MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Θεοδοσία Τσάτσου: Μόνο οι ελεύθερες ψυχές μπορούν να λέγονται καλλιτέχνες

Η Θεοδοσία Τσάτσου είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα στο χώρο της ελληνικής μουσικής. Με εκρηκτική σκηνική παρουσία και αδιαμφισβήτητες φωνητικές ικανότητες που της επιτρέπουν να μεταπηδά με άνεση από τη ροκ στη σόουλ και από τη τζαζ στη φανκ, ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή που μας συστήθηκε ως frontwoman των Μπλε, στα μέσα της δεκαετίας του 90. Αν και με τη συγκεκριμένη μπάντα τράβηξαν πολύ γρήγορα χωριστούς δρόμους, για πολλά χρόνια το κοινό την ταύτιζε με τους Μπλε. Η μετέπειτα προσωπική της πορεία σηματοδοτήθηκε από πολλές Live εμφανίσεις, πέντε προσωπικά άλμπουμ και πολλές συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών.Αυτή την περίοδο προετοιμάζει τα νέα της κομμάτια και κάνει πρόβες για τα πρώτα live της νέας σεζόν στο Ρυθμός Stage.

author-image Ζurab Sam

Σε τι φάση σας πετυχαίνουμε αυτή την εποχή;
Σε φάση αποτοξίνωσης. Ζω χωρίς καφέ και τσιγάρο πια και χωρίς διάφορες άλλες «κακές» συνήθειες. Αποφάσισα πώς η κρίση χρειάζεται αντιμετώπιση, οπότε αποφεύγω ότι προκαλεί κατάθλιψη και απόγνωση.

Συνήθως τα τραγούδια καθρεφτίζουν και τη διάθεση που έχουν οι δημιουργοί τους τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Εσείς εάν γράφετε κάποια κομμάτια τώρα ποια συναισθήματα ή διαθέσεις θα μαρτυρούσε;
Τώρα γράφω καινούργια κομμάτια. Κάποια είναι δικά μου και κάποια όχι. Αυτό που φροντίζω να έχουν τα τραγούδια μου είναι αλήθεια χωρίς δράμα και μιζέρια και με πολλά γιατί. Θέλω να αναπλάθουν συναισθήματα και να ξεσηκώνουν συνειδήσεις και ξεχασμένα πάθη. Θέλω να κυριαρχεί η δύναμη της καρδιάς και της ισχυρής θέλησης να βλέπουμε τον εαυτό μας χωρίς βιογραφικό, ταυτότητα, θρησκεία, κοινωνική τάξη και πέρα από τα γνωστά μονοπάτια. Και οπωσδήποτε αυτήν την εποχή θέλω να ανεβάζουν την δόνηση του καθενός και την βαθειά πίστη στον εαυτό.

Αυτό που φροντίζω να έχουν τα τραγούδια μου είναι αλήθεια χωρίς δράμα και μιζέρια και με πολλά γιατί

Αλήθεια πώς γεννιέται ένα τραγούδι; Περιγράψτε μας λίγο τη δική σας δημιουργική διαδικασία.
Γεννιέται από μόνο του. Έτσι απλά, σκληρά και τρυφερά. Συμβαίνει σαν την αγάπη. Αφυπνιστικά και αποκαλυπτικά. Έρχεται στην επιφάνεια το συναίσθημα και η φωνή μου το κάνει μουσική και τραγούδι. Είναι έκσταση. Δημιουργικότητα χωρίς όρους και φραγμούς και δήθεν.

Ζήσατε τα πρώτα σας χρόνια στην Αυστραλία. Επιλέξατε όμως να έρθετε και να κάνετε καριέρα στην Ελλάδα. Την ώρα που πολλοί νέοι καλλιτέχνες και μη ονειρεύονται ένα εισιτήριο για να φύγουν από τη χώρα τί είναι αυτό που σας κρατάει εδώ;
Η λατρεία που έχω για αυτόν τον τόπο. Αγαπάω παράφορα την χώρα μου. Δεν θέλω να την αφήσω αν και έχω δοκιμάσει αρκετές φορές και κάτι πάντα με κρατούσε. Με κρατάει αυτό το φως που όπου και να έχω ταξιδέψει δεν υπάρχει πουθενά.

