MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Δεκαοχτώ θεατρικές (+2 χορευτικές) παραστάσεις που περιμένουμε το 2018

Η θεατρική ατζέντα του νέου χρόνου και μέχρι τους καλοκαιρινούς μήνες του Φεστιβάλ Επιδαύρου είναι χορταστική. Ξεχωρίζουμε τις σημαντικότερες παραστάσεις.

"Γρανάδα", φωτογραφία Ελίνα Γιουνανλή
author-image Στέλλα Χαραμή

Πρωτοεμφανιζόμενες δραματουργίες και “πειραγμένα” κλασικά έργα. Τραγωδίες του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, του Τένεσι Ουίλιαμς και αρχαίες τραγωδίες. Τραγωδίες κλειστού και ανοιχτού χώρου. Χορός της σύγχρονης ευρωπαϊκής σκηνής. Διασκευασμένα μυθιστορήματα σε αναπάντεχες αναγνώσεις. Σπουδαίες συμπαραγωγές και μετακλήσεις. 18 (και όχι μόνο) λόγοι που ορίζουν, σε αυτή τη φάση, το θεατρικό ενδιαφέρον της νέας χρονιάς. Από τις πρώτες παγωμένες ημέρες της χρονιάς μέχρι και το καλοκαίρι της Επιδαύρου.

Ρομπ/Rob

Erxontai2018 Rob
Ευθύμης Φιλίππου και Δημήτρης Καραντζάς: Αυτό που λέμε πολυαναμενόμενη σύζευξη. Κι όταν αυτή βαφτίζεται μέσα στο αίμα ενός serial killer και των θυμάτων του αποκτά και το αναγκαίο σασπένς. Τώρα, ο Ρομπ είναι νεκρός και οι άνθρωποι που τον γνώρισαν ή ήθελαν να τον γνωρίσουν σκιαγραφούν το πορτρέτο του στη διάρκεια μιας μυστηριώδους, ανορθόδοξης τελετής μνήμης. Ποιος ήταν επιτέλους ο Ρομπ; Ο βραβευμένος σεναριογράφος εμπνέεται από το συνταρακτικό «Ρομπέρτο Τσούκο» του Κολτές και ο Δημήτρης Καραντζάς παραλαμβάνει το υλικό του καθοδηγώντας μια ζηλευτή ομάδα πρωταγωνιστών: Χρήστος Λούλης, Αγγελική Παπούλια, Ελίνα Ρίζου, Εύη Σαουλίδου, Μιχάλη Σαράντη, Μαρία Σκουλά, Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Γιάννη Κλίνη, Βασίλη Μαγουλιώτη.
Πρεμιέρα 17 Ιανουαρίου
Που Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, Κεντρική Σκηνή

Φθινοπωρινή σονάτα

Erxontai2018 Sonata
Θηρίο της έβδομης τέχνης, πρόσωπο-σταθμός για την τέχνη του 20ου αιώνα, ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής. Ένα από τα σημαντικότερα κληροδοτήματα του Ιγκμαρ Μπέργκμαν, η «Φθινοπωρινή σονάτα» του 1978 τροφοδοτεί το ρεπερτόριο του Θεάτρου Κεφαλληνίας. Η Μπέττυ Αρβανίτη – αμέσως μετά τις «Τρεις Ψηλές γυναίκες» του Εντουαρντ Αλμπι – εντρυφεί και πάλι σ’ ένα κείμενο που εστιάζεται σε μια ανελέητη οικογενειακή σύγκρουση: Μια καταξιωμένη πιανίστα μα αδιάφορη μητέρα συναντά την κόρη της, με αφορμή το χαμό του παιδιού της και μεταξύ τους ξεσπά ένας οδυνηρός σπαραγμός. Η Μπέττυ Αρβανίτη ως μητέρα και η Δέσποινα Κούρτη ως κόρη αναλαμβάνουν να ζωντανέψουν την ανελέητη σύγκρουση ενώ μαζί τους θα εμφανιστεί και ο Δημήτρης Ημελλος. Τη σκηνοθεσία της παράστασης αναλαμβάνει ο Αρης Τρουπάκης ανανεώνοντας τη συνεργασία του με το «Κεφαλληνίας».
Πρεμιέρα Τέλος Ιανουαρίου
Που Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας

