MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Λεξικό#11:George Michael

Μετά τον αναπάντεχο θάνατο του το βράδυ της Κυριακής, στα 53 του χρόνια, η στήλη παρουσιάζει ένα χρονικό θαρραλέων δηλώσεων του George Michael κατά την τελευταία 30ετία.

author-image Στέλλα Χαραμή
Γιώργος Κυριάκου Παναγιώτου. Πυκνές βλεφαρίδες και μαύρα μαλλιά. Μητέρα χορεύτρια, πατέρας ιδιοκτήτης εστιατορίου. Μετανάστης δεύτερης γενιάς στα προάστια του Λονδίνου. Αγγλοκύπριος – δικός μας. Στο Γυμνάσιο του Κίνγκσμπουρι φαντασιώνεται γυμνές καλόγριες και την καθηγήτρια των μαθηματικών. Στο Λύκειο φαντασιώνεται αγόρια. Ξέρει ότι θα γίνει τραγουδιστής. Ο κολλητός του Andrew Ridgeley από το Χέρντφοσιρ θα γίνει το δεύτερο μέλος της μπάντας. Wham, με θαυμαστικό στο τέλος. 1981. Ο Γιώργος Παναγιώτου είναι παρελθόν. Τα μελαχρινά μαλλιά της Μεσογείου επίσης. Ο George Michael στα 18 του βάφει ξανθές τις μπούκλες του, φοράει στενά τζιν και κοντά σορτσάκια, σκουλαρίκι στο αυτί και κάνει ποπ σταρ όνειρα.

Δυο χρόνια αργότερα, το άστρο του ήδη λάμπει από τη Δύση μέχρι τη μακρινή, απολυταρχική Κίνα. Τα δισκοπωλεία γεμίζουν με δίσκους του, τα ραδιόφωνα με τη φωνή του, τα πρώιμα video clips με το πρόσχαρο πρόσωπο του, τα κοριτσίστικα δωμάτια γεμίζουν με αφίσες του, εκατοντάδες χιλιάδες γεμίζουν στάδια για τις συναυλίες του. Το απόλυτο pop icon κι είναι μόλις αρχές των 80s. Τα επόμενα 30 χρόνια θα πουλήσει (είτε ως μέλος των Wham!, είτε ως solo artist) πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους. Κι αν δεν ήταν αφορμή για το βιογραφικό του σημείωμα ο απρόσμενος και πρόωρος θάνατος του, μπορεί το στόρι του George Michael να έμοιαζε με βρετανικό παραμύθι.

Κι όπως κάθε παραμύθι, έτσι και το δικό του, είχε πυκνό σκοτάδι. Σειρά καταχρήσεων, βαριά κατάθλιψη, μια ανομολόγητη ομοφυλοφιλία – που στα χρόνια των 90s κινδύνευε να του καταστρέψει την καριέρα – απανωτές απώλειες με αποκορύφωμα αυτή της μητέρας του, μπλεξίματα με το νόμο, σεξουαλικά και δισκογραφικά σκάνδαλα. Όλα όσα τον έκαναν βορά στα tabloids παγκοσμίως. Όλα όσα εκείνος ονόμαζε «αδυναμίες» ή αργότερα, ωριμάζοντας, όσα τον έκαναν «αυτό που είμαι».

Μα η μουσική του τον καθιστούσε περισσότερο – από οτιδήποτε άλλο – αυτό που είναι. Ο George Michael ήταν ίσως ο πιο ολοκληρωμένος, γνήσια ποπ, καλλιτέχνης της τελευταίας 30ετίας γράφοντας στίχους, μουσική, ερμηνεύοντας (με κρυστάλλινη φωνή) και υπογράφοντας την παραγωγή των άλμπουμ του. Ήταν ο ποπ σταρ που επανεφηύρε την 80ίλα και αναθεώρησε τον εαυτό του δυο φορές μέσα στην ίδια δεκαετία, εκπλήσσοντας με το βάθος, την ευαισθησία, την εσωτερικότητα των τραγουδιών του, που ενσωμάτωσε όλα τα μελαγχολικά βιώματα της νιότης του στη μουσική του, που συνεργάστηκε με τους κορυφαίους της εποχής του. Ήταν ο άνδρας που παραδέχθηκε στο μεγαλύτερο ενημερωτικό δίκτυο του κόσμου (CNN) ότι είναι gay, ο καλλιτέχνης που δεν φοβήθηκε τον πόλεμο των δισκογραφικών και των μέσων που απέρριπταν τις πολιτικές του τοποθετήσεις, σε μια εποχή που ναι, το ποπ όφειλε να είναι ακίνδυνο και ανώδυνο.

