MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Κοσμοκρατορία Facebook: Ένα δισεκατομμύριο χρήστες κάθε μήνα!

Η μόδα του Facebook καλά κρατεί. Έγινε ταινία, γίνεται θέμα σε πανεπιστημιακές διαλέξεις και διατριβές σε όλον τον κόσμο και κυρίως έχει γίνει κομμάτι της ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Κι όπως ανακοίνωσε ο ιδρυτής του, Mark Elliot Zuckeberg, 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι χρησιμοποιούν ενεργά το Facebook κάθε μήνα.

author-image Γιώργος Σμυρνής

“Το να συνδράμεις στην δικτύωση ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων είναι εκπληκτικό, μακράν το πρώτο για το οποίο είμαι υπερήφανος από όλα όσα έχω κάνει στην ζωή μου“, είπε ο 28χρονος από την σελίδα του τουλάχιστον σε 16 εκατομμύρια «φίλους» του στο μεγαλύτερο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης σήμερα.

Το εντυπωσιακό με το Facebook και πηγή της προόδου του είναι η δυνατότητα για διασύνδεση. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό του ιnternet, που θυμίζει και την λειτουργία των νευρώνων του εγκεφάλου, που είναι σε μια διαρκή διασύνδεση, αλλά στο Facebook πήγε σε άλλο επίπεδο. Πέρα δηλαδή από τους 1 δισ. χρήστες ανά μήνα, από τον Φεβρουάριο του 2004 οι χρήστες αυτοί έχουν 140,3 δισ. διασυνδέσεις φίλων (γιατί ο κάθε χρήστης έχει και μπόλικους φίλους). Αυτή είναι και η αιτία που το Facebook αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα, με τη λογική της χιονοστιβάδας.

Επίσης το Facebook σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις like (κάτι που υπάρχει και στο Youtube, μόνο που εκεί σου δίνουν τη δυνατότητα να κάνεις και dislike. Μάλιστα έχει υπάρξει ολόκληρο ρεύμα στο Facebook, από καταπιεσμένους χρήστες, που θα ήθελαν να έχουν τη δυνατότητα να επιδεικνύουν την δυσαρέσκειά τους για μια δημοσίευση που τους ενοχλεί.) Από τον Φεβρουάριο του 2009, όταν δημιουργήθηκε αυτή η δυνατότητα, 1,13 τρισεκατομμύρια like πλημμύρισαν τις σελίδες του Facebook.

Όπως ξέρουμε από την εμπειρία μας, τo Facebook έχει γίνει το μεγάλο διαδικτυακό φωτογραφικό άλμπουμ της καθημερινότητας των ανθρώπων. Πας στα μπουζούκια και βγάζεις εκατό φωτογραφίες με το κινητό; Θα τις ποστάρεις στο Facebook. Βγάλανε φώτο οι φίλοι σου, που κατά τύχη ήσουν κι εσύ στο πλάνο; Θα στην κάνουν tag. Πας στην παραλία με το νέο σέξι μαγιό σου; Είναι δυνατόν να μην το επιδείξεις στην μικρή ή μεγάλη κοινότητα χρηστών, στην οποία ανήκεις; Όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι του Facebook, 219 δισεκατομμύρια φωτογραφίες έχουν γίνει upload από τους χρήστες μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2012. O αριθμός αυτός μάλιστα εξαιρεί τις φωτογραφίες που έχουν διαγραφεί. Εάν συνυπολογιστούν όλες οι φωτογραφίες που έχουν γίνει upload στο Facebook, τότε ο αριθμός αυτός θα έφτανε τα 265 δισ. Η δυνατότητα υπάρχει στην υπηρεσία από το φθινόπωρο του 2005.

Οι χρήστες, όμως, δεν βγάζουν μόνο τις φωτογραφίες τους στο Facebook, αλλά και κείμενα που τους έχουν κινήσει το ενδιαφέρον, αλλά και τραγούδια. 17 δισεκατομμύρια αναρτήσεις με πληροφορία θέσης, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων check-in (από τον Αύγουστο του 2010). 62,6 εκατομμύρια τραγούδια έχουν αναπαραχθεί 22 δισεκατομμύρια φορές («210.000 χρόνια μουσικής», από την διάθεση app ακρόασης μουσικής τον Σεπτέμβριο του 2011).

Τα κύρια χαρακτηριστικά του προφίλ των χρηστών του Facebook είναι τα εξής: Η μέση ηλικία χρήστη είναι 22 ετών.
600 εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν το Facebook από το κινητό (mobile users), κάτι που αποδεικνύει ότι το internet (και το Facebook) σταθερά αρχίζει να μετακομίζει από τον υπολογιστή στο κινητό τηλέφωνο.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b