Κίμων Κουρής, Γιάννης Λεάκος – να αφηγούνται την περιπέτεια του Βλαδίμηρου και του Εστραγκόν για την τραγικωμωδία του ανθρώπινου είδους.
Πρεμιέρα 15 Οκτωβρίου
Που Θέατρο Χώρος

Anamenomenes2018 Markoulakis 
«Βυσσινόκηπος» από τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στο θέατρο Χορν. 

Ζωρζ Νταντέν: Ο άναυδος σύζυγος
Αφοσιωμένη στη γαλλική σκηνή, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάννα Κάλμπαρη επιλέγει αυτή τη φορά Μολιέρο και μάλιστα ένα από τα παραγκωνισμένα και λιγότερο παιγμένα έργα του. Μια απλή, φαινομενικά κωμωδία, βασισμένη στο μοτίβο του ζηλόφθονου συζύγου (ένας πλούσιος χωριάτης παντρεύεται μια ξεπεσμένη αριστοκράτισσα) εμβαθύνει στο παιχνίδι των κοινωνικών ρόλων και διαθέτει μια ασκημένη πρωταγωνιστική ομάδα στην κωμωδία: Σύρμω Κεκέ, Κώστα Κουτσολέλο, Νέστωρ Κοψιδά, Κατερίνα Λυπηρίδου, Βασίλη Μαυρογεωργίου.
Πρεμιέρα 18 Οκτωβρίου
Που Θέατρο Τέχνης, Σκηνή Φρυνίχου

Ξύπνα Βασίλη
Back to sixties για τον Αρη Μπινιάρη που για πρώτη φορά δοκιμάζεται σ’ ένα, τέτοιου ύφους, νεοελληνικό κείμενο. Πολιτική σάτιρα δια χειρός Δημήτρη Ψαθά και μια παράσταση που θα κληθεί να ανταγωνιστεί (έστω κι ερήμην της) τη μνήμη της κινηματογραφικής μεταφοράς του έργου. Στο ρόλο του Βασίλη ο Γιώργος Γάλλος και μαζί του οι Αινείας Τσαμάτης, Ηρώ Μπέζου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Ελενα Τοπαλίδου.
Πρεμιέρα 19 Οκτωβρίου
Που Εθνικό Θέατρο, Κτήριο Τσίλερ, Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»

Anamenomenes2018 Vasilis
«Ξύπνα Βασίλη» στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Πουλιά στον αέρα
Επτά χρόνια μετά το έξοχο ανέβασμα της «Τριλογίας του παραθερισμού» από τον Κάρλο Γκολντόνι στο Εθνικό Θέατρο, ο Νίκος Μαστοράκης κάνει ξανά την έξοδο προς την κωμωδία, αυτή τη φορά βασισμένος στον βιρτουόζο της γαλλικής φάρσας Ζορζ Φεντώ. Ενα γαϊτανάκι ερωτικών συνευρέσεων και παρεξηγήσεων νε φόντο το Παρίσι της σεξουαλικής απελευθέρωσης στη δεκαετία του ’60 τροφοδοτεί ένα ταχύτατο σκηνικό παιχνίδι με πρωταγωνιστές τους Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Βίκυ Σταυροπούλου, Θεοδώρα Τζήμου, Ιωάννη Παπαζήση κ.α.
Πρεμιέρα 20 Οκτωβρίου
Που Θέατρο Αλίκη

Eroica
Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη συναντά την πρώτη του θεατρική μεταφορά. Η Γιολάντα Μαρκοπούλου καθοδηγεί μια ομάδα νέων ηθοποιών που με τη σειρά της συναντά την ιστορία μιας γενιάς που ενηλικιώθηκε στην αιματηρή δεκαετία του 1940, γνωρίζοντας τον έρωτα, την φιλία, τον ηρωϊσμό.
Πρεμιέρα 22 Οκτωβρίου
Που Θέατρο Τέχνης, Υπόγειο

Ερωτευμένος Σαίξπηρ
Η μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία του 1998 από τον Τζον Μάντεν, που πέρασε στις φτερούγες της Disney, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή. Το διασκευασμένο για το θέατρο κείμενο από τον Λι Χολ για τον έρωτα του νεαρού Ελισαβετιανού συγγραφέα αναλαμβάνει, ο έμπειρος στις απαιτητικές παραγωγές, Γιάννης Κακλέας. Στον επώνυμο ρόλο, ο σταθερός πρωταγωνιστής του, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος  με αντικείμενο του πόθου την Ελλη Τρίγγου. 
Πρεμιέρα 26 Οκτωβρίου
Που Ελληνικός Κόσμος, Θέατρον