Ο George Michael είχε δηλώσει πως δεν ήθελε να ζήσει πολύ γιατί δεν άντεχε να βιώσει την οδύνη άλλων θανάτων γύρω του. Εισακούστηκε. Κανείς δεν είναι ανθεκτικός στην απώλεια. Και είναι δύσκολο να γράφεις δημοσιογραφικό επικήδειο για ένα απαράμιλλο εφηβικό σου είδωλο, αφού η εφηβεία είναι πλασμένη να κουρνιάζει μέσα μας άφθαρτη κι ακλόνητη. Είναι, ωστόσο, κάπως πιο παρήγορο όταν το κάνεις για ένα ποπ που άξιζε να είναι είδωλο.

 

Wham
 George Michael, Andrew Ridgekey στους Wham!
 
  • Άβυσσος. Έζησα τόσο κοντά στο όριο για πάρα πολύ καιρό με αποτέλεσμα να ρίχνομαι ξανά στα δίχτυα της αβύσσου. Συχνά κοιτούσα γύρω μου για να δω από που θα έρθει το επόμενο κακό. Αλλά για να χτυπήσω ξύλο τα πράγματα είναι καλά τώρα. Κανένας κοντινός μου άνθρωπος δεν πέθανε ή με πρόδωσε τελευταία.
  • Αλλαγή. Υπάρχουν ακόμα πράγματα που πρέπει να τακτοποιήσω μέσα μου. Και θα εξελιχθώ σε καλύτερο δημιουργό όταν διανύσω αυτή τη διαδρομή. Ωστόσο είναι ωραίο να ξέρω ότι έφτασα στα 46 μου χρόνια και ακόμα βιώνω αλλαγές σαν προσωπικότητα. Έχω αφήσει πίσω μου τα ορατά ίχνη της αυτο-απόρριψης. Εκπλήσσω τον εαυτό μου που επέζησα των προσωπικών μου δυσλειτουργιών· πραγματικά.

GeorgeMichael Aretha
George Michael, Aretha Franlin

  • Άνθρωποι. Δεν με ενδιαφέρει να υποκρίνομαι ότι πολλοί άνθρωποι με συμπαθούν σε κάποιο βαθμό. Διότι με αντιπαθούν κι αυτό είναι ενδιαφέρον. Δεν ξέρω ακριβώς τι έκανα για να το αξίζω αλλά φαντάζομαι πως έκανα κάτι.
    &
  • Πολλοί θέλουν να με βλέπουν μέσα από την τραγωδία, απομονωμένο και χρήστη ναρκωτικών. Κι επειδή όλα τα παραπάνω δεν είναι αυτά που οι άνθρωποι φιλοδοξούν να κατακτήσουν, τους ωθεί να κοιτάξουν ζηλόφθονα την αδυναμία σου. Πάντως, εγώ έχω σταματήσει να βλέπω σε αυτά που κάνω τις αδυναμίες μου. Απλώς αυτός είμαι.
  • Απώλεια. Το μεγαλύτερο μου πρόβλημα είναι να βιώσω μια ακόμα απώλεια. Φοβάμαι το θάνατο του συντρόφου μου περισσότερο από το δικό μου. Δεν θα ήθελα να ζήσω περισσότερο από εκείνον. Προτιμώ να έχω μια σύντομη ζωή για να μην βιώσω αυτή τη συναισθηματική κατάρρευση.

