MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
30
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
1ο Διεθνές Φεστιβάλ Βίγκαν Κινηματογράφου VegArtAct 2025
66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
A State of Passion
Black Dog
Bullet Train
Café 404
Chainsaw Man-Η ταινία: Reze Arc (με υπότιτλους)
Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba Το κάστρο του απείρου (με υπότιτλους)
Depeche Mode: M
Dracula
F1: Η ταινία
Flow
Good Boy
Harvest
Interstellar
Jurassic World: Αναγέννηση
Ne Zha 2 (μεταγλωττισμένη)
Noi
Nouvelle Vague
Poor Things
Springsteen: Deliver Me from Nowhere
Super Paradise
The Batman
The Fantastic Four: Πρώτα βήματα
The Rocky Horror Picture Show
The Seafarers
The Shape of Night
The Smashing Machine: Η καρδιά ενός μαχητή
The Substance – Το ελιξίριο της νιότης
The Toxic Avenger
Tron: Ares
Vampyr
Weapons
Έκλειψη
Έλιο (μεταγλωττισμένη)
Ένα ήσυχο μέρος: Ημέρα πρώτη
Ένα απλό ατύχημα
Έρωτας στη Βαρκελώνη
Όταν έρθει το φθινόπωρο
Αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια
Αργός θάνατος
Αχινός
Βερμίλιο: Η Νύφη του Βουνού
Δεσμώτες
Επιχείρηση Καμπούλ
Ζεφ
Η Πέππα γνωρίζει το νέο μωρό (μεταγλωττισμένη)
Η Τζέιν Όστεν με κατέστρεψε
Η γη της Ισπανίας
Η επέτειος
Η ζωή του Τσακ
Η κατάρα του Σέλμπι Όουκς
Η κυρία με το σκυλάκι
Ηλιοτρόπιο
Η μακριά πορεία
Η μουσική της ζούγκλας 2 (μεταγλωττισμένη)
Η νύχτα με τις μάσκες
Η νύχτα των ζωντανών νεκρών
Η σιωπή
Η ώρα του λύκου
Καζαμπλάνκα
Καλή σου νύχτα κυρ-Αλέξανδρε
Κατοικίδια στο express (μεταγλωττισμένη)
Κιούκα πριν το τέλος του καλοκαιριού
Κλέφτης από σπόντα
Κράτα την ψυχή σου στο χέρι και περπάτα
Μέρες οργής
Μαζί
Μαθήματα από έναν πιγκουίνο
Με κομμένη την ανάσα
Με λένε Στέλιο
Μετά το κυνήγι
Μετανιώνοντας για σένα
Μια μάχη μετά την άλλη
Μια νύχτα με τη Μοντ
Μπερλινγκουέρ: Η μεγάλη ελπίδα
Νεκρό τηλέφωνο 2
Νυχτερινός εκφωνητής
Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά
Ο εξολοθρευτής άγγελος
Ο θάνατος του ιερού ελαφιού
Οι άγριες μέρες μας
Οικογενειακή φωλιά
Ο μεσολαβητής
Ο φίλος μου ο Ταφίτι (μεταγλωττισμένη)
Ο ωραίος Σέργιος
Ρίφενσταλ: Στην καρδιά του Τρίτου Ράιχ
Ρόουζ εναντίον Ρόουζ
Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα
Σκοτώστε τον τζόκεϊ
Στα βάθη του χειμώνα
Στο νησί του Αμρουμ
Στρουμφάκια: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Συναισθηματική αξία
Τα 400 Χτυπήματα
Ταιριάζουμε;
Τα κακά παιδιά 2 (μεταγλωττισμένη)
Τα παιδιά του Παραδείσου
Τα τέρματα του Αυγούστου
Τερατομουντζούρες (μεταγλωττισμένη)
Το κάλεσμα 4: Τελευταία τελετουργία
Το κουκλόσπιτο της Γκάμπι: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Το μίσος
Τομ και Τζέρι: Η απαγορευμένη πυξίδα (μεταγλωττισμένη)
Το μονοπάτι του αλατιού
Το μωρό της Ρομαρί
Το πάθος της Ζαν ντ’Αρκ
Το παγώνι
Το φιλί της γυναίκας αράχνης
Το χειρόγραφο της Σαραγόσα
Τρελές σφαίρες
Τύχη βουνό
Φτηνά τσιγάρα
Φύγαμε
Χάιντι: Η διάσωση του μικρού λύγκα (μεταγλωττισμένη)
Βιογραφική

Μεγάλα Μάτια

Μία πραγματική ιστορία για μια ζωγράφο, που ζωγράφιζε πραγματικά “Μεγάλα Μάτια” στα πορτρέτα της, μέσα από την κωμική ματιά του Tim Burton. Η Margaret Keane άφηνε τον άντρα της να παρουσιάζει τα έργα της σαν δικά του, γεγονός που στο τέλος οδήγησε σε ένα οδυνηρό διαζύγιο και σε μια δικαστική περιπέτεια.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-fullstars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 105'
Μαρίνα Πυλαρινού

