MIRfestival 2026: Η διεθνής ανεξάρτητη σκηνή των παραστατικών τεχνών δίνει ραντεβού στην Αθήνα
Προσθήκη ως αγαπημένη πηγήΤο MIRfestival 2026, με μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότερες παραστάσεις, ανοίγεται σε νέες περιπέτειες προσκαλώντας το κοινό της Αθήνας να αφουγκραστεί τις μοναδικές φωνές Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών του θεάτρου, του χορού και της μουσικής περφόρμανς.
Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης
Προσθήκη του monopoli.gr στην GoogleΔεκαοκτώ χρόνια τώρα θέτει ερωτήματα, δημιουργεί χώρο για το καλλιτεχνικό πείραμα, μεταμορφώνει την πόλη σε παλλόμενο δορυφόρο, δημιουργεί κοινότητες και αφήνει το στίγμα του στην ανεξάρτητη σκηνή. Eξέπεμψε για πρώτη φορά το παράξενο σήμα του στο χώρο των παραστατικών τεχνών πριν από δεκαοκτώ χρόνια, και από εκείνη τη στιγμή δεν σταμάτησε να ανοίγει τα μάτια και να ξυπνά τις αισθήσεις μας, να αφουγκράζεται το νέο, να ανοίγει διόδους προς το μέλλον, να δημιουργεί «σκηνές» στους πιο απρόσμενους χώρους, να αποκαλύπτει πλευρές της πόλης που δεν είχαμε δει και δημιουργικές δυνάμεις που δεν ξέραμε ότι υπάρχουν. Είναι το MIR, το ευρηματικό, συναρπαστικό αθηναϊκό φεστιβάλ, που έρχεται και πάλι να προσγειωθεί στην πόλη από τις 20 μέχρι τις 29 Νοεμβρίου.
Σαν ένας μικρός διαστημικός σταθμός σε ένα παράλληλο σύμπαν, φέρνει μαζί του μοναδικά καλλιτεχνικά πρότζεκτ από τον χώρο όπου η περιπέτεια ανάμεσα στη σκηνή, στην εικόνα, στον ήχο, στους ερμηνευτές, στους «θεατές», στις ιδέες, στην πόλη και στους πολίτες ανοίγει νέους ορίζοντες.
Το MIRfestival 2026 με μια ματιά
Αυτή τη φορά το MIR, προσηλωμένο στον διεθνή χαρακτήρα του, ανοίγει τις πόρτες του στις δημιουργικές δυνάμεις του ελληνικού χώρου των παραστατικών τεχνών που ξενιτεμένες ή πολυταξιδεμένες αλλάζουν το τοπίο της διεθνούς ανεξάρτητης σκηνής. Η αιρετική επιμελητική ματιά της Χριστιάνας Γαλανοπούλου προτείνει από καιρό τη μετατόπιση σε σχέση με το τι θεωρούμε «κέντρο» και τι «περιφέρεια», από τη στιγμή που οι Έλληνες καλλιτέχνες της διασποράς βρίσκονται διαρκώς σε ένα «κέντρο» που στην πραγματικότητα οι ίδιοι το δημιουργούν και το φέρουν μέσα τους…
Ο καθένας και η καθεμιά περιστοιχίζεται από μια ομάδα συνεργατών από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες. Διεθνείς συνεργασίες, φρέσκιες ιδέες, νέες οπτικές συνθέτουν ένα πολύβουο, πειραματικό και underground πρόγραμμα με 16 έργα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν δημιουργηθεί ειδικά για το φεστιβάλ και έχουν ζυμωθεί μέσα στο επιμελητικό πλαίσιο που θέτει. Το MIR 2026 εξακτινώνεται σε ακόμα περισσότερες γειτονιές της Αττικής και της Αθήνας, ανακατευθύνει το βλέμμα μας στην πιο συναρπαστική και ταυτόχρονα πολιτική πλευρά των παραστατικών τεχνών και βάζει στο κάδρο τη συλλογική αντίσταση και ανυπακοή: Η δύναμη των αδυνάτων. Αυτό είναι το αόρατο νοηματικό νήμα που συνδέει τις παραστάσεις του προγράμματος.