Τι σας θυμώνει περισσότερο από τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα;
Φαντάζομαι ότι θυμώνει τους περισσότερους έλληνες. Η απόλυτη ανοργανωσιά της, η γραφειοκρατία της, η έλλειψη εκπαίδευσης, οι παρτάκηδες, οι βολεψάκηδες, οι δήθεν και τα θύματα και επαναστάτες που χαρακτηρίζουν πολλούς έλληνες.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι τραγουδιστές και μουσικοί συμμετέχουν σε θεατρικές παραστάσεις. Δεδομένου ότι εσείς έχετε σπουδάσει θέατρο και χορό, πώς και δεν έχετε επιχειρήσει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα;
Μα το επιχείρησα πέρσι και πήγε πολύ καλά, απλά δεν έγινε και πολύ γνωστό. Ανεβάσαμε το «Δωμάτιο 105» της Ζιζί Γκαστόν που αναφερόταν στην ζωή και το έργο της Τζάνις Τζόπλιν. Ανέβηκε στο Αγγέλων Βήμα για λίγες μόνο παραστάσεις. Αν και δεν ακούστηκε πολύ, οι κριτικές του ήταν πολύ καλές.

Οι δισκογραφικές εταιρίες είναι τώρα είναι πιο φασίστες από πριν. Δεν πληρώνουν απολύτως τίποτα για τον καλλιτέχνη και ζητάν περισσότερα.

1aatheodosia Tsatsou theatro

Είστε στη δισκογραφία σχεδόν 2 δεκαετίες. Πόσο διαφορετικός ήταν ο χώρος στο ξεκίνημά σας σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση;
Το ίδιο. Δράμα! Απλά τώρα είναι πιο φασίστες από πριν. Τώρα δεν πληρώνουν απολύτως τίποτα για τον καλλιτέχνη και ζητάν περισσότερα. Καταλαβαίνουν την ανάγκη του καλλιτέχνη να φανεί και να ακουστεί και έχουν γίνει βαμπιράκια. Ζήτησα απαλακτικό από τρείς εταιρίες. Απλά δεν παίζονται οι άνθρωποι.

Πώς ορίζετε την επιτυχία; Νιώθετε «γεμάτη» από την πορεία σας μέχρι σήμερα στο χώρο;
Νοιώθω ευγνώμων για όλα. Πέρασα πολύ δύσκολα σαν πρώην τραγουδίστρια των Μπλέ. Για πολλά χρόνια το κοινό με μπέρδευε με την Τζώρτζια την τραγουδίστρια των Μπλε τώρα, η οποία φρόντισε πολύ καλά για να συμβεί αυτό. Δέχτηκα πολύ σκληρή και άδικη κριτική και επιθετικότητα για την αποχώρηση μου από το συγκρότημα και έκλεισαν πολλές πόρτες για μένα. Αλλά δεν το μετανιώνω και θα έκανα το ίδιο αν χρειαζόταν. Έχει τίμημα η ελευθερία. Αλλά μόνο οι ελεύθερες ψυχές μπορούν να λέγονται καλλιτέχνες.

Για πολλά χρόνια το κοινό με μπέρδευε με την Τζώρτζια την τραγουδίστρια των Μπλε τώρα, η οποία φρόντισε πολύ καλά για να συμβεί αυτό.

Πως θα χαρακτηρίζατε τη σχέση σας με τα media; Θεωρείτε ότι σας έχουν «φωτογραφίσει» με λάθος τρόπο; Έχει γραφτεί κάτι για εσάς που σας έχει εξοργίσει ή στεναχωρήσει;
Δεν έχουν ασχοληθεί και πολύ μαζί μου. Δεν τους έδωσα και πολύ τροφή βέβαια. Μετά τον χωρισμό μου με τους Μπλε που ένοιωσα μια αποδοκιμασία και κριτική, δεν γράφτηκε κάτι, που να το ξέρω, που να με έχει πληγώσει. Η αλήθεια είναι ότι δεν ασχολούμαι και εγώ με τί λέγεται ή γράφεται. Ζω σε έναν δικό μου κόσμο.

1aaatheodosia tsatsou tsatsou

Ξεκινάτε τη χειμερινή σεζόν με δύο live στο Ρυθμός Stage. Τι να περιμένουμε ν’ ακούσουμε εκεί;

Ανεβασμένη διάθεση σε ρυθμούς καινούργιους και ήχους καινούργιους. Σε νέα δόνηση και με φρέσκια προσέγγιση. Στόχος μας την ενδυνάμωση και αναζωογόνηση του κοινού.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b