MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
06
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η ομάδα The 3rd person theatre group μάς μιλά για την παράσταση “Πεερ Γκυντ” που διακρίθηκε στα διεθνή βραβεία “Ίψεν Awards”

Tο ταξίδι ζωής του Πεερ Γκυντ, του αντισυμβατικού ήρωα του Ίψεν, ζωντανεύει και πάλι φέτος για λίγες παραστάσεις στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου, σε μια διασκευή για τρεις μόνο ηθοποιούς. Για την παράσταση αυτή, η ομάδα The 3rd person theatre group -δηλαδή η Αντιγόνη Φρυδά, η Ελένη Ζαραφίδου και ο Βαλάντης Φράγκος- απέσπασε μια πολύ σημαντική διεθνή διάκριση, την υποτροφία Ibsen Scholarship 2013 από το θεσμό του Ibsen Awards στη Νορβηγία. Οι τρεις νέοι ηθοποιοί που υπογράφουν από κοινού τη σκηνοθεσία της παράστασης “Peer Gynt, no man’s land”, μάς μιλούν για τον τρόπο που “διάβασαν” τον Ιψενικό ήρωα, τη βράβευσή τους και τα μελλοντικά τους σχέδια.Συνέντευξη στη Μάρη Τιγκαράκη

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Γιατί επιλέξατε ν’ ανεβάσετε τον “Πέερ Γκυντ”, ένα έργο το οποίο δεν είναι από τα πιο δημοφιλή του Ίψεν;
Ο Πέερ Γκυντ είναι από τα πρώιμα έργα του Ιψεν, όπου όλη η συλλογιστική του και τα θέματα που αναπτύσσει με μεγαλύτερη σαφήνεια στα μεταγενέστερα έργα του, γεννιούνται εδώ. Είναι ένα έργο που εξελίσσεται με έναν πολύ ανοιχτό τρόπο και δημιουργεί το έδαφος για μια σπουδή πάνω στα θεμελιώδη ερωτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο. Είναι ένα ταξίδι μαθητείας και αναστοχασμού, που επιβραβεύει τη δυναμική της ζωής. Κυριαρχεί η χαρά και η απόλαυση του παιχνιδιού, μέσα από μια πορεία αυτογνωσίας.

 11Παρόλο που πρόκειται για ένα πολυπρόσωπο έργο, η δική σας παράσταση έχει μόνο 3 ηθοποιούς. Μιλήστε μας για τον τρόπο που προσεγγίσατε το κείμενο. Σε ποια σημεία εστιάσατε και ποια σημεία σας δυσκόλεψαν;
Επιλέξαμε να συλλάβουμε το έργο ως ένα ταξίδι φανταστικό, ένα ταξίδι υποσυνειδήτου. Διατρέξαμε, λοιπόν, το έργο μέσα από 3 άξονες. Ο Πέερ, ήρωας-παράδειγμα , που τον παρακολουθούμε από την ηλικία της εφηβείας μέχρι τα βαθιά γεράματα, η μητέρα του Όσε (το όνομα της στα νορβηγικά σημαίνει «θεός») που μεταμφιέζεται σε όλες τις υπερβατικές μορφές του έργου και η αγαπημένη του Σούλβαιγ (το όνομα της στα νορβηγικά σημαίνει «ο δρόμος προς το φως») που ενσαρκώνει όλες τις γυναικείες φιγούρες του έργου και κρατά στα χέρια της την αγάπη, την υπομονή και τη συγχώρεση. Η βασική δυσκολία που αντιμετωπίσαμε, και που ακόμα αντιμετωπίζουμε είναι το πώς να μεταδίδουμε με τα πιο λιτά μέσα μια τόσο πυκνή και φαντασμαγορική ιστορία.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον κεντρικό χαρακτήρα του έργου; Πιστεύετε ότι είναι «αντιήρωας»;
Είναι δύσκολο να χαρακτηρίσεις τον Πέερ Γκυντ, είναι παραδειγματικός χαρακτήρας και ξεφεύγει συνεχώς από τα όρια. Την ίδια στιγμή έχει μέσα του τα πιο αγνά και τα πιο σκοτεινά συστατικά. Στο μόνο που μπορείς να βασιστείς για να βγάλεις κάποια συμπεράσματα είναι η ίδια η πορεία του και η εξέλιξή του. Το ζήτημα δεν είναι να βάλεις κάποιο πρόσημο, θετικό ή αρνητικό. Ο Πέερ είναι καθρέφτης μιας κοινωνίας και μιας νοοτροπίας, και μας δίνει την ευκαιρία να γίνουμε για λίγο παρατηρητές, ώστε με πιο ανοιχτό τρόπο να ορίσουμε τον εαυτό μας μέσα στη ζωή.

Η παράσταση σας κέρδισε υποτροφία από το ‘Ιδρυμα Ίψεν. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η διάκριση;
Ο θεσμός του Ibsen Scholarship είναι πολύ σημαντικός γιατί δίνει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο να επενδύσουν στην έρευνα και τον πειραματισμό, παρέχοντας τους την απαιτούμενη προστασία. Το Ίδρυμα Ibsen μας έδωσε τα εφόδια και μια τεράστια ώθηση για να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας.

 3Γιατί ονομάσατε τη θεατρική σας ομάδα “The 3rd person theatre group”; Ποιοι είναι οι καλλιτεχνικοί σας στόχοι;
Το όνομα της ομάδας παραπέμπει στο γ’ πρόσωπο της αφήγησης, μας απασχολεί το πώς μεταδίδεται μια ιστορία, το πώς ζωντανεύει επί σκηνής ένας ολόκληρος κόσμος μέσω του λόγου, πώς το σώμα και η φωνή του ηθοποιού να γίνουν φορείς ιδεών και αισθήσεων.

Ιnfo: H παράσταση Peer Gynt, no man’s land παρουσιάζεται από τις 3 Νοεμβρίου και για 8 παραστάσεις, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ στις 21:00
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2103464380 
Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 10 ευρώ, Ατέλειες: 5 ευρώ

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b