MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο Χρήστος Φερεντίνος μεταμορφώνεται σε “Ηρακλή Πουαρό” και δοκιμάζει τις δυνάμεις του στο θέατρο

Δημοσιογράφος με 24 χρόνια καριέρας και έχοντας στο βιογραφικό του την παρουσίαση πολλών πετυχημένων εκπομπών στην τηλεόραση, ο Χρήστος Φερεντίνος τελευταία συνειδητοποίησε ότι θα θελε να δοκιμάσει και τις υποκριτικές του δυνατότητες στο θέατρο. Άλλωστε ο χώρος του θεάτρου, όπως παραδέχεται, του είναι οικείος, καθώς η γυναίκα του, Σοφία Παυλίδου, είναι ηθοποιός. Συνέντευξη στον Γιώργο Σμυρνή

author-image Γιώργος Σμυρνής

Στην παράσταση “Καλώς ήρθατε Ντετέκτιβ Πουαρό” σε σκηνοθεσία Φρόσως Λύτρα που θα παρουσιαστεί στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Άλλωστε, ο Χρήστος Φερεντίνος αγαπάει πολύ τα αστυνομικά έργα. Κι ο αγαπημένος του ντετέκτιβ είναι ο Σέρλοκ Χολμς. Όμως, η μοίρα το έφερε να παίξει στο θέατρο το “αντίπαλο δέος” του Σέρλοκ, τον άλλο διάσημο εξιχνιαστή εγκλημάτων, τον Ηρακλή Πουαρό. Σε αυτό ίσως τον βοηθήσει η όχι και τόσο πετυχημένη, αλλά πλούσια σε εμπειρίες εργασία του σε γραφείο ντετέκτιβ στα νιάτα του, όταν ήταν ακόμα φοιτητής. 

Με αφορμή αυτή την παράσταση, ο Χρήστος Φερεντίνος μάς μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ως Πουαρό, αλλά και αυτές που αντιμετώπισε στην τηλεοπτική αρένα. Παράλληλα, μας εξηγεί πώς αποφάσισε να παίξει σε θεατρική παράσταση, αλλά και πώς τον έχουν επηρεάσει τα όσα έζησε το μικρό διάστημα που εργάστηκε σε γραφείο ντετέκτιβ.

-Μιλήστε μας για το ρόλο σας στο έργο…
Κάνω τον Ηρακλή Πουαρό. Δεν ξεκινάω όμως ως Ηρακλής Πουαρό, αλλά ως Χρήστος Φερεντίνος. Μπλέκω, χωρίς να το καταλάβω, σε μια αστυνομική ιστορία του παρελθόντος. Αναγκάζομαι να γίνω Πουαρό, για να βρω τη λύση ενός ανεξιχνίαστου εγκλήματος και να γυρίσω πίσω στο 1923. Πρόκειται για ένα αστυνομικό- παρανοϊκό έργο. Και μόνο που σκέφτηκαν να κάνω εγώ τον Πουαρό, είναι αστυνομικό- παρανοϊκό. Είναι ένα έργο που συνδυάζει το αστυνομικό, την επιστημονική φαντασία, θρίλερ.

-Βασίζεται σε κάποιο έργο της Αγκάθα Κρίστυ;
Ουσιαστικά έχει γραφτεί από τον Θοδωρή Πετρόπουλο. Έχει επηρεαστεί από τα «Εφιαλτικά Χριστούγεννα», αλλά έχει αλλάξει πάρα πολλά. Από εκεί και πέρα, στα κείμενα έχουμε επέμβει εγώ, η Φρόσω Λύτρα και ο Χάρης Μπόσινας.

-Πώς αποφασίσατε να παίξετε στο θέατρο;
Ήταν μια επιλογή της Φρόσως Λύτρα. Είχα δει μία δουλειά της, την “Άλλη Αίσθηση” και μου άρεσε πολύ ο τρόπος σκηνοθεσίας και η ατμόσφαιρα που είχε. Μετά από κάποιους μήνες με πήρε ένα τηλέφωνο και μου ζήτησε να κάνω τον Πουαρό. Νόμιζα πως μου έκανε πλάκα. Δεν μου είχε περάσει ποτέ στο μυαλό να παίξω στο θέατρο. Αντίθετα, σε μια ταινία είχα παίξει. Και σε σίριαλ έχω κάνει περάσματα. Όμως δεν έχω παίξει ποτέ στο παρελθόν στο θέατρο. Ξέρεις, μπορεί να είναι κι ένα πράγμα που υπήρχε μέσα μου. Η γυναίκα μου είναι ηθοποιός. Έχω ζήσει μέσα από τη γυναίκα μου τις πρόβες, την αγωνία της πρεμιέρας, κρατούσα κείμενα. Ήμουν κοντά σε αυτό, απλά δεν είχε τύχει ποτέ να παίξω. Τώρα, με αυτή την ευκαιρία, το έκανα.

-Σας δυσκόλεψε ο ρόλος του ηθοποιού;
Με δυσκόλεψε και με δυσκολεύει ακόμα. Δεν είναι μόνο να μάθεις τα λόγια, αλλά μέσα από αυτό να μεταμορφωθείς. Εγώ έχω μάθει να αυτοσχεδιάζω. Εδώ πρέπει να είσαι ακριβής, πειθαρχημένος και αυτοσυγκεντρωμένος. Αυτά με δυσκολεύουν, γιατί έχεις να κάνεις με μια ομαδική προσπάθεια. Δουλεύουμε πολλές ώρες και μπορεί να συζητάμε πάρα πολύ χρόνο για μία λεπτομέρεια, για μία λέξη στο κείμενο. Αλλά είναι πολύ ωραία η εμπειρία αυτή που ζω εδώ πέρα, με την σκηνοθέτη και με τους υπόλοιπους ηθοποιούς. Είναι μια ψυχοθεραπεία, πραγματικά.

