MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Βίκυ Σταυροπούλου:- Είναι σαν μια γλυκιά παιδική ανάμνηση η τρελή, τρελή σαραντάρα

Το να συγκρούεσαι με τους παιδικούς σου μύθους δεν είναι εύκολο. Έτσι η Βίκυ Σταυροπούλου, που καλείται “να μπει στα παπούτσια” της Ρένας Βλαχοπούλου, ερμηνεύοντας την “τρελή, τρελή σαραντάρα”, αν και βλέπει αυτό το έργο σαν μια γλυκιά παιδική ανάμνηση, όπως ομολόγησε στην συνέντευξη τύπου για την παράσταση, που πραγματοποιήθηκε στο Zonars, ένιωσε αρχικά φόβο, όταν της ζητήθηκε να αναλάβει το ρόλο.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Όμως, παραδέχθηκε ότι την ηρέμησε το γεγονός ότι είδε την θεατρική εκδοχή του έργου, με την Μαίρη Αρώνη πρωταγωνίστρια στο Θέατρο της Δευτέρας. Και η θεατρική προσέγγιση της επίσης πολύ σημαντικής αυτής ηθοποιού, την έπεισε ότι το έργο μπορεί να ανέβει στο θέατρο.

Όπως είπε, υπήρχαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο εκδοχές, αυτήν που ανέβηκε στο θέατρο το 1960 και εκείνης που σκηνοθέτησε ο Δαλιανίδης για τον κινηματογράφο με πρωταγωνίστρια την Βλαχοπούλου το 1967. Η κυριότερη είναι ότι στο θεατρικό ο βιολιστής, που ξετρέλανε την σαραντάρα, δεν εμφανίζεται στην σκηνή, αλλά απλώς περιγράφεται αφηγηματικά. Αντίθετα, ο Δαλιανίδης έβαλε τον Μπάρκουλη να παίξει τον συγκεκριμένο ρόλο.

Πάντως, στην παράσταση, που διασκευάζει  ο Θοδωρής Πετρόπουλος και σκηνοθετεί ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, βιολιστής θα υπάρχει.  Ο γοητευτικός Κωνσταντίνος Κακούρης θα ερμηνεύσει το ρόλο να ξετρελάνει την Βίκυ Σταυροπούλου και μάλλον το γυναικείο κοινό θα βρει δικαιολογημένη την τρέλα της αυτή. Όπως παραδέχονται οι συντελεστές της παράστασης, έχει γίνει ένα πάντρεμα ανάμεσα στην θεατρική και την κινηματογραφική εκδοχή του έργου.

Όπως παραδέχθηκε ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης η παράσταση θα κρατάει την εποχή του έργου (του κινηματογραφικού, δηλαδή την δεκαετία του 70). Επίσης, ανεβαίνει με κλασικό τρόπο, ενώ αφήνει πολλές δημιουργικές ελευθερίες στους ηθοποιούς. Το αποτέλεσμα για τον σκηνοθέτη, με τέτοιους ηθοποιούς και τέτοιο κείμενο είναι εγγυημένο. Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης εγγυάται ότι όλη η παράσταση θα πηγαίνει “ατάκα-γέλιο, ατάκα-γέλιο”, όπως λέει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης.

Η κωμωδία «Μια τρελή, τρελή σαραντάρα» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, κάνει πρεμιέρα στο Μικρό Παλλάς την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου. Το συγγραφικό δίδυμο που μας χάρισε πολλές θεατρικές και κινηματογραφικές – κωμωδίες με τις οποίες διασκέδασαν 3 γενιές, το 1957 έγραψε την κωμωδία “Σαράντα και…” που ανέβηκε έπειτα από τρία χρόνια στο θέατρο Ακροπόλ από τον θίασο της Μαίρης Αρώνη.

Η Αρώνη ερμήνευσε σπιρτόζικα και με πολύ κέφι την  Τζένη Πετρομιχάλη, μια χήρα που μόλις “έκλεισε” τα σαράντα αλλά όλοι της κοπανάνε ότι είναι “σαράντα και…”. Καθώς είναι ‘ολίγον πεταχτούλα’, ερωτεύεται έναν γοητευτικό αλλά φτωχό βιολιστή και έρχεται αντιμέτωπη με τα αδέρφια της που θέλουν να την παντρέψουν με τον ηλικιωμένο Τζώρτζη Χατζηθωμά, πλούσιο πλην όμως κουφό εφοπλιστή. Ο έρωτας αυτός αποτελεί σκάνδαλο για τα ήθη της εποχής αλλά και την κοινωνική τάξη της ηρωίδας.

Η παράσταση “έσπασε ταμεία” όπως συνηθίζεται να λέγεται και δέκα χρόνια αργότερα, μεταφέρεται στον κινηματογράφο με τον τίτλο “Μια τρελή τρελή σαραντάρα” σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει η Ρένα Βλαχοπούλου σε μια ερμηνεία που έχει μείνει αλησμόνητη. Όπως η ίδια ομολογούσε, ήταν η αγαπημένη της ταινία. Όταν διάβασε το σενάριο, ξετρελάθηκε αλλά έθεσε δύο προϋποθέσεις για τη διανομή: την ξινή αδερφή της να υποδυθεί η Τασσώ Καββαδία (που στην πραγματικότητα ήταν γλυκύτατος άνθρωπος) και τον κουφό εφοπλιστή ο Γιώργος Γαβριηλίδης. Η Ρένα πρόσθεσε τις δικές της πινελιές στο σενάριο, όπως λ.χ. όταν σε κάποιο γύρισμα αποκάλεσε την Τασσώ Καββαδία “Κοκκάλω”, προσφώνηση που ακολούθησε την εξαιρετική ηθοποιό για δεκαετίες.

Πενήντα δύο χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης μεταφέρει την ιστορία της “Σαραντάρας” στο Μικρό Παλλάς διατηρώντας το ύφος και το “άρωμα” της εποχής. Η διασκευή συνδυάζει το θεατρικό έργο με το κινηματογραφικό σενάριο.

Την εκρηκτική Τζένη Πετρομιχάλη καλείται να ερμηνεύσει η Βίκυ Σταυροπούλου. Τα αυστηρά αδέρφια της είναι ο Δημήτρης Μαυρόπουλος και η Ελένη Κρίτα, την “κολλητή” της υποδύεται η Βάσω Γουλιελμάκη και την οικονόμο – και άγρυπνο μάτι – του σπιτιού η Νεφέλη Ορφανού. Ο Κωνσταντίνος Κακούρης, όπως είπαμε, είναι ο βιολιστής – πέτρα του σκανδάλου και ο Στράτος Χρήστου ερμηνεύει τον γαμπρό – κελεπούρι Τζώρτζη Χατζηθωμά. Τον θίασο συμπληρώνουν ο Γιώργος Δεπάστας και ο Ivan Svitailo που χορεύει επί σκηνής με την Βίκυ Σταυροπούλου ένα νούμερο που ελπίζουμε να είναι από τις πιο ξεκαρδιστικές στιγμές της παράστασης.

Διασκευή: Θοδωρής Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία: Βλαδίμηρος Κυριακίδης
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Κατερίνα Παπανικολάου
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική διδασκαλία: Αλέξιος Πρίφτης

Παραγωγή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:
Τετάρτη 20:00
Πέμπτη 21:00
Παρασκευή 21:00
Σάββατο 18:00 (λαϊκή) & 21:00
Κυριακή 18:00 & 21:00

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b