MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Helmut Newton: Επέλαση καλλιτεχνικού γυμνού στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών! (pics)

Ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του ειρωνικά, για να σαρκάσει τις αντιδράσεις που προκαλεί η τέχνη του, “πορνογράφο”. Άλλοι τον έχουν αποκαλέσει βασιλιά της διαστροφής (King of kink). Όπως και να χαρακτηρίσει κανείς τον Helmut Newton, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι με το έργο του άσκησε τεράστια επιρροή στην φωτογραφική τέχνη, στην πορνογραφική κουλτούρα και στην μόδα.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Φωτογραφίζοντας διασημότητες, πανέμορφα μοντέλα και ντίβες του κινηματογράφου αισθητικοποίησε το γυμνό και την διαστροφή με έναν μοναδικό τρόπο. Αυτό το βλέπουμε ιδιαίτερα σε φωτογραφίες όπως ο Κροκόδειλος ή Η επέλαση γυναικών, στην έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένης στον σημαντικό αυτό φωτογράφο στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Στην επέλαση γυναικών έχουμε τέσσερα καυτά μοντέλα ντυμένα με την τελευταία λέξη της μόδας να ποζάρουν στον φακό σαν ντίβες της υψηλής κοινωνίας. Και στην απέναντι φωτογραφία με τις ίδιες ακριβώς πόζες τα ίδια τέσσερα μοντέλα εμφανίζονται ολόγυμνα, διατηρώντας το ίδιο αισθητικό θα λέγαμε στάτους. Στον “κροκόδειλο” δείχνει το τέρας να καταβροχθίζει μια γυμνή χορεύτρια, της οποίας το πάνω μέρος είναι μέσα στον κροκόδειλο και το κάτω μέρος, εκτεθεμένο στον εξίσου αδυφάγο φωτογραφικό φακό και τα μάτια μας.

Ο Helmut Newton γεννήθηκε στην Γερμανία το 1920. Γερμανοεβραίος στην καταγωγή, θα είχε την τύχη εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων της ίδιας καταγωγής, αν η μητέρα του δεν κατάφερνε να πάρει την οικογένειά της και να φύγει από την ναζιστική Γερμανία και να μείνουν στην Αμερική. Εκεί κατάφερε να χτίσει μεγάλο όνομα ως φωτογράφος, παίζοντας κυρίως με το σέξι στοιχείο, ενώ θεωρείται ένας από τους διαμορφωτές του porno chic, μιας νέας πιο mainstream οπτικής της πορνογραφίας, την οποία ενέταξε, αισθητικοποιημένη και στυλιζαρισμένη, από το περιθώριο στην ελίτ του κόσμου των celebrities.

Στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών πραγματοποιείται έκθεση φωτογραφίας του Helmut Newton με πολλές  φωτογραφίες αντιπροσωπευτικές του έργου του. Κυριαρχεί φυσικά το σέξι στοιχείο και το γυμνό, σήμα κατατεθέν του φωτογράφου, ο φετιχισμός, ο αισθητισμός, τα ωραία σώματα και η ικανότητα του φακού να απαθανατίζει με μοναδικό τρόπο την ομορφιά τους πάνω σε ένα στιγμιαίο παιχνίδισμα του φωτός και της πόζας του μοντέλου.

Για τον ίδιο τον Helmut Newton προβάλλεται κι ένα ντοκιμαντέρ στην Έκθεση διάρκειας 53 λεπτών, που βλέπεται εξαιρετικά ευχάριστα και περιλαμβάνει σκηνές από backstage αισθησιακών φωτογραφήσεων του, εξομολογήσεις του φωτογράφου και της συζύγου του και απόψεις του για την ζωή και την τέχνη. Γενικά, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και μια γεμάτη έκθεση με υλικό και έργο που αφορά έναν από τους διαμορφωτές της σύγχρονης κουλτούρας όχι μόνο σε καλλιτεχνικό επίπεδο, αλλά και σε θέματα μόδας, life style και γενικότερα της ποπ κουλτούρας.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b