MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

O τυφώνας Despacito φέρνει τη λάτιν-ποπ μπροστά

Πολύ ψάξιμο δεν χρειάζεται για να πεις ποιο ήταν το τραγούδι του φετινού καλοκαιριού- όποιος δεν το έχει ακούσει, ενδιαφέρον θα ήταν να μας πεί πού είχε χαθεί τόσο καιρό.

author-image Μαρία Μαρκουλή

Από την Αλάσκα ως τη Γαύδο, πέρασε ο τυφώνας Despacito – όλοι, ευτυχώς, είναι καλά και η λάτιν-ποπ καλύτερα.

Όσο και να μην θέλεις να ανακατεύεις αριθμούς στα λόγια και στους ρυθμούς, τα νούμερα εδώ γράφουν σενάριο: Μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες, το βίντεο του Despacito, το επίσημο βίντεο του τραγουδιού των δυο Πορτορικάνων Luis Fonsi και Daddy Yankee, είχε πάνω από 3.5 δισεκατομμύρια views και η έκδοχή του στο ρεμίξ με τον Justin Bieber έμεινε στην κορυφή της ‘hot’ λίστας του billboard για 16 εβδομάδες.

Είναι (όπως σημειώνουν οι παρατηρητές) το πρώτο τραγούδι, όλο στα ισπανικά, που έπιασε ταβάνι στη λίστα από την εποχή του Μακαρένα (αν θυμάστε, το 1996).

Παράλληλα μένει στην ιστορία και σαν το πιο «stream-αρισμένο» τραγούδι ως τώρα (μετρώντας επιδόσεις μέσα από τα streaming services, Spotify, Tidal, Apple Music, Soundcloud… ) Σε περίπτωση που δεν σας έχει πετύχει κάπου ως τώρα, θα σας βρει σε λίγο. Αργά ή γρήγορα δηλαδή.

Και τι θα πει Despacito; Θα πει: αργά.

Οι δύο Πορτορικάνοι που το ερμηνεύουν, ο Luis Fonsi και ο Daddy Yankee, είναι μεγάλα ονόματα στο δικό του χώρο ο καθένας, ποπ σταρ ο πρώτος, του reggaeton προσωπικότητα ο δεύτερος. Υπογράφουν και τη σύνθεση του κομματιού μαζί με την Παναμέζα Erikah Ender παίρνοντας τα εύσημα γι’ αυτή λάτιν-ποπ έκρηξη που ανοίγει δρόμους για όλο το είδος.

Σημειωτέον, αν και όχι τόσο εμφανές κάτω από τις σαρωτικές διαδρομές του Despacito, το ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια, εναλλακτικά ρεύματα από όλο το φάσμα της λάτιν μουσικής και των μουσικών ρευμάτων της Καραϊβικής (cumbia, reggae, dancehall, reggaeton, bachata …) καθώς και νέοι καλλιτέχνες, δημιουργοί, labels που ειδικεύονται στο είδος φτάνουν πια όλο και σε πιο μεγάλα ακροατήρια.

To Despacito τώρα, εκτιμούν οι μουσικοί παραγωγoί, φαίνεται να επιταχύνει τα πράγματα. Είναι η ώρα της λάτιν ποπ. Και η Skakira, o Ricky Martin, η Jennifer Lopez, o Enrique Iglesias, τι έκαναν τόσο καιρό; ‘Εκαναν τη δουλειά τους καλά, πάντα όμως κρατώντας μια σχετική ισορροπία ανάμεσα στα ισπανικά και τα αγγλικά τους.

Το καινούργιο άλμπουμ της Λόπεζ όμως που έρχεται σε λίγο, θα είναι όλο στα ισπανικά, σε παραγωγή του εκλεκτού Marc Antony πρώην συζύγου της και από τα πιο βαριά ονόματα του λάτιν μουσικού κόσμου. Στο δε ρεμίξ του Despacito ο Justin Bieber τραγουδάει και αυτός στα ισπανικά κλείνοντας το μάτι στο ισπανόφωνο κοινό του.

Είναι η ώρα της λάτιν ποπ για έναν πολύ σοβαρό λόγο ακόμη– τα τραγούδια στα ισπανικά διαδίδονται και ακούγονται όλο και πιο δυνατά μέσα στο αντι-λάτιν κλίμα της πολιτικής του Τραμπ, σαν φωνή που δυναμώνει συνεχώς σε ένταση.

Τι να περιμένουμε σε λάτιν συνέχεια; Μείνετε να δούμε. Ίσως εμφανιστεί και η Adele με τη δική της λάτιν ερμηνεία. Και αυτό, σιγά-σιγά και despacito.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b