MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
12
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το νέο αίμα της Τέχνης, κάνει ανοικτό “πάρτυ” στο Ωδείο Αθηνών

Το βράδυ της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου, οι καλλιτέχνες του αύριο παρουσιάζουν τα έργα τους στο κοινό, σε μια ανοιχτή “γιορτή” με πολλή τέχνη και μουσική. Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εγκαινιάζει την έκθεση “Εκ νέου”, την τελευταία που φιλοξενείται στον χώρο του Ωδείου Αθηνών όπου στεγάστηκε για πολλά χρόνια, λίγους μήνες πριν το Μουσείο μετακομίσει στη νέα, μόνιμη στέγη του στο Φιξ. από την Αργυρώ Σταυρίδη

Monopoli Team

Τη βραδιά αυτή, την μουσική επιμέλεια θα αναλάβουν οι παραγωγοί του Εν Λευκώ 87,7 Κατερίνα Καφεντζή (Kafka) και Γιώργος Μπακαλάκος (NTEiBINT). Αλλά επειδή ο κύριος σκοπός είναι να έρθετε σε επαφή με την σύγχρονη τέχνη, παρακάτω ξεχωρίσαμε όσα βασικά θα θέλατε να ξέρετε για την έκθεση, με μια ματιά…

Η οργάνωση: Προηγήθηκε ανοιχτή πρόσκληση του ΕΜΣΤ, προκειμένου να “χαρτογραφηθεί” η νέα καλλιτεχνική παραγωγή. Υποβλήθηκαν περίπου 1000 υποψηφιότητες και η έρευνα για την επιλογή διήρκεσε δύο χρόνια.

Τα κριτήρια επιλογής: Τα κριτήρια ουσιαστικά διαμορφώθηκαν στην πορεία εξετασης των υποψηφιοτήτων, και τελικά επελέγησαν έργα που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο έχουν να κάνουν με σύγχρονα ζητήματα και με τη χρήση της τεχνολογίας και των νέων μέσων.

Ο τίτλος: Το “Εκ νέου” αναφέρεται τόσο στο νεαρό της ηλικίας των καλλιτεχνών, όσο και στον νέο τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν το αντικείμενό τους.

Οι συμμετέχοντες: 34 μεμονωμένοι καλλιτέχνες, συν τα μέλη τριών καλλιτεχνικών ομάδων. Είναι γεννημένοι τη δεκαετία του ’80 (από το 1979 έως το 1990).

Το background των καλλιτεχνών: Έχουν μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές τους και ξεκινούν τώρα τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνή καλλιτεχνικά κέντρα. Προέρχονται από διαφορετικά γνωστικά πεδία, που δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την τέχνη (αρχιτεκτονική, φυσικές επιστήμες κ.λ.π.)

Τα έργα: 60 έργα (εγκαταστάσεις, σχέδια, βίντεο, περφόρμανς, ηχητικά έργα, ζωγραφική) εκ των οποίων τα 27 αποτελούν νέες καλλιτεχνικές προτάσεις ειδικά για την παρούσα έκθεση.

Οι πηγές έμπνευσης: Από την Τήνο και τις Οινούσσες μέχρι τον πλανήτη Άρη, και από τα στερεότυπα για τη Γυναίκα μέχρι την εξέγερση των κρατουμένων των φυλακών Κέρκυρας τη δεκαετία του 80, οι νέοι καλλιτέχνες πρωτοτυπούν στις συλλήψεις τους.

Ο στόχος: Μια “χαρτογράφηση” της νέας ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγής. Μια ματιά στον σύγχρονο τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και την εθνική και παγκόσμια κληρονομιά οι νέοι καλλιτέχνες. Ένα “βήμα” έκθεσης των ιδεών τους και μια ευκαιρία επαφής με το ευρύ κοινό στο ξεκίνημά τους.

Αξίζει να αναφερθούμε και σε μια σημείωση που έκανε η Κα Άννα Καφέτση στην συνέντευξη Τύπου. Η διευθύντρια του Μουσείου είπε ότι παρόλο που είναι αντίθετη με το κίνημα “νεολατρείας”, δηλαδή με την μανία προβολής του οτιδήποτε προέρχεται αποκλειστικά από νέους ανθρώπους, η ίδια έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη νέα γενιά. Η παρατήρησή της έχει μεγάλη σημασία σε μια εποχή που θεοποιεί το ηλικιακά νέο και παραγκωνίζει την αξία και την προσφορά άλλων ηλικιακών ομάδων. Οι νέοι καλλιτέχνες δεν χρειάζονται θεοποιήσεις, αλλά διάλογο. Η έκθεση “Εκ νέου” είναι μια ευκαιρία να συνομιλήσετε μαζί τους…

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στις 20.00 (δωρεάν είσοδος)
Διάρκεια έκθεσης: 24 Οκτωβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2013
Διεύθυνση: Κτήριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 & Ρηγίλλης, Αθήνα (είσοδος επί της οδού Ρηγίλλης)

Διαβάστε ακόμα:
Τον υπέρτατο οδηγό για άσχετους με την μοντέρνα τέχνη!

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b