MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
12
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τι θα δούμε το χειμώνα στο Εθνικό Θέατρο

Πλούσιο και ποικιλόμορφο είναι το πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου για την περίοδο 2016-2017. Με 19 νέες παραγωγές που θα φιλοξενηθούν στην Κεντρική Σκηνή, την Παιδική και στο θέατρο Ρεξ – οι παραστάσεις της Πειραματικής Σκηνής θα ανακοινωθούν προσεχώς- παρουσιάζει ένα ρεπερτόριο που δεν περιορίζεται στο θέατρο, αλλά απλώνεται στα μονοπάτια του χορού και της οπερέτας, ενώ δεν λείπουν και οι φιλοξενούμενες παραστάσεις.

Monopoli Team

Όπως ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Στάθης Λιβαθινός το φετινό πρόγραμμα καταρτίθηκε έτσι ώστε: 

  • Κάθε σκηνή να αποκτήσει τη δική της ταυτότητα
  • Να δημιουργηθούν συνέργιες με νέους φορείς
  • Να υπάρξουν δράσεις καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα –ουσιαστικές, ανταποδοτικές και κυρίως όχι χρηματοβόρες, με διατήρηση των πιο επιτυχημένων από αυτές
  • Να γίνει επένδυση στην έννοια του θεάτρου συνόλου, με συνύπαρξη της παλιάς και της νέας γενιάς ηθοποιών (πολλοί από τους οποίους θα επιλεγούν μετά από ακροάσεις).
  • Να υπάρξουν συμπαραγωγές με κορυφαίους φορείς του πολιτισμού. Αυτή τη χρονιά το Εθνικό συμπράτει με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Θέατρο Τέχνης, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Μουσείο Μπενάκη, καθώς και με το Φεστιβάλ Αθηνών.

Επίσης ανακοινώθηκε η ανακατασκευή του Νέου Ρεξ, το οποίο δε θα λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο, με στόχο, μετά τις εργασίες, να παραδοθεί την μεθεπόμενη περίοδο αποκλειστικά ως θέατρο για Παιδιά και Εφήβους.

Τέλος ο Στάθης Λιβαθινός τόνισε ότι η αναβάθμιση της Δραματικής Σχολής και η ίδρυση των τμημάτων Σκηνοθεσίας και Σκηνογραφίας, παραμένει προτεραιότητα για το Εθνικό Θέατρο και ότι η λειτουργία της θα πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη θεατρική περίοδο.

livathinos

Το ρεπερτόριο για το 2016-2017 έχει ως εξής:


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Μια διαδρομή στο παγκόσμιο θέατρο, από την Αναγέννηση ως σήμερα. Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, ο Ευγένιος Ο’Νηλ και ο σύγχρονος Ταντέους Σλομποντζιάνεκ, με τη στέρεη δραματουργία και την πολυσύνθετη θεματολογία τους, υπενθυμίζουν ότι το θεατρικό κείμενο είναι το βασικό υλικό κάθε σκηνικής περιπέτειας.

Δωδέκατη Νύχτα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ | Οκτώβριος 2016
Το επετειακό φετινό αφιέρωμα στον μεγάλο ελισαβετιανό (που ξεκίνησε την προηγούμενη περίοδο με τον Ριχάρδο Γ ‘ και το «Δωμάτιο του Σαίξπηρ») κλείνει με μια κορυφαία κωμωδία του. Όπως σε όλες τις μεγάλες δημιουργίες του, έτσι και στη Δωδέκατη Νύχτα, ο Σαίξπηρ, πίσω από το παιχνίδισμα της περιπέτειας, της μεταμφίεσης και της γοητευτικής ποιητικής σύλληψης, επεξεργάζεται μια κοσμοθεωρία, που επαναπροσδιορίζει τις αρχετυπικές έννοιες του έρωτα, της εξουσίας και των συμβάσεων που ορίζουν τη ζωή των ανθρώπων.
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς


Πόθοι κάτω από τις Λεύκες 
του Ευγένιου Ο’Νηλ | Ιανουάριος 2017
Συναισθηματικά και οικογενειακά αδιέξοδα ως συνέπεια της παθολογίας του αμερικανικού ονείρου και της ζωτικής ανάγκης για ιδιοκτησία και κυριαρχία, αναδεικνύονται στο έργο του Ο’Νηλ, ενός συγγραφέα που γνωρίζει τις δαιδαλώδεις διαδρομές της ανθρώπινης ψυχής. Αν και δεν ανεβαίνει συχνά στην ελληνική σκηνή, το έργο είναι ένα κορυφαίο δείγμα του αμερικανικού ρεαλισμού, με αναφορές σε ελληνικά μυθολογικά πρότυπα, τα οποία εμπνέουν τον σπουδαίο δραματουργό.
Σκηνοθεσία: Αντώνης Αντύπας

Η Τάξη μας του Ταντέους Σλομποντζιάνεκ | Απρίλιος 2017
Ένα καθηλωτικό κείμενο της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας, γραμμένο το 2009, το έργο του Πολωνού Ταντέους Σλομποντζιάνεκ παρακολουθεί τη ζωή μιας παρέας συμμαθητών, με σημείο καμπής την εισβολή των Ναζί στην Πολωνία και κατάληξη τη σημερινή εποχή, καταγράφοντας με ψυχραιμία, αλλά και γερές δόσεις συναισθήματος, πώς οι ιστορικές συγκυρίες στιγματίζουν τις ζωές των ανθρώπων, φέρνουν στην επιφάνεια τον «κρυμμένο» μας εαυτό και διαλύουν τους πιο ισχυρούς ανθρώπινους δεσμούς.
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς


ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ)


Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας
 του Όσκαρ Ουάιλντ | Οκτώβριος 2016
Μια ιστορία του Όσκαρ Ουάιλντ, που συγκινεί τα παιδιά κάθε ηλικίας, αλλά και τους μεγάλους θεατές. Ο σπουδαίος ιρλανδός πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας επεξεργάζεται τα θέματα της φιλίας, της αυταπάρνησης, του εφήμερου των υλικών αγαθών και της προσφοράς στον συνάνθρωπο, με φαντασία και τρυφερότητα, γράφοντας ένα από τα πιο γοητευτικά και διαχρονικά «παραμύθια» του.
Σκηνοθεσία: Άρης Τρουπάκης


ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ-«ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»

Η σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» γίνεται η σκηνή της ελληνικής δραματουργίας. Το ελληνικό έργο παρουσιάζεται σε ποικίλες εκφάνσεις και ο χώρος μετατρέπεται σταδιακά σε χώρο ζύμωσης όλων των νέων τάσεων της εγχώριας θεατρικής γραφής. Έτσι, από τη φετινή χρονιά, εκτός από τις 3 κεντρικές παραγωγές, θα παρουσιαστεί η δουλειά 4 νέων Ελλήνων συγγραφέων (3 από τους οποίους συμμετείχαν στα Εργαστήρια Θεατρικής Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου τα 2 τελευταία χρόνια), σε ένα πειραματικό μοντέλο, με τη μορφή του «Συγγραφέα του μήνα».

Στέλλα κοιμήσου εμπνευσμένο από τη Στέλλα Βιολάντη του Γρηγορίου Ξενόπουλου | Οκτώβριος 2016
Κείμενο των Βαγγέλη Μουρίκη και Γιάννη Οικονομίδη
Αντλώντας την βασική ιδέα από τη Στέλλα Βιολάντη, η διασκευή συνδέεται με τη σημερινή πραγματικότητα και ανατέμνει έναν κόσμο εδραιωμένο στο ψέμα, το χρήμα, τη χυδαιότητα και το έγκλημα, στον οποίο ο «άρχοντας»-πατριάρχης επιβάλλει χωρίς αναστολές την εξουσία του και δεν υποχωρεί σε πιέσεις, ακόμη κι όταν αυτές γεννιούνται μέσα στην ίδια του την οικογένεια.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης

Ο Εξηνταβελόνης του Κωνσταντίνου Οικονόμου εξ Οικονόμων | Δεκέμβριος 2016
Συνδεδεμένος με την κοινωνική ζωή της Σμύρνης του 19ου αιώνα, ο Εξηνταβελόνης αποτελεί την ελληνική μεταφορά του Φιλάργυρου του Μολιέρου, αλλά κατακτά την θεατρική αυθυπαρξία του μέσα από την ρέουσα ιδιωματική γλώσσα, τους σπαρταριστούς αναγνωρίσιμους χαρακτήρες και τα κωμικά επεισόδια, που προσαρμόζονται στα οικεία -και διαχρονικά- κακά του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ

Θερισμός του Δημήτρη Δημητριάδη | Μάρτιος 2017
Μια κωμωδία(;) από τον Δημήτρη Δημητριάδη, που επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια με τη συγγραφική του ιδιότητα στο Εθνικό Θέατρο, με ένα κείμενο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σκηνή. Η τολμηρή και πάντα αιρετική δραματουργία του κινείται στο χώρο της σκληρής κριτικής των γελοίων συμπεριφορών και των υπερτιμημένων αξιών, υιοθετώντας εδώ ένα υποδόριο, διαβρωτικό και εν τέλει τραγικό χιούμορ.
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ (Φεβρουάριος – Μάιος 2017)

Από τον Φεβρουάριο έως το Μάιο του 2017, η Νέα Σκηνή θα παρουσιάσει τα έργα 4 νέων ελλήνων συγγραφέων. Ο Χαράλαμπος Γιάννου, η Νάντια Δρακούλα, η Σοφία Καψούρου και η Νατάσα Σίδερη, με τη συνδρομή 4 σκηνοθετών και μιας ενιαίας ομάδας ηθοποιών, που θα επιλεγούν μετά από ακρόαση, θα συμμετάσχουν σε ένα πειραματικό σχέδιο στήριξης της νέας ελληνικής δραματουργίας.

Το Σπίτι του Χαράλαμπου Γιάννου
Σκηνοθεσία: Ελεάνα Τσίχλη

Το Σχοινάκι της Νάντιας Δρακούλα
Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Σούμαν της Σοφίας Καψούρου
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης

Τιτανομαχίες της Νατάσας Σίδερη
Σκηνοθεσία: Υρώ Μανέ


ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΞ – ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»

Η σκηνή Κοτοπούλη μετατρέπεται σε χώρο συνομιλίας του θεάτρου με τις άλλες παραστατικές τέχνες. 4 παραγωγές, όπου συναντώνται ο χορός, η κίνηση, η μουσική το τραγούδι και άλλες σύγχρονες μορφές έκφρασης, σε σύνδεση με την ευρύτερη θεατρική δημιουργία, δίνουν το στίγμα της Σκηνής, επιβεβαιώνοντας την αρμονική συνύπαρξη των τεχνών.

Γαλαξίας (προσωρινός τίτλος) – Σκηνική σύνθεση του Αντώνη Φωνιαδάκη | Νοέμβριος 2016
Συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή
Η σημαντική συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Εθνικό Θέατρο υλοποιείται με μια παράσταση του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του μπαλέτου της Λυρικής. Οι πρωτοπόρες ηχητικές κατασκευές του Gyorgi Ligeti και του Ιάνη Ξενάκη θα συνυπάρξουν με την πρωτότυπη μουσική του σύγχρονου συνθέτη Julien Tarride και θα δημιουργήσουν ένα τοπίο, όπου κλασικοί και μοντέρνοι χορευτές, μαζί με ηθοποιούς, θα κληθούν να πειραματιστούν, δοκιμάζοντας πώς οι σωματικές τεχνικές και δυνατότητες συνομιλούν με την έννοια της θεατρικότητας.
Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Αντώνης Φωνιαδάκης

Άνεμος σκηνική σύνθεση του Κωνσταντίνου Ρήγου | Δεκέμβριος 2016
Ένας άνεμος διατρέχει τις ζωές μας, παρασύρει τις στιγμές μας και τις σκορπά. Άραγε τι απομένει; Λέξεις, εικόνες, ιδέες, συναισθήματα, στροβιλίζονται σε μια αέναη περιπλάνηση. Λόγος, κίνηση και ζωντανή μουσική συνθέτουν τον αφηγηματικό κορμό της παράστασης, όπου τα πρόσωπα συναντώνται στη σκηνή για να ζήσουν καθημερινές αλλά και προσωπικές στιγμές, που προκαλούν συνεχώς τις αισθήσεις.
Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος

Δαιμονισμένοι του Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι | Φεβρουάριος 2017
Εξερευνώντας τις ρίζες των ιδεών και των ψυχικών διεργασιών, ο λόγος του Ντοστογιέφσκι παραμένει πάντα επίκαιρος και πύρινος. Σε ένα από τα κορυφαία του μυθιστορήματα, βαθιά πολιτικό ως προς τη σύλληψή του και καθηλωτικό ως προς τους χαρακτήρες και τη δράση του, ο μεγάλος ρώσος μυθιστοριογράφος διαχειρίζεται ζητήματα ηθικής και ιδεολογίας, με υψηλή αίσθηση πνευματικότητας. Η παράσταση θα αναπτυχθεί ως σύνθεση σκηνικής αφήγησης με άξονα τον δραματικό λόγο στη μουσική του υπόσταση.
Σκηνοθεσία-Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής

Οπερέτα του Βίτολντ Γκομπρόβιτς | Απρίλιος 2017
Η ευφάνταστη, ανατρεπτική και διαχρονική Οπερέττα του σπουδαίου Πολωνού συγγραφέα Βίτολντ Γκομπρόβιτς υιοθετεί την ελαφράδα του μουσικού αυτού είδους και υπονομεύει, με το σαρωτικό της χιούμορ, τα πλαστά πολιτικά, ηθικά και ιδεολογικά πρότυπα. Εκθέτει παράλληλα τη γελοιότητα των προσώπων που τα εκφράζουν και προκρίνει την υπεροχή της απλότητας και της «γύμνιας» απέναντι στην κενότητα κάθε εφήμερης μόδας.
Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος

Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα | Μάρτιος – Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2017
Συμπαραγωγή με το Θέατρο Τέχνης
Τα δύο ιστορικότερα θέατρα της Αθήνας συνεργάζονται για πρώτη φορά σε ένα μακρόπνοο σχέδιο, με στόχο την παρουσίαση της τριλογίας του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες Πολιτείες». Μια ενιαία ομάδα ηθοποιών, που θα επιλεγούν μετά από ακρόαση, θα συμμετάσχει στο διετές αυτό εγχείρημα, που θα μεταφέρει σκηνικά ένα εμβληματικό έργο της ελληνικής λογοτεχνίας και θα παρουσιαστεί σε 3 φάσεις, μοιράζοντας την διαδρομή του ανάμεσα στο Θέατρο Τέχνης και στο Εθνικό Θέατρο.

Η Λέσχη (Θέατρο Τέχνης / Υπόγειο – Μάρτιος 2017)
Σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου

Αριάγνη (Εθνικό Θέατρο / Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» – Οκτώβριος 2017)

Νυχτερίδα (Σκηνή υπό προσδιορισμό – Δεκέμβριος 2017)
Οι σκηνοθέτες των δύο παραστάσεων θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο.


ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Η Πειραματική Σκηνή θα ανακοινώσει τον προγραμματισμό της σε επόμενη συνέντευξη τύπου, που έχει προγραμματιστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου

Ανοιχτές Πρόβες – Συζητήσεις με το κοινό – Παραστάσεις για θεατές με προβλήματα ακοής
Θα συνεχιστούν και φέτος δύο από τις εκδηλώσεις που σχετίζονταν με τις παραστάσεις και βρήκαν θερμή ανταπόκριση από το κοινό. Σε προγραμματισμένες ημερομηνίες, θα πραγματοποιούνται ανοικτές πρόβες, όπου οι ενδιαφερόμενοι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της προετοιμασίας μιας παράστασης. Επίσης, σε προγραμματισμένη ημερομηνία, θα πραγματοποιείται μετά το τέλος της παράστασης, συζήτηση με το κοινό και τους συντελεστές. Τέλος, από τη φετινή χρονιά, θα δίνεται η δυνατότητα σε θεατές με προβλήματα ακοής να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, με τη βοήθεια εξειδικευμένων συνεργατών.


