MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η Μαριάννα Βαρβιάνη μάς σερβίρει… “Σούπερ Γλυκό Περγαμόντο”

Ένας ιδιαίτερος ήρωας, στα πρότυπα των αμερικάνικων κόμιξ που δρα στη σημερινή Αθήνα, έρχεται αντιμέτωπος με το “απόλυτο κακό” πάνω στη σκηνή του θεάτρου Olvio. Ο «Σούπερ Γλυκός Περγαμόντος», είναι ο ένας ιδιαίτερος super ήρωας που δημιούργησε η θεατρική ομάδα «Ha! Theatre Ensemble», νικήτρια του 1ο Βραβείου Scratch στο Bob Theatre Festival το 2011. Για τον ήρωα, τις μυστικές του δυνάμεις αλλά και την πρακτική του devised theater μάς μιλά η Μαριάννα Βαρβιάνη, που ανέλαβε τη σκηνοθεσία της παράστασης.Συνέντευξη στη Μάρη Τιγκαράκη

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Ποιος είναι ο “Σούπερ Γλυκός Περγαμόντος”, ποια είναι η δύναμή του και ποιους μάχεται;
Ο “Σούπερ Γλυκός Περγαμόντος” είναι ένας Αθηναίος Σούπερ Ήρωας στην Αθήνα του σήμερα. Μάχεται τη δύναμη του κακού που προσωποποιείται από τον “V”, μια δύναμη που μεγαλώνει και φωλιάζει στους φόβους και τις αδυναμίες των ανθρώπων. Η δύναμη του Περγαμόντου είναι το αντίδοτο σε αυτό το κακό, είναι η ελπίδα και η δύναμη της υπέρβασης που σε πολλαπλάσιο του συνόλου γίνεται ατρόμητη. Είναι αυτό που κατά την άποψή μας, χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε.

Ποια είναι η κεντρική ιδέα του έργου;
Η ελπίδα και το θάρρος της αλλαγής.

pergamontos

Τι εννοείτε όταν λέτε ότι «αναμειγνύετε την αισθητική των κόμικς με παραδοσιακά ελληνικά στοιχεία;»
Ένας τύπος κόμιξ ξεκίνησε από την Ρώμη περίπου στο 113 π.Χ. Ήταν ιστορίες σε συνέχεια που συνόδευαν εικόνες. Οι ιστορίες Σούπερ Ηρώων ξεκίνησαν μιλώντας για αρχέτυπα ηρώων που σιγά σιγά καλύπτονταν με μάσκες και μεταμφιέσεις. Περίπου στο 1930/40 ξεκίνησε η “χρυσή περίοδος των κόμιξ” όπου γεννήθηκαν ήρωες που θαυμάζουμε ακόμα όπως ο Superman, o Batman κ.τ.λ. Πάνω σ’ αυτούς τους ήρωες και τις (Αμερικάνικες) ταινίες τους βασίστηκα τα πρότυπα των Σούπερ Ηρώων. Εμείς συνδυάσαμε την αρχετυπική δομή και στοιχεία των Αμερικάνικων αυτών ηρώων, μαζί με στοιχεία της δικής μας καθημερινότητας. Η “Σούπερ” δύναμη του Περγαμόντου έρχεται από ένα γλυκό του κουταλιού. Ο μέντορας του ήρωά μας είναι η γιαγιά του. Η Ελληνική ιστορία μπλέκεται και «παίρνει μορφή» χάρη σε αυτό το μυστικό της φύσης, το «Σούπερ Γλυκό Περγαμόντο». Ο κάθε Σούπερ Ήρωας γεννιέται και διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της εποχής του, έτσι και εμείς φτιάξαμε έναν ήρωα στα μέτρα μας. 

Με την ομάδα «Ha! Theatre Ensemble» παρουσιάζετε παραστάσεις που βασίζονται στο devising. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τη διαδικασία μέσα από την οποία μια ιδέα εξελίσσεται σε κείμενο και στη συνέχεια σε παράσταση;
Η μαγεία και ο «τρόμος» του devising είναι ότι κάθε φορά είναι κάτι το διαφορετικό. Εξαρτάται πολύ αυτό από το θέμα και τους συνεργάτες. Στην προκειμένη περίπτωση η παράσταση είχε δύο φάσεις. Η πρώτη, που τελείωσε με την παρουσίαση ενός work in progress στο περσινό BobTheatre Festival, είχε να κάνει με έρευνα. Έρευνα πάνω σε κινησιολογία, δομές, χαρακτήρες κ.τ.λ. Στην δεύτερη φάση και εφόσον είχαν μελετηθεί τα παραπάνω, φτιάξαμε τη δική μας δραματουργική δομή και πάνω σε αυτήν χτίσαμε με αυτοσχεδιασμούς τις σκηνές μας.

