MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Φεστιβάλ Καννών 2015: 100 χρόνια από τη γέννηση της Ίνγκριντ Μπέργκμαν

Με δύο Προέδρους Κριτικής Επιτροπής για πρώτη φορά στην ως τώρα ιστορία του, με γυναίκα σκηνοθέτη να ανοίγει την αυλαία της διοργάνωσης για δεύτερη φορά μέχρι σήμερα και με ελληνική υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα μετά από 17 χρόνια, αλλά χωρίς… “selfies” το φετινό φεστιβάλ των Καννών!Από τη Ναταλία Αποστολοπούλου

Monopoli Team
selection-art-EN

Το πολυαναμενόμενο 68ο ετήσιο φεστιβάλ των Καννών, το οποίο θα διεξαχθεί φέτος από τις 13 έως τις 24 Μαΐου, τιμά τους αδερφούς Λιμιέρ και το κλείσιμο 120 χρόνων από την πρώτη δημόσια κινηματογραφική προβολή τοποθετώντας στην Προεδρία της Κριτικής Επιτροπής για πρώτη φορά δύο άτομα και όχι ένα.

Συγκεκριμένα, τους Αμερικανούς σκηνοθέτες αδερφούς Κοέν. Ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής συναντάμε πολύ γνωστά ονόματα όπως ο 25χρονος Καναδός κινηματογραφιστής Ξαβιέ Ντολάν, ο Μεξικανός σκηνοθέτης Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, η Γαλλίδα ηθοποιός Σοφί Μαρσό, αλλά και η Βρετανίδα ηθοποιός Σιένα Μίλερ.

Coen-Brothers

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της φετινής διοργάνωσης, Τιερί Φρεμό, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του φετινού προγράμματος ξεκίνησε και μία εκστρατεία ενάντια στις “selfies” στο κόκκινο χαλί: «Δε σκοπεύουμε να το απαγορεύσουμε απλά να το περιορίσουμε. Πιστεύουμε πραγματικά ότι είναι γελοίο και αλλόκοτο κι ότι καθυστερεί τη ροή του προγράμματος. Ποτέ δε δείχνει κάποιος τόσο άσχημος όσο σε μία selfie».

Για το φετινό line-up από την άλλη δήλωσε ότι «προσπαθεί να αναδείξει νέες, φρέσκες, ριψοκίνδυνες προτάσεις που μέσα από τη δημιουργικότητα και τη φιλοδοξία αποτελούν εικόνες του κόσμου».

Πιο αναλυτικά, το φεστιβάλ θα ανοίξει με μία ταινία-έκπληξη, το “Standing Tall‘ της Γαλλίδας ηθοποιού και σκηνοθέτριας Εμανουέλ Μπερκό. Η Μπερκό είναι η 2η γυναίκα που ανοίγει το φεστιβάλ στην 68χρόνη ως τώρα ιστορία του, ενώ το ντοκιμαντέρ ‘Ice and the Sky’ του Λικ Ζακέ θα σηματοδοτήσει τη λήξη του. Πρόκειται για δύο ταινίες που δεν επιλέχθηκαν καθόλου τυχαία καθώς είναι εξαιρετικά επίκαιρες και με έντονα κοινωνικά μηνύματα. Το θέμα της ταινίας της Μπερκό συνδέεται άμεσα με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Charlie Hebdo ενώ η ταινία του Ζακέ εγείρει οικολογικές ανησυχίες για το μέλλον του πλανήτη.

The Lobster

Όσον αφορά στo επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών, το ‘The Lobster‘ του Γιώργου Λάνθιμου αποτελεί την πρώτη ελληνική ταινία που συμμετέχει σε αυτό και διεκδικεί το Χρυσό Φοίνικα από το 1998 όταν το ‘Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα’ του Θόδωρου Αγγελόπουλου απέσπασε το βραβείο. Την μυστηριώδη sci-fi romance ταινία του Λάνθιμου πλαισιώνει ένα αξιοζήλευτο καστ ηθοποιών (Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Βάις, Λεά Σεϋντού, Αγγελική Παπούλια κ.ά.) οι οποίοι υποδύονται τα μέλη μίας κοινωνίας στην οποία οι singles μετατρέπονται σε ζώα εάν δεν καταφέρουν να βρουν σύντροφο μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

carol

Μερικές μόνο από τις άλλες 18 υποψήφιες ταινίες που διεκδικούν το Χρυσό Φοίνικα είναι: το ‘Youth‘, η «μικρή προσωπική ταινία» του Ιταλού σκηνοθέτη Πάολο Σορεντίνο, στην οποία πρωταγωνιστεί ο εξαιρετικός ηθοποιός Μάικλ Κέιν, το ‘The Sea of Trees‘ του Αμερικανού Γκους Βαν Σαντ (Χρυσός Φοίνικας για την ταινία ‘Elephant’ το 2003) με τους Μάθιου ΜακΚόναχι και Ναόμι Γουότς καθώς και η δραματική ταινία θρίλερ ‘Sicario‘ του Καναδού Ντένι Βιλνιέβ με τον Μπενίσιο ντελ Τόρο και την Έμιλυ Μπλαντ. Στην ίδια κατηγορία, η Κέιτ Μπλάνσετ υποδύεται την κεντρική ηρωίδα στο ‘Carol‘, ενώ ο Μάικλ Φασμπέντερ και η Μαριόν Κοτιγιάρ συμπρωταγωνιστούν στο ‘Macbeth‘, μία σύγχρονη διασκευή του κλασικού σεξπηρικού δράματος από τον ανερχόμενο Αυστραλό σκηνοθέτη Τζάστιν Κερζέλ.

woody-allen

Στις εκτός διαγωνισμού συμμετοχές συναντάμε τη νέα 46η ταινία του Γούντι Άλεν το ‘Irrational Man’, αλλά και την animation εκδοχή του ‘Μικρού Πρίγκιπα’ του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ με ένα all star cast στις φωνές (Μαριόν Κοτιγιάρ, Τζέιμς Φράνκο, Τζεφ Μπρίτζες κ.ά.). Ξεχωρίζει ακόμα, η παγκόσμια πρεμιέρα του ‘Fury Road’, που επιστρέφει μετά από τριάντα χρόνια απουσίας ως το τέταρτο κεφάλαιο της σειράς ταινιών Mad Max του Τζορτζ Μίλερ.

natalie portman

Επίσης, θα προβληθούν το ντοκιμαντέρ του Ασίφ Καπάντια για την ταλαντούχα Βρετανίδα τραγουδίστρια Έιμι Γουαϊνχάουζ αλλά και η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της Νάταλι Πόρτμαν.

costa-gavras-cannes
Τέλος, ο Κώστας Γαβράς είναι φέτος ο επίτιμος καλεσμένος του τμήματος ‘Cannes Classics’, όπου φιλοξενεί ανέκαθεν κλασικά αριστουργήματα της Έβδομης Τέχνης αλλά και σημαντικά ντοκιμαντέρ που έχουν σημαδέψει την ιστορία του σινεμά. Θα προβληθεί μεταξύ πολλών άλλων και το ‘Ζ’ η ταινία-σταθμός του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b