Γρανάδα

Erxontai2018 Granada2
Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού. Τέσσερα χρόνια μετά τον «Αβελάρδο και Ελοϊζα» και ο σκηνοθέτης ενεργοποιείται ξανά συγγραφικά (το έργο θα κυκλοφορήσει και σε βιβλίο) γράφοντας για την απώλεια, τις συμπτώσεις που δένουν τις ζωές μας για πάντα, τα γεγονότα που κανονικά δεν θα έπρεπε να συμβούν, και τους ανθρώπους που θέλουν να προχωρήσουν παρόλα αυτά. Η ιστορία του συμβαίνει στη Γρανάδα, «την πόλη του καλού θανάτου» και παρακολουθεί την τραγική ιστορία ενός ερωτευμένου ζευγαριού που συνδέεται απροσδόκητα με τον πολύπαθο βίο της βασίλισσας Ιωάννας της Καστίλης – γνωστής και ως Ιωάννας της τρελής, η οποία κατέρρευσε ψυχολογικά κατά την απώλεια του συζύγου της. Πρωταγωνιστούν οι Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιώργος Γλάστρας, Αλεξία Μπεζίκη, Στέφη Πουλοπούλου, Διαμαντής Διαμαντίδης και η Εφη Σταμούλη της «Πειραματικής Σκηνής» της Θεσσαλονίκης που εμφανίζεται για πρώτη φορά σε αθηναϊκή σκηνή.
Πρεμιέρα 31 Ιανουαρίου
Που Από Μηχανής θέατρο

Ακυβέρνητες Πολιτείες: Νυχτερίδα

Erxontai2018 Νyxterida
Η κορύφωση της τριλογίας. Το φιλόδοξο εγχείρημα θεατροποίησης του μνημειώδους έργου του Στρατή Τσίρκα, ολοκληρώνεται αυτή την άνοιξη. Ο Αρης Τρουπάκης διαδέχεται την Έφη Θεοδώρου και τη «Λέσχη» της και τον Γιάννη Λεοντάρη με την «Αριάγνη» για να αφηγηθεί τα γεγονότα της Αλεξάνδρειας του 1944 όπου ενεργοποιείται το κίνημα του Απρίλη και καταστέλλεται δραματικά. Η απήχηση των πολιτικών εξελίξεων μέσα στη δίνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μπλέκεται με τους έρωτες και τα όνειρα φανταστικών προσώπων που κρατούν στο επίκεντρο της πλοκής τον αριστερό διανοούμενο Μάνο Συμωνίδη. Και εδώ η πρωταγωνιστική ομάδα παραμένει σταθερή: Δημήτρης Πασσάς, Παντελής Δεντάκης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Θανάσης Δήμου. 
Πρεμιέρα 31 Ιανουαρίου
Που Θέατρο Τέχνης – Σκηνή Φρυνίχου

Λεωφορείον, ο πόθος

Erxontai2018 Marmarinos
Βαρύς αισθησιασμός, αλύτρωτοι πόθοι και ματαιωμένοι ήρωες. Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός κατεβαίνει στο λιμάνι του Πειραιά για να συναντήσει τους καταραμένους της Νέας Ορλεάνης και του Τένεσι Ουίλιαμς – για πρώτη φορά στην πληθωρική καριέρα του. Τι είδους γοητεία θα του ασκήσουν το τραυματισμένο “εγώ” της Μπλανς Ντιμπουά, το κλασικό έργο των λυρικών και ψυχαναλυτικών ξεσπασμάτων; Κορυφαίοι συνομιλητές στην έρευνα του η Μαρία Ναυπλιώτου ως εύθραυστη Μπλανς, ο Χάρης Φραγκούλης ως Στάνλεϊ Κοβάλσκι και η Θεοδώρα Τζήμου ως Στέλλα. Υποσχόμενο και το soundtrack της παράστασης καθώς θα φέρει την υπογραφή του Άγγελου Τριανταφύλλου.
Πρεμιέρα 2 Φεβρουαρίου
Που Δημοτικό θέατρο Πειραιά

