MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Εικαστικό καλοκαίρι παρά θιν’ αλός: οι σημαντικότερες εκθέσεις στα νησιά

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς «μετακομίζει» το καλοκαίρι η εικαστική δραστηριότητα, δίνοντας ζωή σε μουσεία και αίθουσες τέχνης της περιφέρειας, που λειτουργούν με πολύ πιο χαμηλές «ταχύτητες» τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, χάρη στο πείσμα και το μεράκι των διαχειριστών τους. Ένα μικρό οδοιπορικό σε αυτές τις «εστίες αντίστασης» εκτός των τειχών δείχνει ότι κάθε άλλο παρά «άγονη γραμμή» αποτελεί…

author-image Σπύρος Κακουριώτης

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

ΑΝΔΡΟΣ

Ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εικαστικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, η «αρχόντισσα των Κυκλάδων», χάρη στην πολυετή παρουσία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Β. και Ε. Γουλανδρή, όπου φιλοξενείται η έκθεση «Δημήτρης Μυταράς: Από το σύγχρονο στο διαχρονικό», ένα αφιέρωμα στον ζωγράφο, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του (έως 30/9).

Λίγο παραδίπλα, στη Χώρα, το Ίδρυμα Π. και Μ. Κυδωνιέως συνεχίζει τους εικαστικούς «Πλόες» του ήδη για 24 χρόνια, ολοκληρώνοντας φέτος την αφιερωμένη στο περιβάλλον εικαστική τετραλογία που επιμελείται η Αθηνά Σχινά. Έντεκα εικαστικοί καλλιτέχνες συμμετέχουν με έργα τους στην φετινή έκθεση, με τίτλο «Ποιητικό αίτιο»  (έως 30/9).

94e5031a2088de17473f2a991678840b XL

Έκθεση «Ποιητικό αίτιο»

ΤΗΝΟΣ


Σε μια παλιά σιταποθήκη, στον Τριαντάρο της Τήνου, ο ζωγράφος Αλέκος Κυραρίνης, γνώστης της τέχνης της μαρμαροτεχνίας, της βυζαντινής τεχνοτροπίας, καθώς και της σύγχρονης εικαστικής δράσης, διαπραγματεύεται τη μόνιμη εσωτερική σύγκρουση του ανθρώπου στην έκθεση «Άγγελος και δράκος», που διοργανώνεται από την γκαλερί Άλμα σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Τήνου (εγκαίνια: Τετάρτη 8/8, 19.30. Έως 28/8).

Το ανθρώπινο σώμα στην ολότητά του ή σε μεμονωμένα ανθρώπινα μέλη αποτελεί την πηγή έμπνευσης και το βασικό θέμα των μαρμάρινων συνθέσεων του γλύπτη Θοδωρή Ποκαμισά, που παρουσιάζονται στην έκθεση «Γλυπτικές φόρμες» στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, στη Χώρα (έως 13/8).

Τέλος, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του ΠΙΟΠ, στον Πύργο Πανόρμου, φιλοξενείται μια συντομευμένη εκδοχή της έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», με αρχαιότητες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (έως 31/8).

atexnhstanisia2018 2 

ΜΥΚΟΝΟΣ


Νησί όπου εδρεύουν παραρτήματα πολλών αθηναϊκών γκαλερί, φιλοξενώντας συχνά διεθνείς καλλιτέχνες, όπως ο ελληνοαμερικανός Philip Tsiaras, «καλτ φιγούρα» της σύγχρονης τέχνης, που παρουσιάζει τα «κρυστάλλινα όπλα» του, γλυπτά από γυαλί στην έκθεση «Crystal Guns», στην Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου (εγκαίνια: 28/7, 21.00).

Έργα ζωγραφικής και κεραμικά παρουσιάζει ο Γιώργος Χαδούλης στην έκθεση «Paintings & Ceramics», που φιλοξενείται στο Grace Mykonos (έως 31/8).

atexnhstanisia2018

Έκθεση «Αστερισμοί στο χώμα»

ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ

Με επίκεντρο το αρχαιολογικό φορτίο του συμπλέγματος των μικρών Κυκλάδων, των Κουφονησίων και της Κέρου, η ομαδική έκθεση «Αστερισμοί στο χώμα» αναπτύσσεται με κέντρο αναφοράς το «αρχαιολογικό εύρημα» και τη θέση του στο εκάστοτε παρόν. Έργα εικαστικά, γλυπτά, μικρές εγκαταστάσεις, ηχητικά, από εννέα καλλιτέχνες, φιλοξενούνται από τον Οργανισμό ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στο κτίριο του παλιού Δημοτικού σχολείου στο Πάνω Κουφονήσι, όπου πρόκειται να στεγαστεί η Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου (έως 2/9).

poros kakour

Έκθεση «Όψεις της μνήμης»

ΠΟΡΟΣ


Τέσσερις σπουδαίοι έλληνες εικαστικοί, οι Γιάννης Αδαμάκος, Τάσος Μαντζαβίνος, Άγγελος Παπαδημητρίου και Γιάννης Ψυχοπαίδης, διερευνούν «Όψεις της μνήμης» και συνομιλούν με το έργο του Κώστα Πανιάρα, στην έκθεση που διοργανώνει η Γκαλερί Citronne (έως 30/9).

