MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Κοίτα να δεις ποιοί – ακόμη – έχουν καινούργιο άλμπουμ (ως το τέλος της χρονιάς)

Κοίτα να δεις ποιος έχει καινούργιο άλμπουμ. Κοίτα να δεις ποιοί πρόλαβαν την χρονιά. Κοίτα να δεις ποιοι έκαναν φλας-μπακ και κοίτα να δεις ποιοι καθυστέρησαν τις υποσχέσεις; Κοίτα να δεις ποιοι ήρθαν; Οι U2 ήρθαν ήδη (με το Songs of Experience) -αυτά και άλλα πολλά σε μια υπερ-παραγωγή Δεκεμβρίου, σε στενό μαρκάρισμα από χριστουγεννιάτικους συνήθεις ύποπτους και με πίστη στο αναμφισβήτητο: ωραίες μουσικές υπάρχουν. Επιλέγουμε μερικές απο αυτές που βγαίνουν ως το τέλος της χρονιάς.

Rolling Stones
author-image Μαρία Μαρκουλή

Van Morrison – Versatile

Ο Βαν Μόρισον παίζει σε νοσταλγικό φόντο, κάνει τα γλυκά μάτια στη τζαζ και ερμηνεύει από Κόουλ Πόρτερ και Γκέρσουϊν ως Βαν Μόρισον, τζαζ στάνταρντς και δικά του κομματια, λέει και ωραιότατα το παραδοσιακό Skye Boat Song με τον Ιρανδέζικο τρόπο που μόνο αυτός ξέρει. Το έργο έχει τίτλο Versatile και κυκλοφορεί στα καλά δισκοπωλεία -και παντού εκεί έξω- μόλις τρεις μήνες από το Roll with the Punches τον δίσκο που έβγαλε με τα μπλουζ.

Πέραν του Van the Man και άλλοι παλιοί κάνουν θόρυβο που αξίζει να ακουστεί δυνατά. Και εννοώ δυνατά:

Neil Young & The Promise of Real – The Visitor

 Neil Young the visitor

Πολύ αργά για να σταματήσει πια συνεχίζει απτόητος, ακαταπόνητος και επί της ουσίας πάντα. Για δεύτερη φορά μαζί με τους Promise of Real (την μπάντα όπου παίζει ο Λούκας Νέλσον, γιος του Γουίλι) ο Νιλ Γιιάνγκ έρχεται τώρα με το The Visitor. Εδώ θα βρεις και το Already Great που ο Γιανγκ και η μπάντα έστειλαν σαν συστημένο γράμμα – απάντηση στον Τραμπ και σε εκείνο που κάθε τόσο πετάει το «make America great again». ‘Ετσι, για να μην μένουν αναπάντητα κάποια πράγματα. Οι φαν επίσης θα έχουν προσέξει ότι δεν έχει περάσει καιρός που ο Καναδός σύχναζε πάλι στις καινούργιες κυκλοφορίες. Κάπου πριν από δυο μήνες βγήκε το The Hitchhiker που είχε ηχογραφηθεί το 1976, αλλά ο ήχος του 76 είναι πάντα hot όπως και ό,τι κάνει ο Neil Young (λέω τη γνώμη μου). 

The Rolling Stone – On Air

– Α, μπα; A, ναι. Οι Rolling Stones. Δεν στερούν ούτε στη φετινή εορταστική σεζόν την παρουσία τους και αυτή τη φορά είναι ΟΝ AIR. Tι θα ακουγόταν πιο Χριστουγεννιάτικο κάτω από το έλατο, από τις ηχογραφήσεις που οι Stones έκαναν (στο στούντιο & λάιβ) και μεταδόθηκαν από το BBC στην περίοδο 1963- 1965; Ούτε τα κάλαντα! Έχουμε και νοσταλγία και εγκυρότητα και τον Κιθ Ρίτσαρντς στο ίδιο σημείο. Και του χρόνου!