Anamenomenes2018 Mavridou
«Περιμένοντας τον Γκοντό» από την Ελένα Μαυρίδου στο «Χώρο»

Τζασμίν
Εχοντας εξασφαλίσει το «ok» του Γούντι Αλεν, η Ελένη Ράντου θεατροποιεί (σε παγκόσμια πρώτη) την οσκαρική υπαρξιακή κομεντί «Blue Jasmine» του 2013. Η οικονομική και ψυχική πτώση μιας πλούσιας Νεοϋρκέζας που ακολουθεί το διαζύγιο της μπαίνει στο ψυχαναλυτικό επίκεντρο του έργου, παραπέμπωντας ανοιχτά στο «Λεωφορείο, ο πόθος» του Τένεσι Γουίλιαμς. Το ρόλο της Τζασμίν που αποθέωσε η Κέιτ Μπλάνσετ θα ερμηνεύσει η Ελένη Ράντου πλαισιωμένη από μια ωραία ομάδα: Μάξιμος Μουμούρης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Παντελής Δεντάκης, Κώστας Κορωναίος, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος κ.α.
Πρεμιέρα 1 Νοεμβρίου
Που Θέατρο Διάνα

Γυάλινος κόσμος
Προσκελημένος της Μπέτυς Αρβανίτη, ο Δημήτρης Καραντζάς καταδύεται για πρώτη φορά στον ποιητικό ρεαλισμό του Τένεσι Γουίλιαμς και στο πλέον αυτοβιογραφικό του δράμα. Ο σκηνοθέτης προσεγγίζει την κατάσταση της οικογένειας Γουίνγκφιλντ σαν την αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να λυτρωθεί από τα δεινά του μέσα από ένα παιχνίδι φαντασίας και μνήμης. Στους βασικούς ρόλους, οι Μπέτυ Αρβανίτη, Χάρης Φραγκούλης, Ελίνα Ρίζου και Εκτορας Λιάτσος.
Πρεμιέρα 2 Νοεμβρίου
Που Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας

Anamenomenes2018 Jasmine
«Τζασμίν» στο θέατρο Διάνα. 

Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα
Η πρώτη έξοδος του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου – εκτός από τη συνεργασία του με κρατικά θέατρα – εκτός της στέγης του Θεάτρου του Νέου Κόσμου – συμβαίνει φέτος με το γνωστό κοινωνικό, νουάρ δράμα του Μαρκ Χάντον – εδώ διασκευασμένο από τον Σάιμον Στίβενς. Αυτή τη φορά οι ευαίσθητες σκηνοθετικές χορδές του Θεοδωρόπουλου κοιτάζουν μια ιστορία για τον αυτισμό, τα ξεσπάσματα της εφηβείας και των οικογενειακών συγκρούσεων. Στον βασικό ρόλο, ο τελευταίος βραβευθείς του «Χορν», Γιάννης Νιάρρος περιστοιχισμένος από τους Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Γιώργο Χρυσοστόμου, Μαρία Κατσανδρή, Θύμιο Κούκιο κ.α.
Πρεμιέρα 2 Νοεμβρίου
Που Θέατρο του Νέου Κόσμου

Master class
Η επανεκκίνηση του υπογείου του θεάτρου «Δημήτρης Χορν» γίνεται δυναμικά. Στιγμές από το θρύλο της Μαρία Κάλλας όπως τις καταγράφει ο Τέρενς ΜακΝάλι αναβιώνουν σκηνικά, θερμαίνοντας υπό νέο πρίσμα το σταθερό ενδιαφέρον για τη ζωή και το έργο της μεγάλης ντίβας. Η Μαρία Ναυπλιώτου τη συναντά κατά την περίοδο της συναισθηματικής κατάρρευσης, μετά το γάμο του Ωνάση με τη Τζάκι Κένενντι, στη διάρκεια μιας σειράς μαθημάτων φωνητικής σε φοιτητές της σχολής Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης. Την σκηνοθετεί ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ενώ το κείμενο μεταφράζει ο Στρατής Πασχάλης.
Πρεμιέρα 7 Νοεμβρίου
Που Μικρό Χορν

Anamenomenes2018 Skylos
«Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» στο «Τζένη Καρέζη»