-Αγαπάτε τα αστυνομικά έργα;
 Ναι. Μου αρέσουν πάρα πολύ. Βέβαια, ο αγαπημένος μου είναι ο Σέρλοκ Χολμς, παρ’ ό,τι είναι αντίπαλος. Μου αρέσει ιδιαίτερα ο Σέρλοκ Χολμς του BBC, αυτός που κάνει αυτός ο φοβερός Άγγλος ηθοποιός, ο Benedict Cumberbatch. Και ο Πουαρό του BBC με πρωταγωνιστή τον David Suchet είναι φοβερός. Και οι δύο είναι πολύ ωραίες δουλειές, εξαιρετικά ατμοσφαιρικές.

-Έχετε δουλέψει παλιά σε γραφείο ντετέκτιβ. Έχετε καμιά ωραία ιστορία να μας πείτε;
Οι ιστορίες οι δικές μου από τη δουλειά μου σε γραφείο ντετέκτιβ χαρακτηρίζονται κυρίως από τη γκάφα. Κάνα- δυο μήνες ήμουν. Εγώ με έναν φίλο μου ήμασταν φοιτητές και για να βγάζουμε κάνα χαρτζιλίκι κι επειδή είχαμε μηχανές, μας έκατσε η δουλειά του ντετέκτιβ. Τη θεωρούσαμε την καλύτερη που μπορούσαμε να βρούμε, γιατί είχε περιπέτεια. Δεν φορούσαμε καμπαρτίνες, μη φανταστείς. Κράνος, μηχανή και ακολουθούσαμε το στόχο. Επρόκειτο κυρίως για υποθέσεις συζυγικής απιστίας. Αλλά, για κακή μας τύχη, τρεις φορές που ακολουθούσαμε το στόχο, μας ξέφυγε: Είτε γιατί μου έμεινε εμένα η μηχανή. Είτε γιατί βλέπαμε αγώνα και ο στόχος έφευγε. Δεν είχαμε επιτυχία στο επάγγελμα. Ήμασταν κάτι σαν Θου Βου. Ωραία εμπειρία ήταν. Μεγάλη αποτυχία. Ελπίζω και σαν Πουαρό να μην είμαι εξίσου αποτυχημένος.

-Έχετε πάρει στοιχεία από την εμπειρία σας σε εκείνη τη δουλειά για να χτίσετε το ρόλο σας ως ντετέκτιβ Πουαρό;
Ναι. Έχω πάρει στοιχεία. Ειδικά στην ανάκριση των υπόπτων. Θα προσπαθήσω να ψαρώσω τους ύποπτους. Θα τους κάνω να νομίζουν ότι ξέρω, για να τα ομολογήσουν όλα μόνοι τους.

-Είστε άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στην τηλεόραση. Πώς βλέπετε σήμερα την κατάσταση στο χώρο;
Μπάζει πολλά νερά το καράβι, καθώς μειώνεται η διαφημιστική πίτα. Πέρσι ήταν μια απογοητευτική χρονιά. Φέτος υπάρχει κάποια κίνηση, αλλά και ανησυχία μεγάλη. Εγώ είμαι στον Alpha φέτος και έχω μπει σε μια άλλη οικογένεια. Με έχουν δεχτεί με πολύ ωραίο τρόπο και θέλω να κάνω μια καινούρια αρχή. Συζητάμε για μια ψυχαγωγική εκπομπή βραδινή.

-Υπήρχε μια εποχή που όταν κάνατε πρωινή εκπομπή στον Αντ1, οι μετρήσεις τηλεθέασης μεταδίδονταν σαν να ήταν τα αποτελέσματα ενός ντέρμπι. Σας ενοχλούσε αυτό;
Όταν μπεις σε αυτό το παιχνίδι, χορεύεις. Δεν καταλαβαίνεις από πού σου έρχεται μετά. Είναι σαν να μπαίνεις σε μια αρένα. Ήταν μια χρονιά πολύ έντονη, όπου έπεφταν τα φώτα επάνω σου και καίγεσαι. Για μένα ήταν ό,τι καλύτερο ότι έμεινα λίγο καιρό έξω, μετά από εκείνη την περίοδο.

-Έχετε πει ότι δεν θέλετε να ασχοληθείτε με την πολιτική.
Δεν υπάρχει κάτι σταθερό στην πολιτική. Κάθε κόμμα πηγαίνει όπου βολεύεται. Μόνο όποιος έχει κάποιο άμεσο συμφέρον, ασχολείται με την πολιτική. Εγώ όσους ξέρω ότι ασχολούνται με την πολιτική, το κάνουν για ιδιοτελείς σκοπούς και να είναι σε μηχανισμούς εξουσίας. Είναι ωραίο να είσαι απ’ έξω και να μπορείς να ασκείς κριτική. Ούτως ή άλλως, ο πολιτικός κόσμος έχει αποτύχει πλήρως στην Ελλάδα.

-Ποια είναι η σχέση με τα Γιάννενα;
Η καλύτερη. Είναι η πατρίδα μου. Κάθε καλοκαίρι είμαι εκεί. Μία από τις ωραιότερες πόλεις στην Ελλάδα, με ωραίο φαγητό, με ωραίες βόλτες, με τρομερά χωριά, πανηγύρια, φιλόξενους, αυθεντικούς ανθρώπους.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b