Έχοντας εξασφαλίσει, όπως και το 2025 την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, το MIRfestival 2026, με μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότερες παραστάσεις, ανοίγεται σε νέες περιπέτειες προσκαλώντας το κοινό της Αθήνας να αφουγκραστεί τις μοναδικές φωνές Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών του θεάτρου, του χορού και της μουσικής περφόρμανς που έχουν κάτι επείγον και ουσιαστικό να πουν για την πραγματικότητα γύρω μας και για την ανθρώπινη κατάσταση σήμερα. Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού διοργανώνει επίσης στο πλαίσιό του τη δεύτερη Πλατφόρμα KOSMOS για νέους δημιουργούς, φέρνοντας τους νέους καλλιτέχνες σε επαφή με επαγγελματίες από ανάλογα φεστιβάλ και άλλους θεσμούς της Ευρώπης, και ενισχύοντας τον δίαυλο επικοινωνίας του «εντός» με το «έξω».
Το MIRfestival 2026 απογειώνεται στις 20 Νοεμβρίου 2026!
Μέχρι τότε, συντονιστείτε!
Η δύναμη των αδυνάτων
Ιωάννα Παρασκευοπούλου (GR)
Κατερίνα Ανδρέου (GR/FR)
Kat Válastur (GR/DE)
Pierre Rigal (FR)
Σοφία Δανάη Βορβίλα & Αλίκη Λευθεριώτη (GR/ΒΕ)
Νεφέλη Αστερίου (GR/FR)*
Αντώνης Αντωνόπουλος (GR)
Βιτόρια Κωτσάλου (GR)
Αλεξία Σαραντοπούλου (GR/ΙΤ)
Χριστίνα Σκουτέλα – Violet 76 (GR)
& The Klammers (GR)
Ιωάννα Αποστόλου (GR)
Ευδοκία Νούλα & Ανθή Κούγια (GR)*
Νεφέλη Παπαναστασοπούλου (GR/DE/INTL)*
Κωνσταντίνα Μπαρκούλη Γαβρή (GR)*
Αντωνία Πιτουλίδου (GR)
& Ελένη Παπαλίτσα aka Gvg Lou (GR)*
Στέλλα Δημητρακοπούλου (GR)
*Kosmos 2026
MIRfestival 2026Αθήνα, 20-29.11.2026
Σε μάντρες και σε φορτηγά,
Σε δρόμους και πλατείες,
Σε μαγεμένα δάση,
Σε στούντιο και γκαλερί,
Σε χώρους πολιτισμού,
Σε φανταστικές πολιτείες.
Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης
Προσθήκη του monopoli.gr στην GoogleΤο αναλυτικό πρόγραμμα και οι ώρες των παραστάσεων θα ανακοινωθούν σύντομα.
Η είσοδος στους χώρους θα είναι ελεύθερη, με προτεινόμενη την προκράτηση θέσεων, αν και θα διατίθενται θέσεις και στους χώρους των παραστάσεων.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- MIRfestival 2026: Η διεθνής ανεξάρτητη σκηνή των παραστατικών τεχνών δίνει ραντεβού στην Αθήνα
- Οι Buzzcocks επιστρέφουν στην Αθήνα για ένα εκρηκτικό live
- Η ομάδα Contratiempo φέρνει ξανά τον «Έμπορο της Βενετίας» στο Θέατρο 104
- Βαβέλ: Νέο έργο από την ομάδα blindspot και τη Γιώτα Αργυροπούλου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
- 100 χρόνια Μπενάκειο Παιδικό Ίδρυμα Κηφισιάς: Ένας αιώνας παιδείας, φροντίδας και κοινωνικής προσφοράς