Ανεμοδαρμένα ύψη

Erxontai2018 Anemodarmena
Η πρώτη τους φορά. Κλασικό κείμενο ξένου ρεπερτορίου δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ ξανά – μέχρι τώρα. Η θαυματουργή ομάδα «Χώρος» συσπειρώνεται γύρω από το έργο της Εμιλυ Μπροντέ όπου ο έρωτας του Χίθκλιφ και της Κάθριν κατακρημνίζει τις ζωές τους ως την ερημιά του θανάτου. Η ιδέα ανήκει στην Έλενα Μαυρίδου που διασκευάζει το έργο για το θέατρο (και εισάγει με τον σχεδιασμό της Ράνιας Εμαννουηλίδου μια έντονη εικαστική ταυτότητα στο ανέβασμα), ο Σίμος Κακάλας σκηνοθετεί και η Δήμητρα Κούζα ερμηνεύει τον εμβληματικό ρόλο της Κάθριν. 
Πρεμιέρα 9 Φεβρουαρίου
Που Θέατρο Χώρος

Xenos

Erxontai2018 AkramKhan
Χορευτής και χορογράφος. Πρεσβευτής του σύγχρονου χορού όσο και της ασιατικής παράδοσης. Βρετανός με ρίζες από το μακρινό Μπαγκλαντές. Κι όλη αυτή η κληρονομιά να ξεσπάει στο σώμα του. Δεν είναι υπερβολή· ο Ακραμ Καν είναι μια σπάνια φυσιογνωμία της παγκόσμιας χορευτικής σκηνής. Κι ως τέτοια επιστρέφει στην Αθήνα, στο νέο του σόλο με τον ελληνικό τίτλο να υμνεί την οδύσσεια του άπατρη και του μετανάστη. Μαζί του πέντε διακεκριμένοι μουσικοί να ξυπνούν μνήμες του ινδικού κατάκ και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο πλευρό του ως διεθνής συμπαραγωγός της παράστασης.
Πρεμιέρα 21-27 Φεβρουαρίου
Που Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, Κεντρική Σκηνή

Skylight

Erxontai2018 Skylight
Σκηνοθέτης για δεύτερη φορά φέτος. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης καθοδηγεί τον Δημήτρη Καταλειφό των υψηλών ερμηνευτικών δυνατοτήτων με αφορμή το πολυβραβευμένο έργο του Ντέϊβιντ Χίαρ. Γραμμένο το 1996, το έργο παρακολουθεί, βάζοντας στο κάδρο το βροχερό Λονδίνο, ένα τρίγωνο έρωτα, εξάρτησης και πάθους ανάμεσα σε δύο άνδρες και μια νεαρή γυναίκα, οι ζωές των οποίων τέμνονται από διαφορετικές γι’ αυτό και συγκρουόμενες κοινωνικές και πολιτικές καταβολές. Extra teaser ο Δημήτρης Καταλειφός να συναντά ξανά επί σκηνής (μετά τη σύμπραξη της «Ολεάννας») τη Λουκία Μιχαλοπούλου και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης τη συμπρωταγωνίστρια του στο σαρωτικό «Θεό της σφαγής».
Πρεμιέρα Φεβρουάριος
Που Θέατρο Εμπορικόν

Ζ

Erxontai2018 Eyaggelatou
Η πρόσφατη πολιτική ιστορία σε όπερα. Το διεθνώς αναγνωρισμένο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού πάνω στα γεγονότα της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη γίνεται υλικό για το μουσικό θέατρο σε λιμπρέτο του πολυβραβευμένου συγγραφέα Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη (που ακολουθεί, όπως δηλώνει, το δρόμο της οικονομίας για να αναδείξει τα πρόσωπα και το πολιτικό περιβάλλον της εποχής) και σύνθεση του Μηνά Μπορμπουδάκη (που εμπνέεται από τα μουσικά μοτίβα της δεκαετίας του 1960). Την παράσταση σκηνοθετεί η Κατερίνα Ευαγγελάτου, η οποία για δεύτερη φορά μετά την πολύτιμη εμπειρία στην όπερα της Περμ με «Τα παραμύθια του Οφενμπαχ» δοκιμάζει τις δυνάμεις της στο είδος του μουσικού θεάτρου.
Πρεμιέρα 2 Μαρτίου
Που Εθνική Λυρική Σκηνή, Εναλλακτική Σκηνή