GeorgeMichael Freddie
George Michael, Freddie Mercury

  • Αυτοκτονία. Έφτασα στο σημείο να σκέφτομαι πως δεν θέλω να ζήσω άλλο όταν πέθανε η μητέρα μου. Είχα αυτό το ανυπόφορο συναίσθημα ότι τα καλά ήταν όλα πίσω μου. Αγαπούσα τόσο πολύ τη μητέρα μου και τη σεβόμουν. Βεβαίως θα έπρεπε να ήμουν διανοητικά διαταραγμένος για να σκέφτομαι την αυτοκτονία, ειδικά το αντίκτυπο που θα είχε αυτή στους ήδη καταρρακωμένους ανθρώπους από το θάνατο της μητέρας μου· τις αδελφές και τον πατέρα μου.
  • Γκέι. Μέχρι τη στιγμή που αποκαλύφθηκα, είχα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αφήσω στους άλλους να καταλάβουν ότι είναι ok να είσαι γκέι. Μέχρι και μουστάκι είχα αφήσει για ένα διάστημα! Δεν αρνήθηκα ποτέ τα όσα δημοσιεύονταν στις εφημερίδες. Απλώς δεν είπα ποτέ αυτές τις τρεις λέξεις. Μπορούσαν να έχουν το διαβολεμένο μουστάκι μου, τις φωτογραφίες με τον πρώην σύντροφο μου, αλλά δεν θα είχαν τις τρεις λέξεις: «I am gay» (Είμαι γκέϊ).
    &
  • Δεν αντιμετώπισα ηθικό πρόβλημα με την παραδοχή ότι είμαι γκέι. Δεν είχα ποτέ σκεφτεί αν η σεξουαλική μου ταυτότητα είναι η σωστή ή η λάθος. Το ζητούμενο για μένα ήταν να βρω το σωστό σύντροφο. Είχα την εντύπωση ότι είχα ερωτευτεί γυναίκες μια ή δύο φορές. Μα όταν ερωτεύτηκα έναν άνδρα συνειδητοποίησα ότι τίποτε από όλα όσα είχαν προηγηθεί δεν ήταν έρωτας.

GeorgeMichael Models
Christy Turlington, George Michael, Linda Evangelista στα γυρίσματα του video clip του «Too Funky»

  • Γυναίκα. Όταν μπαίνω σ’ ένα εστιατόριο, κοιτάζω πρωτίστως γυναίκες παρότι άνδρες, γιατί οι γυναίκες είναι πιο εντυπωσιακές. Αν δεν είχα σχέση με τον Κένι, αναμφίβολα θα έκανα σεξ με γυναίκες. Αλλά ποτέ δεν θα μπορούσα να κάνω σχέση με γυναίκα· θα το βίωνα ως ψέμα. Νομίζω ότι η σεξουαλικότητα σου ορίζεται από τη στιγμή που επιλέγεις το φύλο με το οποίο θα ζευγαρώσεις και δεν θα σχετιζόμουν με μια γυναίκα για να μείνω μαζί της. Συναισθηματικά είναι απολύτως γκέι.

  • Δημιουργικότητα. Παρακολουθώ ανθρώπους που δεν κινητοποιούνται από δημιουργικότητα πια και συνειδητοποιώ πόσο βαρετό πρέπει να είναι όταν αναπαράγεις τα ίδια και τα ίδια. Αν δεν νιώθεις ότι αγγίζεις κάτι καινούργιο, τότε μην το κάνεις.

GeorgeMichael Father
Tania Coleridge, George Michael στα γυρίσματα του video clip «Father figure». 

