MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Small Talk: ο ηθοποιός Ανδροκλής Δεληολάνης μιλά για το “Βασίλειο της γης”

Με αφορμή το ρόλο του στο έργο “Βασίλειο της γης” του Τένεσσι Ουίλιαμς που παρουσιάζεται στο Θέατρο Οlvio, ο ανερχόμενος ηθοποιός Ανδροκλής Δεληολάνης μιλάει στο monopoli.gr για το θέατρο, το ιδανικό “βασίλειο” και τα εμπόδια που συναντούν οι νέοι καλλιτέχνες.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Πώς μπήκε το θέατρο στη ζωή σας;
Το θέατρο εγκαταστάθηκε πολύ νωρίς στη ζωή μου. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μ’ άρεσε να παρατηρώ τις ζωές των άλλων και να παίζω είτε αναγνωρίζοντας κομμάτια τους σε μένα είτε έχοντας την διάθεση να τους καταλάβω.

Έχετε σπουδάσει υποκριτική και μουσική. Ποιος χώρος σας αντιπροσωπεύει καλύτερα;
Δεν μπορώ να πω ότι έχω σπουδάσει μουσική, αλλά με αφορμή το θέατρο, και κυρίως το μουσικό θέατρο, έκανα κλασικό τραγούδι με τον Τζον Μοδινό. Το θέατρο ήταν η αφορμή, αλλά νομίζω ότι και το θέατρο και το τραγούδι τα αγαπάω εξίσου.

Έχετε καταλήξει ποιο είναι το είδος θεάτρου που σας αφορά;
Είναι θέμα περισσότερο περιεχομένου παρά είδους. Οτιδήποτε μιλάει στην ψυχή μου και με βοηθάει να εκφραστώ και είμαι σε θέση να το μοιραστώ με τους άλλους.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την Ιόλη Ανδρεάδη;
Είδα το Young Lear. Μ’ άρεσε πολύ και της ζήτησα να συναντηθούμε. Βρεθήκαμε και ένιωσα ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει ήθος, όραμα και γνώση ώστε να δημιουργήσει πάνω σε αυτό το δύσκολο και σπουδαίο έργο.

androklis deliolanis sunenteuksi basileio tis gis 2016 2

Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο και τον ρόλο σας
Βρισκόμαστε πίσω από το Δέλτα του Μισισιπή σ ένα αγρόκτημα. Πλησιάζει μια μεγάλη πλημμύρα. Όλος ο κόσμος φεύγει για να γλιτώσει εκτός από τον Τσικ, ο οποίος μένει εκεί γιατί το μόνο που έχει είναι το σπίτι του. Την ίδια στιγμή, επιστρέφει ο ετεροθαλής αδερφός του να διεκδικήσει (να πάρει πίσω) το σπίτι και το κτήμα, έχοντας μαζί του και την γυναίκα του που μόλις έχει γνωρίσει και παντρευτεί. Ξεκινάει μια διαμάχη ανάμεσα στα αδέρφια. Στην μέση βρίσκεται η Μυρτλ, η οποία ανακαλύπτει σχεδόν ταυτόχρονα και τους δύο. Ποιός θα κερδίσει το σπίτι, ποιός το κορίτσι; Αυτός που ξέρει να επιβιώνει. Ο Τσικ είναι ένα μοναχικό αγρίμι. Έχει μια βαθιά εσωτερική δύναμη, έχει περάσει μέσα από μεγάλο πόνο και απόρριψη – οικογενειακή και κοινωνική- λόγω του ότι είναι μιγάς και πεισματικά διεκδικεί ένα κομμάτι, μια θέση μέσω΄ενός σπιτιού, ενός κτήματος, κάπου να ανήκει. Θέλει να βγάλει ρίζες πιο δυνατές κι από την πλημμύρα του ποταμού. Ξέρει να επιβιώνει αλλά θέλει και να ζήσει.

Τι είναι για εσάς το ιδανικό «βασίλειο»;
Ιδανικό βασίλειο είναι το σπίτι του κάθε ανθρώπου που τον περιβάλλει και τον μεγαλώνει με ζεστασιά και φροντίδα, που του δίνει γνώση, εφόδια και αγάπη και τον δυναμώνει για την ζωή στον έξω κόσμο.

Έχετε νιώσει ποτέ μοναξιά και αν ναι πως την έχετε αντιμετωπίσει;
Σε αυτές τις ανθρώπινες στιγμές μοναξιάς που όλοι περνάμε, όλοι το ίδιο ζητάμε, άλλες φορές μένουμε μόνοι, άλλες ζητάμε μια αγκαλιά, άλλες παίρνουμε τους δρόμους, άλλες κλαίμε και άλλες γινόμαστε πολύ δημιουργικοί.

androklis deliolanis sunenteuksi basileio tis gis 2016 3

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή οι καλλιτέχνες της γενιάς σας;
Το βασικό πρόβλημα αυτή την εποχή είναι καθαρά πρακτικό. Δεν υπάρχουν χρήματα, δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν πολλά παιδιά με μεγάλα όνειρα και πολλή λαχτάρα σ’ ένα κόσμο που έχει αρχίσει να περιορίζει τα πάντα.

Πόσο δύσκολο είναι να διεκδικείς αυτή την περίοδο;
Πάντα ήταν δύσκολο πράγμα η διεκδίκηση. Ο άνθρωπος που διεκδικεί έχει μεγάλη ανάγκη ή όραμα. Όταν η εποχή δεν σε βοηθάει είναι δύσκολο και το όραμα να γίνει πραγματικότητα και οι ανάγκες να καλυφθούν, και κάποιες φορές αυτά τα δύο έρχονται και σε σύγκρουση.

Τι είναι αυτό που σας κινητοποιεί και τι σας απογοητεύει στο χώρο;
Η προσωπική ανάγκη και οι άνθρωποι με όραμα με κινητοποιούν. Και με απογοητεύουν οι εύκολες και εύπεπτες λύσεις που ακολουθεί μερίδα του χώρου.

Τι σας γεμίζει στην καθημερινότητά σας εκτός από το θέατρο;
Οι φίλοι μου, οι άνθρωποι που έχω διαλέξει εγώ για οικογένειά μου, η ζωγραφική, η μουσική, ο αθλητισμός, το διάβασμα, γενικά απλές ανθρώπινες στιγμές.

Ποιό είναι το μότο σας;
Σεβάσου τη ζωή για να σε σεβαστεί.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b