MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

72o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας: Τι βλέπω…

Οι πόρτες ανοίγουν. Περνάμε στις θέσεις μας. Ψίθυροι. Τα φώτα σβήνουν. Το φως έρχεται από πίσω μας και μετασχηματίζεται σε εικόνα. Το φιλμ ξεκινά. Ησυχία για μία, δυο, τρείς ώρες. Η μηχανή προβολής σβήνει. Ανάβουνε πάλι τα φώτα. Ψίθυροι… μα και κραυγές.του Χρήστου Σκυλλάκου, από Βενετία (φωτογραφίες και άρθρο)

author-image Χρήστος Σκυλλάκος

Αυτό είναι το Φεστιβάλ. Δεν ήρθαμε να δούμε γόνδολες να αρμενίζουν. Ήρθαμε να δούμε την τελευταία παραγωγή στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Και βλέπουμε πολλά φιλμ. Ενθουσιασμός και απογοητεύσεις. Αλλά παράλληλα τα μάτια εξακολουθούν να ανοιγοκλείνουν στο ανεξάντλητο φιλμ της καθημερινότητας στο νησάκι Lido της Βενετίας. To θέρετρο της πιο φημισμένης πόλης της Ιταλίας. Κι σε αυτό το «φιλμ», να τι βλέπω…

rkQpG6ohBE7CKJvolMxbzYRKqyfVohUJgusirYvt9F0

Βλέπω ταινίες που θα βρουν αμέσως παγκόσμια διανομή κόβοντας αμέτρητα εισιτήρια και ενδεχομένως θα φτιάξουν μια ολόκληρη μυθολογία και βλέπω και έργα τέχνης που θα μείνουν τυλιγμένα στα αρνητικά τους σελιλόιντ μετά την μία και μοναδική τους προβολή στο φεστιβάλ.

7O53V3Uv8NMCxam67pPpqLHaOOPSwAzohq9yrVtnqw0

Βλέπω χρυσά βραβεία να ετοιμάζονται και βλέπω χρυσούς καλλιτέχνες να παλεύουν με την αισθητική μα γρήγορα λησμονούνται ως έργα άσκησης ύφους.

4h1jGtm7gE-tYTVNGmEgHR8oKHYApE1xqHQzaB2wV8I

Βλέπω σιδερωμένα μαύρα κοστούμια, με δύο και τρεις διαπιστεύσεις κρεμασμένες από τον λαιμό να περπατάνε ευθυτενή και βλέπω και καλλιτέχνες σε μια γωνιά να πίνουν τον καφέ τους σε πλαστικό ποτήρι.

4MbTArK396R-cl7PMNTNhkgDQoVu1v3omMUvSUy1EFA

Βλέπω κοριτσάκια φτιαγμένα καθ’ εικόνα και ομοίωση των αστεριών του σινεμά να περιμένουν εκστατικά στο κόκκινο χαλί να εμφανιστεί το ίνδαλμα τους και βλέπω κοπέλες αργά και μεθοδικά να μελετούν το πρόγραμμα του φεστιβάλ και να διαλέγουν μια ταινία των «Οριζόντων» ή της «Εβδομάδας της κριτικής» ή των «Giornate degli Autori».

RifMzRdsnAGogegosScr bQedAkJiMmP1oZD-2Wv6JE

Βλέπω παρέες που λίγα τους ενώνουν να πίνουν prosecco στο μπαλκονάκι του «Al Leone d’ Oro» ή στην ταράτσα του εστιατορίου να δίνονται επαγγελματικά δείπνα και βλέπω βιαστικούς σινεφίλ με μια πρόχειρη pizza στο χέρι – που κι αυτή την ακριβοπλήρωσαν – να τρέχουν για την προβολή που μόλις άρχισε στη «Sala Perla» του Palazzo del Casino.

tQoDBzk6DmlAwHvfhtycJ3iQSSYGmi8y7A7 nwI3pUQ

Βλέπω κατάμαυρες λιμουζίνες με τα αρχικά της Mostra τυπωμένα στις πόρτες τους, να γυαλίζουν κάτω από τους τεράστιους προβολείς και βλέπω ανθρώπους με τα πόδια ή τα ποδήλατα τους να προσπαθούν να ξεκουραστούν στα γρασίδια ανάμεσα στις 300 και βάλε πρεμιέρες.