ΦΙΛΟΞΕΝΙΕΣ

Θεατρική Σεζόν Αγίας Πετρούπολης | Σεπτέμβριος 2016
Τον προσεχή Σεπτέμβριο θα φιλοξενηθεί στο Εθνικό Θέατρο το Saint-Petersburg Theatre Season, το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός θεατρικής περιοδείας από την Αγία Πετρούπολη. Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2007 προκειμένου να προωθηθούν οι πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Αγίας Πετρούπολης και σημαντικών πόλεων του πλανήτη. Οι παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν είναι οι εξής:

Παντρολογήματα του Νικολάι Γκόγκολ

Σκηνοθεσία: Yury Butusov

Μάκβεθ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Σκηνοθεσία: Luk Perceval

Αδελφοί Καραμάζωφ του Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι
Σκηνοθεσία: Evgeniya Safonova


Οι Ηθοποιοί που θα συνεργαστούν με το Εθνικό Θέατρο:

Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Λευτέρης Αγγελάκης, Βαγγέλης Αμπατζής, Αργυρώ Ανανιάδου, Βασίλης Ανδρέου, Χρήστος Βαλαβανίδης, Νίκος Γιαλελής, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Δημήτρης Ήμελλος, Αλεξία Καλτσίκη, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Νίκος Καραθάνος, Νίκος Καρδώνης, Γιώργος Κέντρος, Δημήτρης Κίτσος, Μαρία Κίτσου, Γιάννης Κλίνης, Έμιλυ Κολιανδρή, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Νάντια Κοντογεώργη, Κώστας Κορωναίος, Νέστορας Κοψιδάς, Μάγια Κώνστα, Όλια Λαζαρίδου, Βασίλης Μαγουλιώτης, Σοφία Μαραθάκη, Περικλής Μουστάκης, Άρης Μπαλής, Διονύσης Μπουλάς, Καλλιρρόη Μυριαγκού, Γιάννης Νιάρρος, Γιάννης Παναγόπουλος, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Θέμης Πάνου, Ελίνα Ρίζου, Μαρία Σαββίδου, Μιχάλης Σαράντης, Δανάη Σαριδάκη, Εύη Σαουλίδου, Χρήστος Σουγάρης, Στάθης Σταμουλακάτος, Θεοδώρα Τζήμου, Αινείας Τσαμάτης, Γιώργος Τσιαντούλας, Άγγελος Τριανταφύλλου, Αμαλία Τσεκούρα, Χάρης Φραγκούλης, Αντιγόνη Φρυδά, Λυδία Φωτοπούλου, Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Νίκος Χατζόπουλος, Γιώργος Χριστοδούλου, Γιώργος Χρυσοστόμου, Νίκος Ψαρράς. (Ο κατάλογος βρίσκεται υπό διαμόρφωση)


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Παράλληλα με το ρεπερτόριο της επόμενης χρονιάς, συνεχίζονται Δράσεις που διευρύνουν το ρόλο του Εθνικού Θεάτρου και τονίζουν την παρουσία του, εντός και εκτός των «τειχών» του. Κάποιες από αυτές πραγματοποιούνται σε συνεργασία και με την καίρια συνδρομή φορέων, με τους οποίους το Εθνικό είτε έχει εγκαινιάσει ήδη είτε επιθυμεί να ξεκινήσει μια μακροπρόθεσμη συνεργασία. Το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Μουσείο Μπενάκη, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο Δήμος Αθηναίων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, η εταιρία ΣΤΑ.ΣΥ, η ΜΚΟ PRAXIS, είναι οι φετινοί συνεργάτες του Εθνικού Θεάτρου σε αυτές τις διαφορετικές σε ύφος αλλά ισότιμες σε σημασία εκδηλώσεις, που θα καλύψουν ολόκληρη την επόμενη θεατρική περίοδο.