ΣΠΕΤΣΕΣ

Ένας ακόμη προορισμός με μόνιμα παραρτήματα αθηναϊκών γκαλερί οι Σπέτσες. Εμπνευσμένος από τους αθλητικούς αγώνες που διοργανώνονται στο νησί, ο Απόστολος Λάβδας παρουσιάζει τα εικαστικά του «Ποδήλατα» στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts  (εγκαίνια: 27/7, 20.30. Έως 5/8). Παράλληλα, η Αλίνα Μάτσα παρουσιάζει την έκθεση «Rainbow» στο ξενοδοχείο «Νησιά», στην Κουνουπίτσα (έως 10/8).

atexnhstanisia2018 3 

Έκθεση «Τόπος συνάντησης»

ΛΕΣΒΟΣ

Καλλιτέχνες με ιδιαίτερη αντίληψη, έντονα συναισθήματα, ελεύθερη γραφή και με κοινό τους θέμα τον άνθρωπο, οι ζωγράφοι Στάθης Βατανίδης, Μαρία Γιαννίκου και Σπύρος Λύτρας συναντιούνται στην Γκαλερί Σαπφώ, στη Μυτιλήνη, στην έκθεση «Τόπος συνάντησης» (έως 31/7).

ΣΑΜΟΣ

Πολιτική μελαγχολία είναι ένα αίσθημα ψυχολογικής βύθισης, ένα μείγμα ενόχλησης, θυμού, απελπισίας, δυσπιστίας, λύπης και εγκλωβισμού που όλο και περισσότεροι πολίτες, σε όλο τον κόσμο, βιώνουν καθημερινά. Έχοντας στο ενεργητικό της πολλές πολιτικά προσανατολισμένες εκθέσεις, η επιμελήτρια Κατερίνα Γρέγου και το Schwarz Foundation διοργανώνουν μια ακόμη διεθνή έκθεση στο Art Space Pythagorion, στο Πυθαγόρειο της Σάμου, με τίτλο «Ανατομία της πολιτικής μελαγχολίας», με τη συμμετοχή 12 ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών (εγκαίνια 3/8, έως 30/9).

 atexnhstanisia2018 4

Έκθεση συλλογής κεραμικών

ΡΟΔΟΣ


Το σπουδαίο εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου «Icaro/Ίκαρος», που ιδρύθηκε από τους Ιταλούς το 1928 και παρέμεινε εν λειτουργία μέχρι το 1988, παράγοντας αντίγραφα των περιζήτητων κεραμικών Ιζνίκ, «ξαναζωντανεύει» στην πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, χάρη στην έκθεση της συλλογής κεραμικών του Γιάννου Θ. Ιωαννίδη, που παρουσίασε για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη το φθινόπωρο του 2017 (έως 31/12).

atexnhstanisia2018 5

Έκθεση Anese Cho: Θραύσματα

ΚΡΗΤΗ


Από την ορεινή Βίνιανη στον Βιάννο, στον Κερατόκαμπο στην κάτω μεριά της Κρήτης, φέρνει με μια χούφτα ζωγραφιστά κεράσια και νεραντζανθούς της άνοιξης, όπως λέει, ο Χρήστος Μποκόρος, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ζωγράφους, που παρουσιάζει μια επιλογή έργων του στην έκθεση «Παραλογή», που σε επιμέλεια του Θεόφιλου Τραμπούλη φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Βιάνου «Σάββας Πετράκης» (έως 30/9).

Στην «πάνω μεριά» και δυτικότερα, στο Κτίριο του Πυροβολικού εντός του Ενετικού Φρουρίου στο Ρέθυμνο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης παρουσιάζει την έκθεση «Κατακερματισμός», της κορεατικής καταγωγής εικαστικού Anese Cho, που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, σε επιμέλεια Θάλειας Βραχοπούλου. Μέσα από τα γλυπτά της, η Cho αναδεικνύει τον κατακερματισμένο ρόλο της γυναίκας ως μητέρας, συζύγου, κόρης και επαγγελματία (έως 15/9).

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Art & Culture
Σχετικά Θέματα
Αφιέρωμα
Κοινοί Θνητοί: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το επαναστατικό συγκρότημα
Αφιέρωμα
5.5.1989: Όταν ο Nick Cave ταρακούνησε το «Ρόδον»
Art & Culture
Τι έφερε η “ανάσταση” της «Μήδειας» στην Επίδαυρο
Αφιέρωμα
Τι κρατά τους Black Veil Brides ζωντανούς στην post-emo εποχή; Η απάντηση έρχεται στο Release Athens
Art & Culture
Ο David Byrne έβαλε φωτιά στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ
Art & Culture
Η Ύδρα στο επίκεντρο της τέχνης και του σινεμά με τη θερινή έκδοση του ArtCinema
Art & Culture
Τα Καλογεράκια πάνε στην Εύβοια με το “Μέλισμα” της ΕΛΣ
Αφιέρωμα
Jean-Michel Jarre: 5 θρυλικές συναυλίες που έμειναν στην ιστορία – πριν κατακτήσει και την Αθήνα
Αφιέρωμα
Σε πάρκα, γήπεδα και βουνά: Πού θα ακούσεις φέτος το καλοκαίρι τους αγαπημένους σου Έλληνες καλλιτέχνες
Art & Culture
Germaine Richier: Η γλύπτρια που επαναπροσδιόρισε την ανθρώπινη μορφή, στην Άνδρο
Art & Culture
David Byrne: Ο πιο ευφυής, εκκεντρικός πρωτοπόρος της pop κουλτούρας
Art & Culture
Το βράδυ που ο Γιώργος Λούκος επέστρεψε μετά τιμής στην Πειραιώς 260