  • Ελευθερία. Στα πρώιμα χρόνια των Wham! Η αναγνωρισιμότητα ήταν υπέροχο συναίσθημα αλλά ωστόσο αναρωτιέμαι πόση ελευθερία θυσίασα για να γίνω κάποιος που δεν ήμουν. Και παρότι είμαι προνομιούχος και τυχερός στην κατάσταση που βρίσκομαι τώρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είχα χαρεί το ταξίδι της ενηλικίωσης αν δεν είχα κυνηγήσει τη σωματική απόλαυση.
  • Ζωή. Έχω υπάρξει απίστευτα τυχερός κι έχω πολλά ακόμα να ζήσω. Έχω μια θαυμάσια, θαυμάσια ζωή.
    &
  • Είναι το σώμα μου ναός ή είναι η ζωή μου ναός; Σίγουρα ανήκω στην δεύτερη κατηγορία και νομίζω πως η ζωή μου έχει βελτιωθεί από τη στιγμή που το συνειδητοποίησα.

GeorgeMichael Diana
Πριγκίπισσα Diana, George Michael

  • Μητέρα. Ήταν πολύ φιλελεύθερη σαν μητέρα παρότι δεν της φαινόταν. Νομίζω ότι αυτό οφειλόταν στην αυτοκτονία του αδελφού της – μια μέρα αφότου γεννήθηκα εγώ – που η ίδια απέδωσε στην ομοφυλοφιλία του. Έκτοτε τρομοκρατούνταν κοντά σε οτιδήποτε δήλωνε την ομοφυλοφιλία γιατί την είχε ταυτίσει με τη δυστυχία.

  • Madonna. Ήμουν μόλις 23 ετών και είχα κάπως τρομοκρατηθεί γιατί ένιωθα πως η Madonna μου την “έπεφτε”· ήταν απίστευτα σέξι ήταν πολύ δυναμική για τις δικές μου αντοχές, εκείνη την περίοδο. Είναι πολύ σκληρή. Η σεξουαλικότητα της είναι δική της, δεν είναι για τους άνδρες και σκεφτόμουν πως η ένταση μιας ερωτικής σχέσης με τη Madonna θα έμοιαζε με αυτή του να συνευρίσκεσαι μ’ έναν άνδρα. Δεν ξέρω γιατί το σκέφτηκα αυτό. Ίσως έπρεπε να το έχω δοκιμάσει.
  • Μουσική. Αν η πνευμονία με είχε σκοτώσει, νομίζω πως θα ήμουν απολύτως ευτυχής με τον όγκο ποιοτικής μουσικής που έχω κληροδοτήσει στον κόσμο. Το εγώ μου είναι ικανοποιημένο.

GeorgeMichael MTV
Απονομή ενός από τα 17 βραβεία που συνολικά του δόθηκαν σε διάστημα 30 ετών.

  • Ναρκωτικά. Η μαριχουάνα είναι πολύ καλή για δημιουργικούς ανθρώπους. Μπορεί ωστόσο να μετατραπεί σ’ ένα τρομακτικό, ένα φρικτό ναρκωτικό. Πρέπει να βρίσκεσαι στη σωστή συνθήκη για να κάνεις χρήση. Πρέπει να έχεις εκπληρώσει τις περισσότερες απ’ τις φιλοδοξίες σου, επειδή σε χαλαρώνει σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να τις ξεχάσεις. Δεν υπάρχει άλλο ναρκωτικό το οποίο να χάρηκα που δοκίμασα, εκτός απ’ το “χόρτο”.

  • Οικογένεια. Νομίζω θα γινόμουν ένας καλός πατέρας παρότι φρικτά νευρωτικός. Και θα ήμουν πανευτυχής να κάνω όλες αυτές τις θυσίες που απαιτεί ένα παιδί στη ζωή σου.
  • Πατέρας. Ο πατέρας μου ποτέ δεν φανέρωσε την απογοήτευση του ή την ομοφοβία του. Είμαι σίγουρος ότι τα βίωσε αυτά τα συναισθήματα και θα ήταν πολύ δύσκολο αλλά δεν τα εκδήλωσε και τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Ίσως η επιτυχία παρηγορήσει την απογοήτευση ενός γονιού. Αισθάνομαι, ειλικρινά, πως παρότι ο γιος του είναι ομοφυλόφιλος και δεν θα του χαρίσει ποτέ εγγόνια, ο πατέρας μου θα παρηγορείται στη σκέψη ότι τα κατάφερα καλά στη ζωή.