Λουτσία Ντι Λαμμερμούρ

Erxontai2018 Lucia
Συνεργασία υψηλών προδιαγραφών. Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάζεται με την Βασιλική Όπερα του Λονδίνου πάνω στο αριστούργημα του ρομαντικού μπελ κάντο του Γκαετάνο Ντονιτσέττι (στο πλαίσιο του κύκλου ιταλική όπερα). Και οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ. Ο βρετανικός οργανισμός συνεισφέρει με την ανάθεση της σκηνοθεσίας στην Κέιτι Μίτσελ – με τη δημιουργική ευφυΐα της οποίας είχαμε έρθει σε μετωπική σύγκρουση το 2012, όταν το Φεστιβάλ Αθηνών την φιλοξενούσε την αριστουργηματική ματιά της πάνω στη «Δεσποινίς Τζούλια» του Στρίντμπεργκ. Τη μουσική διεύθυνση της παραγωγής αναλαμβάνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτας, αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου και η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια της ΚΟΘ Ζωή Τσόκανου.
Πρεμιέρα 14 Μαρτίου
Που Εθνική Λυρική Σκηνή, Κεντρική Σκηνή

Βάκχες

Erxontai2018 Vakxes
Το αρχαίο δράμα είναι ροκ. Ο Αρης Μπινιάρης – φιλοξενούμενος της Στέγης – εισηγείται το παραπάνω αξίωμα, δίνοντας στη μνημειώδη τραγωδία του Ευριπίδη τη φόρμα και το βρυχηθμό μιας ροκ συναυλίας. Ο κορυφαίος στοχασμός της αρχαίας γραμματείας για τη σύγκρουση της λογικής και του ενστίκτου τροφοδοτεί τη νέα του σκηνοθεσία στο είδος του αρχαίου δράματος και μάλιστα σε κλειστό χώρο – μετά τους σαρωτικούς «Πέρσες» του περασμένου καλοκαιριού. Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη – σε συνέχεια της υπερβατικής ερμηνείας της στους «Πέρσες» ως Άτοσσα – ανανεώνει τη συνεργασία της μαζί του και ως Αγαύη στέφεται επικεφαλής του θιάσου των Χρήστου Λούλη, Γιώργου Γάλλου, Εύης Σαουλίδου, Αννας Καλαϊτζίδου.
Πρεμιέρα 21 Μαρτίου
Που Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, Κεντρική Σκηνή

Requiem pour L.

Erxontai2018 Requiem
Ο Μότσαρτ χορεύει. Και το οφείλει στο σημαντικό δίδυμο καλλιτεχνών Αλαίν Πλατέλ και Φαμπρίσιο Κασόλ. Οι δυο τους, γνωστοί για τις, από κοινού, προκλητικές αναγνώσεις του κλασικού δυτικού ρεπερτορίου παραλαμβάνουν το «Ρέκβιεμ» και μαζί με τη βέλγικη κολεκτίβα les Ballets C de la B το εκτοξεύουν σε μια πρωτόγνωρη μουσική εμπειρία και μια παράδοξη μουσική πολυφωνία που διασταυρώνει την ευρωπαϊκή και την αφρικανική μουσική, που έλκει στοιχεία από την τζαζ και τις οπερατικές άριες ως την παράδοση της «Μαύρης Ηπείρου».
Πρεμιέρα 12-15 Απριλίου
Που Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, Κεντρική Σκηνή

Ο Ηλίθιος

Erxontai2018 Diamantis
Η πρώτη “εντός των τειχών” σκηνοθεσία. Μετά την ανανέωση της θητείας του ως καλλιτεχνικός διευθυντής, ο Νίκος Διαμαντής σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο Δημοτικό Θέατρο, δοκιμάζοντας την πιο τολμηρή επιλογή στο ρεπερτόριο του: Τον «Ηλίθιο» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Με πρώτη ύλη την εμβληματική μετάφραση του Αρη Αλεξάνδρου και με τον βιρτουόζο της μετάφρασης Διονύση Καψάλη να διασκευάζει για το θέατρο, ο σκηνοθέτης αφηγείται την ιστορία του επιληπτικού πρίγκιπα Μίσκιν που μέσα στην αφέλεια και την αθωότητα του έρχεται αντιμέτωπος με την ανελέητη χλεύη του περιβάλλοντος του. Στον βασικό ρόλο θα δούμε τον Πέτρο Φιλιππίδη πλαισιωμένο από ένα θίασο αξιώσεων: Γιάννη Στάνκογλου, Μαρία Κίτσου, Λένα Παπαληγούρα, Γιώργο Κωνσταντίνου.
Πρεμιέρα 13 Απριλίου
Που Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το παιχνίδι της σφαγής