Η ταινία επικεντρώνεται στην περίεργη σχέση του Walter Keane και της συζύγου του Margaret Keane. Ένα ιδιαίτερα κινηματογραφικό ζευγάρι, που ενσωμάτωνε πολλές αντιθέσεις. Ο γοητευτικός και καταφερτζής Walter καταφέρνει να παρουσιαστεί σαν ο πρίγκιπας του παραμυθιου για την εσωστρεφή ζωγράφο Margaret. Πετυχημένος στις πωλήσεις, προσπαθώντας να πλασάρει τα έργα της, τα παρουσιάζει ως δικά του. Η συνταγή αποδίδει και του δίνει πολλά χρήματα και δόξα. Η παραγκωνισμένη όμως ζωγράφος αρχίζει να διεκδικεί την ταυτότητα των έργων της. Τότε, το πραγματικό και σκοτεινό πρόσωπο του Walter βγαίνει στην επιφάνεια. Και αργότερα, ευτυχώς και η αλήθεια. 

O Burton έκανε μια ταινία για μια ζωγράφο, από την οποία έχει αντλήσει έμπνευση. Το έργο δεν είναι κλασική ταινία Burton, δεν έχει πολλά ονειρικά και σουρεαλιστικά στοιχεία. Μόνο μια σκηνή, όπου η Margaret σε ένα σούπερ- μάρκετ βλέπει όλον τον κόσμο να έχει μεγάλα μάτια, σαν αυτά των πορτρέτων της, θυμίζει το εξωπραγματικό εικαστικό στοιχείο που έχουμε δει σε άλλες ταινίες του γνωστού σκηνοθέτη. Ίσως από σεβασμό στην ζωγράφο, ίσως από σεβασμό σε μια πραγματική ιστορία, ο Burton δεν επέμεινε στο κομμάτι του εξωπραγματικού. Το αποτέλεσμα, πάντως, σε σημαντικό βαθμό τον δικαιώνει. Μπορεί να μην έχει μια πολύ πρωτοποριακή κινηματογραφική γλώσσα η ταινία, αλλά έχει ενδιαφέρον, είναι καλογυρισμένη κι έχει αξιόλογες ερμηνείες. Ισορροπεί καλά ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, με την οποία κυρίως γελοιοποιεί (προς μεγάλη τέρψη του θεατή) τον Walter Keane στην σκηνή της δίκης.

Ένα από τα θετικά της ταινίας είναι ότι δεν προσπαθεί να μας παρουσιάσει- όπως θα έκαναν σε κάποια άλλη ταινία με το ίδιο θέμα- την πρωταγωνίστρια ως μία καλλιτεχνική ιδιοφυΐα που άλλαξε τα δεδομένα της ζωγραφικής. Αντίθετα, η ταινία δείχνει πως οι ειδικοί του χώρου είχαν σημαντικές ενστάσεις για την αξία των μεγάλων ματιών της Margaret Keane. Στο τέλος, βέβαια, αυτό γύρισε προς όφελός της, γιατί έτσι κι αλλιώς, τη δόξα και το χρήμα από τους πίνακες τα κέρδιζε άλλος. Αυτό που κυρίως έχει σημασία για τον Burton και για τους σεναριογράφους (Scott Alexander και Larry Karaszewski) είναι η εσωτερική αλήθεια που βγαίνει μέσα από τα μεγάλα μάτια. Η ψυχή της καλλιτέχνιδος. Κι είναι αυτό το ψέμα- και όχι η χαμένη δόξα- που κάνουν την Margaret να αγανακτεί περισσότερο με το ψέμα του συζύγου της. 

Ως προς τις ερμηνείες, ο Christoph Waltz ξεχωρίζει ερμηνεύοντας τον Walter,  έναν μπον βιβέρ, υποκριτή απατεωνάκο, με πολλές εσωτερικές αντιφάσεις. Ο γερμανός ηθοποιός καταφέρνει να παρουσιάζει έναν ήρωα άλλοτε πολύ γοητευτικό, άλλοτε πολύ αντιπαθή έως επικίνδυνο κι άλλοτε τελείως γελοίο και κωμικό- όλα στο σωστό χρόνο και στις σωστές δόσεις. Η Amy Adams δίνει μια πειστική ερμηνεία της συμπαθούς αδικημένης (και από τον ίδιο της τον εαυτό, αλλά κυρίως από τον “άνθρωπο της”) ζωγράφου, με έμφαση το δραματικό στοιχείο. Ο ρόλος της Margaret είναι επίσης σύνθετος, αλλά δεν έχει τις τόσο τρανταχτές αντιθέσεις, που έχει ο ρόλος του Walter.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Μια όχι τόσο χαρακτηριστική ταινία του κινηματογραφικού στυλ του Tim Burton, η οποία όμως βλέπεται ευχάριστα. Κι αυτό γιατί χειρίζεται με έξυπνο και αρκετά συναρπαστικό για το θεατή μια ενδιαφέρουσα πραγματική ιστορία.

Γιώργος Σμυρνής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Μεγάλα Μάτια/ Big Eyes
Σκηνοθεσία: Tim Burton
Σενάριο: Scott Alexander, Larry Karaszewski

Παίζουν: Amy Adams, Christoph Waltz, Krysten Ritter

Διάρκεια: 105'
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2014

Rating: 4
Περισσότερα από CINEMA