2rvAK dxaOFVKEK16W0kTMF1KEf7KXv4LqNvXM17bb0

Βλέπω ανθρώπους να παρακολουθούν την ταινία γεμάτους εγρήγορση και σκέψη, απολαμβάνοντας την γλώσσα της εικόνας, το φως που έρχεται και δημιουργεί μυθοπλαστικά συναισθήματα και βλέπω ανθρώπους να σηκώνονται όρθιοι χειροκροτώντας μόλις μπαίνουν μέσα οι παραγωγοί, πριν ακόμη η ταινία ξεκινήσει.

bGYiKX4iko1d tR2AzvtMB2ffE8WndZwAd1u0s6lY6o

Βλέπω τους καραμπινιέρους να προσπαθούν να επιδείξουν έργο και βλέπω τη σεκιούριτι της Mostra να τους εμποδίζει λέγοντας «εδώ είναι η διοργάνωση μας και εμείς ελέγχουμε τον χώρο.»
182tpkD a72YDsC8cRskxuHDGvtY0kDA96dnmJ-c5fY

Βλέπω αφίσες των ταινιών με κράχτες τα πρωταγωνιστικά ονόματα να κοσμούν τον περίγυρο του Palazzo del Cinema και βλέπω φίλους δημιουργών να μοιράζουν κάτι φωτοτυπημένα αντίγραφα των ταινιών τους και αναρωτιέμαι που δεν βλέπω ισότητα.

Lh0CgYoJRZNOieWppR6YlXrcxyZQT2JbAUUJfsuiru4

Βλέπω άδειες συνεντεύξεις τύπου όταν μέσα βρίσκεται κάποιος πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης και βλέπω το αδιαχώρητο όταν εμφανίζεται ο Johny Depp με τα tatoo και τα χρυσά του δόντια.

vQLhkHU0SjeUfjXpL8bPPLtX2YauE3ArXQIioAnzS3I

Βλέπω (μα δεν τους βλέπω) τους κριτικούς της κάθε Variety να γράφουν καθημερινά ρεπορτάζ, ανεβοκατεβάζοντας trends και ταλέντα και βλέπω νέους ανθρώπους στα laptop και τα τηλέφωνα να στέλνουν ιδρωμένοι και κουρασμένοι πυρετωδώς τις ιστορίες τους.

C7vI65Mt1ywGBXF5zdb VEHWZeGmcBWlu-c6dR1-ggc

Βλέπω (πάλι) ανθρώπους με κατάμαυρα σακάκια και πέντε κρεμασμένους φωτογραφικούς φακούς σαν πολεμικοί ανταποκριτές να δίνουν μονίμως χειραψίες και ερασιτέχνες (εραστές της τέχνης) φωτογράφους με μια κάμερα φιλμάτη να κάνουν ενσταντανέ την ατμόσφαιρα μιας διχασμένης αισθητικά Βενετίας.

-iVo8L0f5PcdUZ99pCE1JPmqtvJVGfJLvB2ezpSbPbo

Βλέπω ταινίες να παίζονται στην Gran Sala και ταινίες να παίζονται σε μικρές αίθουσες με προτζέκτορα και πανί, σαν κρυφή λέσχη σινεφίλ.
Όλοι ικανοποιημένοι, όλοι ευχαριστημένοι. Και οι μεν και οι δε. Τα κανάλια της Βενετίας μοιάζουν να υποδέχονται τους πάντες, τον καθένα σε μια από τις δυο όχθες.

 5rA Cc5c58vOKUWgeByRflZexpUzAWMTKYmCpwbfCg

Κάπου διάβασα: «Ο Ρεμπράντ μπορούσε να ζωγραφίσει τους πολυάσχολους μικροαστούς σαν άραζαν μετά το γεύμα τους αλλά τα μεσάνυχτα όταν εκείνοι αναπαύονταν , ο γερο Ρεμπράντ έμενε ξύπνιος και εργάζονταν βάζοντας ελαφρές πινελιές σκότους πάνω στους καμβάδες του» και σκέφτομαι τι είναι αυτό που απομένει.

ZBC7iZ7 inKwG5JY5ORdkGdALUDCU7bu3GJjTmnJhdo

Τα φημισμένα φεστιβάλ κινηματογράφου (και κάθε τέχνης) είναι η γιορτή της όρασης. «Το σώμα υπάρχει μόνο για χάρη των ματιών», έλεγε ο Jim Morisson στις θρυλικές «Σημειώσεις για την όραση». Τι βλέπω… Ό,τι μας μαθαίνει ο κινηματογράφος. Την οπτική εικόνα να γίνεται αλήθεια – και αυτή 24 φορές το δευτερόλεπτο, σύμφωνα με τον Godard -.

QA7bL08OoVwLpdfJU0AfYhuEp MF9NvzORv-BXNZ5Fs

Αυτά είναι τα λαμπρά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, θα μου πείτε.

Βλέπω λοιπόν την χλιδή.
Αλλά πρωτίστως βλέπω σινεμά!

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b