Erxontai2018 Kakleas
Βουτιά στο παράλογο μετά μουσικής. «Το κωμικό είναι η βαθύτερη γνώση του παραλόγου, γι’ αυτό νομίζω ότι προξενεί μεγαλύτερη απόγνωση από το τραγικό. Το κωμικό είναι τραγικό και η τραγωδία του ανθρώπου είναι μια κωμωδία». Τάφε έφη Ιονέσκο κι αυτό καλείται να αποδείξει ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετώντας το αριστούργημα του που στην Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά το 1971 στο Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν. Επί σκηνής μια ολόκληρη πόλη αφανίζεται από επιδημία και όλοι μοιάζουν ανίσχυροι μπροστά στη λαίλαπα της απώλειας. Και καθώς τα προσχήματα και τα προσωπεία πέφτουν, οι άνθρωποι συνεχίζουν να θεωρητικολογούν αρνούμενοι να κατανοήσουν το θάνατο. Ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος μεταφράζει και διασκευάζει το κείμενο, ο Σταύρος Γασπαράτος γράφει τη μουσική και πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, οι Στεφανία Γουλιώτη, Στέλιος Ιακωβίδης, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Λαέρτης Μαλκότσης, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος ΠαπαγεωργίουΜαρία Διακοπαναγιώτου.
Πρεμιέρα 22 Απριλίου 
Που Εθνικό θέατρο, Σκηνή Rex 

Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης

Erxontai2018 Mastorakis2
Μεσοπόλεμος κι ο φασισμός καλπάζει. Στην Βιέννη του 1931 επιστρέφει ο Νίκος Μαστοράκης παρασυρμένος από την γοητεία του λαϊκού, κωμικοτραγικού έπους του Εντεν Φον Χόρβατ. Στο κέντρο του η ιστορία της νεαρής Μαριάννε και η μάταιη προσωπική της επανάσταση: Σε μια προσπάθεια να νικήσει της στασιμότητα του βίου της, εγκαταλείπει τον αρραβωνιαστικό που της έχει επιβάλλει ο πατέρας της, τυφλωμένη από τα θέλγητρα ενός ωραίου τζογαδόρου. Όμως, η ηρωική της απόδραση θα στεφθεί με αποτυχία… Μετά τις διαδοχικές επιτυχίες των «Παιδιών του Ηλιου» και της «Επανένωσης της Βόρειας με τη Νότια Κορέα», ο Νίκος Μαστοράκης συνεχίζει στο Υπόγειο του Τέχνης έχοντας στη διάθεση του μια θαυμάσια διανομή: Θάνος Τοκάκης, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ναταλία Τσαλίκη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Ιωάννα Μαυρέα. Στην κορυφή της η Μάγια Λυμπεροπούλου που επιστρέφει μετά από χρόνια απουσίας στη σκηνή.
Πρεμιέρα Απρίλιος
Που Θέατρο Τέχνης, Υπόγειο Πεσμαζόγλου

Υπόθεση Μακρόπουλου

Erxontai2018 Houvardas
Το μυστήριο για το ελιξίριο. Η διάσημη τραγουδίστρια Εμίλια Μάρτυ κατέχει το μυστικό της αιώνιας νιότης χάρη στο ελιξίριο που παρασκεύασε τον 16ο αιώνα ο Κρητικός αλχημιστής Ιερώνυμος Μακρόπουλος και πατέρας της “πρώτης” έμβιας εκδοχής της. Θα έρθει όμως η στιγμή που θα αποφασίσει να παραδοθεί στο θάνατο… Το σπουδαίο έργο του Λέος Γιάνατσεκ ανεβαίνει για πρώτη φορά από τη Λυρική Σκηνή, εδώ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Ποιότητες θρίλερ και φαντασίας, μεταφυσικής αγωνίας και υπαρξιακών αναζητήσεων θα τροφοδοτήσουν την προσέγγιση του που θα έχει για πρωταγωνίστρια τη διακεκριμένη υψίφωνο Ελενα Κελεσίδη.
Πρεμιέρα 20 Μαΐου
Που Εθνική Λυρική Σκηνή, Κεντρική Σκηνή

