MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Mostra 2016: Χολιγουντιανή λάμψη στη Βενετία

Το 73o Φεστιβάλ κινηματογράφου Βενετίας θυμίζει… Κάννες! Με το φετινό πρόγραμμα του να είναι μακράν το κορυφαίο εδώ και πολλά χρόνια και στο οπλοστάσιο του να βρίσκονται μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ, όλα τα φλας του πλανήτη ανάβουν για 10 μέρες (31 Αυγούστου- 10 Σεπτεμβρίου 2016) στην πόλη των δόγηδων.

author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Πιο λαμπερή πρεμιέρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς- ούτε καν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρουαζέτ, ο Τιερί Φρεμό. Ο ομόλογος του στo φεστιβάλ Βενετίας, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, έκανε όμως το θαύμα του και κατάφερε να «κλείσει» για το ξεκίνημα της γιορτής, την κατάλληλη ταινία. Στις 31 Αυγούστου τα φώτα του αρχαιότερου – στο …μακρινό 1932 χρονολογείται το πρώτο φεστιβάλ Βενετίας- κινηματογραφικού φεστιβάλ στον πλανήτη, ανάβουν για την λαμπερή πρεμιέρα του ρομαντικού μιούζικαλ «La la land» του αμερικανού Damien Chazelle.

la la land ryan gosling emma stone mostra 2016
“La la land”

Η ταινία (που συμμετέχει και στο διαγωνιστικό πρόγραμμα) έχει για πρωταγωνιστές τους Ryan Gosling, Emma Stone και J. K. Simmons. Πρόκειται για μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε ένα πιανίστα και μια ανερχόμενη ηθοποιό του Χόλιγουντ, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ένα φανταχτερό κινηματογραφικό παραμύθι από το δημιουργό του «Χωρίς μέτρο» – στο φιλμ αυτό κέρδισε το Όσκαρ του ο J. K. Simmons πριν τον…βουτήξει ο Παπακαλιάτης για το «Ένας άλλος κόσμος» – που αποτίει φόρο τιμής σε μεγάλες στιγμές του είδους: από το «Τραγουδώντας στη βροχή» μέχρι το «One from the heart» του F.F.Coppola.

Πάντως η καθιερωμένη γιορτή που θα ακολουθούσε την επίσημη πρεμιέρα δεν θα έχει την υπερβολή που σχεδίαζαν οι διοργανωτές, καθώς ο πρόσφατος καταστροφικός εγκέλαδος που ταρακούνησε την κεντρική Ιταλία χάλασε τα σχέδια τους. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το φεστιβάλ δηλώνεται η συμπαράσταση στους πληγέντες και τα συλληπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, προαναγγέλοντας τις ακυρώσεις του επίσημου δείπνου και του παραδοσιακού πάρτι στην παραλία, κρατώντας χαμηλούς τους τόνους στην επίσημη πρεμιέρα.

voyage of time movie mostra 2016
“Voyage of Time”

Οι τόνοι πάντως θα ανέβουν στη συνέχεια και εκείνος που σίγουρα πονοκεφαλιάζει γι’ αυτό είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Sam Mendes. Ο βρετανός σκηνοθέτης αναμένεται να έχει δύσκολη αποστολή για το ποια θα είναι η εκλεκτή ταινία που θα κερδίσει το Χρυσό Λέοντα. Εκτός του «La la land» άλλα 19 φιλμ θα κονταροχτυπηθούν για την ύψιστη διάκριση. Με τη σφραγίδα «Made in USA» καταφθάνουν στη Μόστρα άλλες πέντε ταινίες.

Tο πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ «Voyage of Time» του ακριβοθώρητου Terrence Malick που θέλει να βάλει φρένο στην κατηφόρα της καριέρας του, το sci-fi «Arrival» του σπουδαίου καναδού Denis Villeneuve (“Sicario“, “Μέσα από τις φλόγες”) με τους Amy Adams και Jeremy Renner, το εκκεντρικό ερωτικό δράμα «The Bad Batch» της Ana Lily Amirpour που είχε φτιάξει πρόσφατα το αξιολάτρευτα πρωτότυπο «Ένα κορίτσι γυρίζει μόνο του τη νύχτα», το δράμα εποχής «The Light Between Oceans» του Derek M. Cianfrance («Blue Valentine») με το ζευγάρι -και στη ζωή- πολλών μεγατόνων Michael Fassbender, Alicia Vikander και, τέλος, το «Nocturnal Animals» που φέρει την υπογραφή του σχεδιαστή Tom Ford που επιστρέφει στη σκηνοθεσία 7 χρόνια μετά από το αξιοπρεπέστατο «A single man», είναι βέβαιο ότι θα κλέψουν τις εντυπώσεις κοινού και κριτικών.

on the milky road monica bellucci mostra 2016
“On the milky road”

Επίσης σε άλλες δύο ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος, οι ΗΠΑ είναι συμπαραγωγοί. Η πρώτη είναι το «On the Milky Road», του Emir Kusturica που επιστρέφει στον κινηματογράφο μετά το διάλειμμα μετά… μουσικής με ένα αισθηματικό δράμα εποχής που έχει για πρωταγωνίστρια την Monica Bellucci και η δεύτερη είναι το χιλιανού σκηνοθέτη Pablo Larraín («Νο») που έχει τίτλο «Jackie» και αφορά στην ιστορία της συζύγου των JFK και Αριστοτέλη Ωνάση. Την Jacqueline Lee Bouvier υποδύεται η Natalie Portman.

Ακόμη, άλλοι μεγάλοι δημιουργοί και σταρ που θα δώσουν το παρόν στη Βενετία είναι οι Brad Pitt και Cate Blanchet (συμμετέχουν στο φιλμ του Malick), o Wim Wenders (υποψήφιος για το Χρυσό Λέοντα με το νέο φιλμ του «Les Beaux Jours d’Aranjuez»), οι Jake Gyllenhaal, Laura Linney (πρωταγωνιστούν στο «Nocturnal Animals» του Tom Ford) κ.α.

venice lions mostra 2016

Για το κλείσιμο της αυλαίας του φεστιβάλ επιλέχτηκε άλλη μια χολιγουντιανική πρεμιέρα. Το ριμέικ του κλασικού γουέστερν «Και οι 7 ήταν υπέροχοι» έχει την υπογραφή του Antoine Fuqua (εκτός διαγωνιστικού), ενώ τιμητικό Χρύσο Λέοντα θα λάβουν για το σύνολο της καριέρας τους ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν-Πολ Μπελμοντό και ο Πολωνός δημιουργός Γέρζι Σκολιμόφσκι.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b