Αφιέρωμα στο Νίκο Κούρκουλο
Στις 30 Ιανουαρίου 2017 κλείνουν 10 χρόνια από την απώλεια του Νίκου Κούρκουλου. Το Εθνικό Θέατρο έχει προγραμματίσει μια εκδήλωση-αφιέρωμα στον άνθρωπο που υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του για 13 συνεχόμενα χρόνια και συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες τομές σε όλα τα επίπεδα, ανοίγοντας το δρόμο του μέλλοντος και αφήνοντας μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο 
Μουσείο Μπενάκη
Συμπαραγωγή με το Μουσείο Μπενάκη
Νοέμβριος 2016-Φεβρουάριος 2017
Σκηνοθετική επιμέλεια: Στρατής Πανούριος
Το Νοέμβριο του 2016 θα εγκαινιαστεί η συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με το Εθνικό Θέατρο σε μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα δράση. Πρόκειται για μια μουσειακή «περιήγηση», στην οποία δραματοποιημένα κείμενα θα φωτίζουν πτυχές της ιστορίας που τα ίδια τα αντικείμενα αφηγούνται, μέσω των ηθοποιών που συμμετέχουν σε αυτήν. Κάθε εικόνα εμπεριέχει μια αφήγηση με πολλά επίπεδα ανάγνωσης. Κείμενα, όχι κατ΄ ανάγκη θεατρικά, γραμμένα κοντά στον χρονολογικό ορίζοντα των αντικειμένων θα μπορούσαν να αναδείξουν όψεις που δεν γίνονται αμέσως αντιληπτές, και πολύ περισσότερο να αποκαλύψουν το συναισθηματικό φορτίο που θα συνόδευε τη χρήση τους ή και την ίδια τη δημιουργία τους.

Συνέβη στην Ελλάδα Δεκέμβριος 2016
Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου
Σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Χατζόπουλος
Στους δύο αιώνες του νεοελληνικού κράτους, οι επιλογές μας σε κρίσιμες στιγμές καθόρισαν την πορεία μας μέχρι σήμερα. Επηρέασαν τη μορφή της ζωής μας με τρόπους που ίσως δεν τους αναλογιζόμαστε. Αυτά τα κομβικά γεγονότα, με τις αμφιλεγόμενες προσεγγίσεις και ερμηνείες, θα φωτιστούν σε μια σειρά από επτά σκηνικές παρουσιάσεις, με την συνδρομή κάθε πρόσφορου μέσου (οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα, δραματοποίηση, αφήγηση, κλπ), με στόχο να θυμηθούμε, να γνωρίσουμε, αλλά και να αναζωπυρώσουμε τη συζήτηση γύρω από τη σημερινή μας ταυτότητα.

Κοντέινερ | Δεκέμβριος 2016
Συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων
Σκηνοθετική επιμέλεια: Έφη Θεοδώρου
Μια μικρή κινούμενη εγκατάσταση, ένα κοντέινερ, συναντά το κοινό στους χώρους όπου αυτό συγκεντρώνεται: στις γειτονιές της Αθήνας.
Μια ιστορία, ένας μύθος, ένα αφήγημα – «κομμάτια κι αποσπάσματα» από την ελληνική λογοτεχνία και την ποίηση. Μια μικρή ομάδα ηθοποιών σε απόσταση αναπνοής από μια μικρή ομάδα θεατών. Ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα και κοστούμια συμπληρώνουν την εικόνα. Οι ηθοποιοί αφηγούνται, διαβάζουν ή δείχνουν την ιστορία με διαφορετικούς τρόπους, ώστε να δούμε και να ακούσουμε καλύτερα την ελληνική γλώσσα.
Μια διαφορετική φόρμα που αναζητά μια καινούργια σχέση με ένα νέο κοινό.

Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια του Ζακ Λακαριέρ Απρίλιος 2017
Αίθουσα Εκδηλώσεων
Συμπαραγωγή με το Γαλλικό Ινστιτούτο
Σκηνοθεσία-Μουσική: Φένια Παπαδόδημα
Μια αναδρομή στην ελληνική ιστορία, από το 1947 έως σήμερα, μέσα από τα μάτια ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους φιλέλληνες συγγραφείς. Με τη μορφή ενός μουσικού οδοιπορικού, θα δημιουργηθεί μια παράσταση που θα κινηθεί πάνω σε δύο άξονες: την Οδύσσεια του Ομήρου και τη σύγχρονη «Οδύσσεια» του Λακαριέρ, που, σύμφωνα με τον ίδιο, βίωνε τη σχέση του με την Ελλάδα και τα ταξίδια του σε αυτήν «σαν επιστροφή στις δικές του αληθινές ρίζες. Στην ίδια την πηγή του ανθρωπισμού».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Επισκεπτήριο
Μια από τις πιο σημαντικές κοινωνικές παρεμβάσεις που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια, το Επισκεπτήριο σε νοσοκομεία, προσφέρει τη χαρά της επαφής και της επικοινωνίας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, μέσα από την αφήγηση κλασικών έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Αφηγητές: Ιφιγένεια Γρίβα, Ηλίας Κουνέλας

Τα παραμύθια του Εθνικού
Συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ένας επαγγελματίας παραμυθάς και ο μουσικός του, αφηγούνται παραμύθια του κόσμου σε παιδιά ευπαθών ομάδων. Τη φετινή χρονιά, το Εθνικό Θέατρο θα μοιράσει τη διαδρομή των παραμυθιών ανάμεσα στην Αθήνα και τον Πειραιά, καθώς στη δράση αυτή συνοδοιπόρος θα είναι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Με τον παραμυθά Δημήτρη Προύσαλη και τον μουσικό Φίλιππο Πλακιά.

Βιωματικά Εργαστήρια
Σε συνεργασία με την ΜΚΟ PRAXIS, το Εθνικό Θέατρο συνεχίζει να προσφέρει βιωματικά εργαστήρια σε ασυνόδευτα παιδιά που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ


Θεατρικά Εργαστήρια για παιδιά και εφήβους

Για 11η συνεχόμενη χρονιά, τα εργαστήρια για παιδιά και εφήβους συνεχίζουν την εκπαιδευτική και ψυχαγωγική δραστηριότητά τους. Περισσότερα από 400 παιδιά συμμετέχουν στην πιο μακρόχρονη από τις εκπαιδευτικές δράσεις του Εθνικού.

Εργαστήρια Φωτισμων-Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας-Μουσικής Σύνθεσης
2Ος χρόνος για τα εξειδικευμένα εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου, που πραγματοποιούνται στο «Σχολείον», με την επιμέλεια καταξιωμένων επαγγελματιών του χώρου.

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ / ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Εθνικό Θέατρο εμπλουτίζοντας την εκδοτική του δραστηριότητα, συνεργάζεται με τις εκδόσεις Σοκόλη, οι οποίες αναλαμβάνουν την έκδοση των νέων θεατρικών κειμένων και των νέων μεταφράσεων που θα παρουσιάζονται στις σκηνές του.

Παράλληλα, δημιουργεί για πρώτη φορά πωλητήριο στο χώρο του Βιβλιοπωλείου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται αντικείμενα εμπνευσμένα από τις παραστάσεις του. Τα αντικείμενα αυτά θα φέρουν επίσης στο φως κομμάτια της ιστορίας του Εθνικού Θεάτρου, λιγότερο ή περισσότερο γνωστά, αποτυπώνοντας τον απόηχο της πορείας του, μέσα από σπουδαίους δημιουργούς που συνεργάστηκαν σε παραστάσεις του.

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, συνεχίζει μια τιμολογιακή πολιτική με πολλές εναλλακτικές προτάσεις για τους θεατές, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στους νέους έως 25 και στο κοινό άνω των 65 ετών, καθώς και στους ανέργους και στις ευπαθείς ομάδες.
Παράλληλα, πρόθεση του θεάτρου είναι να τονώσει ξανά το θεσμό των συνδρομών, με μια σειρά από εξαιρετικά προνομιούχα προγράμματα, που προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις στους συνδρομητές, αλλά και την ικανοποίηση της υποστήριξης του Εθνικού Θεάτρου. Ανακοινώσεις για τις φετινές συνδρομές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b