H κωμωδία των παρεξηγήσεων
Μετά την προκλητική ισορροπία που της επιφύλλασσε το σατιρικό δράμα της «Αλκηστις» του Ευριπίδη, η Κατερίνα Ευαγγελάτου καταγίνεται με μια καθαρόαιμη κωμωδία κι ένα από τα νεανικά έργα του Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Η παρουσία δύο διδύμων είναι το σημείο εκκίνησης μιας ιλιγγιώδους παρεξήγησης που κορυφώνεται σε οργανωμένη φάρσα. Στο κέντρο της μπαίνουν ο Νίκος Κουρής και ο Ορφέας Αυγουστίδης.
Πρεμιέρα 9 Νοεμβρίου
Που Θέατρο Βασιλάκου

Τους ζυγούς λύσατε
Μετά το θρίαμβο της, επί σκηνής, επανόδου του ως τρόφιμος ψυχιατρείου στο «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή» ο Βασίλης Παπαβασιλείου αποφασίζει να δώσει συνέχεια. Ως θαλερός ανατόμος της ελληνικής πραγματικότητας προσθέτει δεύτερο επεισόδιο στην ευφάνταστη τριβή του με τη σάτιρα και την επιθεώρηση και αυτή τη φορά αντλεί από την υποτιθέμενη έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο. Αναμένεται ένα ακόμα μάθημα υποκριτικής.
Πρεμιέρα 10 Νοεμβρίου
Που Θέατρο Τέχνης, Σκηνή Φρυνίχου

Anamenomenes2018 Comedy 
«Η κωμωδία των παρεξηγήσεων» στο θέατρο Βασιλάκου.

Απόψε αυτοσχεδιάζουμε
Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του ενασχόληση με τον Πιραντέλο, ο Δημήτρης Μαυρίκιος επιστρέφει στον Ιταλό Νομπελίστα με μια παράσταση που υμνεί το θέατρο και τους ηθοποιούς για να αποθεώσει τελικά την ακροβασία ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία. Στη διανομή, μεταξύ άλλων, θα δούμε τους Λυδία Φωτοπούλου, Ράνια Οικονομίδου, Γιάννη Βογιατζή, Γιούλικα Σκαφιδά.
Πρεμιέρα 11 Νοεμβρίου
Που Εθνικό θέατρο, Κτήριο Τσίλερ

Το δείπνο
Στα χνάρια της Μαργκερίτ Ντυράς και του «Θεού της σφαγής», το βιβλίο του Ολλανδού Χέρμαν Κοχ, μπεστ σέλερ από την πρώτη χρονιά της κυκλοφορίας του (2009) θεατροτροπείται από τη σκηνοθέτη Λιλύ Μελεμέ. Δυο παντρεμένα ζευγάρια αστών δειπνούν σε ένα πολυτελές εστιατόριο όταν αποκαλύπτεται ότι τα παιδιά τους είναι συνεργοί σ’ ένα φοβερό έγκλημα. Οι εναλλαγές ανάμεσα στη σάτιρα, το θρίλερ και το δράμα θα προκαλέσουν ερμηνευτικά τους Στέλιο Μάϊνα, Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Γιώργο Κοτανίδη, Κατερίνα Λέχου, Κατερίνα Μισιχρόνη.
Πρεμιέρα 16 Νοεμβρίου
Που Σύγχρονο Θέατρο

 Anamenomenes2018 AnDen
«Αν δεν υπάρχει, δεν το έχω βρει ακόμα» στο θέατρο Βρετάνια.

Γιούγκερμαν
Μετά την τεράστια επιτυχία της «Μεγάλης χίμαιρας» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Πορεία, Δημήτρης Τάρλοου επιστρέφει στα εμβληματικά συγγράματα του παππού του Μ. Καραγάτση και στο, για πολλούς, κορυφαίο μυθιστόρημα. Η ιστορία του τυχοδιώκτη Φιλνανδού που βρίσκει έναν ονειρικό τόπο στην μεσοπολεμική Ελλάδα, έχοντας βιώσει την μετεπαναστατική Ρωσία σε μια ρεαλιστική όσο και ποιητική αλλά και γκροτέσκα αφήγηση που διασκευάζει για το θέατρο ο Στρατής Πασχάλης. Ο Γιάννης Στάνκογλου ερμηνεύει τον επώνυμο ρόλο πλαισιωμένος από έναν 17μελή θίασο. Ανάμεσα τους οι Γιάννης Νταλιάνης, Χρήστος Μαλάκης, Ζέτα Μακρυπούλια, Λήδα Μανιατάκου, Πολύδωρος Βογιατζής.
Πρεμιέρα 28 Νοεμβρίου
Που Θέατρο Πορεία