Τίμων, ο Αθηναίος

Erxontai2018 Livathinos
Επιστροφή στον Σαίξπηρ. Εννιά χρόνια μετά τη σκηνοθεσία του στο «Βασιλιά Ληρ», ο Στάθης Λιβαθινός επανακάμπτει στις σαιξπηρικές τραγωδίες – αυτή τη φορά με την παραβολή του ευγενούς μα σπάταλου Αθηναίου που σκορπά την περιουσία του οργανώνοντας συμπόσια προς τιμήν των φίλων του· μα μόλις παρίσταται ανάγκη βρίσκεται αντιμέτωπος με την αχαριστία τους. Τον Τίμωνα ως διαχρονικό κωμικοτραγικό σύμβολο για τον άνθρωπο που χάνει την πίστη του στον Άνθρωπο θα υποδυθεί ο Βασίλης Ανδρέου ενώ την πρωταγωνιστική ομάδα θα πλαισιώσουν σταθεροί συνεργάτες του Λιβαθινού ανάμεσα τους οι Αμαλία Τσεκούρα, Νίκος Καρδώνης, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης και Αρης Τρουπάκης.
Πρεμιέρα 1η Ιουνίου
Που Εθνικό θέατρο, Κεντρική Σκηνή

Χοηφόροι

Erxontai Chioti
Οι Vasistas λένε το κορυφαίο θρηνητικό τραγούδι της αρχαιότητας. Η θεατρική ομάδα που έχει ασχοληθεί εντατικότερα από κάθε άλλη γύρω από τη μουσικότητα του λόγου – και γι’ αυτό το λόγο το ιδίωμα της συγγενεύει άμεσα με την αρχαία τραγωδία – κάνει την πρώτη της εμφάνιση στη Μικρή Επίδαυρο. Με το Χορό αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή και τον προσανατολισμό της ανάγνωσης στη «βαθιά σύγκρουση των ενστίκτων του ανθρώπου με την κοινωνική του υπόσταση» η Αργυρώ Χιώτη σκηνοθετεί την ομάδα με, σχεδόν, όλα τα μέλη της παρόντα: Εύη Σαουλίδου, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Ματίνα Περγιουδάκη, Γιάννης Κλίνης, Ελένη Βεργέτη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη.
Πρεμιέρα 6-7 Ιουλίου
Που Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Μήδεια

Erxontai2018 Karathanos
Ο Νίκος Καραθάνος και ο Μποστ. Ο Νίκος Κηπουργός και ο Μποστ. Η κλασική παρωδία του Μποστ για τη μεταπολεμική περιπέτεια του ελληνικού έθνους μετασχηματίζεται σε οπερέτα χάρη στην πρωτότυπη σύνθεση του Νίκου Κηπουργού και την, ευαίσθητα, ευρηματική ματιά του Νίκου Καραθάνου – εδώ στην πρώτη του συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή. Η «Μήδεια» θα είναι η πρώτη στον κύκλο των νέων παραγγελιών σε διακεκριμένους Ελληνες συνθέτες με στόχο ανακινηθεί δημιουργικά το είδος που άνθισε κατά το Μεσοπόλεμο στο ελληνικό μουσικό θέατρο.
Πρεμιέρα 7 Ιουλίου
Που Εθνική Λυρική Σκηνή, Κεντρική Σκηνή

Ηλέκτρα

Erxontai2018 Hlektra
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου στην Επίδαυρο. Αυτό κι αν είναι προσδοκία. Ο σκηνοθέτης των εικαστικών θαυμάτων και ιδιοσυγκρασιακός μελετητής του αρχαίου δράματος (μόλις πέρυσι ολοκλήρωσε μια θαυμάσια τριλογία με αφορμή την «Ορέστεια») παίρνει τις ευλογίες του Εθνικού θεάτρου για να κάνει το ντεμπούτο του στην αργολική ορχήστρα με την πιο «άγρια» τραγωδία του Σοφοκλή. Διαβάζοντας την σαν τραγωδία της ανταπόδοσης κι όχι της δικαιοσύνης, στέφει για πρωταγωνίστρια του την σπουδαία Αλεξία Καλτσίκη – συνεργάτιδα του και στη «Μετατόπιση προς το ερυθρό» που εκτόξευσε το άστρο του πριν από τρία χρόνια στο Φεστιβάλ Αθηνών.
Πρεμιέρα 20-21 Ιουλίου
Που Εθνικό Θέατρο, Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b