Belle & Sebastian – How To Solve Human Problems

 bell_sebastian

Τους Belle and Sebastian τους έχουμε κοντά μας με μια τριλογία, το How To Solve Human Problems (1, 2 και 3) τρία Ep, που βγαίνουν διαδοχικά, το πρώτο στις 8 του μήνα, το δεύτερο στις 19 Ιανουαρίου του 2018 και το τρίτο στις 16 Φεβρουαρίου. Ιδέες και έργα από τους αξιαγάπητους Σκωτσέζους που προσπαθούν σταθερά και δίνουν ένα νόημα στον πολύπαθο όρο ‘indie pop”.

N.E.R.D – No_one Ever Really Dies

 nerd

N.E.R.D δηλαδή No_one Ever Really Dies είναι το σχήμα του Φαρέλ Γουίλιαμς βέβαια και το όνομα του άλμπουμ τους όμως, του πέμπτου στη σειρά (ανάμεσα στα πολλά και διάφορα πρότζεκτ του Φαρέλ) και είναι από αυτά που η μουσική σου ενημέρωση βάζει πρώτα στο τραπέζι. Με συμμετοχές από Αντρέ Γουίλιαμς, Κέντρικ Λαμάρ, Γκούτσι Μέιν και άλλους πρωταγωνιστές του ήχου των τελευταίων χρόνων σε φανκ, χιπχοπ και νέο-σόουλ συνδυασμούς. Ποικιλία και ευρηματικότητα τα δυνατά του σημεία.

Jim James – Tribute to 2

 jim_james

Πάντα εκλεκτικός τόσο με τους My Morning Jacket το συγκρότημά του όσο και στις προσωπικές του δουλειές, ο Γιμ Γέιμς (έτσι) φροντίζει ώστε το στίγμα του να είναι ευκρινές, διασκευάζοντας αγαπημένα παλιά και πιο καινούργια τραγούδια όπως των Beach Boys, Sonny and Cher, Elvis Presley, Willie Nelson, Bob Dylan κ.α. Και θα ήταν ένα ωραίο λάιβ, έτσι όπως το φαντάζομαι, για να βλέπαμε εδώ.

Μiguel – War & Leisure

miguel war and leisure 

Εδώ και λίγες ημέρες ο Miguel παίζει στις καλύτερες μουσικές προτάσεις. Ο τύπος τα κατάφερε και πάλι να ενσωματώσει στο είδος της ποπ που επεξεργάζεται όλα τα στοιχεία που σε κάνουν να την προσέξεις –grooves, φαντασμαγορία, ‘βρώμικα’ beats, σόουλ συναίσθημα. Επιβεβαιώνοντας και άλλη μια φορά ότι τα ενδιαφέροντα ακούσματα αυτούς τους καιρούς έρχονται από τη Δυτική Ακτή και μας αρέσουν.

Eminem – Revival

Eminem Revival

E; Πάλι; Ελπίζουμε_και το ελπίζει και ο ίδιος ο Έμινεμ_ ότι θα προλάβει την καινούργια χρονιά. Πάντως ο Dre (σταθερός συνεργάτης του) ενημέρωσε με tweet, μόλις τις προάλλες για επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας, την 15η Δεκεμβρίου. Το Revival έρχεται. Στ’ αλήθεια- έρχεται (είπαν).

Με το ίδιο Δεκεμβριάτικο, εορταστικό κύμα καταφθάνουν επίσης επανακυκλοφορίες και συλλογές, επετειακά πακέτα, ζωντανές ηχογραφήσεις, μεγάλα ονόματα, Έλα Φιτζέραλντ, Τομ Γουέιτς, Τσακ Μπέρι, Τελόνιους Μονκ, Φέλα Κούτι και άλλα πλούσια σε ένα σκηνικό όχι και τόσο πλούσιο για τη δισκογραφία που έχει αλλάξει πρόσωπο, στιλ και χαρακτήρα. Κρατήστε όμως αυτό το βασικό: πολλή και καλή μουσική υπάρχει και βρίσκεται παντού.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b