Παλιοί καιροί
Το κατώφλι του ιστορικού θεάτρου της Πεσμαζόγλου περνά για πρώτη φορά ο Γιάννης Χουβαρδάς ανεβάζοντας το αινιγματικό και σπάνια παιζόμενο έργο του Χάρολντ Πίντερ. Τρεις άνθρωποι – γνώριμο μοτίβο στα έργα του Βρετανού Νομπελίστα – που συγκατοικούν σε μια αγροικία, συνομιλούν ένα μελαγχολικό, φθινοπωρινό βράδυ σ’ ένα παράξενο παιχνίδι εξουσίας. Η Μαρία Κεχαγιόγλου, ο Χρήστος Λούλης και η Μαρία Σκουλά, ανάμεσα στους σταθερούς συνεργάτες του Γιάννη Χουβαρδά, τον οδηγούν σε μια από τις ελάχιστες ολιγοπρόσωπες σκηνοθεσίες του, τα τελευταία χρόνια.
Πρεμιέρα 29 Νοεμβρίου
Που Θέατρο Τέχνης, Υπόγειο

Anamenomenes2018 Giougerman
«Γιούγκερμαν» στο θέατρο Πορεία.

Ο κανταποντισμός του εγωϊστή Γιόχαν Φάτσερ
Πάνω από 500 σελίδες για ένα έργο που έμελε να μείνει ημιτελές, που σπάνια παίζεται και είναι σχεδόν άγνωστο. Αυτό το ιδιαίτερο υλικό με την υπογραφή του Μπρεχτ επεξεργάζεται ο Σίμος Κακάλας στη μετάφραση της Ελένη Βαροπούλου. Συνδράμει ο Γιάννης Αγγελάκας που, για πρώτη φορά, γράφει μουσική για θέατρο. Με τους Μιχάλη Βαλάσογλου, Νίκο Γιαλελή, Χαρά Κότσαλη, Κωνσταντίνο Μωραΐτη, Μάνο Πετράκη, Φελίς Τόπη.
Πρεμιέρα 30 Νοεμβρίου
Που Εθνικό Θέατρο, Πειραματική Σκηνή

Χριστουγεννιάτικη ιστορία
Ενα καινούργιο μιούζικαλ για τα Χριστούγεννα σκηνοθετεί ο Γιάννης Μόσχος. Βασισμένος στο διάσημο μύθο του Ντίκενς για τον τσιγγούνη Εμπενέζερ Σκρουτζ παρουσιάζει μια παράσταση για όλη την οικογένεια. Ο Αλέξανδρος Μυλωνά ερμηνεύει τον επώνυμο ρόλο και ο Θοδωρής Οικονόμου υπογράφει τη νέα, πρωτότυπη μουσική.
Πρεμιέρα 7 Δεκεμβρίου
Που Εθνικό Θέατρο, Σκηνή Rex

Anamenomenes2018 Kairoi
«Παλιοί καιροί» στο Θέατρο Τέχνης.

Να ντύσουμε τους γυμνούς
Ο Γιάννος Περλέγκας, μετά το θρίαμβο του «Αδαή και του παράφρωνα», της υπαρξιακής κωμωδίας του Τόμας Μπέρνχαρντ, δοκιμάζει να ερευνήσει το είδος μέσα από την χαοτική γραφή του Λουίτζι Πιραντέλο. Επιστρέφει στη σκηνή της Φρυνίχου – εκεί που δοκίμασε την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα πάνω στον «Εμάννουελ Καντ» – αφηγείται με τον γκροτέσκο τρόπο που επιβάλλει ο Πιραντέλο ένα παιχνίδι για την υποκειμενικότητα της αλήθειας, της μνήμης και της αποτυχίας του να ζει κανείς. Πρωταγωνιστεί ο ίδιος έχοντας στο πλευρό του τους Μαρία Πρωτόπαππα, Εύη Σαουλίδου, Θάνο Τοκάκη, Θανάση Δήμου.
Πρεμιέρα 12 Δεκεμβρίου
Που Θέατρο Τέχνης, Σκηνή Φρυνίχου