GeorgeMichael Elton
George Michael, Elton John

  • Πολιτική. Θα ήταν ανόητο να μην περιμένω όσα εισέπραξα – όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά στο επίπεδο ότι υπάρχουν πολλοί που δεν θέλουν να σε ακούνε. Τους είναι δύσκολο να βλέπουν έναν ποπ σταρ – τον οποίο μέχρι τότε θεωρούσαν ένα ταπεινό μυξιάρικο – να τους μιλάει για ευρύτερα ζητήματα. Όπως επίσης ήξερα ότι πολλές φιλο-αριστερές εφημερίδες συμφωνούσαν με τις πολιτικές δηλώσεις μου αλλά παρόλα αυτά επέμεναν να με ποδοπατούν.

  • Ποπ. Η βιομηχανία της μοντέρνας ποπ μουσικής λανσάρει βλακείες εδώ και 15 χρόνια από τη στιγμή που επικράτησε η ιδέα να διασπάσουν το δημιουργό από τον ερμηνευτή. Η ποπ πλέον είναι ταυτόσημη με τα εταιρικά σκατά. Ωστόσο, η ποπ σήμαινε… ποπ· τον σπουδαίο Στίβι Γουόντερ, τους έξοχους Led Zeppelin, δεν σήμαινε σκατά.
    &
  • Ποτέ δεν με ενόχλησε ο χαρακτηρισμός του ποπ σταρ. Το κοινό έχει την εντύπωση πως επιθυμούσα να με αντιμετωπίζει σαν σοβαρό μουσικό αλλά δεν ήταν έτσι. Απλώς ήθελα οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι είμαι απολύτως σοβαρός ως ποπ μουσικός.

GeorgeMichael Kate
George Michael, Kate Moss

  • Σταρ. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από τον “απρόθυμο” σταρ. Οι σταρ τις περισσότερες φορές είναι οι άνθρωποι που θέλουν να αποκαταστήσουν τις προσωπικές τους αδυναμίες μέσα από την αγάπη του κοινού. Κι εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση σε αυτό.

  • Τραγούδι. Είχα πάντα την πρόθεση να είμαι ευθύς και συναισθηματικός στα τραγούδια μου. Κι αυτό δεν με εγκατέλειψε ποτέ.
  • Φόβος. Ο μεγαλύτερος μου φόβος είναι να χάσω την ικανότητα μου να δημιουργώ μουσική. Το σκεφτόμουν για πολλά χρόνια όταν είχα πιάσει πάτο με την κατάθλιψη. Η αυτοπεποίθηση μου βρισκόταν στο πάτωμα.

George Michael cover2
  • Χρήματα. Είμαι ελεύθερος πια να κάνω οτιδήποτε θέλω. Σκέφτομαι ότι μπορώ να γίνω κάποιου είδους Ρομπέν των Δασών. Υπάρχουν άνθρωποι διατεθειμένοι να πληρώσουν τόσα πολλά χρήματα για να τους δώσω ιδιωτικές συναυλίες και μου το ζητούν επίμονα εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά πάντοτε έλεγα όχι, επειδή δεν αισθανόμουν ότι ήταν σωστό. Δεν ήθελα να βγάλω λεφτά από ιδιωτικές εμφανίσεις και φαίνεται ότι περίμενα την κατάλληλη στιγμή. Υπάρχει αυτός ο, νέου τύπου, πλούτος που κάνει ανθρώπους σαν κι εμένα να μοιάζουν με άπορο. Κι αυτό που μπορώ να κάνω, είναι να δεχτώ αυτό το χρηματικό ποσό ώστε να κάνω αυτό που πάντα στόχευα: Να προσφέρω τη μουσική μου εντελώς δωρεάν. Δεν χρειάζομαι τα χρήματα του κόσμου. Θα ήθελα να έχω μια πλατφόρμα στο internet με φιλανθρωπικό χαρακτήρα όπου ο καθένας θα μπορούσα να κατεβάσει τη μουσική μου δωρεάν.

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/diYAc7gB-0A” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b