pergamontos2

Το πρώτο σας έργο βραβεύτηκε στο Bob Theatre Festival. Τι σημαίνει πρακτικά αυτή η διάκριση για την ομάδα;
Το «Αστραξίδι», η πρώτη μας παράσταση, είχε βραβευτεί στο Bob Theatre Festival. Ήταν μια πολύ δυνατή αρχή για την ομάδα. Έδωσε δύναμη σε εμάς και στον κόσμο να συνεχίσουμε. Μια πολύ ωραία πρώτη γεύση για τις βλέψεις της ομάδας. Από τότε, 3 παραστάσεις αργότερα, προσπαθούμε να εξελισσόμαστε και να μεταφέρουμε στο κοινό κάθε φορά κάτι διαφορετικό.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια αύξηση όχι μόνο στον αριθμό των παραστάσεων αλλά και των θεατρικών ομάδων. Που οφείλεται αυτό; Πόσο εύκολο είναι να ξεχωρίσουν αλλά και να βιοποριστούν οι θεατρικές ομάδες σε περίοδο κρίσης;
Το να φτιάξεις ομάδα σου δίνει αυτοδυναμία έκφρασης, δεν χρειάζεται να περιμένεις κανέναν για να δουλέψεις. Το γεγονός ότι όλο και περισσότερες ομάδας υπάρχουν είναι κάτι πολύ θετικό και όμορφο. Η έκφραση είναι απελευθέρωση και δημιουργία, όποτε όσοι περισσότερο τόσο το καλύτερο. Για να ξεχωρίσεις πρέπει να ξεχωρίσει η δουλειά σου. Αυτό αφενός είναι θέμα ποιότητας και αφετέρου αντοχής. Μιας και ο βιοπορισμός είναι κάτι πολύ δύσκολο στον κλάδο μας, μόνο με πολύ πείσμα αντέχεις να μείνεις. Και πάλι δεν ζεις μόνο με αυτό.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Για να ξεκινήσουν καινούργια σχέδια πρέπει να τελειώσει αυτό που κάνουμε τώρα. Οπότε προς το παρόν δίνουμε βάση στην παρούσα παράσταση. Οι παραστάσεις εξελίσσονται συνέχεια. Βραχυπρόθεσμο μελλοντικό μας σχέδιο είναι να γίνει ότι καλύτερο μπορεί ο «Σούπερ Γλυκός Περγαμόντος».

barvianiΠοια είναι η Μαριάννα Βαρβιάνη
Γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα. Από το 2002 έως το 2004 παρακολούθησε μαθήματα στο θέατρο Επί Κολωνό με την ομάδα Νάμα. Το 2007 αποφοίτησε από στη σχολή East15 του πανεπιστημίου του Essex με ΒΑ in Devising and ContemporaryTheatre. Συμμετείχε σε παραστάσεις των: Uri Roodner, Brian Astbury, Ken Cambell,Tobby Clarke, Σοφία Πάσχου κ.α. Υδριτικό μέλος της Ha! Theatre Ensemble με παραστάσεις : Αστραξίδι, Η Εποχή της Μπεκάτσας, Χρωματιστό Νερό, Σούπερ Γλυκός Περγαμόντος. Μέλος της ομάδας Patari Project με την παράσταση 10m Up.
Έχει παίξει, μεταξύ άλλων, στις ταινίες God loves Caviar (Γ. Σμαραγδή), Love is in the air, Blank Page και Let go(Δ. Κωστάκη), Αρρυθμία (Δημήτρη Συλβέστρου) και Forest of Lost Souls, (Θ. Τσαβλή) και σε δύο ντοκιμαντέρ του Χρήστου Σταύρου και του Βύρωνα Νικολόπουλου.
Συμμετείχε σε intership του Θέατρο των καταπιεσμένων και τον Αύγουστο Μποάλ και σεμινάρια με τους: British Grotowski Project, Song of the Goat, YumikoYoshioka, Κώστα Φιλίππογλου, Αθανασία Κανελοπούλου, Bruno Caverna κ.α

Η ταυτότητα της παράστασης

Olvio Theater- Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, Τηλ: 210 3414118
Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 22.30 / Διάρκει 70 λεπτά, έως 10.1.2015
Είσοδος: 12€ κανονικό, 8€ μειωμένο

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Βαρβιάνη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Υβόννη Τζάθα
Μουσική: Νικόλας Καπράλος, Θοδωρής Μαραϊδώνης
Κοστούμια: Κέλλυ Νικολάου
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Σκηνικά: Στέλλα Ευαγγελία Κασούμπη
Ηθοποιοί: Στέλλα Ευαγγελία Κασούμπη, Θεοδόσης Κώνστας, Γιώργος Ρουστέμης, Σάντυ Σπυρίδη, Μαργαρίτα Τρίκκα

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b