Κουμ Κουάτ
Κι ενώ η βαθιά συγκινητική του «Γρανάδα» επαναλαμβάνεται για δεύτερη σεζόν, ο Γιάννης Καλαβριανός λανσάρει το νέο του έργο αυτή τη φορά σε συνεργασία με τη Μαρία Κοσκινά – η οποία πρωταγωνιστεί κιόλας μαζί με το Γιώργο Γλάστρα. Είναι η πρώτη κωμωδία του ρεπερτορίου του – μια χορογραφημένη φάρσα, όπως υπόσχεται – τοποθετημένη στην εποχή της Δικτατορίας, με ήρωες ένα ζευγάρι καταφεύγει σ’ ένα καταστροφικό ψέμα.
Πρεμιέρα 21 Ιανουαρίου
Που Θέατρο του Νέου Κόσμου

Anamenomenes2018 Koum
«Κουμ Κουάτ» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Μισά – μισά
Πέτα τη μαμά απ’ το τρένο ή κάτι τέτοιο συστήνει το πρωτοεμφανιζόμενο στην ελληνική σκηνή έργο των Καταλανών Σάντσεθ και Γκόμεθ. Μαύρο, βιτριολικό χιούμορ για την ιστορία δύο χρεοκοπημένων αδελφών που προσπαθούν να ξεφορτωθούν την άρρωστη μητέρα τους. Κείμενο γραμμένο προ κρίσης αλλά με σκηνική παρουσία στα χρόνια της ύφεσης (2012) βάζει για δεύτερη φορά τον Γιάννο Περλέγκα σε ρυθμούς κωμωδίας. Συνεργάζεται (και εδώ) με τους Θανάση Δήμου και Θάνο Τοκάκη.
Πρεμιέρα Ιανουάριος
Που Μικρό Γκλόρια

Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης
Εξαιτίας της αναπάντεχης αναβολής του περσινού ανεβάσματος, η νέα σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη πάνω στο αριστούργημα του Χόρβατ παραμένει ψηλά στη φετινή λίστα. Ενα ιλαροτραγικό κείμενο καταγγελίας για την κοινωνική υποκρισία – επιτομή του γερμανικού λαϊκού δράματος με φόντο τη μεσοπολεμική Βιέννη – καθώς ο ναζισμός διαβρώνει τα θεμέλια της Ευρώπης. Ηρωίδα του μια κοπέλα που αποφασίζει να κάνει την προσωπική της επανάσταση: Να εγκαταλείψει τον αρραβωνιαστικό που της έχει επιβάλλει ο πατέρας της ακολουθώντας τα χνάρια ενός γοητευτικού τζογαδόρου. Πρωταγωνιστούν οι Θάνος Τοκάκης, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Ιωάννα Μαυρέα, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου κ.α.
Πρεμιέρα 20 Φεβρουαρίου
Που Θέατρο Τέχνης, Υπόγειο

Anamenomenes2018 Kakalas
«Ο κανταποντισμός του εγωϊστή Γιόχαν Φάτσερ» από το Σίμο Κακάλα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού θεάτρου. 

Βρυκόλακες
Δυο χρόνια μετά το «Οταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί» ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει στον Ιψεν και στο «Τέχνης» με ένα από τα εμβληματικότερα έργα του. Εργο βαθιά δραματικό, με ευθείες παραπομπές στην αρχαία τραγωδία διηγείται την ιστορία της οικογένειας Αλβινγκ, σχολιάζοντας τα τεκτενόμενα ενός αιώνα ζωής στην Ευρώπη. Στη διάθεση του ένας θίασος αξιώσεων που αποτελούν οι: Ρένη Πιττακή, Ακύλλας Καραζήσης, Κώστας Μπερικόπουλος, Μιχάλης Σαράντης, Ιωάννα Κολιοπούλου.
Πρεμιέρα 22 Φεβρουαρίου
Που Θέατρο Τέχνης, Σκηνή Φρυνίχου

Βόϋτσεκ
Το μεταιχμιακό κι ανολοκλήρωτο έργο του Μπύχνερ εξελίσσει το διάλογο της Κατερίνας Ευαγγελάτου με το γερμανικό θέατρο. Το οντολογικό κείμενο που συνδυάζει νατουραλιστικά και εξπρεσιονιστικά στοιχεία αναδεικνύει σε ήρωα έναν περιθωροποιημένο ήρωα, σύμβολο της κοινωνικής αδικίας. Στον επώνυμο ρόλο θα δούμε το Γιώργο Γάλλο και μαζί του, τους Ελενα Μαυρίδου, Γιώργο Κέντρο κ.α.
Πρεμιέρα Φεβρουάριος
Που Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

to deipno

«Το δείπνο» στο Σύγχρονο θέατρο. 

Μαρία Στιούαρτ
Συνάντηση κορυφής εξασφαλίζει ο Θάνος Παπακωνσταντίνου με αφορμή το έργο του Φρίντριχ Σίλερ. Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η Αμαλία Μουτούση, κορυφαίες ερμηνεύτριες της ελληνικής σκηνής ανταμώνουν έχοντας ως αφορμή τη σφοδρή σύγκρουση των βασιλισσών Ελισάβετ και Μαρίας για τη διεκδίκηση του θρόνου της Αγγλίας. Τα πραγματικά γεγονότα του 16ου αιώνα αναμένεται να δώσουν στον Παπακωνσταντίνου το επιχείρημα για ένα ακόμα εικαστικό γεγονός, επί σκηνής.
Πρεμιέρα Φεβρουάριος
Που Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Μισάνθρωπος
Ενα από τα δημοφιλέστερα κείμενα του Μολιέρου – λίβελος για την ανθρώπινη υποκρισία – φέρνει ξανά το Γιάννη Χουβαρδά στην πρώτη κρατική σκηνή. Με τις ευλογίες της μετάφρασης της Χρύσας Προκοπάκη και το Μιχαήλ Μαρμαρινό σε μια από τις σπάνιες, πλέον, φορές που αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ήδη εξασφαλίσει μια δέουσα “ίντριγκα” και περιέργεια. Στο θίασο αξιώσεων επίσης οι Χρήστος Λούλης, Εμιλυ Κολιανδρή, Λαέρτης Μαλκότσης Γιάννης Βογιατζής, Αλκηστις Πουλοπούλου, Δημήτρης Παπανικολάου.
Πρεμιέρα 10 Μαρτίου
Που Εθνικό θέατρο, Κτήριο Τσίλερ

Anamenomenes2018 Papakonstantinou
«Μαρία Στιούαρτ» από το Θάνο Παπακωνσταντίνου στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων.

Moonwalk
Ο ηθοποιός Γιωργής Τσουρής, σημαντικό γρανάζι στην επιτυχία του «Χαρτοπόλεμου» (του πρόωρα χαμένου Βαγγέλη Ρωμνιού) επιστρέφει με ένα καινούργιο νεοελληνικό κείμενο που φέρει την υπογραφή του. Το έργο παρακολουθεί την επεισοδιακή επανένωση δύο αδελφών εξαιτίας του θανάτου του πατέρα τους σε μιαν αφήγηση που ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία, το κοινωνικό δράμα και το μυστήριο. Σκηνοθέτης και σε αυτή την προσπάθεια ο Γιώργος Παλούμπης.
Πρεμιέρα 4 Μαρτίου
Που Από μηχανής Θέατρο

Ο κύκλος του έρωτα (Γαϊτανάκι)
Με ένα ακόμα πρωτοπόρο, στην εποχή του, έργο καταπιάνεται ο Θωμάς Μοσχόπουλος. Το σπονδυλωτό κείμενο του ψυχιάτρου Αρθουρ Σνίτσλερ που θεωρήθηκε σκανδαλώδες για τις αρχές του 20ου αιώνα – γι’ αυτό και λογοκρίθηκε – καταγγέλλει μέσα από ένα ερωτικό παιχνίδι μεταμορφώσεων την κοινωνική υποκρισία, τους θεσμούς, την άρχουσα τάξη. Στην εξαιρετική διανομή του οι Στεφανία Γουλιώτη, Αννα Μάσχα, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Χάρης Φραγκούλης, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Σίσσυ Τουμάση, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος. 
Πρεμιέρα Μάϊος
Που Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Anamenomenes2018 Mosxopoulos
«Ερωτικό γαϊτανάκι» από το Θωμά Μοσχόπουλο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Η τραγική ιστορία του Αμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας
Στην παρθενική του συνάντηση με το δημοφιλέστερο, ίσως, έργο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ, ο Εκτορας Λυγίζος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μια γενναία διασκευή. Στόχος του να εστιάσει στο δίπολο σκηνοθέτη και ηθοποιού έτσι όπως προκύπτει μέσα από τη λειτουργία των ηρώων του έργου. Στην πρωταγωνιστική ομάδα (εκτός από τον ίδιο) συμμετέχουν οι Αρης Μπαλής, Γιάννης Νιάρρος, Ηρώ Μπέζου, Αινείας Τσαμάτης.
Πρεμιέρα 3 Μαϊου
Που Θέατρο του Νέου Κόσμου

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b